Okej nu ska ni få receptet på en supergod broccolisallad. Det var egentligen Albin som bjöd mig på den först men jag har skruvat lite på receptet och nu gör jag den på mitt eget sätt – med det som finns skördeklart på åkern. En riktigt god, nyskördad broccoli (som den vi odlar på Marstorp) gör verkligen HELA skillnaden, ska tilläggas.

På bilden har jag toppat salladen med slingerkrasse och dillkronor men det senare var mest ett estetiskt val för att knyta ihop temat lite med kräftskivan där jag bjöd på salladen. Dillen behövs inte för smaken. Och i den rosa skålen syns INTE dressingen – det är aioli. Bara så ni inte blir förvirrade 😉

Broccolisallad med äpple, rostad mandel och sötsyrlig dressing

Ingredienser

 • 1 stort broccolihuvud

 • 1 syrligt, grönt äpple

 • Tre grabbnävar ruccola

 • 1 dl sötmandel

 • 50 gr lagrad ost (parmesan eller västerbotten)

 • 1/2 finhackad rödlök

 • Dressing (ungefärliga måttangivelser)
 • 1 dl majonäs

 • 3-4 msk rödvinsvinäger

 • 2-3 msk socker

 • Salt efter tycke ock smak

Gör så här

 • Skölj broccolin och skär den i mindre bitar. Både kronan och stocken kan användas. Tärna det gröna äpplet. Släng i några nävar ruccola – om du vill han du hacka dem lite grovt först.
 • Ta fram en stekpanna och rosta mandeln tills den får färg. Grovhacka och strössla ner i salladen.
 • Ta fram den lagrade osten och skär med en kniv ner tunna flagor i salladen.
 • Avsluta med att finhacka en rödlök. Blanda allt väl.
 • Rör ihop majonäs, rödvinsvinäger, socker och salt i en liten skål. Smaka av och addera eventuellt mer vinäger. Dressingen ska vara rejält sötsyrlig. Om du vill kan du tillsätta några droppar vatten också för att göra den mer rinnig. Ringla dressingen över salladen strax innan servering. Blanda om och bjud!

Det bästa att lägga på tallriken just nu!