Torkat renkött i tunna, fina bitar

Nyfiken pĂ„ renen. Att jag Ă€lskar renkött kanske framgĂ„tt av bloggtemat den senaste veckan. Och sjĂ€lvklart kan jag inte avstĂ„ att lista mina fem bĂ€sta sĂ€tt att avnjuta det pĂ„. Hittar du inte renkött i affĂ€ren kan du alltid be dem ta hem – de stora grossisterna som affĂ€rerna bestĂ€ller ifrĂ„n brukar ha renkött inne.

Nu börjar vi med plats nummer fem pÄ listan.

5. Buljong kokt pÄ ben frÄn ren. LÄt koka i en stor kastrull i en handfull timmar. TillsÀtt gÀrna lagerblad och enbÀr. Kanske lite vit, svart eller kryddpeppar i hela korn. Skumma av buljongen för att fÄ den klar och anvÀnd sedan som bas till en köttsoppa, grönsakssoppa eller nÄgot slags gryta. En fantastisk smaksensation! Du kan ocksÄ lÄta lök, selleri eller andra rotsaker koka med under tiden. Men gör du en köttsoppa pÄ buljongen behövs det ju inte för dÄ fÄr du ju med de smakerna ÀndÄ!

4. En hederlig renstek serverad med kokta mandelpÀren (potatis alltsÄ) brunsÄs och rönnbÀrsgelé. SÄ vansinnigt gott att man knappt kan beskriva.

3. Rökt renkorv skivad i tjocka bitar. Att Ă€ta precis som den Ă€r – inget tjorv eller knussel.

2. Renskav/souvas Det börjar vattnas i munnen bara jag tĂ€nker pĂ„ det… det bĂ€sta renskavet Ă€r lite rökt – alltsĂ„ souvas. Jag köper alltid stora lĂ„dorna direkt frĂ„n Renslakteriet i Arvidsjaur nĂ€r vi Ă„ker förbi dĂ€r pĂ„ vĂ€g till mormor. Det köttet liknar pĂ„ inget sĂ€tt de dĂ€r smĂ„ pappkartongerna med rensskav som man kan köpa i butik (Ă€ven om det för all del ocksĂ„ kan vara gott). Det Ă€r rökigt men milt i smaken och en helt FANTASTISK snabbmat. Bertils favoritmat tillika. Jag bara tar upp lĂ„dan ur frysen, bryter nĂ„gra flarn med handen i mindre bitar och slĂ€nger det i en het stekpanna med smör. FrĂ€ser runt en stund och sedan pĂ„ med grĂ€dde, en skvĂ€tt soja och lite krossade enbĂ€r jag plockat sjĂ€lv. Ihop med potatismos och hemmagjord lingonsylt Ă€r det en DRÖM!

1. Och pĂ„ första plats placerar jag givetvis torkat renkött. Ärligt talat Ă€r det godare Ă€n nĂ€stan allt annat jag kan komma pĂ„. Minns hur morfar karvade bitar Ă„t mig och syrran som vi Ă„t under andakt. Och nu för tiden Ă€r det min farsa som torkar renköttet. Han brukar ge mig och Anna stor kasse var i present varje vĂ„r. Han saltar och torkar den sjĂ€lv hemma pĂ„ gĂ„rden. NĂ€r jag blir sugen pĂ„ att snacksa pĂ„ nĂ„got salt, umamirikt och tuggigt – dĂ„ plockar jag upp en bit torkat renkött ur frysen och Ă€ter upp!

HÀr hittar du alla övriga delar i mitt tema Nyfiken pÄ renen:

Nyfiken pÄ renen

“Renen Ă€r en del av min familj”

KrÀmig renskavsgryta med krispig grönsakstopp

Ren fakta och lÀttare pÄ gasen

Ljusslingetjuven