Att vara förkyld i fjorton dagar är tydligen bra för läsningen. För om oktober var en torftig månad på bokfronten så har november varit betydligt bättre! Här är vad jag läst senaste veckorna.

Doktor Glas av Hjalmar Söderberg

Doktor Glas är en intelligent och arrogant man som trots sitt framstående yrkesliv aldrig upplevt kärleken från en kvinna. Han framlever en ganska dyster tillvaro när den unga Helga söker hans hjälp i äktenskapet med den motbjudande Pastor Gregorius. Doktor Glas förälskar sig i henne och bestämmer sig för att hjälpa Helga genom att ta livet av Gregorius.

Det var säkert tjugo år sedan jag läste den här boken sist, men eftersom jag planerat att läsa Gregorius av Bengt Ohlsson (skriven ur Pastor Gregorius perspektiv) tänkte jag att jag skulle värma upp med att läsa Doktor Glas igen. Jag tycker mycket om Hjalmar Söderbergs sätt att skriva. Rättframt, okonstlat och kvickt. Boken väckte stor uppmärksamhet när den kom ut eftersom den skildrade ett svårt moraliskt dilemma. Är det rätt att döda någon för att rädda livet på en annan?

En klassiker jag verkligen kan rekommendera!

Bröd och mjölk av Karolina Ramqvist

Jag blev bekant med Karolinas skrivande genom boken Fittstim som jag läste på sommarlovet innan sjuan. Och jag tyckte mycket om Ramqvists bok Flickvännen som kom ut för några år sedan. I Bröd och Mjölk skriver hon om den lilla flickans förhållande till mat och om hur ätstörningen präglat hennes uppväxt men också vuxna liv.

Jag låg vaken på nattåget hem från Stockholm och plöjde den här boken. Så välskriven, drabbande och rakt av svinbra!

D e kroniskt av Carolina Ringskog Ferrada Noli

Så svårt att beskriva den här boken med egna ord – så jag lånar baksidestexten istället. D e kroniskt handlar om kroppen som valuta. Om tid som går baklänges. Ungdomens idioti. Berättelsens joddlande tjatter. Kärnfamiljens dörrar. Jordplattorna som rör sig. En amputerad arm som slänger en rosa blomma i en pöl i en parallell verklighet. Att äga en pundare, men ingen annan. Palmes chilenare. Klonade uskor. Barnet som styr världen. I smyg. .
I korridorerna på Huddinge sjukhus, dödsljungen på Järva, knarkrondellen i Malmö skriver Caroline Ringskog Ferrada-Noli smärtans genealogi.

Carolina är fruktansvärt rolig och många gånger när jag läser frustar jag högt. Hon har ett helt eget sätt att skriva och hennes vindlande språk sätter fingret på sånt man själv har tänkt, men aldrig lyckats formulera. D e kroniskt innehåller även den starkaste abortskildring jag någonsin läst. Fick läsa kisande.

Ut ur min kropp – Sara Meidell

Sara Meidell skriver en smärtsamt uppriktig bok om ett liv med ätstörningar. Om att ha gått in och ut ur sjukdomen så länge hon kan minnas. Men det är också en bok om att vara kvinna och kampen för att vara mer än en kropp. Att genom att betvinga växandet, uppnå den totala kontrollen – och friheten. Endast då ges möjligheten att också vara ett huvud, ett rent intellekt.”

Så står det på baksidan av boken som jag läser under ett och samma febriga dygn. Flera vänner föll under uppväxten offer för denna hemska sjukdom och att läsa Meidells skildring ger mig en inblick i och förståelse för hur det kan ha varit för dem.

Boken har av några recensenter fått kritik för att glorifiera ätstörningar – men inför det påståendet känner jag mig frågande. Om något så lyckas ju Meidell skriva fram det fruktansvärda i sjukdomen. Jag blir rädd. Samtidigt visar Ut ur min kropp att ätstörningar i media alltid skildras så grunt och okunnigt. Man skyller på sjuka skönhetsideal eller smala modeller – fast det är så mycket större och svårare än så.

Meidell skriver från en position som sjuk. Och jag blir rörd av hennes generositet och mod. Att inte skriva om det efteråt när det är färdigt, över och processat. Utan medan hon är mitt upp i det. Inga snusförnuftiga slutsatser eller beskäftigt goda råd.

Ju mer jag tänker på det desto argare blir jag på kritikerna och deras krav på att litteratur ska vara uppbygglig och ha en fin sensmoral. Kanske särskilt när det är kvinnor som skriver.

Vad jag läst i oktober

Vad jag läst i september

Vad jag läst i juni, juli och augusti

Vad jag läst i maj

Vad jag läst i april

Vad jag läst i mars

Vad jag läst i februari

Vad jag läst i januari