Clara i gul blommig klÀnning i vÀxthus fullt av tomatplantor och tomater.

För nĂ„gra Ă„r sedan odlade vi tomater i stor skala. VĂ„rt 300 kvm stora vĂ€xthus var fyllt med tomatplantor till alla vĂ„ra grönsaksprenumeranter. Saknar fortfarande doften nĂ€r man gick in dĂ€r en blĂ„skall sommardag och kĂ€nde vĂ€rmen vĂ€lla mot en. Och doften av solvarm tomat. Den dĂ€r doften man bara i undantagsfall kan uppfatta i bladfĂ€stet pĂ„ en stenhĂ„rd röd kvisttomat frĂ„n affĂ€ren. Den ljuvliga och fullkomligt bedövande doften var hela vĂ€xthuset fyllt av…

Tomat Àr den grönsak jag skulle vÀlja att Àta om jag bara fick Àta en enda i resten av mitt liv. SÄ mÄngsidig och god att tillaga. Göra till en soppa, ugnsbaka med olja och kryddor, skiva pÄ en tallrik och varva med mozzarella och basilika. Eller sÄ bara Àta den som jag gör allra helst nÀmligen rakt upp och ned som ett Àpple. Och sÄ pÄ med lite örtsalt mellan varje tugga!

Sedan vi slutade odla tomat i stor skala (det var svĂ„rt att fĂ„ ekonomi i den delen av jordbruket) har vi odlat tomat i noll skala. SĂ„ trĂ„kigt! Har tĂ€nkt att det ska bli av varje sommar men inte riktigt kommit till skott. Tomat kan ju kĂ€nnas lite avskrĂ€ckande. Den fĂ„r inte torka och vill helst ha stabila 20-30 grader för att trivas. Men nu Ă€r tomatlĂ€ngtan Ă„tgĂ€rdad – för nu har jag slagit till pĂ„ ett helt gĂ€ng plantor frĂ„n Blomsterlandet. Jag hoppade helt över momentet med att försĂ„ och gick direkt pĂ„ att köpa fĂ€rdiga plantor.

Tomater vill ha generösa krukor. Terracottakrukorna Lervik passa bra till ÀndamÄlet

Vilken lyx ÀndÄ! Blomsterlandet har bÄde robusta smÄplantor som kommer ge tomater nÀrmare sommaren men dessutom större plantor som redan nu Àr fulla med tomat. Jag valde bÄda varianterna.

Tomaten Pick-a-tom ger gula frukter hela sommaren

Det fina med att odla sjÀlv Àr att man kan vÀlja mellan mÄnga fler sorter. HÀrliga bifftomater att lÀgga pÄ grillen, lilasvarta smÄ rackare som smakar sött som vindruvor, gula, orangea, grönaktiga och förstÄs alldeles illröda. Olika sorter passar för olika matrÀtter och tillagningssÀtt.

Tomatsorten Moneymaker finns hos Blomsterlandet – den har vi odlat tidigare – en favorit som ger stora skördar

Jag lyxade till det med sĂ€rskild tomatjord den hĂ€r gĂ„ngen men det mĂ„ste man inte göra. DĂ€remot Ă€r kvalitetsjord alltid vĂ€rt att lĂ€gga pengar pĂ„! I det hĂ€r inlĂ€gget fokuserar jag pĂ„ hur man fĂ„r fĂ€rdiguppdrivna tomatplantorna att trivas – men vill du lĂ€sa mer om hur du frösĂ„r tomat sjĂ€lv sĂ„ kan du lĂ€sa om det pĂ„ blomsterlandet.se

HĂ€r kommer nu mina bĂ€sta tips för att odla tomat. För det ÄR faktiskt inte svĂ„rt sĂ„ lĂ€nge man bara hittar en lĂ€mplig och tillrĂ€ckligt skyddad plats i trĂ€dgĂ„rden

Mina bÀsta tips för att odla tomat!

Tomat vill stĂ„ i en stor kruka med gott om plats för rötterna. Jag brukar anvĂ€nda en lite grövre krukjord/grönsaksjord med större “bitar” i. SĂ„dana bitar lagrar nĂ€mligen in vatten och fungerar som en vĂ€tskereservoar. Viktigt nĂ€r man krukodlar och jorden annars lĂ€tt torkar bort. Odlar du pĂ„ friland Ă€r det bra att gödsla upp jorden ordentligt innan och se till sĂ„ att den Ă€r lucker och fin.

Plantor som drivits upp inne behöver avhÀrdas innan de flyttas ut permanent. Det innebÀr att man under nÄgon vecka stÀller ut plantorna ett par timmar per dag och succesivt ökar tiden.

I vÀntan pÄ vÀrmen stÄr mina tomater inomhus.

Tomater behöver inte stĂ„ i vĂ€xthus – men det Ă€r lĂ€ttare att lyckas dĂ€r. Leta rĂ€tt pĂ„ ett soligt lĂ€hörn i trĂ€dgĂ„rden eller pĂ„ balkongen. Och kan du till exempel luta ett gammal fönster eller en ram med lite genomskinllig plast över tomatplantorna – ja dĂ„ kommer de uppskatta det! Tomater gillar nĂ€r temperaturen dagtid ligger mellan 20-30 grader ungefĂ€r. Nattetid behöver det vara omkring 8-10 grader för att tomaterna ska trivas. SĂ„ akta frosten!

NĂ€r tomaterna kommit igĂ„ng och börjat vĂ€xa ordentligt fĂ„r man vara mĂ„ttlig med vattningen. De fĂ„r varken torka upp helt eller bli stĂ„ende i vatten – dĂ„ kan rötterna ruttna. Och nĂ€r plantorna vĂ€l fĂ„tt frukt kan man med fördel dra ner pĂ„ vattningen. Erfarna odlare sĂ€ger att det gör smaken bĂ€ttre pĂ„ tomaterna. SjĂ€lv tycker jag att ALLA egenodlade tomater Ă€r godisgoda!

Krukorna Asta och Lervik av terracotta finns hos Blomsterlandet

Tomater Ă€r klĂ€ttrare som behöver nĂ„got att bindas upp med. FĂ€st ett snöre i taket pĂ„ vĂ€xthuset som tomaten kan slingra sig runt. PĂ„ friland kan man istĂ€llet lĂ„ta den klĂ€ttra lĂ€ngs en kĂ€pp eller spaljĂ©. Även busktomater som inte klĂ€ttrar behöver stöd – ett gĂ€ng blomsterpinnar som fĂ€sts ihop avlastar grenarna. Extra noga Ă€r det nĂ€r tomaterna börjar mogna och tynger ner kvistarna.

För att man inte bara ska fÄ blad pÄ sina tomatplantor gÀller det att tjuva alla sidoskott. Tomaten skjuter hela tiden nya skott i bladvecken pÄ huvudstammen. Dessa skott mÄste plockas bort (tjuvas) för annars bildar tomatplantan mindre frukt. Busktomater behöver i regel inte tjuvas.

Tomat kan fram till augusti vattnas med en svag nĂ€ringslösning med mĂ„ttlig kvĂ€vehalt och hög andel fosfor och kalium. NĂ€sselvatten och guldvatten funkar utmĂ€rkt – men börjar plantorna fĂ„ vĂ€ldigt mycket blad kan det vara lĂ€ge att minska gödslingen. Hellre lite och ofta Ă€n mycket och sĂ€llan.

PĂ„ hösten nĂ€r man börjar frukta nattfrost kan man skörda omogna tomater och lĂ„ta dem eftermogna inomhus. Jag brukar lĂ€gga dem luftigt i en tidningsklĂ€dd plastback tillsammans med Ă€pplen. Äpplen avger etylengas som pĂ„skyndar mognaden hos annan frukt. Även klasar som gĂ„tt av och omogna tomater som ramlat ner kan tas in löpande under sĂ€songen. Gröna tomater passar bra att steka eller göra marmelad och chutney av.

Lycka till med tomatodlingen nu! PÄ Blomsterlandet finns allt som behövs för att odla tomater. Fröer, plantor, krukor, jord, nÀring och snören och pinnar för att binda upp dem pÄ ett bra sÀtt!

Odla potatis – en guide

Odla morötter – en guide

Odla kĂ„l – en guide

Odla vinbĂ€r – en guide

Odla krusbĂ€r – en guide