I mars hade jag ett sällan skådat läs-il. Räknade ut att jag läste över 2 300 sidor. Jag plöjde nämligen två tegelstenar och en halvtjockis. Och det var läsnjutning på hög nivå!
Vad jag läste i mars
Svartstick av Sara Paborn
Bokförlaget Albert Bonnier undrade om jag ville läsa den här nyutkomna boken för att (om jag gillade den) göra ett samarbete och tipsa om den på min instagram. Och det ville jag och det gjorde jag! Jag har aldrig läst något av Paborn tidigare men upptäckte att hon skriver väldigt härligt. Lättsamt utan att vara lättviktigt – och med en sinnrikt konstruerad intrig. Svartstick syftar på den speciella broderiteknik där man enbart använder sig av svart silkesgarn. Och hantverket går som en svart tråd genom den här boken som utspelar sig under femtiotal, sjuttiotal och nutid, där tre kvinnoöden vävs samman. Nu har jag lånat hem hennes bok Tistelhonung för att förkovra mig ytterligare!
Berättelsen om Signe av Kerstin Thorvall
Boken består egentligen av tre olika romaner i en jättevolym. När man skjuter arbetare, I skuggan av oron och Från Signe till Alberte – kärleksfullt och förvtivlat. Jag slukade hela den här volymen i högstadiet, efter ett impulsköp på en loppis. Och nu fick jag lust att läsa om den på nytt.
Bokserien är delvis självbiografisk och börjar med att den blyga småskollärarinnan och skogshuggardottern Hilma möter sitt öde i den charmige, skönsjungande läroverksadjunkten Sigfrid. På bröllopsnatten våldtar han henne brutalt och det visar sig att Sigfrid är sinnessjuk. Något som hans fina familj är väl medvetna om men valt att hålla hemligt. Han lider av en sjukdom belagd med äktenskapsförbud, men istället för att slå upp äktenskapet finner sig den fromma Hilma i sitt öde. Samtidigt som de får dottern Signe slår en livslång oro klorna i Hilma. Har fadersarvet – själva sjukdomen – gått vidare till dottern?
Vi får följa Kerstins alter ego Signe under uppväxten och vuxenlivet. Under hennes äktenskap, otrohetsaffärer, karriären som modetecknerska och så småningom omstridd författare. Med det sköra psyket som en efterhängsen skugga. Det är stundtals mörkt och ofta frustrerande. Men det är också riktigt bra litteratur.
Borta med Vinden av Margret Mitchell
Boken belönades med Pulizerpriset när den kom ut 1937. Jag har läst den tre gånger men de senaste två har det skett med viss bävan. För efter första gången grät jag förtvivlat en hel natt och tappade både livslust och aptit i en vecka efteråt (ja, jag var fjorton år och hemskt överspänd).
Över tusen sidor lång skildrar Borta med vinden det amerikanska inbördeskrigets fasor genom (anti)hjältinnan Scarlett O’Hara. Men också en av litteraturens mest storslagna kärlekshistorier.
Som tonåring tyckte jag att kärlekshistorien med Rhett Butler var själva behållningen. Men som vuxen är det snarare Scarlett som fängslar mig. Hon påminner om karaktären Rebecca i Fåfängans marknad. Självisk, barnslig, ärelysten. En hjältinna som beter sig okvinnligt, osympatiskt och går över lik för att ta sig fram i världen.
Och precis som att Rebecka i Fåfängans marknad har en kontrahent i den väna Amelia, har Scarlett en motpol i den mildhjärtade Melanie. Goda, fromma kvinnor som statuerar exempel på hur en riktig kvinna ska vara och känna. Men som samtidigt illustrerar hur hjälplös en sådan kvinna är utan en mans beskydd. Rebecka och Scarlett har helt enkelt inte råd att vara goda, fromma kvinnor. Mitchell gestaltar genom Scarlett både kvinnans utsatta position – men också vad som händer när hon slutar bry sig om sitt rykte. Och jag tänker numera på detta som en närmast feministisk bok.
Borta med vinden är storslagen, episk och omskakande. Och när livet känns övermäktigt kanaliserar jag min inre Scarlett och försöker uppbåda lite av hennes mod.
Men det måste också sägas att Borta med vinden är chockerande rasistisk. Boken skildrar ju inbördeskriget ur sydstaternas perspektiv och därmed också deras syn på slavar och slaveriet. Men om man läser boken med den förförståelsen får man också en ledtråd till hur Amerika kunnat utvecklats till vad det är idag.
26 svar
Jag läste också Borta Med Vinden när jag var runt 14, kommer ihåg att vi åkte till Åland med hela familjen och jag kommer inte ihåg någonting för jag kunde inte sluta läsa boken och sen grät jag en hel dag i bilen på väg hem (stackars min familj) haha så himla bra bok och jag håller med Scarlett är den mest fascinerande personen i boken.
Tistelhonung tyckte jag mycket om!
Håller helt med. Kerstin Thorvall och Sara Paborn är ren läsnjutning.
Om du inte redan läst den så tipsar jag om Harper Lees Dödssynden, för att fortsätta på spåret rasism och den amerikanska södern. Jag lyssnade på Lees egna inspelning av boken och var mållös i veckor efteråt.
+1 på den! Så bra bok som verkligen hör hemma bland klassikerna (To kill a mockingbird på engelska)
Du bara måste läsa ”Blybröllop” av Sara Paborn. Sååå bra!
Och bästa kärleksromanen är trilogin om Kristin Lavransdotter. Läs! Läs! Läs!
❤️📚📚📚❤️
Läste Borta med vinden flera gånger i min ungdom och älskade den mest troligt pga kärlekshistorien. Kul att höra skillnaden på hur du ser på boken idag. Det finns en fortsättning ”Scarlett” som Alexandra Ripley skrivit. Läste förstås den då den kom men har inget minne av den.
Har också läst ”Scarlett” och jag tycker faktiskt den är riktigt bra! Hade ju inte så höga förhoppningar liksom, men kärlekshistorien fortsätter på ett bra sätt i den och så glad jag blev att få läsa mer om Rhett och Scarlett!!
Jag var i Atlanta, Georgia, för ett par år sedan och besökte då Margaret Mitchells hus, numera ett museum. Både hennes liv, boken och filmen lyftes fram. Helt nytt för mig var att boken handlar om Mitchell själv, den är i stora delar självbiografisk, vilket verkligen också gör den till en feministisk bok så som Clara skriver.
Här kommer ett boktips till en fantastiskt välformulerad bok!
Dikt men inte i klassiskt diktformat!
Om utmattning och andra utmaningar i livet, en läsupplevelse!
https://www.adlibris.com/se/bok/vanmakt-9789189743939
Vad roligt med ett läsinlägg!
Brukar gå tillbaka till dem när jag ska på biblioteket och låna nya böcker och har fått massa inspiration! Snöar lätt in på historiska böcker och har läst en hel del sådant tidigare, Maria Gustavsdotter är en favorit!
Så sedan senast, efter tips här på bloggen har jag läst Amy Snow av Tracy Rees och även Rosenträdgården av densamma. Spännande historiska böcker med en twist, både utspelar sig under sent 1800-tal i England.
Har även läst Konungens sändebud av Tua Burlin. Är en trilogi som utspelar sig under Vasatiden, spännande och ser fram emot de två kommande böckerna.
Har faktiskt även plöjt några Bridgerton-böcker, även om nivån på dem skiljer sig åt. Den om Benedict och Sophie hade en del spänning, övriga räcker det att läsa baksidan på för att förstå utgången. Och herregud vad dom pratar! Blir otroligt tjatiga, enformiga och overkliga dialoger. Lite som serien Gilmore Girls men i bokform från en annan tid.
Tack för tips Clara. Ser även fram emot alla andra kommentarer med boktips här och TACK till dig som tipsat om Amy Snow tidigare!
Åh Tistelhonung är så bra!!
En till här som läste Borta med vinden som 14-åring och grät hejdlöst. Slutet! Jag stod inte ut. Efter denna traumatiska upplevelse – att en bok kan sluta olyckligt – har jag hädanefter alltid tagit för vana att läsa slutet först! Så att jag är mentalt förberedd liksom…🤭
Åh! Signeböckerna 😍😥
Förutom den omskakande berättelsen glömmer jag t.ex. aldrig skildringen av hur Signes mormor sparade de färska wienerbröden – som Signe och hennes mamma hade köpt med sig när de kom på besök – i skafferiet ett par dagar. Hon vågade inte äta dem nybakade för att de skulle vara alldeles för goda.
Missa för allt i världen inte bokserien som en av de om Signe anspelar på: böckerna om Alberte av Cora Sandel. Underbar läsning om hur en stark kvinna lyckas i en mansdominerad värld.
Ja! Det är ett starkt minne även för mig och precis som dig blev bokserien inkörsporten till Cora Sandels litteratur
Nu måste du berätta HUR du hinner läsa så mycket på en månad ☺️ med tanke på barn, hus, jobb, träning, socialt liv osv. Hur mycket läser du per dag cirka?
Haha, jadu. Jag läser faktiskt SVINFORT! Men sedan läste jagBorta med vinden under sportlovet och då kunde jag ju läsa dagtid dessutom.
Har tänkt precis som du innan, hur ska man hinna? Har lite samma situation som Clara (förutom att jobba hemifrån) men har äntligen hittat lästid igen. Jag har tagit den från att se serier, från att läsa/scrolla på telefonen. 15 min efter maten, när jag nattar barnen osv. Funkar faktiskt bara man blir tillräckligt lässugen upplever jag 🙂
Har också minnen av att gråta mig igenom sista delen av Borta med vinden som tonåring. Men när jag för något år sedan tänkte försöka läsa den igen så fastnade jag på en gång på det rasistiska innehållet och kunde inte förmå mig att läsa vidare. Men kanske värt ett nytt försök?
Härligt med dina läsupplevelser och lästips! Jag har precis som du läst Borta med vinden både som ung tonåring och som medelålders tant. Jag blev otroligt berörd båda gångerna men – precis som du beskriver – men av helt olika skäl. Rasismen var jag t.ex. lite oförberedd på andra gången så jag var tvungen att lägga undan läsningen ett par dagar för att det skulle funka för mig. När jag var ung i slutet av 70-talet var detta med de rasistiska inslagen inget som jag har något som helst minne av att jag ens tänkte på. Lite läskigt att tänka på, men det illustrerar ju just vår nutidshistoria och vårt nuvarande globala läge ganska bra. Och ja, jag uppfattar också boken som en feministisk bok på alla sätt. Härlig läsupplevelse hursomhelst!
Läste också ”Borta med vinden” i tonåren och har sett filmen några gånger; tycker Vivien Leigh gestaltade Scarlett så bra. Blev sugen på att läsa boken igen så det blir en tur till biblioteket imorgon 📖
Boken om Signe ärvde jag av min mans farmor när hon dog. Läste den flera år senare. Så bra! Jag är uppvuxen i Sollefteå dessutom, vilket gjorde den extra läsvärd.
Jag läste Borta med vinden som tonåring. Har inget minne av nån rasism, bara kärlekshistorien så jag vill nog inte läsa om den.
Kan däremot tipsa om ”Kallbaderskan bland fjällen” och läser nu fortsättningen ”Sömmerskan och friheten ”. De handlar också om kvinnlig frigörelse. Även fina naturbeskrivningar av fjällvärlden !
Clara ❤️du är den bästa influensern jag vet!
Har bland mycket annat blivit inspirerad att börja läsa igen och ”ta minuter” som din morfar gjorde🤗
Har du läst Kristina Sandbergs trilogi om Maj (Att föda ett barn heter den första boken)? De påminner om Kerstin Thorvalls böcker om Hilma men är mig enligt ännu lite mer fängslande.
Ja det har jag 🤗 jättebra!