
Nu har jag skördat veckans grönt på Marstorp där odlingar frodas och är fina.

Tog för mig av allt möjligt gott. Skönt att få hämta det Albin odlat när vår egen skörd är så blygsam. Det är egentligen bara kryddorna som fått någon kärlek hos oss i år.

Det är en fasligt vacker första september idag och det märks att hösten är på intåg. Björkarna har börjat gulna, nätterna är kalla och luften är hög och klar.

Tur det finns växttunnlar som skyddar mot nattfrost.

Jag plockade åt mig lite squash och en rejäl laddning vaxbönor.

Ska mandolina squashen tunt och äta den så här – som squashpasta. Kan verkligen varmt rekommendera det.

Och morötter är alltid så bra. Särskilt när man inte ids hacka en sallad som halva familjen ändå inte äter.

Jag kände mig iakttagen när jag skördade.

Och själv iakttog jag en kålrabbi modell XXL. Blir spännande att se om den är hård och torr eller hållit sig saftig trots storleken? Kålrabbin är så god att skära i bitar och äta som råkost. En skål med morot och kålrabbi serverad den hungriga halvtimme innan middagen är klar får barnen att frossa i grönt!
Kan också tipsa om att servera majrovor och kålrot som råkost – bara skala och skär i bitar. Billigt och barnvänligt. Och ni vet väl det bästa knepet när grönsaker blivit mjuka, slaka och tråkiga? Jo, skär i mindre bitar och lägg i iskallt vatten några timmar. Då får de tillbaka spänsten. Funkar på så väl sallad som kål och rotsaker.
Och köper du sallad på påse vill jag tipsa om att öppna förpackningen och lägga i en bit hushållspapper – då håller sig salladen fräsch längre.

Jag skördade flera sorters sallad och en hel del bondbönor och dill.

I helgen kommer Jakobs mormor och hälsar på och eftersom hon är vegetarian brukar jag försöka hitta på lite roligare grönsaksrätter att bjuda på. Det är ju roligt att laga grönt när någon verkligen uppskattar det! Återstår att se vad jag ska göra av allt det här…

När jag skördat proppade jag munnen full med surkörsbär och gjorde en mental minnesanteckning om att plantera likadana träd hemma hos oss nästa sommar.
34 svar
Borde inte detta klassas som reklam för eget företag? 🙂
Vilket företag?
Dom säljer ju ingenting från Marstorps mat längre, även om det är samma geografiska plats Clara varit och plockat på. Om ingen kan komma och köpa så kan det knappast vara uppmaning till köp. Uppmaning till att palla i så fall kanske? 😉
Exakt. Men helt ärligt Clara, du fattade nog vad ts menade och då kan du väl bara svara att ni inte driver Marstorp längre istället för att vara så… dryg? Alla kanske inte har exakt koll på förändringar med mera?
Menar du att det är drygt att jag frågar Emelie vilket företag hon syftar på?
Så härligt att kunna skörda odlad mat sådär. Det känns lyxigt att få ha det så. Liksom att plocka blåbär i skogen, det är helt fantastiskt. Gott och mysigt!
Hihi, klart att kisse måste vakta på odlingarna och hålla koll. 😁
Och så glad jag blir att det fler än jag som säger squash. Tycker det bara är zucchini hit och dit numera, jag känner mig gammal… 🤣
Har ni kloka människor här något tips på bra mandolin? Tvekar lite inför inköpet.
Benriner 95. Absolut bästa i köket!
Definitivt Benriner! 🙌🏼 (Akta fingrarna!)
Kockums i trä – överraskande bra och dessutom slipper man plast
Jag reagerade över att mormor är vegetarian. Kändes ovanligt och häftigt. Häftigt för att det är (?) ovanligt, antar jag. En sådan dam blir man ju nyfiken på ❤️
Okej det är inte ett betalt samarbete, betalar du alltså för grönsakerna eller får du dem svart?…hur tänker du då..är det bara högern som skall skatta för välfärden.
Vadå ”får” grönsakerna? Odlingen är Albins privata trädgårdsodling som han så generöst delar med sig av. Vi har ingen kommersiell odling alls i år i vårt jordbruk – precis som jag skrivit om på bloggen tidigare.
Och om du undrar så heter alltså Albin och Ulrikas gård Marstorp.
Något mer du vill reda ut när du ändå håller på?
Kan det vara rimligt att tro att personen menar Marstorps mat, en verksamhet ni (tillsammans med någon granne vill jag minnas?) haft iallafall tidigare? Men den kanske inte finns kvar 😊
Ja och då skriver jag Marstorps Mat (som företaget heter) och reklammärker det. Jag kan dock inte reklammärka ett inlägg som inte är reklam för någonting.
Orka, Clara, orka! ♥️😅
Men alltså…varför blir du så arg och irriterad. Får man inte undra och fråga saker.
Jag svarar i samma ton som frågan ställs
ÄLSKAR denna princip. Tycker det är så sjukt att folk förväntar sig att kunna ställa en fråga i en snäsig ton, men ändå ha rätt att få ett vänligt svar tillbaka.
Är man otrevlig behöver man få höra det, inte gullas med. Önskar att alla andra influencers också kunde sluta med brasklappar och att snacka lent med folk som är dryga.
Hoppsan…
Bara en liten undran, hur tänker du…får man inte ge bort saker utan att det ska anses som ”svart”????
Jag har gett bort både gurkor och blommor ur mina odlingar i sommar…..
Jag ska genast kräva betalning för alla gurkor som jag generöst gett bort till mina vänner under sommaren! Självklart ska jag rapportera detta till Skatteverket oxå… 🙊😂😇
Ville kommentera det härliga i att kunna gå och plocka grönsaker… istället fastnade jag bland kommentarerna och tog så illa åt mig av ”tonen” i inläggen, oavsett åsikt. Blir ledsen av ett sån’t debattklimat. (Men härliga grönsaker ändå, tycker en annan mormor som är vegetarian. 💚)
Så härligt att se skördefest hos dig. Själv fyller jag frysen med blåbär och lingon och kokar sylt till familjen, bakar kaka på sensommaräpplen och gör en rejäl grönkålssoppa till helgen. Man skall ta tillvara allt man kan, och protein-vitamin-och mineralladda sig och de sina inför den mörka årstiden.
Så härligt <3
Haha! 🤣🙏
Underbara Clara! Nu kommenterar jag inte gurkor eller skatteverket. Men lyssnade just klart på avsnittet där du gästar Lalinda´s – influencers of sweden. Jag har ju följt dig i massor av år känns det som, håller med i mycket, håller inte med i allt. Men vilken upplevelse att få höra dig prata om bloggen!!! Det va ju som att det ploppade upp en helt ny sida av dig. Missförstå mig rätt nu, vet ju att du är en seriös företagare, men det här blev liksom flera snäpp djupare. Å det här är en sida av dig jag gärna skulle se/höra mer av. =) Jag vill säga Tack! Tack för allt du delar med dig av, för att vi får följa dig genom åren och livet. <3
Det gör mig jätteglad! Tack för din kommentar Nina och att du läst så länge!
Tycker det är lite underhållande med tips på ”barnvänlig mat” och hur man får barn att äta grönsaker eller annat. Inga sådana tips har någonsin fungerat på mitt barn som hellre svälter än äter något som hen inte gillar. Tur det finns specialkost i skolan.
håll ut med tipsen. Mitt barnbarn är autistisk och åt förr bara makaroner och polarbröds rågkakor utan något till. Hennes far och bonusmamma har enträget slitit och nu äter hon det mesta, speciellt frukt och grönt. Tålamod, det kommer Ge inte upp.
Hej på dig Clara en hälsni g från Borås med tack för receptet på mjuka kakan med vinbär
Nu bakat denna och blev så god. Skall bjuda min man på äldreboendet i morgon på denna ha en bra helg
Tack kära Margot! Hoppas han ska tycka om den.
Idag dukar jag på en av de fina dukarna jag fick av dig. Stor kram och trevlig helg
Jobbar inte mannen din med jordbruk langre? Ha en underbar helg!