Visst känns det som att första adventshelgen har blivit som en liten julafton? Som några instagramföljare från Åland berättade för mig så ÄR det faktiskt så den kallas på Åland – lillajul. Så här står det på Visit Ålands hemsida. “Lillajul är en gammal och omtyckt tradition på Åland, som alltid firas lördagen innan första advent. Det är som den riktiga julen, men lite mindre. Julgranen är kortare, bara en meter hög, men lika fint dekorerad. Presenterna mindre“.

Okej. Lång utvikning. Men ganska gulligt ändå? Som att vi nästan gått åt det hållet. När jag var liten BÖRJADE vi i bästa fall pynta på första advent. Kanske bakade vi också någonting. Om mamma hann och orkade. Nu känns det mer som att advent är en egen högtid och det tycker jag är rätt så fint. Gärna fler firanden!

I helgen tog vi tåget till Paradisbadet i Övik – vår familj och Jakobs. Det blev en riktigt mysig heldag och när jag kom hem på kvällen och barnen lagt sig stannade jag uppe sent, sent och städade huset, bakade och julpyntade. Jag ville nämligen att barnen skulle överraskas av en riktigt stämningnsfull julfrukost. Jag svärtade spisen, hängde upp grangirlander, tog in tallris och strök nya juliga dukar. ÄLSKAR att vara uppe sent för mig själv och få hålla på med sånt där.

På morgonen steg jag upp tidigt. Gräddade de nattjästa frallorna och saffranssockerkakan

Julostpremiär. Tycker Falbygdens Julost är den bästa!

Notera att vi nu för tiden har TVÅ kökssoffor i matrummet. En röd och en vit. Annars ryms ju inte matlaget som nu är tolv man starkt.

Uppe med tuppen var förstås Jakob och Ulf. Lillens första jul <3

Så flott med en riktigt snöig advent

Varje gång jag svärtar spisen undrar jag varför jag inte svärtat spisen tidigare? Blir ju så svart och vacker. Och titta så fina halmstjärnorna i riset är – de jag fyndade på loppis i höstas.

Kaka till frukost är typisk decemberföreteelse. Gjorde en vanlig sockerkaka med ett paket saffran i smeten.

Morgonrufsiga glada barn

Peppade på att öppna sina kalendrar!

Två böcker låg bakom första luckorna.

Och när adventsfrukosten var överstökad såg vi första avsnittet av julkalendern. Tycker att den känns väldigt lovande.

Tänk att hela den här långhåriga högen är min? Och jag får fira jul med dem allihopa!