Jakobs mormor Elsa (gammor) är vegetarian sedan flera decennier och hon gör den bästa linssoppan, som till och med familjens kräsnaste äter med god aptit. Jag vet inte riktigt varför den blir så extra god? Kanske för att den inte är överdrivet tomatig. Ibland känns det som att allting vegetariskt ska dränkas i tomatsås och det är verkligen inte min favorit.

Konsistensen blir ganska tjock, så mot slutet kan man spä den med mer vatten om man föredrar en tunn soppa. Servera med ett gott mjukt bröd – tex morotsbröd, samt en klick creme fraiche, aioli eller som här – med lite mozzarella riven i mindre bitar

Ps den blir bara godare om den först får stå någon dag i kylskåpet, så att smakerna mognar.

Gammors goda linssoppa

Ingredienser 4 portioner

  • 1 gul finhackad lök

  • 2 vitlöksklyftor, finhackade

  • 2 msk rapsolja

  • 1 tsk curry

  • 2 liter vatten

  • 4 tärningar grönsaksbuljong

  • 4 dl torkade röda linser

  • 400 gr krossade tomater

  • 3 lagerblad

  • 2 tsk hela senapsfrön

  • 1 tsk paprikapulver

  • 250 gr fryst bladspenat, skuren i mindre bitar

  • Salt, vitpeppar

Gör så här

  • Fräs löksorterna och curryn i lite olja.
  • Tillsätt buljong, linser, krossad tomat, lagerblad, senapsfrön och paprikapulver.
  • Låt småkoka i ca femton minuter
  • Blanda ner spenaten och låt soppan koka upp. Smaka av och krydda enligt önskemål. Servera med mjukt bröd och kanske en klick creme fraiche.