Jag älskar julen och jag älskar att julpyssla. Därför tänkte jag visa er några av mina enkla julpyssel man kan göra av saker man hittar i naturen. Julen behöver inte vara dyr. Håll till godo!

julpyssel-4.jpg

Fina kottar är enkelt att fixa. Lägg dem varmt och torrt i några dagar (tex ovanpå ett element) så böjer de ut sig och blir stora. Måla dem med valfri färg och använd för att dekorera julgrupper eller hänga i julgranen.

julpyssel8.jpg

En tjusig adventsljusstake gör man av små terrakottakrukor. Den patinerade looken uppnås genom att blanda fil och lite vit målarfärg och dutta på krukan. Torka sedan försiktigt av med en hushållspapper ifall det blivit för mycket. På botten av krukan kan man limma fast ljushållare som säljs i hobbyaffärer, då står ljuset stadigt. Budgetvarianten gör man genom att knyckla lite tidningspapper och trycka ner ljuset i. Dekorera med mossa, stenar, kottar, glitter och vackra snören. Obs! Lämna aldrig dessa ljus utan uppsikt då mossa är lättantändlig. Använd gärna självsläckande ljus som en extra säkerhet

julpyssel-3.jpg

Trots att snittblommor från trädgården är ett minne blott kan man faktiskt göra många vackra vinterbuketter. Ett rejält knippe avlövat blåbärsris blir tjusigt i en vas. Man kan också knyta det till en fin krans. Använd alltid en sekatör när du ska plocka blåbärsris, så att du inte drar upp det med rötterna.

julpyssel10.jpg

Ljuslyktor av kronärtskockor är fint att duka med. Skär dem platta i botten och gröp ett litet hål där ljuset kan stickas ner

julpyssel11-1.jpg

Pryd huset med julkransar. För att göra en sådan behöver man en stabil ståltrådsstomme, några meter tunn stålstråd ( eller björntråd) samt en avbitartång.  Om man vill kan man göra stommen grövre genom att vira tidningspapper kring den. Då går det åt mindre ris. Gör små buketter av granris, eller som här, lingonris och bind fast dem med ståltråd så att de överlappar varandra. Stoppa fast några kvistar smällbär och häng ett äpple på tråd i mitten.

julpyssel11.jpg

Låt kransen pryda väggen eller lägg på ett fat och placera apelsiner och röda juläpplen i mitten.

julpyssel61.jpg

Klipp lite granris eller lummer och stick fast som dekoration i till exempel en kristallkrona. Blir extra vackert tillsammans med rönnbär på tråd.

julpyssel-5.jpg

Äpplerpotpurri gör du genom att skiva några  äpplen tunt och lägga på bakplåtspapper. Låt äpplena lufttorka i några dagar. För att de inte ska missfärgas kan de penslas med citron. Häll sedan äpplena i en vacker skål och strö över lite mald kanel och stick ner några kanelstänger. Doftar jul!

julpyssel-2.jpg

Apelsiner fulla med nejlikor är ett vackert stilleben och doftar dessutom ljuvligt. Slösa gärna med nejlikor, ju fler desto bättre eftersom att kryddan har en konserverande effekt på apelsinerna

julpyssel-1.jpg

Att ge frukt och granris ett frostigt utseende är både roligt och enkelt. Men skippa snöspray – det miljövänliga sättet att frosta är genom att pensla äggvita och sedan doppa i florsocker blandat med vanligt socker. Låt torka  och hantera sedan försiktigt.

Mer julpyssel i papper