Visst kĂ€nns det som att första adventshelgen har blivit som en liten julafton? Som nĂ„gra instagramföljare frĂ„n Åland berĂ€ttade för mig sĂ„ ÄR det faktiskt sĂ„ den kallas pĂ„ Åland – lillajul. SĂ„ hĂ€r stĂ„r det pĂ„ Visit Ålands hemsida. “Lillajul Ă€r en gammal och omtyckt tradition pĂ„ Åland, som alltid firas lördagen innan första advent. Det Ă€r som den riktiga julen, men lite mindre. Julgranen Ă€r kortare, bara en meter hög, men lika fint dekorerad. Presenterna mindre“.

Okej. LĂ„ng utvikning. Men ganska gulligt Ă€ndĂ„? Som att vi nĂ€stan gĂ„tt Ă„t det hĂ„llet. NĂ€r jag var liten BÖRJADE vi i bĂ€sta fall pynta pĂ„ första advent. Kanske bakade vi ocksĂ„ nĂ„gonting. Om mamma hann och orkade. Nu kĂ€nns det mer som att advent Ă€r en egen högtid och det tycker jag Ă€r rĂ€tt sĂ„ fint. GĂ€rna fler firanden!

I helgen tog vi tĂ„get till Paradisbadet i Övik – vĂ„r familj och Jakobs. Det blev en riktigt mysig heldag och nĂ€r jag kom hem pĂ„ kvĂ€llen och barnen lagt sig stannade jag uppe sent, sent och stĂ€dade huset, bakade och julpyntade. Jag ville nĂ€mligen att barnen skulle överraskas av en riktigt stĂ€mningnsfull julfrukost. Jag svĂ€rtade spisen, hĂ€ngde upp grangirlander, tog in tallris och strök nya juliga dukar. ÄLSKAR att vara uppe sent för mig sjĂ€lv och fĂ„ hĂ„lla pĂ„ med sĂ„nt dĂ€r.

PÄ morgonen steg jag upp tidigt. GrÀddade de nattjÀsta frallorna och saffranssockerkakan

JulostpremiÀr. Tycker Falbygdens Julost Àr den bÀsta!

Notera att vi nu för tiden har TVÅ kökssoffor i matrummet. En röd och en vit. Annars ryms ju inte matlaget som nu Ă€r tolv man starkt.

Uppe med tuppen var förstÄs Jakob och Ulf. Lillens första jul <3

SÄ flott med en riktigt snöig advent

Varje gĂ„ng jag svĂ€rtar spisen undrar jag varför jag inte svĂ€rtat spisen tidigare? Blir ju sĂ„ svart och vacker. Och titta sĂ„ fina halmstjĂ€rnorna i riset Ă€r – de jag fyndade pĂ„ loppis i höstas.

Kaka till frukost Àr typisk decemberföreteelse. Gjorde en vanlig sockerkaka med ett paket saffran i smeten.

Morgonrufsiga glada barn

Peppade pÄ att öppna sina kalendrar!

TvÄ böcker lÄg bakom första luckorna.

Och nÀr adventsfrukosten var överstökad sÄg vi första avsnittet av julkalendern. Tycker att den kÀnns vÀldigt lovande.

TÀnk att hela den hÀr lÄnghÄriga högen Àr min? Och jag fÄr fira jul med dem allihopa!