Nu har jag skördat veckans grönt pÄ Marstorp dÀr odlingar frodas och Àr fina.

Tog för mig av allt möjligt gott. Skönt att fÄ hÀmta det Albin odlat nÀr vÄr egen skörd Àr sÄ blygsam. Det Àr egentligen bara kryddorna som fÄtt nÄgon kÀrlek hos oss i Är.

Det Àr en fasligt vacker första september idag och det mÀrks att hösten Àr pÄ intÄg. Björkarna har börjat gulna, nÀtterna Àr kalla och luften Àr hög och klar.

Tur det finns vÀxttunnlar som skyddar mot nattfrost.

Jag plockade Ät mig lite squash och en rejÀl laddning vaxbönor.

Ska mandolina squashen tunt och Ă€ta den sĂ„ hĂ€r – som squashpasta. Kan verkligen varmt rekommendera det.

Och morötter Àr alltid sÄ bra. SÀrskilt nÀr man inte ids hacka en sallad som halva familjen ÀndÄ inte Àter.

Jag kÀnde mig iakttagen nÀr jag skördade.

Och sjÀlv iakttog jag en kÄlrabbi modell XXL. Blir spÀnnande att se om den Àr hÄrd och torr eller hÄllit sig saftig trots storleken? KÄlrabbin Àr sÄ god att skÀra i bitar och Àta som rÄkost. En skÄl med morot och kÄlrabbi serverad den hungriga halvtimme innan middagen Àr klar fÄr barnen att frossa i grönt!

Kan ocksĂ„ tipsa om att servera majrovor och kĂ„lrot som rĂ„kost – bara skala och skĂ€r i bitar. Billigt och barnvĂ€nligt. Och ni vet vĂ€l det bĂ€sta knepet nĂ€r grönsaker blivit mjuka, slaka och trĂ„kiga? Jo, skĂ€r i mindre bitar och lĂ€gg i iskallt vatten nĂ„gra timmar. DĂ„ fĂ„r de tillbaka spĂ€nsten. Funkar pĂ„ sĂ„ vĂ€l sallad som kĂ„l och rotsaker.

Och köper du sallad pĂ„ pĂ„se vill jag tipsa om att öppna förpackningen och lĂ€gga i en bit hushĂ„llspapper – dĂ„ hĂ„ller sig salladen frĂ€sch lĂ€ngre.

Jag skördade flera sorters sallad och en hel del bondbönor och dill.

I helgen kommer Jakobs mormor och hĂ€lsar pĂ„ och eftersom hon Ă€r vegetarian brukar jag försöka hitta pĂ„ lite roligare grönsaksrĂ€tter att bjuda pĂ„. Det Ă€r ju roligt att laga grönt nĂ€r nĂ„gon verkligen uppskattar det! ÅterstĂ„r att se vad jag ska göra av allt det hĂ€r…

NÀr jag skördat proppade jag munnen full med surkörsbÀr och gjorde en mental minnesanteckning om att plantera likadana trÀd hemma hos oss nÀsta sommar.

(HĂ€r har jag förresten skrivit ett inlĂ€gg om hur jag fĂ„r barnen att Ă€ta mat i allmĂ€nhet – och grönsaker i synnerhet.)