Har du också en massa trädgårdsäpplen över? Kanske sådana där som är lite för sura för att äta råa? Det finns ju massa gott man kan göra av dem – inte minst äppelmos att fylla frys och konserver med. Men nu tänkte jag faktiskt tipsa om att torka äpplen. Vi äter dem som snacks, klipper ner dem i havregrynsgröten eller muslin eller så kokar vi helt enkelt kräm på dem.

Först kärnar jag ur alla äpplen.

Sedan hyvlar jag dem tunt på min mandolin. Men har du ingen sådan kan du skära med kniv istället. Jag gillar dem flortunna men man kan såklart också göra dem lite tjockare. Det är en fråga om tycke och smak.

Vill du att de ska behålla sin ljusa fina färg så lägg dem i ett vattenbad med citronsaft medan du skär färdigt äpplena. Annars kan du bara samla ihop äpplena i buntar genom att trä dem på pekfingret. Om du vill ha sötare äpplen kan du pudra skivorna med florsocker. Eller så smaksätter du med kanel. Men jag gillar dem bäst helt naturella.

Sedan tar jag en tråd och fäster på ett luftigt ställe och trär snöret genom hålen på äpplena. Fäster tråden och sprider sedan ut äpplena så att de hänger lagom glest.

Rätt så gulligt med äpplen på tork!

Så här ser äpplena ut tre dagar senare. Så nu har jag en ny äppelladdning på gång!

Recept på klassisk frasig äppelpaj

Broccolisallad med äpple och rostad mandel

Mannagrynskaka med äpple (Varning för maniskt leende!)