Jakobs mormor Elsa (gammor) är vegetarian sedan flera decennier och hon gör den bästa linssoppan, som till och med familjens kräsnaste äter med god aptit. Jag vet inte riktigt varför den blir så extra god? Kanske för att den inte är överdrivet tomatig. Ibland känns det som att allting vegetariskt ska dränkas i tomatsås och det är verkligen inte min favorit.
Konsistensen blir ganska tjock, så mot slutet kan man spä den med mer vatten om man föredrar en tunn soppa. Servera med ett gott mjukt bröd – tex morotsbröd, samt en klick creme fraiche, aioli eller som här – med lite mozzarella riven i mindre bitar
Ps den blir bara godare om den först får stå någon dag i kylskåpet, så att smakerna mognar.
Gammors goda linssoppa
Ingredienser 4 portioner
1 gul finhackad lök
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk rapsolja
1 tsk curry
2 liter vatten
4 tärningar grönsaksbuljong
4 dl torkade röda linser
400 gr krossade tomater
3 lagerblad
2 tsk hela senapsfrön
1 tsk paprikapulver
250 gr fryst bladspenat, skuren i mindre bitar
Salt, vitpeppar
Gör så här
- Fräs löksorterna och curryn i lite olja.
- Tillsätt buljong, linser, krossad tomat, lagerblad, senapsfrön och paprikapulver.
- Låt småkoka i ca femton minuter
- Blanda ner spenaten och låt soppan koka upp. Smaka av och krydda enligt önskemål. Servera med mjukt bröd och kanske en klick creme fraiche.
20 svar
Gott! Ska prova att laga detta redan ikväll.
Härligt att prova ytterligare en variant av linssoppa! Skulle gärna se mer klimat-/hälsovänliga recept med tex baljväxter. Har också vegetarianer i familjen. ♥️
Vi har portionen under tian den med mat under olika säsonger hemma. Fungerar väldigt bra. Alla vegetariskt recept i den kan göras om i vegansk tappning.
Tack så mycket, ska provas här hemma!
Är brödrecept till en stycken långpanna?
Ja precis 🤗
Älskar linssoppa! Prova gärna med lite vitvinsvinäger på slutet, ger en extra touch!
Kokade efter ett liknande recept häromveckan och blev väldigt nöjd, en stor skillnad mot många andra recept och som gjorde skillnad var att det är många buljongtärningar… god buljong =god soppa ☺️
Gott att pressa över lite citron i sin tallrik också! Syran lyfter verkligen smaken fint.
Låter gott och lite annorlunda mot och det finns flera vegetarianer i familjen som ser fram emot variation. Så absolut – har redan skrivit ner alltihop för hand i min receptbok. Tack 👨🏼🍳🥗
Låter gott och lite annorlunda och det finns flera vegetarianer i familjen som ser fram emot variation. Så absolut – har redan skrivit ner alltihop för hand i min receptbok. Tack 👨🏼🍳🥗
Lagade detta idag, men mixade soppan slät. Det blev sex portioner i frysen och lunch idag till mig och maken. Gott och närande!
Så kul!
Är uppfödd på vegetariskt, ingen var det på 80-talet. Precis så lagade min mamma linssoppa och jag idag till mina tre ongar. Lite roligt att receptet var ja i princip på pricken, i alla fall samma ingredienser😊. Och ännu godare är den dag två! Eller förresten vi har timjan i också.
Smarr!
Låter gott skall pröva att byta spenaten mot grönkål som jag har gott om
Kokade den igårkväll och nu kl 06.15 på morgonen står jag och bakar Morotsbrödet
Tack för fina, goa recept
Wow!
Kan någon tipsa och buljongtärningar som innehåller så lite tillsatser som möjligt tex inte jästextrakt?! Tack på förhand ❤️
Renée Voltaires buljongpulver, inga tillsatser och ekologisk
Lagar ganska mycket linssoppor och det här är absolut en ny favorit. Så god! Dessutom blir det mycket mat för en relativt liten insats 🙂
Vilken god soppa! Linssoppefantaster som vi är hela familjen förstod vi att den skulle gå hem, men oj! Mums! 5/5 även enligt barnet, som dock föredrog den slät. –> Jag passar på att skicka ut en fråga om någon har förslag på bra sätt att snabbt kyla soppor? Det är inte tillräckligt kallt ute än för att balkongen ska vara snabbaste stället..