Köttbullar och makaroner är en himla bra vardagsmiddag att svänga ihop i farten. Ändå kan det ha en lite tråkig klang. Som att halvfabrikat är dåligt? Men så behöver det ju absolut inte vara! Servera maten med en god sallad eller bara morotsstavar och vitkålsbitar. Det senare funkar nästan bäst för mina barn. Tricket är att ställa fram grönsakerna en stund innan maten. Då slinker det ner extra mycket!

Något annat som är skönt att veta att de där delikatessbullarna man bjuder på faktiskt är riktigt klimatsmarta.

Livsmedel står för drygt 30% av de svenska hushållens klimatpåverkan samtidigt som en majoritet av oss svenskar tycker att det är svårt att veta vilken mat som egentligen är mest klimatsmart. Och där har ju livsmedelsföretagen en viktig roll att spela. Både i hur de framställer maten och hur de märker upp den för att hjälpa oss konsumenter.

Det Felix nu gör så föredömligt är att redovisa alla sina produkters klimatavtryck och dessutom sätter de siffrorna i en kontext. Deras mest klimatsmarta produkter har symbolen ”Lågt Klimatavtryck” som visar att produktens klimatavtryck är mindre än hälften jämfört med dagens snitt för mat och därmed ligger i linje med FN’s klimatmål

Felix vegetariska delikatessbullar är gjorda i Sverige, baserade på vete och ärtprotein och innebär 80% mindre klimatavtryck än motsvarande bullar gjorda på just kött! Men framförallt är de goda. När min mest nogräknade unge sätter i sig dem utan att tveka – då vet man att det smakar bra. Också det en viktiga aspekt eftersom matsvinn är en stor miljöbov i sig.

Så med andra ord. Ät dina makaroner och vegetariska delikatessbullar med gott samvete! Och vill du skruva ner klimatavtrycket ytterligare – välj makaroner gjorda på svenskt vete och ketchup tillverkad på ekologiska tomater.

Felix har också tagit fram en digital Klimatbutik där du kan testa din meny för en hel vecka och se hur den klarar sig jämfört med FNs klimatmål om att halvera livsmedelsutsläppen. Ganska spännande läsning!