Oskuldens tid – Edith Wharton

I juni hann jag med en enda bok. Men vilken bok sedan! Gav mig i kast med den amerikanska klassikern från 1920, som gav författaren Edith Wharton Pulizerpriset. Oskuldens tid anses vara en av de stora amerikanska klassikerna – men trots det kände jag inte till Wharton sedan tidigare. Skandal!

Oskuldens tid skildrar ett triangeldrama i New York-societeten under sent 1870-tal. Den hederliga advokaten Newland Archer är redan förlovad med May Welland när hennes kusin grevinnan Ellen Olenska återvänder från Europa. Där har hon levt ett år på flykt från sin tyranniske greve – och hemma igen i den amerikanska societeten skapar Ellen skandal. Hon är djärv, självständig och fritänkande. Och blotta uppenbarelsen får släktingar och vänner att förfasa sig. Newland själv upprörs också först av grevinnan. Men i takt med att deras vänskap fördjupas, förvandlas hon i hans ögon. Och bredvid den världsvana och erfarna grevinnan framstår May som allt mer blek och intetsägande. Newland slits mellan det trygga livet han och May har stakat ut tillsammans – och drömmen om att leva med en kvinna som är honom intellektuellt jämnbördig. Som har tänkt, känt och upplevt saker på riktig.

Oskuldens tid är både humoristisk och emotionellt drabbande. Jag läser hungrigt vidare för att få se hur det går för de älskande två. Och att det är en kvinnlig författare som strider för kvinnan sak, det märks. För Newlands kärlek till Ellen lyfter fram ett nytt sorts kvinnoideal. Där kvinnan som en komplex och flerdimensionell varelse framställs som den mest intressanta. Det är underbar, uppslukande läsning som genast fått mig att leta efter fler av Whartons titlar. Tyvärr verkar inte mycket vara översatt till svenska, så jag får nog övergå till engelska istället.

Vad jag läste i januari

Vad jag läste i februari

Vad jag läste i mars

Vad jag läste i april

Vad jag läste i maj