SÄ har det blivit dags för den traditionsenliga Ärssammanfattningen! Brukar ju göra den hÀr varje Är.2015, 2014, 2013, 2012 och 2011 och 2010. Ni fÄr hemskt gÀrna lÄna listan till era bloggar (men lÀnka gÀrna hit!)

Gjorde du nÄgot 2016 som du aldrig gjort förut? Startade en podd och besökte Afrika.

Genomdrev du nÄgon stor förÀndring? Ja, jag flyttade tillbaka min blogg till eget domÀn och anstÀllde i mitt företag.

Blev nÄgon/nÄgra av dina vÀnner förÀldrar i Är? Ja, min syster fick sin andra dotter!

Vilket datum frĂ„n Ă„r 2015 kommer du alltid att minnas?  Den 15 september. Vi var i mormors hus utanför Jokkmokk, fiskade, plockade lingon och röjde sly. PĂ„ kvĂ€llen tĂ€nde vi i bastun som vi inte anvĂ€nt pĂ„ sĂ€kert 30 Ă„r. Jakob kom pĂ„ idĂ©n att testa (vi andra trodde inte att det skulle gĂ„ att anvĂ€nda den). Och att sitta dĂ€r i mörkret i bastun och prata och sedan doppa sig i det iskalla vattnet. Det var ren och skĂ€r njutning. Och glĂ€dje över att vara pĂ„ denna Ă€lskade plĂ€tt pĂ„ jorden. Och Ă€ven om jag förlorat bĂ„de morfar och mamma sĂ„ finns platsen och minnena kvar. Och att ha bĂ„de min och min systers familj och pappa pĂ„ ett och samma stĂ€lle. AlltsĂ„…Ă„h.

Dog nÄgon som stod dig nÀra? Tack och lov nej.

Vilka lÀnder besökte du? Jag besökte Gran Canaria med Annakarin för att skriva pÄ vÄrt nya bokkoncept. En helt fantastiskt kreativ och rolig vecka dÀr vi verkligen hann med massor. Sedan Äkte jag till Kenya i april. Med Unicef. Med pÄ resan var ocksÄ Jenny Strömstedt och Malin Wollin. Jag och Malin stannade sedan kvar nÄgra dagar sjÀlva och var pÄ safari. PÄ köpet fick jag en vÀn för livet. Nu i november reste jag Äterigen med Unicef. Den hÀr gÄngen till Malawi. Och sedan vidare till grannlandet Zambia med min vÀn och affÀrskompanjon Nicola.

BÀsta köpet? VÄrt nya tak och vÄr punschveranda. SÄ fruktansvÀrt mycket pengar. Men sÄ fruktansvÀrt bra det blev.

Gjorde nÄgonting dig riktigt glad? Att flytta tillbaka min blogg, starta podden och Àndra lite riktning i mitt företag. Jag vÄgar nog sÀga att det var dessa saker som drog mig ur min utmattningsdepression.

Saknar du nÄgot under Är 2016 som du vill ha Är 2017? Mer glÀdje och förtröstan pÄ att allt ordnar sig. Jag var en orolig typ under gymnasieÄren och mycket av den dÀr oron har ÄtervÀnt. Jag HATAR att gÄ runt med ÄngestkÀnningar och oro i kroppen. Jag har oftast en enormt stark tro pÄ att jag klarar allt. Men bara om jag mÄr bra. Jag Àr min egen vÀrsta fiende. DÀrför stressar det mig nÀr min mentala hÀlsa inte Àr pÄ topp.

Vad önskar du att du gjort mer?  Förtröstat. HÀngt med vÀnner. TrÀnat.

Vad önskar du att du gjort mindre? Oroat mig för sÄnt jag inte kan pÄverka.

Favoritprogram pÄ TV? Skam, Gilmore Girls, The Affair.

BÀsta boken du lÀste i Är? De imperfekta av Tom Rachman som jag lÀste pÄ flyget frÄn Malawi. En sÄ underbar liten bok som grep tag i mig och fick mig att lÀngta Rom och kÀrlek och jobbÀventyr.

Största musikaliska upptÀckten? Att jag nÀstan aldrig vill lyssna pÄ musik lÀngre. Tystnad eller bra poddar Àr grejen.

Vad var din största framgÄng pÄ jobbet 2016? Att jag fick frÄgan om att bli krönikör pÄ Expressen. Att vara kvÀllstidningskrönikör har varit en dröm i tio Är. PÄ riktigt ett av mina största karriÀrgoals. Kan inte förklara varför egentligen men tror att det (förutom att det Àr roligt) handlar om godkÀnnande. FÄr sÄ ofta förklara vÀrdet av vad jag hÄller pÄ med. Blogg, insta, pod. Det lÄter lite tramsigt alltihop. Men att faktiskt tillhöra en tidning och ha en stÄende plats som krönikör. Det Àr bara sÄdÀr hÄll-kÀften-bra.

Största framgĂ„ng pĂ„ det privata planet? Att mina barn alltid överöses av kĂ€rlek och pussar och kramar frĂ„n mig. Jag tycker att jag Ă€r en sĂ„ himla bra mamma. Har ocksĂ„ kĂ€mpat med nĂ„gra riktigt jobbiga grejer som rör min mentala hĂ€lsa. Och jag kan Ă€rligt se tillbaka och sĂ€ga att jag Ă€r lite glad för den skit jag varit igenom sista 18 mĂ„naderna. För jag har blivit tusen gĂ„nger tuffare och smartare och klokare. Men ocksĂ„ trasigare –  sĂ„ jag vet egentligen inte om det varit vĂ€rt det. Det mĂ„ste bli vĂ€rt det. SĂ„ smĂ„ningom. Hoppas om typ tre Ă„r att jag kan se tillbaka och verkligen kĂ€nna att det var det.

Största misstaget? Att jag inte haft nÄgon klar strategi för hur jag ska lÄta bli att ramla tillbaka i utmattning.

Var du gladare eller ledsnare i Är jÀmfört med tidigare Är? Ledsnare pÄ grund av utmattningen. I stor frÄnvaro av de dÀr lyckoilen jag brukar kÀnna varenda dag och som verkligen Àr en del i vad som driver mig framÄt.

Vad spenderade du mest pengar pÄ? Huset.

NÄgot du önskade dig och fick? Starta en podd. Jobba mer med min vÀn Erica. Starta en ny verksamhet inom en helt ny bransch (berÀttar mer i mars).

NÄgot du önskade dig och inte fick? Tillbaka styrkan och konditionen. Fyfasen. Har noll kondition eller styrka och slarvar med bÄde mat och trÀning.

Vad gjorde du pÄ din födelsedag 2016? DÄ fyllde jag trettio Är. Tre av mina absolut nÀrmsta vÀnner ordnade en överraskningslunch med ballongslÀpp frÄn hög höjd, skÄlande i skumpa och restaurangbesök. Jag blev alldeles rörd och tagen.

Finns det nÄgonting som skulle gjort ditt Är Ànnu bÀttre? Mindre stress och oro. Mer trÀning.

Vad fick dig att mÄ bra? Att ligga pÄ rygg i basÀngen pÄ Iksu Spa och bara fylla öronen med vatten och flyta. Se pÄ Gilmore Girls.

Vem saknade du? Vanliga Clara. AlltsÄ Clara anno 2014. Innan pissiga utmattningen kom ivÀgen.

De bÀsta nya mÀnniskorna du trÀffade? Malin Wollin. Samt att jag fick lÀra kÀnna Nicola bÀttre nÀr vi reste i Zambia tillsammans. Mina afrikaresor har gett mig sÄ otroligt mÄnga bra minnen.

Mest stolt över? Att jag Ă„terhĂ€mtat mig frĂ„n min utmattning sĂ„ pass snabbt och bra. Jag Ă€r sĂ„ himla stark. Även nĂ€r jag kĂ€nner mig svag. MĂ„ste pĂ„minna mig sjĂ€lv om det för annars tĂ€nker jag tvĂ€rtom. Och det gör utmattningen Ă€nnu vĂ€rre.

Högsta önskan just nu? Att det pĂ„ nĂ„got mĂ€rkligt vis skulle bli sĂ„ att Trump Ă€ndĂ„ inte blir president. Att matkrisen i Malawi kan avvĂ€rjas. Och att jag fĂ„r mĂ„ bra pĂ„ riktigt under 2017. AlltsĂ„ verkligen PÅ RIKTIGT. Förtrösta, hoppas, vĂ„ga vara glad, positiv, optimistisk. Allt det dĂ€r som Ă€r Clara men som jag inte riktigt kunnat vara sedan ett och ett halvt Ă„r tillbka.

Vad tÀnker du göra annorlunda nÀsta Är?  SÀnka kraven. Ej renovera nÄgot stort och dyrt. Resa mer med mina vÀnner och min syster.