Nu är det snart tre år sedan jag blev utmattad. Och jag blir friskare – men resan är lite skakig och jag funderar på vem jag kommer att bli? Jag kan inte gå tillbaka till den jag var innan – för hon gjorde ju mig sjuk. Så jag måste hitta ett nytt jag. Med klokare tempo. Någon som håller en fart jag kan hålla resten av livet.

Det har varit så mycket krishantering och panikåtgärder för att klara det jag gått igenom. Jag har saknat energi att tänka framåt och planera om mitt liv. Men den här våren har jag gått in i ett nytt skede. Jag brukar tänka ganska kortsiktigt kring vad jag tror att jag måste göra – och ännu mer kring vad jag har lust med. Utan att först fundera på om jag kommer orka med det.  Men nu övar jag mig på att tänka  “Vad av allt jag planerar att göra bidrar till balans i mitt liv? Hur får det mig och min familj att må bättre?

Det är ju faktiskt inte säkert att det jag har mest inspiration till att göra för stunden är det bästa för mig. Det perspektivet är ovant.

När man varit deprimerad som jag varit i varierande grad under fyra års tid (väldigt varierande – har såklart haft bra perioder också) då är det så underbart att må så här. Att uppleva en vår när jag får vakna tidigt på morgonen av mig själv och känna mig helt varm inuti. Krypa tätt intill Jakob i sängen. Känna ansiktets rynkor slätas ut. Att jag inte kan hejda ett leende. Att ha fått tillbaka det som utmattning och depression tagit ifrån mig. Förmågan att bli rörd till tårar av en valborgseld, av fågelsång på hundpromenaden, av Folkes smala nacke eller 1:a maj-demonstrationen. Det är så fint alltsammans. Det är härligt att leva!

När jag och Erica släppte boken Hjälp jag är utmattad (Norstedts) började vi samtidigt samla in berättelser under #hjälpjagärutmattad på instagram och i andra sociala medier. Gå gärna in på till exempel instagram och läs vad andra skriver under hashtaggen. Jag lär mig något nytt varje gång jag läser vad andra stressjuka skriver!

Här är några exempel på texter jag själv gjort:

Rädd för att bli frisk?

Utmattning – en sjukdom för prestationsprinsessor?

Det här får mig att må bättre

Tack för alla viktiga berättelser!

Här kan du höra livepodden från boksläppet där jag och Erica berättar mer om och ur boken. Blir glad när jag ser bilder från publiken!