I maj lÀste jag tvÄ böcker.

Buddenbrooks av Thomas Mann

En bok jag mĂ„nga gĂ„nger hört talas om, men liksom aldrig nĂ„tt fram till förrĂ€n den plötsligt uppenbarade sig i en hylla pĂ„ biblioteket. Nobelpristagaren Thomas Mann publicerade sin blivande klassiker 1901 och romanen skildrar familjen Buddebrooks utveckling under fyra generationer i LĂŒbeck. FrĂ„n drivna köpmĂ€n till kĂ€nsliga konstnĂ€rer som tillslut sjabblar bort hela sin framgĂ„ng till följd av inre sjĂ€lskamp (och nĂ„got som jag med dagens glasögon skulle tolka som ren utmattning).

LĂ€sningen Ă€r vemodig och gripande och hela tiden undrar jag nĂ€r det ska lossna för karaktĂ€rerna. NĂ€r de Ă€lskande ska fĂ„ varandra, nĂ€r affĂ€rerna ska gĂ„ bra, nĂ€r Hannu ska blomma ut till en fantastisk kompositör och musiker. Men boken Ă€r full av oförlösta sjĂ€lar, grusade förhoppningar och hopskrumpna öden. En episk familjesaga med ett snöpligt och sorgligt slut, som man dock anar sig till redan tidigt i boken. Och som en Ă€lskare av historiska romaner uppskattar jag de mycket ingĂ„ende beskrivningarna av inredning, matrĂ€tter, klĂ€dedrĂ€kter och behandlingar mot sjukdom. Om allt sĂ„dant skrev till exempel Jane Austen vĂ€ldigt lite – men Thomas Mann desto mer. Ser fram emot att lĂ€sa fler böcker av Mann – som Doktor Faustus och Bergtagen.

Du tysta kÀlla av Sven Edvin Salje

Sven Edvin Salje var under nĂ„gra Ă„r en av Sveriges mest lĂ€sta författare. Om det hade jag inte en aning nĂ€r jag pĂ„ mĂ„fĂ„ plockade boken ur en hylla pĂ„ bibblan. Du tysta kĂ€lla (delvis sjĂ€lvbiografisk) skrevs 1946 men utspelar sig i en liten by i Blekinge pĂ„ 30-talet. Boken Ă€r en landsbygdsskildring – men ocksĂ„ en skildring av livsleda, sjĂ€lvtvivel och hopplöshet. LĂ€ngtan bort för ett bodbitrĂ€de pĂ„ en liten lanthandel som egentligen drömmer om att skriva böcker, och som till följd av sin vantrivsel plĂ„gas av bĂ„de depressioner och nedstĂ€mdhet.

Salje skriver medryckande och fĂ€ngslande – inga krumbukter eller onödiga sprĂ„kliga dekorationer. Jag kan verkligen förstĂ„ att han varit lĂ€st och omtyckt. SjĂ€lv gick jag genast och lĂ„nade en ny bok av Salje pĂ„ biblioteket, vilket mĂ„ste ses som ett gott betyg till bĂ„de författare och bok!

Vad jag lÀste i januari

Vad jag lÀste i februari

Vad jag lÀste i mars

Vad jag lÀste i april