För ganska precis ett Är sedan skrev jag ett inlÀgg om min hÀlsa och mitt mÄende. Om biopsi av konstiga knölar och mÀrklig smÀrta i kroppen.

KÀnslan jag har i min kropp just nu Àr att jag kÀnner mig gammal, sliten, trött och förbrukad. Jag har kass hÄllning och saknar styrka. Det smÀrtar och vÀrker i muskler och leder nÀr jag anstrÀngt mig och jag kÄnkar dessutom runt pÄ femton överflödiga kilon som knappast gör nÄgonting bÀttre. Jag kan inte minnas sist jag kÀnde mig pigg och energisk.

Jag Àr glad att jag skrev ner det för att verkligen minnas. För det kÀnns overkligt idag. MÄdde jag verkligen sÄ hÀr dÄligt? Ja, det gjorde jag verkligen.

Jag mĂ„ste lĂ€gga om mitt liv och det Ă€r akut. Jag mĂ„ste hitta tillbaka till en bĂ€ttre inriktning. För jag vill inte fĂ„ ont i ryggen av att bygga lego med mina barn. Jag vill orka springa med dem genom vattenspridaren. Jag vill vara den som erbjuder mig att ta barnen pĂ„ skridskotrĂ€ning – inte den som stannar hemma och knaprar alvedon. Jag vill svischa fram pĂ„ lĂ€ngdskidor och jag vill kuta genom skogen”

Det var mitt nyĂ„rslöfte för 2020. Eller i alla fall resultatet av av mitt nyĂ„rslöfte om jag lyckades hĂ„lla det. För löftena var av en liten annan sort Ă€n man kan tĂ€nka sig. Inget “gĂ„ ner tio kilo” “trĂ€na tre gĂ„nger i veckan” eller nĂ„got sĂ„nt diffust som Ă€ndĂ„ inte Ă€r till hjĂ€lp för att verkligen genomföra förĂ€ndringen. Nej, sĂ„ hĂ€r var löftet:

Jag Àr för det första förbjuden att pÄbörja nÄgra nya jobb eller projekt under 2020. Visst kommer jag arbeta lite med blogg och podd men jag fÄr inte pÄbörja nya företag, böcker eller projekt. Bara det jag verkligen behöver göra för min försörjning fÄr göras. All övrig tid ska gÄ till min hÀlsa.

Har jag lytt? BÄde jag och nej. Jag har pÄbörjat flera nya projekt. En ny bok till exempel, som kommer i vÄr. Gjorde dessutom oplanerat en massa TV-jobb. Men eftersom jag samtidigt stÀngt andra tidskrÀvande jobb och projekt det hÀr Äret sÄ ha det funkat. Faktiskt har mitt motto för varje nytt roligt projekt jag velat ge mig in i varit att tÀnka -Ja! Det fÄr jag göra men dÄ mÄste jag först bestÀmma vad av det jag redan gör som jag ska plocka bort? Som nÀr det gÀller tevejobbet. DÄ tog jag in massa extra hjÀlp för att avlasta med övriga arbetsuppgifter. Men vissa saker gÄr det kanske inte att ta in hjÀlp för att avlasta med. Och dÄ fÄr jag acceptera det och tacka nej.

Jag ska arbeta medvetet pÄ att sÀtta min hÀlsa i frÀmsta rummet i vardagliga situationer. Det kan handla om att inte boka in tidiga möten som förhindrar att jag fÄr sova ikapp stökiga bebisnÀtter. Inte avboka trÀning till förmÄn för arbete. Inte kompromissa och Àta kass mat för att jag arbetat över och inte orkar Àta nÄgot vettigt.

Har jag lytt? Ja, men över förvĂ€ntan bra. Jag har inte avbokat nĂ„gon PT-trĂ€ning pĂ„ grund av jobb som fĂ„tt gĂ„ före. Jag har försökt Ă€ta vettigt Ă€ven om det inneburit att jag fĂ„tt avrunda arbetet tidigare pĂ„ dagarna för att fĂ„ ihop det. Stökiga bebisnĂ€tter har jag fortfarande. Trots att han snart Ă€r tvĂ„ Ă„r gammal. Hmm…hĂ€r finns förbĂ€ttringspotential.

Jag ska ta mer hjÀlp bÄde hemma och i företaget. Men hÀr behöver jag göra en ordentlig behovsanalys innan jag vet exakt hur.

Ta mer hjĂ€lp och avlastning – ja det har jag blivit bĂ€ttre pĂ„! Försöker öva mig pĂ„ att tidigare i processen leja bort istĂ€llet för att göra sjĂ€lv. Men hĂ€r finns fortfarande mer att arbeta pĂ„. Inte sĂ€llan börjar jag att försöka göra det sjĂ€lv istĂ€llet för att direkt involvera nĂ„gon som kan göra det snabbare och bĂ€ttre Ă€n mig. SĂ„nt slösar energi och tid.

Det roligaste med HĂ€lsoĂ„ret 2020 Ă€r att jag ett Ă„r senare Ă€r pĂ„ god vĂ€g. Absolut inte framme – men ABSOLUT INTE dĂ€r jag var förr ett Ă„r sedan! Nu Ă„ker jag skidor med mina barn, bygger snögrottor utan ryggont och jag knaprar sĂ€llan alvedon för nĂ„gon smĂ€rta i kroppen. Genom att reglera min arbetstid, sĂ€ga fler nej och göra fĂ€rre roliga projekt sĂ„ har jag lyckats förbĂ€ttra förutsĂ€ttningarna för att ta hand om min hĂ€lsa.

Det gör mig sÄ glad att tÀnka pÄ. Och otÄlig inför nÀsta Ärsskifte. Att fÄ se hur det fortsÀtter utveckla sig. Mitt nyÄrslöfte för 2021 Àr dÀrför att fortsÀtta pÄ inslagen bana och försöka hÄlla fast vid det.

Hade du nÄgra nyÄrslöften förra Äret? Och hur har det gÄtt sÄ hÀr i backspegeln? Jag Àr sÄ nyfiken pÄ att höra!