Med ögon känsliga för grönt…

Jag håller på och planerar min trädgård som bäst. Det är underbart. Men även den som inte har en egen trädgård kan få användning för sina gröna fingrar…

enkla-odlingstips-1.jpg

Färsk sallad året om får man ifall man odlar Krasse. Köp frö på påse, så dem på ett tunt lager jord, vattna rikligt och vänta i 7 – 9 dagar. När krassen vuxit färdigt klipps den av och är färdig att äta. Krasse är idealiskt att så på ett vackert fat eller på en tallrik då de endast behöver ett tunt lager jord.

enkla-odlingstips-2.jpg

Mungbönor är nyttiga och otroligt enkla att odla. Köp en påse i mataffären och följa anvisningen på paketet. Inom några dagar har du fullt av härliga groddar att mumsa på.

enkla-odlingstips.jpg

Vinterns fågelmat är vårens glädjeämne. Ta en handfull solrosfrön och stoppa ner i en liten kruka med jord. Jag planterade mina solroskärnor i ett vackert smörkrus köpt på loppis. Täck över med plastfolie och låt stå i ett soligt fönster. Vattna rikligt och glöm inte att lufta ibland. Efter bara någon dag börjar de spira och snart kan de sättas om i större krukor. Lagom till sommaren har man sedan vackra och högresta solrosor på fönsterbrädet.

Podd: Odling är som en graviditet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

15 kommentarer på “Med ögon känsliga för grönt…”

 1. Jag använder faktiskt inte jord alls till min krasse! Jag planterar det på vattendränkt bomull. Funkar utmärkt det också! (:

 2. Vad vackert! Kan inte bli annat än godsmakande groddar om man planterar till tonerna av den låten. Prova att grodda bovete också, små söta skott som man gärna har ståendes på köksbordet redo att klippas på mackan. Ha en fin dag!

 3. Hej Clara! Jag har ett litet tips när det gäller krasse. Nu när du har trädgård kan du plantera fröna i trädgårdslandet. Där blir det härliga ruggar man kan klippa av till smörgås och sallad. Gott och enkelt. Räcker hela sommaren. Lycka till!

 4. Tack snälla underbara clara för alla fina tips du ger! Låter ju ganska självklart att man kan odla solrosor av solroskärnor men har aldrig tänkt på det. Men nu står en kruka i fönstret=) Passar på att tacka för underbara recept på matbröd, morot- och valnötsbröd finns ständigt i min frys. Hoppas du ska trivas i ert nya hus!

 5. Och jag använder varken jord eller bomull till krasse, utan hushållspapper. Funkar jättebra 🙂

 6. Takk for herlige råd! Det er så skjønt å drømme om vår, egen trädgärd og lykke, på en lørdag som – når sant skal sies – ikke føles særlig bra:-( Men du gir så mye glede og energi, Clara!! Jeg tenker på Frans av Assisis bønn; du bringer glede der sorg råder.

 7. Ett musiktips: Ögon känsliga för grönt med Stefan Sundström och Nina Ramsby. Helt underbar version. Du måste bara lyssna!

 8. hej clara!

  du som har gröna fingrar kanske vet varför min nyodlade basilika har fått flugor och något som ser ut som spindelväv i jorden?
  så tråkigt att se den sluta växa och nästa dö ut nu.

 9. Hej Clara! Musik och planteringstips = Lovely! Tack för det. Och det är vuxensysslor som är perfekta att göra med barn med. Barn hindrar inget som är verkligt roligt…

 10. Åh jag älskar att odla sånna här smågrejer!
  Precis sådär fint i fina fat eller en gammal burk. fast allra helst ett avklippt mjökpaket, för dagisnostalgin.
  Jag är fortfarande barnsligt förtjust i att se saker växa!

 11. Jag är helt förtjust i din pysselsida, den är underbar. Jag trodde ingen annan gillade billiga alternativ i vintage stil 🙂 helt underbar!

  /Pysslande feminist i Umeå