Projekt Bli Fullvuxen rullar vidare. Ni minns kanske att förra året till stor del ägnades åt det? Att jag liksom rannsakade mig själv och mina beteenden och försökte ta itu med dem ett åt gången? Nå, vi fortsätter med det även i år. Bland annat genom skapandet av en groventré, tvättstugerokad och nya bra köksrutiner.
Jag har ju snöat in på amerikanska hemmafruar som youtubar om sin städning och sina hem och hur de organiseras. Jag skrev bland annat ett inlägg om hur jag tog itu och städade kylen och försökte hitta ett system för att få det att funka. Men också om hur jag alltid låtit det bli så sunkigt mellan varven. Nå. Det har förändrats. Nu har jag hittat nya sätt att organisera min kyl och våra inköp. Så jag tänkte att jag ska dela med mig av det. Håll i er för ett megalångt inlägg om kylskåpsorganisering!
Förra våren började jag med att märka upp alla hyllorna med dymo, Så att allting fick sin utvalda plats. Jag är så tankskpridd att jag ställer fel annars. Ett tips från läsaren Lina var att märka en hylla för Rester och placera den på bästa plats så att man vid hunger alltid tittar där först och minskar matsvinnet. Det har funkat superbra hos oss!
Något annat som förändrats är att jag till exempel aldrig storstädar kylen längre. Förut fick den grisa ihop totalt för att sedan städas fläckfri. Nu har jag blivit en såndär person som städar en gång i veckan. Sedan i somras veckohandlar vi nämligen en gång i veckan. Och innan de nya matkassarnas innehåll sorteras in på sina förutbestämda platser – ja då rengör jag kylen. Passar på att torka av smutsiga hyllor när de ändå ekar tomma. Flyttar dessutom om matrester och grupperar slattar. Kör en liten inventering helt enkelt.
Att storhandla en gång i veckan har också gjort underverk i vår vardag. Vid varje handling utgår vi nämligen ifrån en standardiserad lista på sånt som måste köpas nytt av varje vecka. Som fem liter mjölk, två paket keso, en burk lätt creme fraiche, ett paket bebisgröt osv… Dessa saker handlas alltid i samma mängd. Men innan man åker och handlar kollar man av om det verkligen tagit helt slut av varje vara under veckan som gått. Om inte justerar man helt enkelt ner mängden man köper av av just den varan just den veckan.
När varje fast punkt på listan kollats av mot vad som finns hemma (går på max några minuter) kompletterar vi med ingredienser som behövs för att få ihop olika maträtter. Vad som behövs köpas beror mycket på vilken säsong vi är i. Under sommar och höst köper vi jättelite. Vårt eget kött ihop med det vi odlar räcker långt. På vinter blir det desto mer. Men att köpa ingredienser som faktiskt räcker till en hel vecka gör att man slipper stödköpa saker under veckan. Man får också en helt annan bild av vad man faktiskt sätter i sig! Jag tyckte det var absurt när Jakob kom hem med fem kilo frukt första gången. Men det går åt i vår familj! Att tro att ett nät apelsiner och några äpplen täcker våra behov – det är självbedrägeri. Nu har vår fruktskål gått från en söt liten grej på fot till en stort tvättfat i porslin som blir överfyllt vid varje handling.
Eftersom vi har ett lillkonsum i källaren (dock väldigt stökigt nu under renoveringen) och tre frysboxar med kött, grönt, bär och bröd. Ja då gäller det att verkligen kolla av alla dessa platser innan man beger sig till affären och det visar sig att man råkat köpa trippelt av något man redan hade. Och har man samma inköpslista som grund varje vecka är det lättare att minnas vad man har nere i källaren och ej. Standardisering är nyckeln!
Kylen är alltså inte längre ett eftersatt sorgebarn. Ändå har det varit svårt att få till ordningen fullt ut. Trots hyllplan uppmärkta med dymo är vissa delar av kylskåpet svårt att överblicka. Men det har jag ändrat på nu! För några veckor sedan besökte jag Clas Ohlson och upptäckte att de tagit in massa bra kylskåpsförvaring i sitt sortiment. Alltså lådor, byttor och avdelare som kan hjälpa till i kylskåpsorganiseringen. Jag köpte på mig en hel radda saker. Kände mig som en sådan där amerikansk hemmafru med massa gadgets och funderade på om jag lurade mig själv? Skulle verkligen ännu fler saker intryckta i kylen kunna skapa en luftigare kyl? Men hjälp vilken skillnad det har gjort! Problemet med vår kyl tycker jag har varit att det funnits för få lådor, hyllplan och underkategorier att sortera sakerna i. Så att allting ändå rörts ihop och jag tappat överblicken. Men inte nu längre. För nu finns det ett system!

Varje hyllplan i kylen är märkt med dymo för att man ska kunna placera in rätt sak på rätt plats. Några av kategorierna är mjölk, ägg, middagsingredienser, rester, dryck osv. Men det jag gjort nu efter ett tips från läsaren Annie var att ha en egen låda för frukostingredienser. Så att man kan ta ut hela lådan och ställa fram när man ska göra frukost/fika. Och sedan packar man ner allt i lådan och ställer in den igen när man har ätit färdigt. Det blir mycket enklare för barnen när de ska ordna mellis – eller hjälpa till att duka fram frukost. I vår frukostlåda finns ost, smör, pålägg och kaviar. Brödet förvarar vi sedan i en låda i köksön som de enkelt kan komma åt.

I lådan på hyllan under frukostlådan finns en till plastlåda. I den står sånt som sorteras under kategorin mejeri. Som kvarg, keso, kesella och yoghurt. Men också grädde, creme fraciche, riven ost. Ja all möjlig mejeri som hör ihop med matlagning.

På en annan hylla står två ägghållare i plast. Ägg kommer ju faktiskt i bra förpackningar från första början. Men jag har insett att jag ändå ofta står utan ägg eftersom jag bara noterar att det står en låda i kylen. Men sedan när jag ska laga mat och öppnar den visar den sig innehålla endast ett stackars litet ägg. Nu har jag lite bättre koll!

Jag införskaffade också små stapelbara lådor i plast med ventilationshål. Och så placerade jag dem i frukt- och grönsakslådan. Här råder alltid total oreda och inte sällan hamnar någon stackars paprika eller svamp i kläm och blir helt brun och tråkig. Nu har jag ömtåliga varor i de små byttorna. Jag kan också tömma över öppnade påsar med sallad, kål etc och lägga i dessa lådor så ser jag vad som är påbörjat. Och alltså inte öppnar någon ny förpackning innan den förra använts upp.

Alla små konstiga flaskor och burkar med oliver, soja, fisksås och tjafs står alltid i en hopplös röra i vårt kylskåp. Nu har jag köpt smala plastlådor där dessa ryms och kategoriserat dem efter en ordning som funkar för min matlagningslogik. En heter kort och gott ”asiatiskt” en annan heter ”senap” (vi har mååånga sorter hemma) en tredje heter ”smaksättning” och där ryms allt från limjuice till kalvfond och rödvinsvinäger. När jag nu ska mixa ihop någon god sås till min nudelssalladd – jag då tar jag fram hela asiatiska lådan på köksbänken och går loss! Sedan ställer jag tillbaka allting prydligt på sin plats. Och så slipper man tråkiga soja och hoisinsåsfläckar på sina hyllplan. När lådan blir smutsig diskar jag ur den plättlätt.

Tricket för att grönsakerna och rotsakerna ska hålla sig fräscha tycker jag är att plocka ur dem ur sina förpackningar. I plastpåsarnas dunkel hinner potatisar gro, morötter skrumpna och en apelsin med stötskador hamnar underst i nätet och hittas inte förrän det är för sent. Sånt undviker jag nu för tiden.
Den mesta frukten förvarar jag i en skål på köksön utom räckhåll från Ulfs vassa framtänder. Men sånt som jag gillar att äta kallt – som äpplen och citrus – ligger på kylning.
Och där gick jag i mål med inlägget om min nya kylskåpsorganisering!
79 svar
Det finns ju inget sommar så tillfredsställande som ett städat kylskåp, MEN VARFÖR HAR JAG DET INTE DÅ?!?!?!?! Suck.
Mitt bästa tips för kylskåpsförvaring är att kolla temperaturen genom att lägga termometer på de olika hyllorna. Nu håller grädden 1 månad längre hos oss för att vi ställer den längst ner i kylen där det är kallast.
Så smart att ha en frukost låda! Det måste jag skaffa.
Är de där lådorna från clas bra? Kvalitet? Vill veta om de håller om jag ska köpa de, eftersom de är i plast.
Men jag kanske kan gå till secondhand å köpa en vanlig bricka att ha frukosten på, ostkupan jag har (en stor uppochnedvänd glas matlåda) är ganska tung, så en plast låda kanske inte håller länge tänker jag. Eller så finns det bra ostkupor nu i snäll plast (för glaset är tungt, så stor pga ska rymma en ost triangel) och lådor av snäll plast.. typ av bambu eller majsstärkelse.
Kan tipsa om att använda hushållspapper… Runt osten (håller sig fräsch längre), liksom i morotspåsen (inga blöta mjuka morötter längre)
Bästa tricket jag lärt mig 👍
Bra tips! Jag brukar lägga en bit hushållspapper i påsarna med färdigskuren sallad (som ju blir dålig typ direkt när man tagit hem den från affären) men ska definitivt prova även detta. 👍
Äggen behöver ju inte ta plats i kylen! Bättre att ha dem ute i rumstemperatur. De håller i många veckor. 🙂
Håller i månader i kylen😉
Vem har ägg hemma i månader? 😅 Om man inte bor på Svalbard och får färskvaruleverans en gång i halvåret.
Jag! Glömmer alltid använda dem. Å andra sidan har jag ätit ägg som gick ut 6 mån innan utan problem…. 😂
Jag har. Om kriget eller krisen kommer. 😀
Eller om vi bara blir förkylda och inte får gå och handla på ett tag.
Köper på mig ekoägg när de är på xpris eller kort datum så det kan handla om em ganska lång tid ändå.
Det vore ju drömmen om man hade den platsen. Det jag saknar mest av allt hemma hos oss i vårt ack moderna hus är ett skafferi, där det är lite svalt där allt man inte behöver ha i kylen kan stå. I have a dream =)
Jag har lärt mig av ner som är äggproducenter i liten skala att ägg kan vara i kylen men om du vill sen ha dem i rumstemperatur så fixat de inte omställningen. Ägg håller väldigt länge. Sen märker man om de inte går att använda- sk surägg. Fy fasen säger jag bara! Du kommer inte att missa dem. Därför knäcker jag alltid äggen i en bytta för sig och inte rakt ner i smeten.
Har precis upptäckt veckohandlingen, älskar det fyllda kylskåpet. Så skönt att slippa lägga massa tid på flera stödinköp. Har inköpslistan i Ica-appen och så checkas den av med självscannern. Stående varor är bara att bocka av så kommer de med till nästa inköpstillfälle.
Med en hylla för diverse burkar och butiksköpt kött ect är det svårt att få den där ordningen, är helt enkelt för fullt.
Inköpslistan i ICA-appen och sedan pricka av i scannern. Det är typ den bästa uppfinningen ever! Jag delar kontot med min man så det spelar ingen roll vem som handlar. Båda kommer åt listan! Det händer att en av oss fyller på medan den andra redan är i affären!
Jaaa! Så smidigt att fylla på listan med glömd vara utan att ringa den som handlar. Min man handlar ofta direkt efter jobbet, för att se om han har slutat/hur lång tid det är tills han kommer hem kollar jag inköpslistan🤣
Så fint.
Kan någon tipsa om hur/var man förvarar gurkor? Veckohandlar och ofta så börjar gurkan ruttna innan veckan är slut.
Tror att gurka egentligen behöver det lite varmare än i ett kylskåp. Kanske kan du testa vilken hylla som är varmast och förvara den där?
Tack för tippset. Ska testa det.
Tack för en härlig podd 😊
Min mamma har lärt mig att lägga gurkan i folie så håller den länge 👌
Menar du aluminiumfolie?
Potatis ska ju inte förvaras i kylskåp 🙂
Vi förvarar alltid den i kylskåp när vi hämtar den – men vårt stora potatislager med potatisen vi odlar – det är mer som ett svalt rum bara😊
Vilka bra tips! Men är det ingen mer än jag som har barn som äter mer ju mer man köper/ har hemma? Det gäller alla sorters frukt, mjölk, juice.. Mina barn är lite äldre än dina så det går inte att gömma undan saker.
Min man är sån. Har slutat köpa juice för den är ändå alltid slut när jag vill dricka den.
Samma här. Föreslog för maken att vi kunde ha en varsin juice med våra namn på men då blev han lite sur och tyckte det var lite rumskompis-varning.
Vad ska man annars göra för att få lite juice utan att behöva hetsa för att få något alls? 😅
Haha jo, det är exakt så hos oss! Dessutom stövlar ibland en hel radda av barnens kompisar in och vill ha frukt eller macka etc. Då vet man aldrig vad som blir kvar 😀 Vi brukar dock se till att ha extra bröd i frysen.. Men juice, helt hopplöst, haha.
Haha, min mamma hade tre hårdtränande och hungriga tonåringar med tillhörande kompisar, och var hänvisad till att storhandla på vanliga lilla Coop pga glesbygd. Till sist köpte hon helt enkelt ingen påläggsskinka, juice eller rostbröd ”för det tar ändå bara slut”. Det blev knäckemackor med ost och c-vitaminbrus istället. Nu, som vuxen med egna hårdtränande tonåringar, förstår jag precis! Jag förstår också hennes burkar i frysen, märkta ”leverbiff” men innehållande t ex mockarutor. Det kanske kan vara något sånt som är lösningen på juiceproblemet?
”Leverbiff” var ju BÄSTA tipset!!
Jaa, helt underbart, haha!
Jo, allt ”gott” tar slut direkt. Köper därför ibland yohurt, flingor och sånt som jag vet att alla tycker är ok, men inte jättegoda 🙂 Den här hemska mamman och frun skriver även post it med ”förbjudet” på vissa matvaror i kylen. De som ska vara till en viss maträtt till exempel. Känner mig som mamma Karin i Sunes jul när det är dags för stora julstädningen….ni som vet, ni vet!
Vilka smarta lådor du hittat! I vår kyl har vi frukostvarorona på en bricka. Den tar visserligen upp ett helt hyllplan men å andra sidan får även mjölkpaketen och yoghurten och filen också plats där. På brickan ställs de förpackningar som redan är öppnade. Oöppnad mjölk mm ligger på ett eget hyllplan. Lite kul att det är så intressant att läsa om hur andra sorterar i sin kyl. Men kanske är det för att våra liv består mest av vardag och då blir just vardagen så rolig att ta del av?
Jag kan också rekommendera plastlådorna från Clas Ohlson, har köpt mest av den modellen du använder med ventilationshål. Tycker de kändes så stadiga och lätta att ta ut. Vi gillar ost i vår familj så en sån stor låda är nu fylld med diverse ostar (hårdost, ädelost, fetaost, halloumi, färskost, hamburgerost, parmesan m.m.), väldigt platsbesparande.
Eftersom jag har dåligt med skafferiförvaring så har jag använt samma lådor även där. Fick så mycket mer plats och nu kan jag ”krafsa” enklare utan att jag riskerar att välta ut något samtidigt.
Jag kommer köpa fler lådor men väntar tills Clas Ohlson har ”3 för 2” som de brukar ha regelbundet.
Jag tröttnade på vår röriga kyl för ett år sedan. Jag gjorde som du, köpte lådor och märkte upp. Det funkar jättebra!
Just ägg går det åt en hel del här (styrketränande tonårssöner) så vi köper mycket på en gång och kokar en hel kastrull i taget. En sån låda du har till champinjoner och sallad har vi till ägg. Vi har även köpt en likadan låda men modell mindre, i den lägger vi kokta ägg. Lådan är naturligtvis märkt ”kokta” så ingen tar fel.
Ett annat tips är att märka lock och korkar. I en låda har vi tex sylt och för att inte behöva lyfta varenda burk för att se vad den innehåller har jag märkt locken med ”lingon”, ”hjortron” osv.
Jag märker inte lika tjusigt som du utan använder vit eltape och permanent penna.
mitt dröminlägg! gick just och tänkte på detta idag,har veckohandlingar bra på plats men organiseringen av kylen och den regelbundna rengöringen är något jag vill åt. standradisering söker jag i hela livet och älskar tips på. (alltså inte standardisering av allt som är kul, men av allt som faktiskt är rimligt att standardisera.) tack för det här inlägget, underbart!
Alltså jag ÄLSKAR det här inlägget! Tack! Så intressant att höra hur andra gör i det lilla.
Älskar dessa amerikanska hemmafruar, har gjort min städning mycket enklare när man har städsällskap på tvn. Har också allt förvarar i lådor nu, kylen, skafferiet, hörnskåpet i köket, tvättstugan osv😂
Älskar inlägget. Blev sugen på att städa kylen.
Vad kul att du verkligen använder dig av mitt tips om hylla för rester.
Har utvecklat det än mer här hemma. Och preppar burkar med nyttigt tex hackar upp färdiga morotstavar, river vitkål, rödkål, hackar upp lök, kokar linser, öppnar förpackning med bönor osv. På så vis är de för oss enklare o bara ta fram massa burkar och bygga sin sallad. (Allt är i varsin burk pga barn med olika preferenser). Har upptäckt att för oss är skillnaden stor att ha en färdig burk med bönor i kylen mot att bara behöva öppna en tetra o skölja. (Eftersom de är så mkt som fixas o händer runt kvällsmaten o ungarna är hungriga).
Två skivor tomat i en burk sparas från en rest, en potatis i en annan, 2 msk lax. Tillsätter man sen bara lite grönt o kål i ett tortilla bröd. Samt pucklas rödlök. Den är lunchen klar.
Picklad rödlök givetvis. Även de perfekt sätt o ta hand om överbliven lökhalva.
Ps. Söker tips på fler youtube städkanaler eller organiseringskanaler. Behöver bli inspirerad för att angripa ett kaosigt förråd.
Jag gillar Natalie Bennett, hon har en serie som heter Messy to minimal som är väldigt inspirerande. Erica Lucas gillar jag också, hon är mitt i sin rensning kan man säga men har lite mer low waste fokus vilket jag uppskattar. Loving life as Megan gillar jag också, men det är mer städinspiration för hon verkar snarare rensa ut för att kunna shoppa mer vilket inte riktigt är det jag är ute efter. Men städfilmerna är inspirerande. Har du några tips att dela med dig av?
Precis såhär har jag också gjort! Vi har haft våra frukostgrejer i en låda i ett år nu och det funkar jättebra. Innan var allt utspritt i kylskåpet. Nu är allt vi behöver på en plats. Smidigt. Jag har också köpt mina lådor på Clas Ohlson. Och jag hade 2 äggkartonger som du …men tyvärr så fick min man för sig att diska den ena av dem i diskmaskinen… Ingen bra idé. De smälter i diskmaskinen. Jag har också en plastbricka på snurra som vi har våra olika marmeladburkar, och stora burkar som lingon och gurkor, på. För oss funkar det utmärkt. Bara att snurra på brickan lite o så får man fram det som man vill åt.
Åh, en snurrbricka! Var har du köpt den?!
https://www.clasohlson.com/se/p/44-4179?utm_source=google&utm_medium=organic&utm_campaign=google%20surfaces&gclid=CjwKCAjwxuuCBhATEiwAIIIz0Vwr4fZopel7doUoeMJ4o3PNH3fI6VOVeAGv9nmLDMhwiExEgOuIFhoCnVQQAvD_BwE
Här finns de supersmarta snurrbrickorna:
https://www.forvara.se/se/grp/snurrande-forvaring-lazy-susan.php
Det har hänt så många gånger att jag fått en tanke i huvet, som idag till exempel, att det borde finnas ett bättre sätt att organisera kylen, och nästa gång jag går in på din blogg så hips vips finns ett omfattande, inspirerande och bra inlägg om precis det jag börjat fundera på. Det har, som sagt, hänt många gånger och i de mest skilda och otippade ämnen. Begriper inte hur det går till, men tack för det! 🙂
Gud så roligt att höra! Och inte för att creep you out – men jag är en fena på telepati 😉
Det ante mig!
Jag sökte på lazy susan och hittade en på Clas Ohlson bland annat :).
Jag har två såna i kylen och jag älskar dem, vi har sedan dessa inhandlats inte mer än en burk tacosås i kylskåpet 😄
Snyggt inlägg, Clara! Jag frostade av frysen för ett tag sedan och passade samtidigt på att göra en fullständig inventering av innehållet. Listan har jag på min mobil och nu har jag som sport att använda så mycket som möjligt från frysen i veckorna. Ryser av välbehag när jag får stryka en rad eller två efter middagen serverats.
Tack för alla tips. Blir nog en tur till Clas snart…
Åh detta behöver jag verkligen göra, det hänger som ett svart moln över mig. Vår kyl är alltid proppfull men det finns inget att äta.. det här med lådor kanske kan vara något för mig.. jag var inne på Clas Olssons hemsida men är osäker på vilka burkar/lådor du har, de såg så praktiska ut på bilderna. Vet du vad de heter så att jag kan söka på rätt saker?
Det var så spännande läsning att jag inte märkte att det var ett långt inlägg. Det är sant alltså. Haha, trodde nog inte jag skulle fastna i att exalterat läsa blogginlägg om sådant för några år sedan, men jojomän! Tack!
Eller hur?! Det kändes inte alls långt, det var intressant hela vägen, man vill bara veta mer 😆 organisering är grejen!
Ser ovan att nån till hittat till de geniala snurrbrickorna. Här finns dem:
https://www.forvara.se/se/grp/snurrande-forvaring-lazy-susan.php
Köpte två till vår kyl och de är så himla smarta!
Gått i veckan och funderat på hur jag ska be om detta tips. Bästa sättet jag kom på var, hoppas Clara skriver ett nytt kylskåpsinlägg så jag kan fråga hur katten alla gör med osten! Hurra för detta spännande inlägg. Har precis som flera andra börjat veckohandla men jag är analog ännu med veckomeny och inköpslista på köksskåpet.
Hjälp sökes:
Vi äter hårdost, Typ prästost i trekantsbit. Långlagrad (Pga laktoshalt) och det smular och Skräpar på jag blir tokig. Drömmer om en ostkupa/låda men har inte hittat någon vettig som passar eller inte är enorm… nu kör jag osten på tallrik i plastpåse (uppmärkt vad som är upp och ner) , efter tre dagar är det ändå fettigt och smulor överallt och lite bökigt.
Hjälp mig bästa läsare och tack på förhand!
Jag brukar skära av alla kanter och botten på osten när jag öppnar den. På det viset slipper man allt ”kantvax” så att smulorna är ”ren ost” och kan ätas direkt eller puttas ner I någon gryta. På det viset är det också mycket lättare när osten börjar tryta att bara ta det som är kvar och riva ner. Man räddar mycket mer av osten också för det är lättare att hyvla av yttervaxet tunt när osten är stor.
Ida, själva använder vi en ostkupa men vet de som använder glassbytta, typ sån för 2 liter glass. Man lägger osten i byttan, på med locket. Vid framdukning lägger man osten på locket istället, voilá! 😊 Man kan behöva märka upp lådan.
Hej! Köpte ostkupor på Ica Maxi förra året, som är perfekt stora för en vanlig prästost.
Köpte en extra till herrgårdsosten till barnen också när jag ändå var igång, för det var en sån bra nätt lagom storlek på ostkupan 😀
Vi har osten inslagen i bivaxduk.
Jag älskar inspiration om kylskåpsorganisering! Och all annan förvaringsporr 🙂 Apropå kylskåp har vi numera osten i en upponedvänd glasmatlåda, osten står alltså på undersidan av locket. Känns mkt fräschare än en plastpåse.
Oh Clara, I’ve followed you a while on Instagram but this is my first visit to your blog! I love the fridge organization! Beautiful pictures too!
Åh jag önskar mig en stor kyl. Vår lilla är alldeles för trång för att kunna organisera. Här är det mer tetris efter man handlat.
Jag med, vi har ett sprillans nytt kök men de nya mer energisnåla kylarna (denna är dessutom inbyggd) rymmer typ ingenting! kraftigt överdrivet förstås men många lådor som folk köper på Clas olsson etc sticker liksom ut liiite för långt så kyldörren går inte h elt igen. Värdelöst. Tetris här med.
Skulle vilja tipsa om att öka avståndet mellan hyllorna lite så att man får plats att ha mjölkpaketen ståendes. Tycker mig få mer plats och mindre spill så.
Underbart inlägg, älskar att se hur andra sköter om sina hem, du nämnde amerikanska hemmafruar… En som jag måste rekommendera är hamimommy på Youtube från Sydkorea s. k. tyst vlogg som städar o organiserar hemmet, helt underbar vlogg. Tack Klara för att du orkar inspirera i dessa tider, just vad vi behöver i dessa tider ♥️
Älskar kylskåpsporr! Tack för detta. Jag ska nog också ta och märka upp hyllorna… jag gillar verkligen dina lådor, framförallt den för frukost. Det blir nog en copy/paste på den!
Detta måste jag kopiera rakt av! Så jäkla fiffigt, tack för inspirationen!
Åh kul att läsa, din organisering liknar min! Har också dymomärkta lådor från Clas Ohlson och t.ex. frukostlåda och såslåda.
Nu återstår för mig bara att förbättra frysen också, men vår frys är pytteliten så det blir så olika beroende på vad man råkar ha där för tillfället. Snart flyttar vi och får en hel frys, då ska jag gå loss och märka hyllor! 🙂
Ser toppen ut! Ska försöka få igenom detta här hemma också. Det är ändå hyfsad ordning i vår kyl, men bättre kan det bli (och bättre städat). Men vad använder du hyllorna i dörren till? Hos oss verkar den vara avsatt för smaksättning av olika slag…
Vilken lyx att få läsa om sånt här och få ta del av bra idéer 😍🙌
Härligt att den här bloggen känns som ett slags kvinnoforum där vi delar livet och dess blandade innehåll och stöttar varandra! <3
Tips för äggen om man inte har ägghållare: jag sliter av locket på äggförpackningen och ställer in som den är. Perfekt och så slipper man flytta över en massa ägg 🙂
Samma här 🙂
Hos oss går det minst ett flak ägg i veckan och det tar sån himla plats i kylen så vi har slutat att ha dem där. Vi har våra ägg framme i en trådkorg i luffarslöjd. Äggen står ju framme i butiken, så varför inte hemma också eftersom det ändå är sådan åtgång. Spar en massa plats till annat i kylen på detta vis.
En annan fördel är att äggen har rätt temperatur direkt när man exempelvis vill göra aioli.
Vi har våra äggflak i förrådet (som vi har direkt utanför dörren). Går bra i garage etc med. Perfekt svalt.
Så bra inlägg! Vi har bara en halv kyl och längtar tills vi har en fullstor, då ska här organiseras. 😍 Vill tipsa alla här om ett avsnitt av Meny i P1 där de pratar om organisering i kylskåp, tips om hur temperaturen kan mätas mest exakt osv.
Toppen! Älskar ordning och reda i kyl, frys och skafferi. Hur har du löst det med alla glasburkar med allt från jordnötssmör till inlagd gurka och diverse såser och marmelader? Eller är det bara vi som har två hyllplan med just sådant? 🙂
Men vilket inlägg att njuta av!! Älskar sånt här!! 🤩
Hej,
För att hålla somlig frukt och grönt fräsch slår jag gärna in det i smörgåspapper eller bakplåtspapper när jag börjat använda det. Ex ett påbörjat salladshuvud, en citron jag rivit skalet på men inte behöver använda mer av just då. En mindre bit att bara klutta fast på snittytan av en halv banan eller annat.
För att minska mängden fukt i påse – klipp upp hela toppen rakt av och vik gärna ner något. Ställ med öppningen rakt upp. Lättare för fukten att försvinna då.
Kanske även se till att det är en liten glipa mellan den traditionella ”frukt- o gröntlådan” och hyllan direkt ovanför. Några PET-flaskekorkar och häftmassa will do the trick !
Ja dessa förslag kanske är mer för det mindre hushållet men likväl användbara för vem som.