Första adventfrukosten

Visst känns det som att första adventshelgen har blivit som en liten julafton? Som några instagramföljare från Åland berättade för mig så ÄR det faktiskt så den kallas på Åland – lillajul. Så här står det på Visit Ålands hemsida. “Lillajul är en gammal och omtyckt tradition på Åland, som alltid firas lördagen innan första advent. Det är som den riktiga julen, men lite mindre. Julgranen är kortare, bara en meter hög, men lika fint dekorerad. Presenterna mindre“.

Okej. Lång utvikning. Men ganska gulligt ändå? Som att vi nästan gått åt det hållet. När jag var liten BÖRJADE vi i bästa fall pynta på första advent. Kanske bakade vi också någonting. Om mamma hann och orkade. Nu känns det mer som att advent är en egen högtid och det tycker jag är rätt så fint. Gärna fler firanden!

I helgen tog vi tåget till Paradisbadet i Övik – vår familj och Jakobs. Det blev en riktigt mysig heldag och när jag kom hem på kvällen och barnen lagt sig stannade jag uppe sent, sent och städade huset, bakade och julpyntade. Jag ville nämligen att barnen skulle överraskas av en riktigt stämningnsfull julfrukost. Jag svärtade spisen, hängde upp grangirlander, tog in tallris och strök nya juliga dukar. ÄLSKAR att vara uppe sent för mig själv och få hålla på med sånt där.

På morgonen steg jag upp tidigt. Gräddade de nattjästa frallorna och saffranssockerkakan

Julostpremiär. Tycker Falbygdens Julost är den bästa!

Notera att vi nu för tiden har TVÅ kökssoffor i matrummet. En röd och en vit. Annars ryms ju inte matlaget som nu är tolv man starkt.

Uppe med tuppen var förstås Jakob och Ulf. Lillens första jul <3

Så flott med en riktigt snöig advent

Varje gång jag svärtar spisen undrar jag varför jag inte svärtat spisen tidigare? Blir ju så svart och vacker. Och titta så fina halmstjärnorna i riset är – de jag fyndade på loppis i höstas.

Kaka till frukost är typisk decemberföreteelse. Gjorde en vanlig sockerkaka med ett paket saffran i smeten.

Morgonrufsiga glada barn

Peppade på att öppna sina kalendrar!

Två böcker låg bakom första luckorna.

Och när adventsfrukosten var överstökad såg vi första avsnittet av julkalendern. Tycker att den känns väldigt lovande.

Tänk att hela den här långhåriga högen är min? Och jag får fira jul med dem allihopa!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

18 kommentarer på “Första adventfrukosten”

 1. Advent är den mysigaste tiden tycker jag, med all förväntan! Och man kan stanna inomhus med gott samvete.
  Angående lillajul så är det inte bara en åländsk tradition, utan något som firas i hela svenskfinland! En fin tradition som jag hoppas sprider sig i Sverige också. Adventshälsningar från Österbotten 🙂

 2. Skulle också in och berätta att Lillajul firas också i Österbotten 😊😊 väldigt mysigt.

  Som barn fick vi klapparna av lillajultomten som aldrig kom in, utan han smällde i dörren och kastade in klapparna i farstun. Jag å min bror höll utgick under kvällen, men aldrig fick vi syn på honom 🤔

  Som lite äldre barn smög vi också till grannarna på lillajulkvällen och slängde in små klappar, jag tyckte det var nästan för spännande att smyga utan att bli sedd!

 3. Julkalendern var egentligen bara mysig om man tycker att hopplösa mansbebisar är härliga och att kvinnans (tomtemor) roll är att täcka upp för hopplösa mansbebisar och vara mamma åt både barn och man. Detta var väldigt mycket svårare att förklara för barnen än om det är föräldrar som är utklädda eller ej 🙁

  1. Men herregud, det är ju en saga! Om man är så bekymrad över hur detta ska påverka ens barn så får man väl läsa andra sagor och berättelser också med andra kvinnliga och manliga förebilder i andra roller.
   Blir på riktigt helt förundrad och arg över att svenska föräldrar idag förfäras över en sån simpel sak som julkalendern?? Vi har det för bra i det här landet.

 4. Bor i Vörå kommun i Österbotten och i stora delar av Västra Finland firas lillajul, på finska ”pikkujoulu”, lördagen före 1:a advent. Vi brukar få lillajulstomten på besök och i år hade han lämnat ett litet paket åt barnen och lämnat spår i lekstugan där han övernattat… Vi åt också ett enklare julbord och började lyssna på julmusik och hade glöggpremiär.

 5. Älskar advent! Här firar vi nästan som en liten jul, pyntar hela huset, julmusik, sen en lugn liten jul middag, glögg och varm choklad till grinchen på kvällen. Älskar hela julmånaden och firar gärna varje dag 🙂

 6. En till Österbottning här som också vuxit upp med lillajul! Vi ställde ut stövlar på trappan innan vi gick i bastun. I stövlarna la vi våra önskelistor och en pepparkaka, och när vi kom ur bastun hade lillajultomten hämtat listorna och lämnat varsin lillajulklapp i stövlarna 🙂

 7. Om jag inte älskade din blogg så mycket så skulle jag bli galen på att läsa om en trebarnsmamma som stannar uppe och städar och pyntar när de andra sover, för att sedan gå upp tidigt och grädda bröd och kaka på morgonen…
  Tack för påminnelsen om kalendern från Handbok för superhjältar – hade glömt bort den som jag köpt och gömt för 8-åringen!

 8. Alltså!! Jag vill också bli sådär satsad. Skapa magi och stanna uppe för att skapa det där lilla extra. Blir så omotiverad av att bo i Göteborg där det bara regnar. Och av att bo i lägenhet. När vi får nåt större, som är mer vårt, ska jag göra sådär. Men tills dess inspireras jag ändå av dig.