Du har sÄ mÄnga fina möbler och inredningsdetaljer i ditt hem. Det vore sÄ roligt att fÄ veta mer om dem. Var du hittat dem, var du vet om dem. Om du Àrv eller köpt och vad det i sÄdana fall kostat.

SĂ„ skrev en lĂ€sare till mig. Och det har resulterat i inlĂ€gg om karmstolen, kökssoffan och det blommiga skĂ„pet. Och nu har turen kommit till…..

SPJÄLSÄNGEN! NĂ€rmare bestĂ€mt den hĂ€r röda lilla pĂ€rlan. Vad kan dĂ„ finnas att sĂ€ga om en sketen spjĂ€lsĂ€ng? Jo det ska ni fĂ„ höra. Den hĂ€r röda spjĂ€lsĂ€ngen har nĂ€mligen mĂ„nga, mĂ„nga Ă„r pĂ„ nacken. Ursprungligen sov mina kusiner i den och de Ă€r ju i femtioĂ„rsĂ„lder nu – sĂ„ dĂ„ förstĂ„r ni att den Ă€r gammal. Sedan fick jag och min syster sova i den nĂ€r vi var smĂ„.

Efter att Àven vi vuxit ur den har den stÄtt pÄ vÀnt i förrÄdet hos mormor och morfar. Men sÄ blev jag gravid. Och dÄ hÀmtades den hem och placerades i barnkammaren som farfar renoverat. Gula loppade tapeter, ett matchande gult valv och en vÀldans massa vitt. KÀnns vÀldigt lÀnge sedan. Vi hade liksom inga Àgodelar?!

Det finns inga mĂ€rken eller stĂ€mplar pĂ„ spjĂ€lsĂ€ngen – men det Ă€r helt klart en riktig kvalitetsprodukt. SĂ„ som det ofta Ă€r med barngrejer frĂ„n förr. Mina barns finaste barnklĂ€der Ă€r Ă€rvda frĂ„n samma kusiner som sov i denna sĂ€ng först. Femtio Ă„r senare har de fortfarande inte en noppa eller en nötskada pĂ„ sig. Och fĂ€rgen har kvar sin lyster. Önskar att det fanns barngrejer av den kvalituttan idag.

En bebis behöver sannerligen inget eget rum. Men att fÄ pynta, inreda och göra fint Àr ett bra sÀtt att förbereda sig pÄ det som ska komma. Kanske sÀrskilt med det första barnet. Och jag var sÄ lycklig över detta barnrum som stod fÀrdigt i god tid tills Bertil anlÀnde. LapptÀcket hade Jakob haft som barn, bonaden i tyg pÄ vÀggen hade mammas vÀnner sytt nÀr hon vÀntade min syster Anna. Och den lilla mobilen med grodor fick jag lÄna av min vÀn Elina. Och sÄ spjÀlsÀngen dÄ, med höj- och sÀnkbar botten. HÀr var den som allra högst sÄ Bertil mÄste ha varit nyfödd.

SÄ smÄningom fick Bertil byta till en större sÀng. Och sedan kom Folke.

Folkes barnkammare. Hemma hos oss sover barnen som synes i smĂ„ skrubbar och garderober – precis lagom stora för deras behov. Och som ni mĂ€rker var jag vĂ€ldigt inspirerad av Cath Kidstons estetik nĂ€r Folke var liten. Rutor, rĂ€nder, blommor och sĂ„ lite brittiskt fyrtiotal ovanpĂ„ det.

Drömtapet ihop med spjÀlsÀngen, den röda ljusstaken och den fina lilla byrÄn.

Snart blev ocksÄ Folke större och vÀxte ur spjÀlsÀngen. Den stuvades undan pÄ vinden bland annat brÄte. Och dÀr den stod bortglömd och samlade damm Ànda tills det blev dags för barn nummer tre!

Ulfs första vrÄ.

NĂ€r jag var gravid med Ulf orkade jag inte boa nĂ„gonting alls, jag hade sĂ„ ont och var sĂ„ mentalt lĂ„g. Hade precis bestĂ€mt mig för att det var helt okej – men sĂ„ gick jag tvĂ„ veckor över tiden och dĂ„ fick jag ett ryck och gjorde fint i alla fall!

Vi visste ju att det skulle bli en gosse och att han skulle heta Ulf. Gulligt sÄ jag smÀller av med namnbroderade lakan.

SÀnghimmel funkar för övrigt toppen nÀr man har riktigt smÄ barn som Ànnu inte börjat slita och dra i allting. Jag har tillverkat mina sÀnghimlar genom att fÀsta en konsol pÄ vÀggen och helt sonika hÀnga tyget över den och sedan fÀsta tyget med möbelnubb.

NÀr Ulf blivit nÄgra mÄnader Àldre fick spjÀlsÀngen flytta lite lÀngre ifrÄn dubbelsÀngen. SÄ att vi inte skulle vÀcka varandra.

Jag har samsovit en del med alla barn och helt klart mest med Ulf. Men jag mÄr egentligen bÀttre nÀr barnen har en egen sÀng. Behöver mitt personliga space nÀr jag sover och vill helst inte nudda i nÄgon.

Men usch vad jag fÄr bebislÀngtan av att se detta! TÀnk att ha en sÄdan hÀr len och gosig liten korv att snusa pÄ.

NÀr Ulf blev tvÄ tog orken tog slut. Jag tröttnade pÄ att sova i samma rum och inte kunna lÀsa, se pÄ serier och lyssna pÄ podd som jag vill göra i sÀngen om kvÀllarna. Och eftersom barnrummen i huset var slut fick Ulf flytta in i det som varit min gamla garderob. Harry Potter-style. SjÀlva sÀngen rymdes inte riktigt sÄ Jakob byggde en ny botten och sedan monterade vi fast ena gaveln frÄn spjÀlsÀngen ovanpÄ. Funkade finemang.

Trots sin litenhet har han Ă€lskat detta rum och varit sĂ„Ă„Ă„ stolt över det. Tagit med gĂ€ster dit upp och förevisat “alltihop”. Och jag förstĂ„r honom verkligen. Att sova i ett litet tryggt krypin Ă€r att föredra framför ett stort, luftigt rum som kĂ€nns ödsligt om nĂ€tterna.

HÀr har han sovit fram tills alldeles nyligen. DÄ behövde jag fÄ tillbaka min garderob sÄ dÄ gjorde vi ytterligare en rockad hÀr hemma. Nu sover Ulf i Folkes gamla barnrum i en alldeles normalstor sÀng. Och den röda pÀrlan till spjÀlsÀng har avtackats, packats undan och stÀllts ut i förrÄdet i vÀntan pÄ barnbarn eller andra bebisar.

Hoppas den blir anvÀnd mÄnga gÄnger till!