Här sitter jag och duger

Tack för alla fina kommentarer och hejarop på det här inlägget. Det gjorde mig så himla glad. Inte hade jag förstått att så många skulle känna en sådan lättnad av att se mitt stökiga hem. Då hade jag bjudit på det för länge sedan.

Jag såg att någon undrade om jag överdrev i filmen för komisk effekt (nej) och någon annan undrade om det ser ut så här jämt (nej). Men i vårt hem är det liksom ebb och flod. Saker dras fram och plockas undan. Det rivs ut och rensas bort. Och städning är det först jag prioriterar bort när jag har för mycket jobb eller för lite ork (för närvarande både och). Jag har inga svårigheter med att luta mig tillbaka, dricka kaffe och spela Toon Blast på telefonen även om kaos råder runtomkring mig. Jag känner mig inte lat – jag känner mig rimlig.

De flesta av mina vänner med småbarn har ungefär så här hemma. Inte jämt men ofta. Och jag är så glad att få komma hem till vänner där det råder kaos. Om städning eller rentvättat hår ska vara en förutsättning för att ha besök så får man ju vara ensam resten av livet. I vårt matlag har det blivit extra tydligt. När vi ses varje tisdag och äter middag hos varandra får man insyn i varandras röriga liv, trötthet, relations-irritation och otillräcklighet. Men också det fina i att umgås ändå. Dela vardagen med varandra. Vara en helt vanlig och underbar människa med allt vad det innebär.

Jag älskar att göra min omgivning vacker. Jag njuter när det är välstädat. Men när det varken är vackert eller välstädat är det fortfarande mitt hem och jag är en helt rimlig människa som prioriterar kaffe med en kompis, mysstund med barnen eller skönt bad i badkar – framför att fara runt i huset med en dammtrasa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

41 kommentarer på “Här sitter jag och duger”

 1. Du är så KLOK! Du har så rätt! Prioriteringar utifrån det som betyder på riktigt, och som gör att man håller i längden. Tack att du delar med dig!

 2. Åh så klokt! Jag var också en av dem som nöjt av att du visade att du har ett helt normalt hem! Tack för det!

 3. Hur skulle det vara med en instagramutmaning tänker jag, i kölvattnet av den underbara rent av revolutionerande iden ”att sitta och duga”. För varje fin och piffig bild vi alla postar, sätts en bild till inlägget med en riktig ”fulhörna” av ett eller annat slag 😊
  Tänker såhär, man älskar ju fina bilder, det tror jag ingen vill ”sluta med” vackert för ögat och väcker kreativitet. Men så går man där ändå med lite ångest över att ”alla andra” tycks ha det så genomgående perfekt-vilket sällan är sant! Sån befrielse i att se att det finns både fulhörn och finhörn i de flesta hem. Så kanske vi på så vis kan bli bättre på att sitta och duga i lugn och ro istället för att omedvetet hetsa varann till perfektionism ❤️

 4. Jag önskar och vill landa i detta med att vara en rimlig människa. Stök stressar mig och jag har jättesvårt att slappna av men vill sååå gärna kunna prioritera på det viset du gör. Jag har svårt att bjuda hem om det är kaos , vill gärna visa upp ett perfekt hem. Så det var väldigt befriande att se din filmsnutt och läsa detta inlägg. Jag är inte där. Men jag börjar resan idag!

 5. Så bra skrivet! Jag får alltid panik och vill inte ens längre bjuda hem folk pga gammalt hus som borde renoveras och ofta stökigt. Men så har jag börjat sänka garden och bjudit in ändå och jisses vad mycket härligare liv det blir.

 6. “Här sitter jag och duger” – fantastisk mening. Nästan så man vill skriva en bok med titeln. Lite poesi över den. Den är ju så sann också. Vad kan man göra annat än duga som man är precis just nu.

  Apropå något annat måste jag berätta att jag köpte en skrivbok som du berättade om här på bloggen ett par inlägg bort. Vet inte hur man söker men det var en “leuchtturm” eller hur det nu skrivs. Älskar den! Också ett litet spontanköp från min sida. Bättre skrivbok får man nog leta efter med lykta, det blir fler av dem i framtiden.

  MVH

  1. Ja! Men visst är det väl från en dikt av Bob Hansson? Nånting med “Under köttbullsbordet – här ligger jag och duger” 😆 Minns inte hur den är nu men man kan säkert googla. Om man orkar 😊

 7. Kul film hur det kan vara ibland i en småbarnsfamilj, ja annars också. Bra konstaterande “här sitter jag ock duger” Så borde alla tänka oftare.
  En annan sak, du skrev i samband med din systers bröllop att hon är världens vackraste kvinna. Jag vet en till du Clara.
  Kramar

 8. Så fint skrivet!
  Jag har jobbat många år med bl a utbrända kvinnor. Frågan som uppstod: -Har du någonsin blivit irriterad på nån annans ostädade hem? Nej så klart inte. De där dömande blickarna hamnar mest bara på oss själva.
  Tack för att du hjälper kvinnor att få vila lite ibland, läsa en blogg och sitta och duga! 💗

 9. Har du berättat om matlaget i något tidigare inlägg? Låter ju fantastiskt att laga mat åt varandra någon dag i veckan!

 10. Skrev en kommentar om detta på ditt förra inlägg också innan jag läste det här, men nu blev jag ännu gladare för precis som jag anat gör vi på ungefär samma sätt. Tidvis är mitt hem städat och fint men så fort annat krävs faller städningen bort. Jag skriver hellre en krönika, chattar på Facebook, läser skönlitteratur när tiden och orken är knapp. och som jag SKÄMTS över det. att jag inte är ordentlig vuxen som gör de tråkiga sakerna först. men jag vill ju fylla mitt liv med det som är viktigt och som behövs för att få harmoni? tror verkligen att man har olika tolerans för stök, men blir man inte störd av att ha det ostädat rekommenderar jag verkligen att man omfamnar den känslan, precis som du gjort. TACK

 11. Såg rundturen i hemmet och var inte det minsta förvånad över röran. Hade precis väntat mig det. Varför det? 😉 Jo, för att du Clara i sådan utsträckning liknar en väninna jag har. Ditt sätt, tänk och personlighet, familjesituation, ekonomiska läge, ja det mesta verkar otroligt likt. Hon är också i samma generation men några år äldre bara. Har ofta tänkt på era uppenbara likheter och tänkt när jag sett alla dina foton på bloggen; “Jättefint, men oftast har hon nog stökigt och fullt med grejer framme som X.” Och precis så var det! Bara kul! Själv skulle jag dock inte orka med alla saker och föredrar halvtomma rum och barnfritt. Jag misstänker att personer som jag helt enkelt har mindre energi. Skulle till exempel inte ens orka med att ha ungar och hus med gård. Du och min väninna har mycket energi, för att ibland klappa ihop en kort stund, och så komma igen. 🙂 /Maria

 12. Åh som jag kämpar med just detta. 30+ och varit med om både det ena och det andra i livet, jag tycker ju att jag borde kunna hålla i insikten att det finns bra mycket viktigare saker än ett välstädat hem… Slänga sig i soffan tillsammans med barnen t.ex! Eller prata en stund i lugn och ro med maken över en kopp kaffe, eller läsa en stund… Ändå får jag hela tiden dåligt samvete över att det inte är perfekt städat hemma. Så skönt att bli påmind om hur verkligheten ser ut, även för andra!

 13. Jag uppskattade mycket din rundvisning på ett humoristiskt sätt.
  Jag tror att vi är många som behöver ifrågasätta om det vi gör är rimligt. Och sänka de egna kraven. Vi behöver hitta en balans. Och duga som vi är.

  En tanke då du Clara skriver att ”Och städning är det först jag prioriterar bort när jag har för mycket jobb eller för lite ork (för närvarande både och).” Kanske är det då en varningssignal på att du tar på dig för mycket jobb? Vi behöver alla hitta våra alldeles egna varningssignaler som uppmärksammar oss på om vi har för mycket i våra liv och försöka bromsa i tid.

  Mina tankar kring detta och ingen kritik mot någon, alla är vi olika.
  Jag trivs mycket bättre då det inte är rörigt omkring mig hemma (röra stressar men damm har jag mer tolerans för) men har fått öva upp min toleransnivå då min man inte är lika brydd om var sak på sin plats. (Får även tjata en del så jag inte ska behöva vara den som plockar undan efter honom.)

  Jag fascineras av att en del vuxna människor kan skapa sån röra/kaos runt sig, släpper saker bara där de står. För mig helt obegripligt. Har fått lära mig att plocka undan efter mig och att sätta tillbaka och det känns som det mest naturliga att göra – plus att det är det mest rimliga. Det blir mer lättstädat och så hittar man sakerna. Och fina prydnader syns. För mig är det ett självklart tillvägagångssätt och det är det mest praktiska och minst jobbiga. Städa blir då att dammsuga och dammtorka. Såna saker. Jag blir alldeles matt av tanken på jättehögar (disk/tvätt/papper) och saker överallt. Det skulle kännas oöverstigligt för mig att ta tag i. Medan jag respekterar att det finns andra som hellre tar tag i och röjer ibland och uppskattar den stora skillnad som då syns.

  Sen fattar jag ju att ungar drar fram saker och det blir som en tornado efter dem ibland. Men även barn kan tidigt lära sig att plocka undan efter sig. De lär sig då samtidigt respekt – att sköta sitt och inte lämpa över på någon annan.

  1. Somliga barn. Andra inte. Det låter så fint och präktigt, men det är verkligen inte alla barn som det går att lära att plocka undan efter sig. Tyvärr.

 14. Alltså jag håller helt med dig. Men samtidigt är det som att generationers kvinnoideal sitter så djupt i min kropp att jag kan lyckas prioritera bort städning. Det har blivit värre sen jag fick barn trots att jag verkligen inte vill att mina döttrar ska växa upp och se mig städa hela tiden (min man städar nästan lika mycket som jag men oftast på mitt initiativ och det är oftare jag som småplockar istället för att göra något roligare). Så jag undrar om du har något tips på hur man skolar om sig själv? Hur gör man sig av med städoket som kvinna?

 15. Du är så klok och jag önskar jag kunde känna likadant när det är stökigt, men tyvärr blir jag lite stressad över oordning och kan inte helt slappna av förrän det är undanplockat… damm rör mig inte lika mycket men allra skönast är det ju när det är nystädat och fräscht… 🙂 Jag säger inte att jag alltid städar och plockar, verkligen inte för då fick man ju inte göra annat…(och eftersom vi renoverar en del så är det ju förstås “renoveringskaos” då och då) men jag kan inte riktigt njuta av mitt hem när det är oordning, och det är det jag skulle önska att jag kunde!

  Kram!

 16. Fint och hemtrevligt trots lite röra. Jag blev också så lättad på något vis över rundturen i ditt hem, tack för att du bjöd på den!🙏 Hade väntat mig ännu ett ”perfekt” hem.
  Tror att det mer eller mindre ser ut så där hos de flesta då och då, bara att många inte vill visa upp den sidan (inklusive jag själv).

 17. Filmen har helt klart en mycket hör igenkänningsfaktor, underbart! Skulle uppskatta om du la till textning som kan kan klicka på om man vill ha det. Då skulle du få så många fler följare(inte för att du behöver fler men…)som behöver textning och det handlar om delaktighet i sociala medier för 1 1/2 miljoner personer med hörselnedsättning i Sverige.
  Kram på dig!

 18. Är verkligen likadan! Rimligt. Ganska bra egenskap att kunna utesluta kaoset runt omkring sig, och ändå finna ro. Det tycker åtminstone jag.

  Jag kallar mig för en effektiv latmask. Kanske är också du en effektiv latmask? Bra på att lata sig (ja, bra på) men också effektiv när det är dags att sätta igång med något. Kan liksom utesluta kaoset en hel eftermiddag för att sedan diska, plocka, vattna blommor, damma och dammsuga på 1-1,5 h. Sen kan jag återgå till att lata mig igen. Effektivt, eller hur?

 19. Åh vilket fint och bra inlägg. Jag är en av dem som har vääääldigt svårt att slappna av när det är stökigt och tycker det är skitjobbigt att få besök när det är kaosigt hemma. Vilket också hämmar mig och gör att jag sällan tar hem folk. För här är det också väldigt stökigt ibland innan jag hinner gå fram som en bulldozer med dammtrasa och dammsugare. Kanske skulle man sänka sina krav lite och acceptera att man är en småbarnsmorsa med allt vad det innebär…

  /C

  http://fondofhome.blogg.se – en annorlunda lantlivsblogg

 20. Dette er SÅ godt å høre, og jeg kjenner også at jeg trenger å høre det. Etter hvert som livet og dagene går, med alle gjøremål, med tiden som ikke strekker til, med sykdom, barneoppdragelse, jobb, avtaler, ja alt som følger med et voksent liv, er det nødvendig å forstå at vi ikke kan ha et prikkfritt hjem, rekke over alt, eller se smashing ut til en hver tid. Vi er jo bare mennesker. Og i disse “internettider” hvor alt og alle fremstår så perfekt er det ekstra viktig at folk som du Clara (som er så synlig) kan bidra til at sånne som meg (en perfeksjonist som egentlig er alt for sliten) husker på dette. Nå er skuldrene mine senket mange hakk, og jeg blir nok å sove mye bedre i natt. Det til tross for et ganske uryddig hjem og utsatt frisørtime. Tusen takk Clara <3 For både omvisningen i hjemmet ditt og for kloke ord. Klem fra meg.

 21. Den där videon gjorde min dag. Såå skönt. Har känt mig så dålig jättelänge för att jag är en stökfia och det alltid är rörigt (förstår inte hur man ska hinna vika tvätt när man har småungar, djur och jobb) Tusen tack för att du bjöd på detta. Jag kände mig genast mkt bättre! 😀