
För några år sedan odlade vi tomater i stor skala. Vårt 300 kvm stora växthus var fyllt med tomatplantor till alla våra grönsaksprenumeranter. Saknar fortfarande doften när man gick in där en blåskall sommardag och kände värmen välla mot en. Och doften av solvarm tomat. Den där doften man bara i undantagsfall kan uppfatta i bladfästet på en stenhård röd kvisttomat från affären. Den ljuvliga och fullkomligt bedövande doften var hela växthuset fyllt av…
Tomat är den grönsak jag skulle välja att äta om jag bara fick äta en enda i resten av mitt liv. Så mångsidig och god att tillaga. Göra till en soppa, ugnsbaka med olja och kryddor, skiva på en tallrik och varva med mozzarella och basilika. Eller så bara äta den som jag gör allra helst nämligen rakt upp och ned som ett äpple. Och så på med lite örtsalt mellan varje tugga!

Sedan vi slutade odla tomat i stor skala (det var svårt att få ekonomi i den delen av jordbruket) har vi odlat tomat i noll skala. Så tråkigt! Har tänkt att det ska bli av varje sommar men inte riktigt kommit till skott. Tomat kan ju kännas lite avskräckande. Den får inte torka och vill helst ha stabila 20-30 grader för att trivas. Men nu är tomatlängtan åtgärdad – för nu har jag slagit till på ett helt gäng plantor från Blomsterlandet. Jag hoppade helt över momentet med att förså och gick direkt på att köpa färdiga plantor.

Vilken lyx ändå! Blomsterlandet har både robusta småplantor som kommer ge tomater närmare sommaren men dessutom större plantor som redan nu är fulla med tomat. Jag valde båda varianterna.

Det fina med att odla själv är att man kan välja mellan många fler sorter. Härliga bifftomater att lägga på grillen, lilasvarta små rackare som smakar sött som vindruvor, gula, orangea, grönaktiga och förstås alldeles illröda. Olika sorter passar för olika maträtter och tillagningssätt.

Jag lyxade till det med särskild tomatjord den här gången men det måste man inte göra. Däremot är kvalitetsjord alltid värt att lägga pengar på! I det här inlägget fokuserar jag på hur man får färdiguppdrivna tomatplantorna att trivas – men vill du läsa mer om hur du frösår tomat själv så kan du läsa om det på blomsterlandet.se
Här kommer nu mina bästa tips för att odla tomat. För det ÄR faktiskt inte svårt så länge man bara hittar en lämplig och tillräckligt skyddad plats i trädgården
Mina bästa tips för att odla tomat!
Tomat vill stå i en stor kruka med gott om plats för rötterna. Jag brukar använda en lite grövre krukjord/grönsaksjord med större ”bitar” i. Sådana bitar lagrar nämligen in vatten och fungerar som en vätskereservoar. Viktigt när man krukodlar och jorden annars lätt torkar bort. Odlar du på friland är det bra att gödsla upp jorden ordentligt innan och se till så att den är lucker och fin.
Plantor som drivits upp inne behöver avhärdas innan de flyttas ut permanent. Det innebär att man under någon vecka ställer ut plantorna ett par timmar per dag och succesivt ökar tiden.

Tomater behöver inte stå i växthus – men det är lättare att lyckas där. Leta rätt på ett soligt lähörn i trädgården eller på balkongen. Och kan du till exempel luta ett gammal fönster eller en ram med lite genomskinllig plast över tomatplantorna – ja då kommer de uppskatta det! Tomater gillar när temperaturen dagtid ligger mellan 20-30 grader ungefär. Nattetid behöver det vara omkring 8-10 grader för att tomaterna ska trivas. Så akta frosten!
När tomaterna kommit igång och börjat växa ordentligt får man vara måttlig med vattningen. De får varken torka upp helt eller bli stående i vatten – då kan rötterna ruttna. Och när plantorna väl fått frukt kan man med fördel dra ner på vattningen. Erfarna odlare säger att det gör smaken bättre på tomaterna. Själv tycker jag att ALLA egenodlade tomater är godisgoda!

Tomater är klättrare som behöver något att bindas upp med. Fäst ett snöre i taket på växthuset som tomaten kan slingra sig runt. På friland kan man istället låta den klättra längs en käpp eller spaljé. Även busktomater som inte klättrar behöver stöd – ett gäng blomsterpinnar som fästs ihop avlastar grenarna. Extra noga är det när tomaterna börjar mogna och tynger ner kvistarna.
För att man inte bara ska få blad på sina tomatplantor gäller det att tjuva alla sidoskott. Tomaten skjuter hela tiden nya skott i bladvecken på huvudstammen. Dessa skott måste plockas bort (tjuvas) för annars bildar tomatplantan mindre frukt. Busktomater behöver i regel inte tjuvas.

Tomat kan fram till augusti vattnas med en svag näringslösning med måttlig kvävehalt och hög andel fosfor och kalium. Nässelvatten och guldvatten funkar utmärkt – men börjar plantorna få väldigt mycket blad kan det vara läge att minska gödslingen. Hellre lite och ofta än mycket och sällan.
På hösten när man börjar frukta nattfrost kan man skörda omogna tomater och låta dem eftermogna inomhus. Jag brukar lägga dem luftigt i en tidningsklädd plastback tillsammans med äpplen. Äpplen avger etylengas som påskyndar mognaden hos annan frukt. Även klasar som gått av och omogna tomater som ramlat ner kan tas in löpande under säsongen. Gröna tomater passar bra att steka eller göra marmelad och chutney av.

Lycka till med tomatodlingen nu! På Blomsterlandet finns allt som behövs för att odla tomater. Fröer, plantor, krukor, jord, näring och snören och pinnar för att binda upp dem på ett bra sätt!
Odla potatis – en guide
13 svar
Så bra tips. När man planterar tomater är det också bra att inte plantera dem rakt ner i jorden utan på snedden, så att mer av plantan kommer i jorden, alltså mer av skaftet för då blir det fler rötter. Hoppas att det går att förstå vad jag menar.
Vilket pangtips =) TACK!
Och i det där soliga hörnet med lä, kan det bli för varmt en stekhet sommardag. Då blir tomaterna glada av lite skugga, t.ex. från ett parasoll!
Noterar att (din privata) tomatodling inte är ekologisk. Odlar ert (Jakobs/Albins?) företag (Marstorps mat?) ekologiskt eller konventionellt. Hur har du resonerat, blir lite nyfiken då jag vill lära mig mer!🍅🍅🍅
De har en hemsida om du söker på Marstorps mat där står mer om hur de odlar 🙂
Stora krukor är bra. Jag brukar lägga lecakulor i botten som får agera vattenmagasin. Jag brukar göra dräneringshål på sidan istället för i botten, så om vattnet stiger över lecakulorna så rinner det ut på sidan. Ovanpå kulorna lägger jag fiberduk eller tygbit för att hindra rötterna från att gå ner i vattenmagasinet. Sedan jord och tomatplanta. Många pizzerior har ”tunnor” för jalapenos som de slänger. Perfekta att plantera tomater i.
Så smart det där att köpa färdiga plantor. Det vore något för mig som aldrig kommer till skott med att så fast jag egentligen vill.
Köpte en färdig planta busktomat för nåt år sen och planterade i en stor kruka på den soliga terassen i vår radhusträdgård…tyvärr på precis rätt höjd så råttorna kunde stå på bakbenen och äta upp dem 🤢 Sen dess vill jag inte odla något ätbart utan endast blommor och kryddväxter. Vi har dock ett inglasat uterum där det är varmt och ljust hela dagen tack vare kanalplasttaket men där blir det däremot inte soligt, tror du att tomater skulle kunna trivas där eller behöver de massor av direkt sol? Har inte sett några spår av möss eller råttor i uterummet så kanske, kanske skulle de få vara ifred där. Eller så lockas de dit också 😖
Apropå gröna tomater: Det går utmärkt att slå de in i tidningspapper, de kommer att mogna ännu lite till.
Eller lägga i en papperspåse (en sån man slänger kompost i tex) & lägg mörkt. Så mognar de fint där.
OT ämnet men angående sponsrade inlägg. Varför tar det ett par sekunder innan samarbetstexten syns, den som är längst upp ovanför rubriken? Jag skrollar ner direkt för jag är ivrig att läsa inlägget, men nu har jag lärt mig att vänta en stund för att veta om det är ett samarbete eller inte. Jag tycker de inläggen är jättebra oxå, men vill ju såklart veta om det är samarbete, och gärna börja läsa inlägget pronto 🙄
Vilket sammanträffande, jag fick hem reklam från Blomsterlandet eller Plantagen(vet inte vilken) och de hade ett helt avsnitt om tomatodling. Jag själv har alltid varit en galen tomat-älskare. Ska försöka hitta något bra sätt att kunna odla inne i lägenhet, tyvärr har jag ingen balkong…
Jag har inte varit intresserad av odling förrän nu när pandemin satt igång, konstigt nog. Hoppas du får en fortsatt fin vecka!
Just när det gäller tomater är det också viktigt att kolla så jord och/eller gödning inte innehåller vinass. Tyvärr har just KRAV-märkt jord och gödning haft det problemet de senaste åren. Vinassen drar, trots att jord/gödning är ekomärkt, med sig ogräsgiftet klopyralid, som både tomater och chili är superkänsliga för. Krav har skrivit lite om problemet men det finns mycket mer att läsa om man inte vill få dåligt odlarsjälvförtroende för att plantorna skrumpnar trots att man gjort allt rätt https://www.krav.se/aktuellt/problem-med-krav-markt-vaxtnaring/