Oskuldens tid – Edith Wharton

I juni hann jag med en enda bok. Men vilken bok sedan! Gav mig i kast med den amerikanska klassikern frĂ„n 1920, som gav författaren Edith Wharton Pulizerpriset. Oskuldens tid anses vara en av de stora amerikanska klassikerna – men trots det kĂ€nde jag inte till Wharton sedan tidigare. Skandal!

Oskuldens tid skildrar ett triangeldrama i New York-societeten under sent 1870-tal. Den hederliga advokaten Newland Archer Ă€r redan förlovad med May Welland nĂ€r hennes kusin grevinnan Ellen Olenska Ă„tervĂ€nder frĂ„n Europa. DĂ€r har hon levt ett Ă„r pĂ„ flykt frĂ„n sin tyranniske greve – och hemma igen i den amerikanska societeten skapar Ellen skandal. Hon Ă€r djĂ€rv, sjĂ€lvstĂ€ndig och fritĂ€nkande. Och blotta uppenbarelsen fĂ„r slĂ€ktingar och vĂ€nner att förfasa sig. Newland sjĂ€lv upprörs ocksĂ„ först av grevinnan. Men i takt med att deras vĂ€nskap fördjupas, förvandlas hon i hans ögon. Och bredvid den vĂ€rldsvana och erfarna grevinnan framstĂ„r May som allt mer blek och intetsĂ€gande. Newland slits mellan det trygga livet han och May har stakat ut tillsammans – och drömmen om att leva med en kvinna som Ă€r honom intellektuellt jĂ€mnbördig. Som har tĂ€nkt, kĂ€nt och upplevt saker pĂ„ riktig.

Oskuldens tid Àr bÄde humoristisk och emotionellt drabbande. Jag lÀser hungrigt vidare för att fÄ se hur det gÄr för de Àlskande tvÄ. Och att det Àr en kvinnlig författare som strider för kvinnan sak, det mÀrks. För Newlands kÀrlek till Ellen lyfter fram ett nytt sorts kvinnoideal. DÀr kvinnan som en komplex och flerdimensionell varelse framstÀlls som den mest intressanta. Det Àr underbar, uppslukande lÀsning som genast fÄtt mig att leta efter fler av Whartons titlar. TyvÀrr verkar inte mycket vara översatt till svenska, sÄ jag fÄr nog övergÄ till engelska istÀllet.

Vad jag lÀste i januari

Vad jag lÀste i februari

Vad jag lÀste i mars

Vad jag lÀste i april

Vad jag lÀste i maj