Att vara förkyld i fjorton dagar Àr tydligen bra för lÀsningen. För om oktober var en torftig mÄnad pÄ bokfronten sÄ har november varit betydligt bÀttre! HÀr Àr vad jag lÀst senaste veckorna.

Doktor Glas av Hjalmar Söderberg

Doktor Glas Àr en intelligent och arrogant man som trots sitt framstÄende yrkesliv aldrig upplevt kÀrleken frÄn en kvinna. Han framlever en ganska dyster tillvaro nÀr den unga Helga söker hans hjÀlp i Àktenskapet med den motbjudande Pastor Gregorius. Doktor Glas förÀlskar sig i henne och bestÀmmer sig för att hjÀlpa Helga genom att ta livet av Gregorius.

Det var sĂ€kert tjugo Ă„r sedan jag lĂ€ste den hĂ€r boken sist, men eftersom jag planerat att lĂ€sa Gregorius av Bengt Ohlsson (skriven ur Pastor Gregorius perspektiv) tĂ€nkte jag att jag skulle vĂ€rma upp med att lĂ€sa Doktor Glas igen. Jag tycker mycket om Hjalmar Söderbergs sĂ€tt att skriva. RĂ€ttframt, okonstlat och kvickt. Boken vĂ€ckte stor uppmĂ€rksamhet nĂ€r den kom ut eftersom den skildrade ett svĂ„rt moraliskt dilemma. Är det rĂ€tt att döda nĂ„gon för att rĂ€dda livet pĂ„ en annan?

En klassiker jag verkligen kan rekommendera!

Bröd och mjölk av Karolina Ramqvist

Jag blev bekant med Karolinas skrivande genom boken Fittstim som jag lÀste pÄ sommarlovet innan sjuan. Och jag tyckte mycket om Ramqvists bok FlickvÀnnen som kom ut för nÄgra Är sedan. I Bröd och Mjölk skriver hon om den lilla flickans förhÄllande till mat och om hur Àtstörningen prÀglat hennes uppvÀxt men ocksÄ vuxna liv.

Jag lÄg vaken pÄ nattÄget hem frÄn Stockholm och plöjde den hÀr boken. SÄ vÀlskriven, drabbande och rakt av svinbra!

D e kroniskt av Carolina Ringskog Ferrada Noli

SĂ„ svĂ„rt att beskriva den hĂ€r boken med egna ord – sĂ„ jag lĂ„nar baksidestexten istĂ€llet. D e kroniskt handlar om kroppen som valuta. Om tid som gĂ„r baklĂ€nges. Ungdomens idioti. BerĂ€ttelsens joddlande tjatter. KĂ€rnfamiljens dörrar. Jordplattorna som rör sig. En amputerad arm som slĂ€nger en rosa blomma i en pöl i en parallell verklighet. Att Ă€ga en pundare, men ingen annan. Palmes chilenare. Klonade uskor. Barnet som styr vĂ€rlden. I smyg. .
I korridorerna pÄ Huddinge sjukhus, dödsljungen pÄ JÀrva, knarkrondellen i Malmö skriver Caroline Ringskog Ferrada-Noli smÀrtans genealogi.

Carolina Àr fruktansvÀrt rolig och mÄnga gÄnger nÀr jag lÀser frustar jag högt. Hon har ett helt eget sÀtt att skriva och hennes vindlande sprÄk sÀtter fingret pÄ sÄnt man sjÀlv har tÀnkt, men aldrig lyckats formulera. D e kroniskt innehÄller Àven den starkaste abortskildring jag nÄgonsin lÀst. Fick lÀsa kisande.

Ut ur min kropp – Sara Meidell

Sara Meidell skriver en smĂ€rtsamt uppriktig bok om ett liv med Ă€tstörningar. Om att ha gĂ„tt in och ut ur sjukdomen sĂ„ lĂ€nge hon kan minnas. Men det Ă€r ocksĂ„ en bok om att vara kvinna och kampen för att vara mer Ă€n en kropp. Att genom att betvinga vĂ€xandet, uppnĂ„ den totala kontrollen – och friheten. Endast dĂ„ ges möjligheten att ocksĂ„ vara ett huvud, ett rent intellekt.”

SÄ stÄr det pÄ baksidan av boken som jag lÀser under ett och samma febriga dygn. Flera vÀnner föll under uppvÀxten offer för denna hemska sjukdom och att lÀsa Meidells skildring ger mig en inblick i och förstÄelse för hur det kan ha varit för dem.

Boken har av nĂ„gra recensenter fĂ„tt kritik för att glorifiera Ă€tstörningar – men inför det pĂ„stĂ„endet kĂ€nner jag mig frĂ„gande. Om nĂ„got sĂ„ lyckas ju Meidell skriva fram det fruktansvĂ€rda i sjukdomen. Jag blir rĂ€dd. Samtidigt visar Ut ur min kropp att Ă€tstörningar i media alltid skildras sĂ„ grunt och okunnigt. Man skyller pĂ„ sjuka skönhetsideal eller smala modeller – fast det Ă€r sĂ„ mycket större och svĂ„rare Ă€n sĂ„.

Meidell skriver frÄn en position som sjuk. Och jag blir rörd av hennes generositet och mod. Att inte skriva om det efterÄt nÀr det Àr fÀrdigt, över och processat. Utan medan hon Àr mitt upp i det. Inga snusförnuftiga slutsatser eller beskÀftigt goda rÄd.

Ju mer jag tÀnker pÄ det desto argare blir jag pÄ kritikerna och deras krav pÄ att litteratur ska vara uppbygglig och ha en fin sensmoral. Kanske sÀrskilt nÀr det Àr kvinnor som skriver.

Vad jag lÀst i oktober

Vad jag lÀst i september

Vad jag lÀst i juni, juli och augusti

Vad jag lÀst i maj

Vad jag lÀst i april

Vad jag lÀst i mars

Vad jag lÀst i februari

Vad jag lÀst i januari