Jag tycker att salladsgrönsaker är en trist historia vintertid. Eftersom nästan ingenting är i säsong är en vanlig sallad oftast både dyr, smaklös och dålig för miljön. Men jag försöker att fokusera på det som faktiskt finns att tillgå. Ofta tinar jag till exempel en påse med en blandning av gröna ärtor, majs och paprika. Barnen gillar det och näringsinnehållet i frysta grönsaker är toppen, tvärtemot vad många verkar tro. Tricket är att inte koka dem så att de förlorar sin stuns. De kan tinas och ätas helt kalla eller värmas och serveras med lite smör och örtsalt.

Varje vecka köper jag också fyra kilo ekologiska svenska morötter. Har morotsstavar till nästan varenda middag. Brukar göra iordning en stor skål innan jag börjar laga mat, så att barnen kan grunda med dem. Hunger är ju en bra grönsakskrydda. Och om man skär morötterna och lägger dem i iskallt vatten några timmar blir de krispiga, saftiga och precis som nyskördade sommarmorötter. Bra knep om man har morötter som börjat skrumpna också.

Jag brukar även använda morötter för att utöka mängden grönt i annan mat. Hackar till exempel ner dem fint i den vegetariska köttfärssåsen, strax innan servering. För lite stuns och krisp.

Vitkål och rödkål är andra bra vintergrönsaker. Barnen gillar dem råa, skurna i bitar. Men man kan också göra olika sorters sallader. Den här asiatiska rödkålssalladen är en stor favorit! Receptet är ursprungligen min vän Susannes.

En jättegod, billig och nyttig vintersallad, det är veckosalladen det! Barnen älskar den och den står minst en vecka i kylen. Gör en stor laddning på söndagen och ha den till veckans alla mål mat! Ett bra sätt att göra träig vitkål och torra morötter mjälla och goda.

Basen i salladen är alltså vitkål och morötter. Sedan kan man tillsätta purjo, paprika och kryddgrönt. Eller göra som jag gör och addera några trötta vinteräpplen och rödlök. Av Jakobs mormor lärde jag mig att Knorrs Grekiska dressingmix är god till. Men man kan lika gärna smaksätta den med valfritt torkat kryddgrönt.

Veckosallad av vintergrönsaker

Portioner

8

Tillagningstid

20 minuter

Ingredienser

  • 1 litet vitkålshuvud

  • 5 morötter

  • 3 små äpplen

  • 1/2 rödlök

  • 1 dl mild raps- eller olivlja

  • 1 dl vitvinsvinäger

  • 1 msk socker

  • 1 påse grekisk salladskrydda

  • Salt

Gör så här

  • Skala morötterna. Riv dem i maskin eller på rivjärn. Riv sedan äpplen och vitkål. Rödlöken brukar jag istället hyvla tunt, tunt på en mandolin. Men de kan också finhackas och slängas i på slutet.
  • Blanda olja, vitvinsvinäger, socker och salladskrydda i en kastrull. Koka upp. Låt svalna något och häll sedan över salladen. Rör om noga och låt stå en stund innan servering. Smaka eventuellt av med extra salt. Salladen blir bara saftigare och godare när den fått stå några dygn.
  • Förvara salladen i kylen. Jag brukar bara lägga en tallrik över skålen, den behöver inte flyttas över till någon stängd burk. Men rör gärna om i salladen någon gång per dag, så att lagen fördelas. För det är i lagen som ”konserveringen” sitter.