Låt sötma möta hetta i en potatissoppa.
Tre fjärdedelar av världens befolkning äter chili varje dag. Men trots att Tex Mex-mat varit populärt ett bra tag i Sverige är det fortfarande svårt att få tag på annat än vanlig malen chili och rödpeppar. Fastän chili är så mycket mer än så!
De olika chilisorterna kan vara rökiga, söta, fruktiga och har förstås väldigt olika styrka. Och visst kan man laga mat med färsk eller färdigmalen chili – men testa att laga mat med en hel torkad chili någon gång.
Skillnaden är stor och går att jämföra med när man torkar frukt. Hur mycket förändras inte smaken på fikon, plommon eller vindruvor som torkats till russin? På samma sätt utvecklas smaken på chliifrukter som fått torka. Alla nyanser blir mycket mer framträdande!
För att råda bot på chilibristen lanserar Santa Maria i sommar tre hela, torkade chilisorter! Chili Chipotle Morita – en stark och rökig chili som passar för grytor och såser, Chili Guajillo – en mild chili med en ton av grönt te som gifter sig fint med både kyckling och fläskkött.
Och så min favorit Chili Ancho som är en söt och fruktig chili som passar utmärkt i desserter och tillsammans med choklad. Kolla gärna in mina bästa chilirecept!
På Santa Marias hemsida kan du lära dig mer om hur du maler, förväller och rostar den hela torkade chilin.
För Santa Marias räkning har jag dessutom tagit fram recept speciellt lämpade för varje chilisort.
Mitt första recept är på en underbar sötpotatissoppa som både funkar fint som förrätt – men så klart även huvudrätt. Soppan är söt i smaken men får hetta av rostad chili ancho. Receptet räcker till 4 portioner
Het sötpotatisoppa
ca 4
ca 30 minuter
Ingredienser
2 scharlottenlökar
3 vitlöksklyftor
500 gram sötpotatis
1 msk smör
1/2 liter kycklingbuljong
3 dl grädde
En halv, urkärnad Chili Ancho.
Honung
Salt och peppar
Basilika
Gör så här
- Hacka all lök och fräs den gyllene i lite smör i en kastrull.
- Skala och skär sötpotatisen i bitar och lägg ner i kastrullen.
- Slå på buljong och grädde och låt koka upp.
- Skär itu chilifrukten och plocka ut fröna.
- Lägg halva chilifrukten i en het panna och rosta någon minut.
- Hacka den rostade chilin i mindre bitar och låt koka med i soppan.
- När sötpotatisen mjuknat mixas soppan slät.
Om den känns tjock kan du spä med lite grädde eller vatten.- Smaka av med salt och peppar och en aning honung.
- Nyp några blad basilika att dekorera soppan med och servera gärna tillsammans med ett gott bröd.
9 svar
Ska genast köpa sötpotatis. Om min butik har Chili Ancho är tveksamt. Blir säkert bra soppa ändå.
Men mmm.. så gott! Jag som såg just ancho chillin igår, men tänkte att “ajajaj vad starkt, nog inget för mig”. Men nu ska jag absolut prova!
Jag vill bara säga: det är SÅ jädrans bra att du är tydlig med när du lägger upp sponsrade inlägg. Tack för att du vägrar hymla med att du behöver tjäna pengar på det du gör. Blondinbella gör mig SÅ jäkla less.
Precis!!!
Det blir ändå så himla tydligt när inlägg är sponsrade, lika bra att skriva ut det!
Heder åt dig Clara!
Åh, så roligt att det äntligen kommer lite fler alternativ vad gäller chili! Jag ska genast prova på dina recept också, låter riktigt gott! Och som Marielle här under säger, jag gillar det faktum att du är tydlig med dina samarbeten skarpt, inget knussel och inga frågetecken, bara rejäla tag! Sen en liten kommentar, som jag hoppas att du inte tar illa vid dig av, men jag har flera gånger märkt att du, och många andra med dig, felaktigt har med R i schalottenlök. Se t.ex. här: http://www.ne.se/charlottenl%C3%B6k Tack för en inspirerande blogg!
Tråkigt att göra reklam för mat som i princip är omöjligt att hitta ekologiskt. Och när ska Santa Maria börja betala schyssta löner till odlarna, egentligen?
Undrar om de är ekologiska och hur du ställer dig till det om de inte är det?
Det lät himla gott! Tack för bra tips,
Gott! Detta måste jag prova 🙂