Min skåpsamling

Jag samlar på många saker. Karaffer, majolikakrukor, trasmattor, fotogenlampor, kaffekoppar och tusen saker till. En samling tar dock mer plats än de andra sammanlagt: min samling av skåp.

Nu tänker jag visa allihopa. Eller inte riktigt, för jag hoppar över vanliga IKEA-vitriner som också finns här men som fasas ut i takt med att jag utökar samlingen av vackra gamla skåp som jag älskar. Ok?

Här kommer den – min skåpsamling. Utan inbördes ordning!

Vi börjar med denna vita pärla, ett av våra allra första skåp. För när vi köpte hus hade vi typ inga möbler överhuvudtaget. Men som tur var hade Jakobs släkting Märta en gård som stod övergiven, med många möbler i. Så där kunde vi hämta sånt vi behövde. Bland annat tog vi det här skåpet. Det var först målat för att likna björkträ men dum som jag var målade jag det vitt. Kan inte förlåta mig själv men det här var 2009 när alla förstörde vackra trämöbler genom att måla om dem.

Det här skåpet är så bra för att det har perfekta proportioner. Inte för högt eller för brett. Precis lagom djupt. Det har varit garderob, postskåp, hallskåp, pysselförvaring och huserat både pärmar och skrivare. Just nu står det nere i vår hall (mitt i vägen för allt annat) och väntar på en ny placering i vårt sovrum. Som i sin tur beror på när vi kan få färdigt Ulfs egna lilla sovrum. Snart hoppas jag.

Gult gammaldags skåp i Claras vardagsrum med barnstol framför och blå blommig tapet i bakgrunden.

Skåp nummer två i ordningen är denna förtjusande möbel. Som bland annat innehåller min kaffekoppssamling. Precis så här var förresten skåpet på förra bilden målat innan jag målade det vitt (IDIOT!).

Skåpet är så nätt och fint och när solen lyser på det kastar det guldsken över väggarna. Jag är också så löjligt glad för de små krokarna i skåpet – att hänga kaffekoppar på. Och i lådorna ligger fortfarande det gamla hyllpappret kvar i botten. Där förvarar jag silverbestick, stearinljus och servetter.

Nummer tre i skåpsamlingen är ett hyfsat nyförvärv. Köpte det på Facebook Marketplace i somras. Hade hållit utkik länge för att kunna knipa ett mörkt skåp med spegel på dörren och så fann jag plötsligt det här! Så skönt med höga ben också så att man kan städa ordentligt under!

Skåp nummer fyra är det här gamla linneskåpet från Märta. Här förvarar jag tavelramar liggande (har sjukt mycket tavlor att variera mellan) och dessutom har jag mina gardiner i det. Börjar bli trångt nu. Men typiskt bra modell där man kan ställa fina saker ovanpå! Just nu står det i sovrummet

Skåp nummer fem är detta otroligt gulliga lilla skåp som jag hittade på en sommarloppis för 350 kronor om jag minns rätt. Det har alltid stått i barnens rum och oftast är det fyllt med böcker. Det påminner i stil och storlek faktiskt mest om en dockskåpsmöbel. Perfekt eftersom barnkammaren också är liten som ett dockskåp!

Ett annat bra barnrumsskåp är denna pärla. Minns att det blev en klickraket när jag målade det vitt och gjorde decoupage på skåpet omkring 2010. Nu skulle jag ALDRIG förstöra ett skåp på det här viset. Decoupagen slipade jag loss i vintras och nu står skåpet i köket i väntan på en bättre framtid. Det ska nog få någon vacker linoljefärg så småningom. Ursprungligen har det varit ett klädskåp på en arbetsplats tror jag. Gammalt är det hur som helst.

Skåp nummer sju är jag svårt förtjust i trots att det egentligen är halvt – underdelen saknas nämligen. Skåpet stod förut i Märtas ladugård under ett berg av sågspån och spindelnät. Saknade hyllplan gjorde det också – det satt bara pinnar i skåpet som man skulle vila sina mjöl och mjölktråg på. Men min svärfar snickrade nya hyllplan till det.

Det här är ett riktigt gammalt skåp med tungt bakstycke av tjocka brädor. Bra för att det är så pass lågt att det ryms att ställas saker ovanpå det. Dessutom grunt så att det tar liten plats. Här förvarar jag porslin av olika slag. Gillar detaljen med de utsågade pilarna!

Vårt kanske vackraste skåp är detta tunga as som kräver minst tre man för att rubba. Det kommer från Jakobs morfars förra hus. Det var Jakob som fick syn på det en vinterdag när han pulsade förbi och kollade in genom ett fönster. Det är ett helt makalöst skåp med otrolig bemålning. Men som ni ser har någon försökt rengöra de nedre luckorna så färgen är alldeles flammig. Dessutom ska skåpet egentligen stå på ett underskåp. Men det hade aldrig rymts hemma hos oss för det hade blivit så otroligt högt. För övrigt var underdelen ändå redan förstörd av motorolja eftersom att någon för sisådär sjutti år sedan använt den som underlag för att laga en bilmotor… hur som helst har skåpet en hedersplats hos oss och det rymmer hela min karaffsamling plus mycket mer!

Skåp nummer nio är en nätt liten pjäs och en kärlek som aldrig rostar. Jag minns att jag köpte det på en loppis av en bekymrad farbror som konstaterade att det skulle krävas väldigt mycket arbete för att få fason på åbäket. Han hade ingen aning om att skåpet hela tiden var perfekt som det var!

Det har varit badrumsskåp, köksskåp och linneskåp. Finns nog inte ett rum där det inte stått i. Men bäst är det ändå på övervåningen under snedtaket. Eftersom skåpet är så lågt ser det lite förkrympt ut på nedervåningen med dess generösa takhöjd. Just nu står det i vårt sovrum och innehåller Ulfs kläder – rymmer hans garderob helt perfekt.

Jag avslutar denna skåplista med mitt allra senaste fynd. Ett totalt onödigt impulsköp – men en chans jag bara inte kunde låta glida mig ur händerna. För det här skåpet är magiskt! Just nu står det i vardagsrummet och rymmer massa kontorsmaterial. Men någon gång ska det kanske få komma upp och bli garderob. Mmmmm…så fint det är. Superhögt och pampigt!

Ja det var alla mina skåp det. Var det något du gillade särskilt?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

46 kommentarer på “Min skåpsamling”

 1. Åh åh åh vad fina! Jag visste inte att ni hade så många! Jag är själv på jakt eftet gamla skåp och skänkar för att fasa ut fula möbler men de är alltid så dyra. Men när det rätta skåpet kommer – då slår jag till!

 2. Haha, du kommer att storkna nu, men jag gillar faktiskt det översta skåpet mest, just för att det är målat stilrent vitt! 😄 Tänk vilken tur att vi alla är olika, men det är ju tråkigt att du ångrar dig nu, för jag förstår att det nog är mer eller mindre omöjligt att få tillbaka det i det gamla skicket.

 3. Jag bara älskar alla dina skåp men så är jag själv också en skåpoman… Jag blev lite ledsen över det vita skåpet.. kanske för att jag också gjort samma misstag. Vitt hör liksom inte hemma under rubriken “lantligt”. Undrar vem som kom på det? De orörda men kärleksfullt åtgärdade skåpen är vår kulturskatt så låt oss vara rädda om den och släppa taget om penseln med vitfärg.

 4. Jag är också löjligt förtjust i gamla skåp och gamla bokhyllor. Tänk om de kunde berätta om dem som de funnits hos…. ❤️

 5. Blir lite rörd när jag ser det vitmålade decoupageskåpet, minns det och ditt första barnrum för att jag tyckte det var så fantastiskt fint. Sååå 2010 🙂
  Min favoit är skåpet från Jacobs mormor, otroligt vackert.

 6. Lite hårt att säga att du förstört skåpen som du målade vitt, det där senapsgula är typ det fulaste jag vet 🤣 smaken är som baken.

 7. Härligt inlägg! Haha jag håller dock med Agneta om att de vitmålade skåpen också är jättefina! Kommer ihåg att det var därför jag började följa dig; jag kände att jag som pank 20nånting med hus i norrlands inland äntligen hittade en förebild och fick inspiration att släpa hem gamla möbler från diverse kasar(!), lador och uthus och göra dem till mina (Det vill säga vita, med små färgklickar till mönster målade här och där 🙂 för en billig peng. Så tack för det, du anar inte vad den inspirationen och skaparglädjen betytt för mig <3
  Min mormor och stora idol målade glatt på allt hon hittade, med billiga färgprover från rusta och liknande och hennes hem är det finaste och personligaste jag vet!

  Alla har inte råd och tid med tjusiga linoljefäeger och jag tror ändå att möblerna mår bättre av att älskas och nötas och användas än att stå och murkna i gamla lador 🙂

 8. Det sista, så fint! Vill också ha ett maffigt skåp. Men mina kvadratmetrar och min planlösning möjliggör inte det, tyvärr. Men nån dag kanske!

 9. Så många fina skåp, blir lite avis för jag letar själv fina skåp men ofta hinner nån före 🙁. Tycker skåpet ni har Ulfs kläder i är så fint på sitt nötta lilla vis, inte maffigt eller skriker för att få uppmärksamhet utan enkelt och fint. Men sen vilken skatt ni hittade hos jskobs morfar, vilken stor och ståtlig pjäs. Tycker iaf att alla skåpen har sin charm.

 10. Det där vackra linneskåpet, nummer fyra, påminner mig om att det hemma hos min far står ett väldigt likt skåp, bortsett från den lilla detaljen att jag skrapade bort lack och målade det vitt, svart och mintgrönt till mitt flickrum när jag var fjorton. IDIOTIDIOT!

 11. Skåpet med pilarna är ju helt underbart! Jag drömmer om att vårat hus (som bara är drömmar och skisser än så länge) blir byggt och att jag får leta skåp att inreda det med… men en undran har jag: måste man sätta fast skåpen i väggen för att inte vara farliga för barn? Eller ser man helt enkelt till att barnen inte klättrar på skåpen?

  1. Man måste absolut förankra tunga möbler i väggen! Barn är snabba och det går inte att övervaka dem varje vaken minut. Det finns dessvärre många dödsfall beskrivna med barn som krossats under en vält möbel. T ex Ikeas Malmbyrå är nästan ökänd för detta, det var såpass många händelser att produkten dragits in flera länder. Tror det var fyra dödsfall bara i USA och åtminstone i ett av dessa fall var det den låga byrån på 76 cm som välte över och dödade en 2-åring. Så förankra, förankra! Det blir märken i väggen, men det går lätt att spackla över om möbeln skall flyttas.

   1. Det är ju inte Ikeas fel att folk inte är läskunniga. Vet inte en möbel som det inte varit tydligare instruktioner om att de ska förankras i vägg. Nästa gång nån arg förälder ondgör sig över detta och kräver Ikeas konkurs känner jag bara: men fucking läste du instruktionen.

    En fråga som är till Clara: hur hanteras enormt stora och tunga skåp som gått i generationer och som ska behållas att förflyttas? Går det att be nån skickade ha isär det och sen sätta ihop det? Hjälp

 12. Åh så många fina skåp! Min man håller på att bli galen på mig som förälskar mig i gamla möbler hit och dit så jag får besinna mig allt för ofta! 😉

 13. Tycker inte man ska sörja för mycket över att möbler målas om – de lever ju ändå vidare och fyller sin funktion om än utseendet förändras, precis som vi gör! Själv har jag en gammal ärvd spegelbyrå som haft tre olika skepnader i sitt liv. Först målad i någon mörkbrunmurrig färg i 1900-talets början, sedan avlutad och betsad grön (!) på sjuttiotalet – och så för 30 år sedan målad vit. Det som är det magiska för mig är att veta att så många andra miljöer och människor speglats i den stora spegeln med slipad kant. Alla tankar som tänkts där framför spegeln, genom glädje och sorg, barndom och ålderdom, årstider och decennier.

 14. Det sista skåpet 😍😍😍😍
  Har ett lika linneskåp som skåp nummer 4 som är så fint 😍
  Bor i ett hus från 1898 så samlar på mig många tunga gamls möbler och när övervåningen är klar ska jag äntligen få en sal 😁

 15. Mina föräldrar hade ett helt gäng vackra skåp och byråar från 1900-talets början. Otroligt robusta och vackra pjäser. Under en renovering fick de mellanlanda i en lada men under en ödesdiger åsknatt brann hela ladan ner. Mycket tråkigt!

 16. Ja! skänkskåpet och det med allmogemålning och klädskåpet med spegeln och…
  Jag samlar också på skåp och kan inte motstå dem, det är nåt med luckorna. Kanske är jag skadad av Beppes godnattstund med lucksängen som jag älskade som liten.
  Originalmålning är ju fint, men du som är händig skulle kunna måla om det vita skåpet i björkimitation. Dekormålning vore roligt att prova på tycker jag. Men om man inte vet att det varit gult är det fint som vitt också!

 17. Drömmer om att själv ha ett liknande som skåp nr 2 i mitt framtida hem! Fylla det med vårt bröllopsporslin, vinglas och silverbestick. Vilken dröm! Älskar också sista skåpet eftersom det känns lite romantiskt!

 18. Inspirerande inlägg, gillar att nästan alla skåpen står i en hörna. Har aldrig tänkt på det men det är ju ett brilliant sätt att möblera på! Tack för tipset.

 19. Vackra skåp allihop!
  Men jag blir nostalgisk och älskar dina målade skåp. Det var liksom då vid den tiden du kom in i mitt liv =) och hängt med sedan dess. Dessa pyssel du gjorde gav mig så mycket glädje. Prestigelösa, kreativa och personliga. Jag minns dem med värme!

 20. Jag fullkomligt älskar dina skåp! Den ena finare än den andra, men kanske att Jakobs morfars skåp tilltalade mig mest just nu. Apropå dina vitmålade skåp, du kanske redan har tänkt på det men vi har en chiffonjé som tidigare var brunmålad men som man lutade av och blev trären efter. Kanske skulle funka på dina skåp?

  http://orsalamelltra.se/luta-av-tra/

 21. Gillar alla dina skåp! Men har en fråga utifrån att flera av dina skåp står ”på snedden” i ett hörn: hur löser man barnsäkringen då? Själv drar jag mig också för att flytta på skåp och bokhyllor då det alltid blir så fula hål efter att man skruvat fast och barnsäkrat dem. Hoppas på att du har något fiffigt knep! 😃

 22. Härligt! Får mig också att vilja fylla alla våra rum med diverse skåp och byråer. Har en gammal klaffbyrå i en lada hemma hos mina föräldrar, tror tyvärr den är för förstörd för att rusta upp i dagens läge. Men drömde länge om att kunna göra det, eller låta någon göra det.

 23. Skåp nummer fyra gillar jag lite extra eftersom jag själv har ett exakt likadant. Det står i vårt sovrum och rymmer alla mina kläder och lite annat.

 24. Alltså det sista skulle ju kunna vara skåpet i Skönheten och Odjuret! Det kanske dansar iväg när som helst 🙂

 25. Åh vilken bra kategori för en fråga jag har funderat på länge… Vart har skåpet som du målade med blå färg och “tejpränder” tagit vägen? Har inte sett det på flera år, så jag antar att det är bortskänkt. Älskar fortfarande det skåpet…du har gått vidare i din stil men jag minns det fortfarande – så fint!

 26. Alla är fina, men Märtas linneskåp är min favorit. 🙂 En fråga, hur tänker du kring att barnsäkra gamla skåp? När man köper typ Ikea-möbler följer det oftast med ett tippskydd som ska skruvas i väggen, men hur ska man tänka och göra med arvegodsen och loppisfynden?

 27. Wow så fina skåp!
  Praktiskt och vackert med skåp.
  Själv har vi flera stycken och älskar skåp.
  Gillar dom alla men allra mest gillar jag skåp nr 3.

 28. 1,3 o 9 är skåp helt i min smak. Så fantastiskt vackra. Jag gillar oxå stora skåp. Vi bor i ett mindre hus, men jag har lyckats krångla in tre rejäla skåp iaf. Ett är dock i furu fr 90 talet. Min mans älsklings skåp, som jag fick måla i en grå kalkfårg så småningom. Det rymmer porslin, ett ekskåp som rymmer böcket o ett mindre allt i allo skåp. 😍🤪

 29. Vi har helt olika inredningssmak, Clara. T.ex. så fattar jag precis vitmålade möblerna och tycker att det lyfte dem otroligt, medan du ångrar det! 😂 Tänk så olika det kan vara. Jag tycker att det är fascinerande med olika tycke och smak på inredning, kläder och så vidare människor emellan.

 30. Alltså – HEEEELT otroligt!! Jag är så inspirerad! Jag önskar jag hade ett hus stort nog att pryda med så här många vackra skåp. Mina favoriter är nog den med oval spegel på och det första vita.

 31. Ang den där björklaseringen så har vi en söndersågad dörr som är målad så och blev så sugen på att ha det så har planer på att göra det… fattar om du inte är så sugen på att lägga allt det jobbet på att typ få bort den nuvarande färgen och så men verkar inte sååå svårt. Kanske till pensioneringen?

  Står lite här men tror jag läst nån annanstans med
  https://www.gysinge.com/article/1087/lasyr-&-patinering

 32. Jag gillar det sista mycket, och tycker det första är superfint med vit färg! Det fjärde har jag nästan hemma, mitt linneskåp rymmer foton och lite porslin. Behöver rensas, som allt annat…
  Tack för ett kul inlägg!

 33. Det är många fina skåp som du har. Och när jag ser mig omkring här hemma så inser jag att vi också har många skåp. Ska nog ta och lyfta fram dom lite mer fint så där som du har gjort.
  Det vita skåpet, som du har “förstört” – du ska inte ge dig på att försöka måla det med björkimitation igen? Så att det blir lika som det var innan? Jag har precis köpt hem grejor från Gysinge för att måla en hylla till köket så. Vi har ett kök som liknar ert och det ska bli en hylla över diskbänken som ska få lysa björkgul. Och jag tror inte att det är svårt, bara pilligt men det är ju du en mästare på.

 34. Alla är underbara men kronan på verket är det gamla målade skåpet från Jakobs morfar, så vackert! Jag har själv ett fint ådringsmålat skåp med överstycke med spegel från min morfar, har följt med i mina hem under 30 års tid. Nu finns det inte plats i vår nuvarande lägenhet men tack och lov har vi en sommarstuga där det ryms och pryder sin plats.

  I stugan har jag också ett fint gammalt skrivbord från morfars, det var mörkbrunt med målad “skinnskiva” men tyvärr lutade jag av det i ungdomligt oförstånd, ångrar mig så! På senare år har min dotter målat det vitt, gjorde inte så mycket då det redan var “förstört”. Drömmer om att lämna till en duktig möbelmålare för att återskapa det i originalskick.