Årssammanfattning 2016

Så har det blivit dags för den traditionsenliga årssammanfattningen! Brukar ju göra den här varje år.2015201420132012 och 2011 och 2010. Ni får hemskt gärna låna listan till era bloggar (men länka gärna hit!)

Gjorde du något 2016 som du aldrig gjort förut? Startade en podd och besökte Afrika.

Genomdrev du någon stor förändring? Ja, jag flyttade tillbaka min blogg till eget domän och anställde i mitt företag.

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år? Ja, min syster fick sin andra dotter!

Vilket datum från år 2015 kommer du alltid att minnas?  Den 15 september. Vi var i mormors hus utanför Jokkmokk, fiskade, plockade lingon och röjde sly. På kvällen tände vi i bastun som vi inte använt på säkert 30 år. Jakob kom på idén att testa (vi andra trodde inte att det skulle gå att använda den). Och att sitta där i mörkret i bastun och prata och sedan doppa sig i det iskalla vattnet. Det var ren och skär njutning. Och glädje över att vara på denna älskade plätt på jorden. Och även om jag förlorat både morfar och mamma så finns platsen och minnena kvar. Och att ha både min och min systers familj och pappa på ett och samma ställe. Alltså…åh.

Dog någon som stod dig nära? Tack och lov nej.

Vilka länder besökte du? Jag besökte Gran Canaria med Annakarin för att skriva på vårt nya bokkoncept. En helt fantastiskt kreativ och rolig vecka där vi verkligen hann med massor. Sedan åkte jag till Kenya i april. Med Unicef. Med på resan var också Jenny Strömstedt och Malin Wollin. Jag och Malin stannade sedan kvar några dagar själva och var på safari. På köpet fick jag en vän för livet. Nu i november reste jag återigen med Unicef. Den här gången till Malawi. Och sedan vidare till grannlandet Zambia med min vän och affärskompanjon Nicola.

Bästa köpet? Vårt nya tak och vår punschveranda. Så fruktansvärt mycket pengar. Men så fruktansvärt bra det blev.

Gjorde någonting dig riktigt glad? Att flytta tillbaka min blogg, starta podden och ändra lite riktning i mitt företag. Jag vågar nog säga att det var dessa saker som drog mig ur min utmattningsdepression.

Saknar du något under år 2016 som du vill ha år 2017? Mer glädje och förtröstan på att allt ordnar sig. Jag var en orolig typ under gymnasieåren och mycket av den där oron har återvänt. Jag HATAR att gå runt med ångestkänningar och oro i kroppen. Jag har oftast en enormt stark tro på att jag klarar allt. Men bara om jag mår bra. Jag är min egen värsta fiende. Därför stressar det mig när min mentala hälsa inte är på topp.

Vad önskar du att du gjort mer?  Förtröstat. Hängt med vänner. Tränat.

Vad önskar du att du gjort mindre? Oroat mig för sånt jag inte kan påverka.

Favoritprogram på TV? Skam, Gilmore Girls, The Affair.

Bästa boken du läste i år? De imperfekta av Tom Rachman som jag läste på flyget från Malawi. En så underbar liten bok som grep tag i mig och fick mig att längta Rom och kärlek och jobbäventyr.

Största musikaliska upptäckten? Att jag nästan aldrig vill lyssna på musik längre. Tystnad eller bra poddar är grejen.

Vad var din största framgång på jobbet 2016? Att jag fick frågan om att bli krönikör på Expressen. Att vara kvällstidningskrönikör har varit en dröm i tio år. På riktigt ett av mina största karriärgoals. Kan inte förklara varför egentligen men tror att det (förutom att det är roligt) handlar om godkännande. Får så ofta förklara värdet av vad jag håller på med. Blogg, insta, pod. Det låter lite tramsigt alltihop. Men att faktiskt tillhöra en tidning och ha en stående plats som krönikör. Det är bara sådär håll-käften-bra.

Största framgång på det privata planet? Att mina barn alltid överöses av kärlek och pussar och kramar från mig. Jag tycker att jag är en så himla bra mamma. Har också kämpat med några riktigt jobbiga grejer som rör min mentala hälsa. Och jag kan ärligt se tillbaka och säga att jag är lite glad för den skit jag varit igenom sista 18 månaderna. För jag har blivit tusen gånger tuffare och smartare och klokare. Men också trasigare –  så jag vet egentligen inte om det varit värt det. Det måste bli värt det. Så småningom. Hoppas om typ tre år att jag kan se tillbaka och verkligen känna att det var det.

Största misstaget? Att jag inte haft någon klar strategi för hur jag ska låta bli att ramla tillbaka i utmattning.

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år? Ledsnare på grund av utmattningen. I stor frånvaro av de där lyckoilen jag brukar känna varenda dag och som verkligen är en del i vad som driver mig framåt.

Vad spenderade du mest pengar på? Huset.

Något du önskade dig och fick? Starta en podd. Jobba mer med min vän Erica. Starta en ny verksamhet inom en helt ny bransch (berättar mer i mars).

Något du önskade dig och inte fick? Tillbaka styrkan och konditionen. Fyfasen. Har noll kondition eller styrka och slarvar med både mat och träning.

Vad gjorde du på din födelsedag 2016? Då fyllde jag trettio år. Tre av mina absolut närmsta vänner ordnade en överraskningslunch med ballongsläpp från hög höjd, skålande i skumpa och restaurangbesök. Jag blev alldeles rörd och tagen.

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre? Mindre stress och oro. Mer träning.

Vad fick dig att må bra? Att ligga på rygg i basängen på Iksu Spa och bara fylla öronen med vatten och flyta. Se på Gilmore Girls.

Vem saknade du? Vanliga Clara. Alltså Clara anno 2014. Innan pissiga utmattningen kom ivägen.

De bästa nya människorna du träffade? Malin Wollin. Samt att jag fick lära känna Nicola bättre när vi reste i Zambia tillsammans. Mina afrikaresor har gett mig så otroligt många bra minnen.

Mest stolt över? Att jag återhämtat mig från min utmattning så pass snabbt och bra. Jag är så himla stark. Även när jag känner mig svag. Måste påminna mig själv om det för annars tänker jag tvärtom. Och det gör utmattningen ännu värre.

Högsta önskan just nu? Att det på något märkligt vis skulle bli så att Trump ändå inte blir president. Att matkrisen i Malawi kan avvärjas. Och att jag får må bra på riktigt under 2017. Alltså verkligen PÅ RIKTIGT. Förtrösta, hoppas, våga vara glad, positiv, optimistisk. Allt det där som är Clara men som jag inte riktigt kunnat vara sedan ett och ett halvt år tillbka.

Vad tänker du göra annorlunda nästa år?  Sänka kraven. Ej renovera något stort och dyrt. Resa mer med mina vänner och min syster.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

22 kommentarer på “Årssammanfattning 2016”

 1. De här frågorna är nog nyttiga att fundera över lite till mans. Du kloka kloka människa.

 2. Hej!
  Jag blir så glad av att du tycker dig vara en bra mamma trots din utmattning, kanske även bättre pga just den.
  Precis så känner jag också. Men tvivlar då jag fortfarande känner mig så ledsen. Men jag tänker att hela jag fått ett helt annat djup.
  Jag hoppas i alla fall att vi båda snart ska känna igen oss själva igen.
  Stor kram till dig!

 3. Hej Clara,
  du bjuder verkligen på dig själv. Jag håller tummarna för 2017. Tror jag vet hur du känner det. Maj 2015 barkade jag in i den berömda väggen. Det blir bättre men ibland tar man ett par steg tillbaka, och så framåt igen. Tankens kraft kan ju göra mycket på båda hållen, som du säkert vet. Tycker att du har en jättebra blogg. Har inte hunnit lyssna på podden ännu, men den verkar bra och rolig! Hoppas du och dina nära och kära får en fin jul. Mvh Frida

 4. Fint, naket och ärligt. Livet är inget jäkla spa, som Louise Hoffsten sa. Jag önskar dig en underbar jul och ett gott nytt år där bitarna faller på plats. Kram!

 5. Clara!
  Om du skriver att du är en bra mamma, då tror jag dig
  Om du skriver att du är stark, då tror jag dig
  Om du skriver att 2017 ska bli ett år där du kan hitta 2014-års glädje med 2015-års lyssnande på din kropp och 2016-års vishet och klokhet – då tror jag dig!
  För att du är en fantastisk skribent, verkar vara envis åt båda polerna, kreativ, bjuder på dig själv, reflekterande och både klok och efterklok (i positiv bemärkelse), vass och skarptänkt, insiktsfull och innehar självinsikt – och ja, faktiskt verkar du vara väldigt fantastisk på alla möjliga vis! Mer positiva tankar om dig själv – från dig själv!
  Ha en trevlig måndag!

 6. Jag tycker det är så modigt att vara så öppen om sin sårbarhet. Det hjälper mig att också vara modig.

 7. Den här listan är så rolig att läsa varje år! Ska försöka hinna fylla i en jag oxå, mellan blöjbyten och matningar. ;D

 8. Tack för denna fina Clara. Jag använder den på min blogg, en tidigare jul sa du att man kan göra så… Så jag tar mig den friheten i år igen, om några dagar.

 9. Så fint och lite sorgligt att läsa. Jag gick in i väggen för tre år sedan och har fortfarande inte hittat tillbaka till gamla jaget med glädje och energi. Men det kommer bit för bit, jag märker det och glädjs åt varje liten del som kommer tillbaka – samtidigt som otåligheten är stor. Men jag hade en klok läkare som sa att det har tagit lång tid för dig att bli sjuk så det kommer ta lång tid att bli frisk igen.

  Så var stolt över allt fantastiskt du gör och orkar, tids nog kommer gamla Clara tillbaka. kram

  1. Jag träffade en läkare som sa “alla utbrända vill tillbaka till hur dom var innan men det är ju det som har gjort dem sjuka” så jag började ifrågasätta allt och mig själv och samhället m.m. och omprioritera och det har varit en sjukt tuff resa men nu jobbar jag 75%, tränar flera gånger i veckan, orkar träffa folk osv och mår bättre än vad jag nånsin gjort pga alla förändringar jag behövt göra 🙂
   Det tog dock 3 år från krasch till hit så kämpa lugnt alla utbrända och ta det långsamt! Och tappa inte hoppet!

 10. Älskar att du vågar tycka att du är en bra mamma. Självklart är du en bra mamma. Det är jag också. Och en hel hög massa mammor därute, som av olika skäl inte kan eller vågar formulera den tanken. God jul!

 11. Fint skrivet, tack. Jag håller med någon annan här som skrev att när du vågar vara öppen med din sårbarhet, då ger du styrka till oss andra att också våga! Och förhoppningsvis känner du dig också bättre snart. Jag är också i utmattning sedan länge, fastän jag knappt vågat inse det än. Ditt inlägg får mig att tänka att jag måste vända skutan på något sätt, ta hand om mig själv bättre.

 12. Hej Clara, Ledsamt att höra om utmattningsdepressionen och resterna av den. Mitt allra bästa råd, vilket min syster följde för att bli av med sin depression ett par år sedan, är att prova Gaps protokollet. Jag gjorde det själv för matintoleranser & det är, ärligt talat, det bästa jag gjort. Så det är mitt allra bästa tips. Just för att det får så fin mental effekt. Magen & tarmen har så stor effekt på hjärnan. Det finns en bra FB-grupp ‘Läka med gaps’ eller mer info om just utmattningsdepression & gaps på den här bloggen: https://tarmochpsykologi.wordpress.com/
  Allt gott inför det nya året & tack för en fin blogg!

 13. Åhh, visst är skam fantastiskt bra?! Har du sett säsong 3 på nrk?

  Jag gillar din lista, jag har gjort den tidigare då jag skrev mer. Jag vill också bli friskare 2017, samt kunna ta tag i träning och kost. Fyllde som du, 30 i år men känner mig äldre i själ och hjärta, och inte odelat positivt.

  Heja oss 2017!

 14. Strategi för att inte krascha igen (eller för att minska ångest, oro, nedstämdhet etc) tipsar jag om boken “du är fullkomlig” som säljs på http://www.levareko.se En otroligt bra och användbar bok som enkelt förklarar på vilket sätt dina tankar påverkar din kropp rent fysiskt (och tyvärr ofta leder till psykisk ohälsa). Och hur enkelt det är att göra annorlunda, hårt jobb att förändra visserligen men egentligen lätt eftersom att en sitter på lösningen själv!
  Sköt om er!

 15. Ser framemot dessa sammanfattningar lika mycket varje år! Så klokt, fint och ärligt. Älskar denna tiden på året också, när man får se tillbaka, reflektera och lära. Underbart!
  Jag snodde din lista och gjorde en jag med! För fjärde året i rad faktiskt. Värdefullt tror jag!

 16. Vilken rolig lista, kommer under Januari vara med i en “bloggutmaning” där vissa av frågorna kommer upp. Annars hade jag lätt varit med i/gjort denna 😀

  Önskar dig en god fortsättning på det sista utav detta året 🙂