
Har du också en massa trädgårdsäpplen över? Kanske sådana där som är lite för sura för att äta råa? Det finns ju massa gott man kan göra av dem – inte minst äppelmos att fylla frys och konserver med. Men nu tänkte jag faktiskt tipsa om att torka äpplen. Vi äter dem som snacks, klipper ner dem i havregrynsgröten eller muslin eller så kokar vi helt enkelt kräm på dem.

Först kärnar jag ur alla äpplen.

Sedan hyvlar jag dem tunt på min mandolin. Men har du ingen sådan kan du skära med kniv istället. Jag gillar dem flortunna men man kan såklart också göra dem lite tjockare. Det är en fråga om tycke och smak.
Vill du att de ska behålla sin ljusa fina färg så lägg dem i ett vattenbad med citronsaft medan du skär färdigt äpplena. Annars kan du bara samla ihop äpplena i buntar genom att trä dem på pekfingret. Om du vill ha sötare äpplen kan du pudra skivorna med florsocker. Eller så smaksätter du med kanel. Men jag gillar dem bäst helt naturella.

Sedan tar jag en tråd och fäster på ett luftigt ställe och trär snöret genom hålen på äpplena. Fäster tråden och sprider sedan ut äpplena så att de hänger lagom glest.

Rätt så gulligt med äpplen på tork!

Så här ser äpplena ut tre dagar senare. Så nu har jag en ny äppelladdning på gång!
Recept på klassisk frasig äppelpaj
15 svar
Min pojkvän köpte en äppelsvarv på Classes, och nu torkar han äppelringar typ som nöje. 🙂 Alla barn verkar älska äppelringar, dessutom. Bra grej.
Möglar de inte?
Om man låter dem torka ordentligt, med mycket luft emellan så möglar de inte. Och är noga med att ta bort det som är skämt. Har lärt mig den hårda vägen också att de inte ska torka för fort (tex ovanför vedspisen), utan att det är bättre i taket eller fönstret. När de väl är torra kan du förvara dem i glasburk, de håller länge. 🤗
Så smart men hur vet man att de torkat tillräckligt länge?
Hej! Jag undrar hur länge de håller sig fräscha ungefär?
Måste man kärna ur? Jag gör i ugn o då behövs det inte, blir jättebra! Men kanske annorlunda i rumstemp?
Men så enkelt! Nu blev jag väldigt inspirerad att själv torka äpplen.
Mina trillar alltid ner om jag hänger på snöre! Tråden skär liksom sönder dom. Vad har du för snöre?
Jag använder något som heter ”hushållssnöre” som är köpt på en vanlig ICA-affär. Det håller jättebra för flera omgångar äpplen =)
Jaha! Då kanske det är för du skivar så tunt som det funkar, ska prova det 🙂
Jag kör dem i varmluftsugnen, 4 plåtar i taget, lägger ringarna ut på bakplåtspapper.
50 grader över natt med ugnsluckan öppen.
Bästa snackset! Jag köpte en tork för billig peng för några år sen och den går varm nu i äppeltider! Har ingenstans att hänga upp skivorna så torken är.toppen. Någon som testat att torka mosade blåbär och göra pulver av?
Åh, detta är ett sådant barndomsminne för mig! Min farmor gjorde alltid detta fast i ugnen ich bjöd sen oss barnbarn på det när vi kom på besök, både torkade äpplen och torkade päron. Det var godis för oss på den tiden!
En liten fråga bara. Kommer det inte mängder av bananflugor när de hänger så där? Här flockas de kring minsta lilla fruktskal.
Men kul! Måste prova..
Vad har ni för äppelsort som ger så fina äpplen i den här växtzonen?