En trogen samarbetspartner till mig är Cylinda och jag är så glad att arbeta med dem under hela 2023 – så att jag kan fortsätta göra mina guider med hemkunskap för vuxna. Här finns ett inlägg jag skrivit om hur du kan tvätta miljövänligare. Och här finns ett inlägg som handlar om hur du sköter och organiserar frysen på ett plånboksvänligt och klimatsmart sätt. Sådan där vuxenkunskap som det ofta känns som att alla andra har koll på utom en själv. Men så är det ju inte alltid. Jag skäms för att säga det men det dröjde flera år efter att jag flyttat hemifrån, innan jag fattade att man också måste rengöra själva tvättmaskinen….
Cylinda är ett svenskt varumärke som återfinns lite överallt hos oss. Torkskåp, tvättmaskin, diskmaskin och frys. Cylindas motto är en enklare vardag och deras maskiner är både användarvänliga, prisvärda och framförallt energismarta.
Men det är ändå ofrånkomligt – att sköta tvätten är ju ett digert arbete när man har en stor familj. Och efter att man tvättat, tumlat, hängt och strukit kläder så återstår ju faktiskt fortfarande några viktiga saker. Nämligen att rengöra och ta hand om maskinerna.
Tar man hand om dem så håller de längre, arbetar effektivare och tvätten doftar friskt och rent. Har du full koll på hur man gör? Exakta rengöringsråd hittar du såklart i bruksanvisningen till just din maskin. Och har du tappat bort den brukar den kunna återfinnas på tillverkarens hemsida i PDF-form.
Men här kommer lite generella tips att ha med sig i tvättstugan.
Rengör tvättmaskinen
Att regelbundet rengöra sin tvättmaskin är a och o för ett bra resultat. Tänk på att en maskin som luktar illa snart gör att kläderna luktar likadant. Exakt hur ofta du behöver rengöra maskinen beror såklart på hur mycket du använder den. Vi tvättar mycket och rengör således maskinerna ofta.
Svårt smutsad tvätt kan vara klokt att först skölja av i handfatet, för att skona maskinen.
Torka ur tvättmaskinen invändigt med en mikrofibertrasa efter tvätt, för att få bort klädfibrer och damm som kan missfärga nästa tvätt. Torka även insidan av luckan och tätningslisten.
Lämna luckan på glänt efter tvätten så att maskinen kan torka ur ordentligt. Även tvättmedelsfacket kan dras ut en bit för luftning. Detta minskar risken för unken lukt.
Gör rent filtret i tvättmaskinen där det samlas smuts, textilfibrer och hår.
Ta för vana att då och då lyfta ut facket för tvättmedel och sköljmedel och diska det, så att du blir av med gamla tvättmedelsrester. Om det inte går att lyfta ut kan du torka rent med en trasa.
Använd inte för mycket tvättmedel. Det bildar bara beläggningar i tvättmaskinen som kan börja lukta och ansamla bakterier.
För att få bort dålig lukt kan du köra en maskin med citronsyra och askorbinsyra. Ca 20 respektive 15 gram, i lite ljummet vatten. Häll blandningen direkt i tvättrumman och kör det längsta och varmaste tvättprogrammet utan tvätt. Kör sedan ett kortare program för att avlägsna resterna av medlet. Du kan också köra en tvätt med en maskindisktablett direkt i trumman. Välj ett varmt, långt program.
Rengöra torktumlare
Även torktumlare behöver regelbunden rengöring för att fungera optimalt.
Torka efter användningen ur tumlaren invändigt med en fuktig trasa, för att få bort klädfibrer och damm som annars fastnar på nästa laddning kläder. Torka även insidan av luckan och tätningslisten.
Lämna luckan på glänt efter tvätten så att maskinen kan torka ur ordentligt. Även kondensvattenfacket kan dras ut en bit för luftning. Detta minskar risken för unken lukt.
Om tumlaren börjat lukta illa – häll lite ättika eller rengöringsmedel för torktumlare i trumman och köra den på tomgång.
Både filter och filterhus ska rengöras. Du kan lägga själva filtret i blöt – och dammsug gärna filterhuset. Rengör kondensorn varannan månad. Använd duschen och spola vatten genom den tills alla rester av kläder och tyger är borta.
Gör rent filtret i tvättmaskinen/torktumlaren där det samlas smuts, damm och hår. I torktumlaren ska detta göras efter varje tvätt då ett rent filter påverkar hur effektiv maskinen torkar kläderna.
Strykjärn
Ett smutsigt strykjärn kan i värsta fall förstöra dina kläder med fula fläckar. Se till att vårda järnet för längre hållbarhet!
Ångstrykjärn får med tiden mineralavlagringar som kan ge bruna fläckar på ljusa tyger. Droppa ättika i strykjärnets vattenfyllda tank och sätt ångan på max. Stryk på brädan tills vattnet tagit slut. Använd också sprayfunktionen. Fyll på med lite nytt vanligt vatten och låt även det förångas. Doppa en bomullspinne i ättika för att rengöra hålen under sulan. Och kom ihåg att även själva överdraget till strykbrädan mår bra av att tvättas ibland!
Stryktips
Införskaffa en bred och stabil strykbräda som förenklar arbetet, och gärna ett snyggt överdrag som gör det lite roligare!
Stryk gärna dukar medan de fortfarande är lite fuktiga efter tvätten, då går strykningen betydligt enklare.
Spraya vatten på det som ska strykas och låt ligga några minuter. Det gör att skrynkligheter slätar ut sig lättare.
Känsliga tyger – eller tyger som är väldigt skrynkliga – kan med fördel strykas med en presstrasa. Blöt ett tunt bomullstyg och lägg mellan det som ska strykas och strykjärnet. Vattnet i trasan hjälper till att släta ut tyget, samtidigt som det fungerar som ett skydd för textilen. Gamla uttjänta påslakan är perfekta presstrasor.
Överväg att införskaffa en steamer som komplement till strykjärnet. Jag har en handsteamer hängande i min garderob och med den ångar jag sskrynkliga kläder släta direkt på galgen.
Känns strykningen långtråkig? Sätt på en ljudbok, ett bra radioprogram eller placera strykbrädan framför teven så går arbetet snabbare
33 svar
Uppskattar hemkunskap för vuxna!
Om du har lust är jag nyfiken på att se mer från ert lill Konsum. Tycker det är så intressant med er struktur för att få ordning i vardags kaoset🤓
Absolut! Du kan kolla här så länge
https://underbaraclaras.se/2018/08/20/jag-ar-en-prepper/
https://underbaraclaras.se/2022/09/29/inte-radd-men-beredd/
https://underbaraclaras.se/2021/06/02/vi-kikar-in-i-var-matkallare/
Vågar jag erkänna att jag gör typ ingenting av det där….. Särskilt inte stryka, jag stryker enbart vid tillfällen när finskjortan ska på. Bara att konstatera att jag inte är så huslig av mig…
Hej och välkommen i klubben! Jag stryker heller aldrig något. Det mesta slätar ändå ut sig under användning. 😀
Gött! Här har du en till. Stryker gör jag inte i onödan😊
Jag flyttade hemifrån för 8 år sen och har fortfarande inte köpt en strykbräda. Jag lever i kläder som inte behöver strykas och strykjärnet kommer bara ut ur skrubben när julduken behöver strykas. Strykjärnet har jag inte ens köpt själv, utan det dök plötsligt upp två st hemma hos med efter nån flytt. Jag äger ingen torktumlare heller och hänger tvätten så att det ska bli så slätt som möjligt.
Men om ett plagg ändock är skrynkligt kan jag tipsa om att spraya det på båda sidor med vatten och sedan snärta till det några gånger åt varje håll. As good as new och ingen kommer veta att du är en lat jävel som inte orkar ta fram strykjärnet
Jeg tar gjerne flere slike innlegg!
Er det handlekurv du bruker til skittentøyet?
Jag blev så nyfiken på om en familj med tre barn kan räkas som en stor familj. Så jag frågade chat-GTB vad en stor familj är. “En stor familj är en familj som har fler än fyra barn. Det finns inget exakt antal som definierar en stor familj, men det är vanligt att familjer med fem eller fler barn betraktas som stora familjer.”
Hur som helst: ett trevligt inlägg!
Jag tänker att två barn är standard i Sverige (”familjepaket”, familjeinträden osv osv är alltid beräknat på två vuxna och två barn), och att allt utöver det därmed räknas som ”stor familj ”:-)
Härligt och inspirerande inlägg (som alltid). Älskar känslan som följer efter att jag fixat sånt där som inte hör till vardagssysslor men som ändå behöver göras kontinuerligt. Det du beskriver i inlägget var det alldeles för länge sedan jag gjorde. Nu ska det bli gjort! Särskilt det där med strykjärnet. Det känns som jag har en tickande bomb här hemma.
Jag hejar på dig!
Förlåt en okunnig men kondensatorn – var hittar man den?
Undrar det samma!
Den brukar sitta bakom en lucka. Ofta sitter det spärrar på sidorna som man vrider på och sen drar man ut den med handtaget. Ser ut som ett litet element, typ och det ska spolas av lite då och då, det brukar sitta massor med ludd mellan lamellerna.
Tack Clara – så bra påminnelser om sånt jag egentligen vet borde göras, men ytterst sällan gör!
Jag gillar Underbara Claras inkluderande och vänliga sätt och, inte minst, att hon/du värderar vardagen! De flesta kommentarer är också positiva och vänliga, men så är det de där uppfostrande… Den här gången om en trebarnsfamilj kan betraktas som stor. Det kan den eftersom ett eller två barn är det absolut vanligaste och tre barn innebär mer tvätt än två, vilket det var frågan om här. Nu glömde jag visst nämna vovven som förstås gör både familjen och tvätten ännu större…
Ursäkta, det var ingen uppfostran, utan genuin överraskning. Jag som både har många syskon, och fem barn blev verkligen överraskad att det finns de som tycker att tre barn är stor familj! Jag får ofta frågan om min man också kommer från stor familj, och svarar alltid: ”Nej de är bara tre syskon”.
Att det blir fler tvätt av tre barn än av inga, ett eller två säger ju sig själv. Det var inte det jag invände mot på något sätt.
Men tack för att du uppfostrar mig! 😊
Och är väl just det utgångsläget som är svaret på frågan. Jag som vuxit upp i en familj med två barn tycker att allt utöver det är en stor familj. Du som har fem barn tycker givetvis att allting mindre än det är lite. Det handlar om ens utgångsläge och vad man jämför med.
Aha! Då förstår jag din kommentar! Ja, allt är relativt i den här världen…
Hälsningar, en trebarnsmor med vovve
Så fint samarbete! Jag blir så inspirerad att fixa nytt överdrag på strykbrädans befintliga trasiga och fula. Även kundkorgarna med namnmärkning inspirerar till mer ordning och reda. Hatten av säger jag bara!
Jag har alltid en duk på vårt stora bord i matsalen. En rejäl bomullsduk som jag haft i 10 år. När den är skitig så tvättar jag den på 60*C med 1200 varvs centrifugering och sedan låter jag den torka på bordet, jag lägger alltså tillbaka den precis som den ska ligga och så torkar den där. Jag har en sån där matt-duk underst för att duken inte ska glida, den gör att bordet inte blir förstört av fukten. Duken är torr på några få timmar och blir helt slät och fin!
Vilket hack!
Från syslöjden i grundskolan lärde jag mig hur man blöter en perfekt pressduk – blöt ner hälften av duken, vik sedan över den torra delen över den blöta och vrid ur duken ordentligt – då blir den precis lagom fuktig.
Vad man kan skrapa fram ur minnet ändå – men att komma ihåg att köpa buljongtärning när man väl är i affären – det händer aldrig!
Genialiskt!
Jag älskar hur du får “trista vardagssysslor” att kännas så roliga och inspirerande. Och så härligt när man får njuta av resultatet. Tack för alla tips, tar gärna emot fler.
Glad att det inspirerar =)
Haha, undrar varför jag ALDRIG har tänk på att överdraget till strykbrädan kan tvättas?!? Så himla korkad man är ibland. Tänkte just att jag får nog köpa en ny, eftersom den gamla har fläckar på sig men nu blir det tvätt istället, så mycket bättre!
Haha! Heja!
ÖNSKEMÅL OM FRAMTIDA LEKTIONER 😍
Jag älskar den här typen av inlägg! Jag kom också på att jag så gärna skulle vilja lära mig mer om hur man handlar hållbart i modevärlden. Jag skulle vilja veta vilka textiler och tyger man vill ha i olika plagg, och vilka affärer som jobbar med det. Och typ vilket material som är hållbarast och skönast i olika typer av plagg t ex tröjor, varma tröjor, underkläder etc.
Samma sak med hur man kan tänka kring säsongsbaserad mat, och när man kan laga vad och recept på det. Hur får man inspiration. När ska man tänka på vad. Typ sånt 😊
Tack för en helt fantastisk blogg! Har följt i ca 10 år!
Mvh
Trogen Bloggläsare
Jag tycker Johanna Leymann har skrivit mycket bra om modeämnet, komplett med en materialguide. Kontentan: Köp secondhand eller ta plaggets hela livslängd.
Vad som är i säsong finns bra hemsidor för, jag använder säsongsmat.nu när jag är osäker. Gottihop.se när jag behöver receptinspiration.
Superbra inlägg! Skönt med info som känns görbart och motiverat 😃
Tips på märke för steamer? Köpte en som inte funkar alls 🙁
Med risk för att vara för specifik på just mina behov listar jag några önskemål ifall det blir fler hemkunskapsinlägg:
•Tvätt av trasmattor utan att tvättmaskinen går sönder pga snedbelastning (trumman lossnade på vår nyligen)
•Hur man tvättar olika typer av fönster utvändigt på andra våningen
•Gardin-guide, vad man kan tänka på i material, skötsel, upphängning mm.
•Dörrmattor -tips på vad man har utanför och innanför dörren för att minska på smuts som dras in? Är det vattenslang som gäller för en dörrmatta i tyg som är för tjock/stel för tvättmaskin?
•Sånt som gjordes noga förr men kan bortprioriteras för att hinna med dagens vardag.
•Detaljer som får ett hem att se hemtrevligt ut istället för att möblerna bara ser ditställda ut :/
•Etikett för ”bekanta”, tar man med gå-bort present till en middag eller är det gammaldags? Skillnad på vardag/helg?
Även baskunskap för renovering vore så givande, tex:
•Måla om fasad och enkel renovering av röta i ändträ (googlade och blev helt förvirrad av olika bud kring ordning på tvätt, skrap, oljning och målning.
•Enkla projekt som får huset att se nytt ut igen, inte av typen tapetsering, utan mer laga/fixa (upptäckte precis skillnaden vid byte av silikonfog runt diskhon!!)
•”Skönhetsfel” i trädgården, tex gropar i gräsmattan/gamla grusvägen, vattensänkor, hur man får det snyggt runt trappen (ska det vara gräs ända fram -så har det sett ut sen vi flyttade in, eller grus eller nåt annat?) och hur gör man för att tex ersätta gräs med grus?
•Hur ofta man rengör tak, stuprännor och när, kanske också enkla, billiga tips för att dra bort vattnet från husknuten
•Hur man fixar läckande tak i ett uthus
/hälsningar från en vilsen själ som tänker för mycket och gör för lite
WOW vad många bra uppslag! Ska def ta med mig inför framtida inlägg =)
Vad olika man gör saker. Vi har rengjort vår tvättmaskin och torktumlare (filtren och sånt) EN gång på 15 år och de går som ett urverk och luktar inte. Oh vi tvättar massor, fyra pers i familjen och med två barn som tränar många gånger per vecka.
Men luckorna står alltid öppna just för att vädra ur och torka.