Nyfiken på renen. Att jag älskar renkött kanske framgått av bloggtemat den senaste veckan. Och självklart kan jag inte avstå att lista mina fem bästa sätt att avnjuta det på. Hittar du inte renkött i affären kan du alltid be dem ta hem – de stora grossisterna som affärerna beställer ifrån brukar ha renkött inne.
Nu börjar vi med plats nummer fem på listan.
5. Buljong kokt på ben från ren. Låt koka i en stor kastrull i en handfull timmar. Tillsätt gärna lagerblad och enbär. Kanske lite vit, svart eller kryddpeppar i hela korn. Skumma av buljongen för att få den klar och använd sedan som bas till en köttsoppa, grönsakssoppa eller något slags gryta. En fantastisk smaksensation! Du kan också låta lök, selleri eller andra rotsaker koka med under tiden. Men gör du en köttsoppa på buljongen behövs det ju inte för då får du ju med de smakerna ändå!
4. En hederlig renstek serverad med kokta mandelpären (potatis alltså) brunsås och rönnbärsgelé. Så vansinnigt gott att man knappt kan beskriva.
3. Rökt renkorv skivad i tjocka bitar. Att äta precis som den är – inget tjorv eller knussel.
2. Renskav/souvas Det börjar vattnas i munnen bara jag tänker på det… det bästa renskavet är lite rökt – alltså souvas. Jag köper alltid stora lådorna direkt från Renslakteriet i Arvidsjaur när vi åker förbi där på väg till mormor. Det köttet liknar på inget sätt de där små pappkartongerna med rensskav som man kan köpa i butik (även om det för all del också kan vara gott). Det är rökigt men milt i smaken och en helt FANTASTISK snabbmat. Bertils favoritmat tillika. Jag bara tar upp lådan ur frysen, bryter några flarn med handen i mindre bitar och slänger det i en het stekpanna med smör. Fräser runt en stund och sedan på med grädde, en skvätt soja och lite krossade enbär jag plockat själv. Ihop med potatismos och hemmagjord lingonsylt är det en DRÖM!
1. Och på första plats placerar jag givetvis torkat renkött. Ärligt talat är det godare än nästan allt annat jag kan komma på. Minns hur morfar karvade bitar åt mig och syrran som vi åt under andakt. Och nu för tiden är det min farsa som torkar renköttet. Han brukar ge mig och Anna stor kasse var i present varje vår. Han saltar och torkar den själv hemma på gården. När jag blir sugen på att snacksa på något salt, umamirikt och tuggigt – då plockar jag upp en bit torkat renkött ur frysen och äter upp!
Här hittar du alla övriga delar i mitt tema Nyfiken på renen:
”Renen är en del av min familj”
Krämig renskavsgryta med krispig grönsakstopp
19 svar
Att karva skivor av en bit torkat renkött är det bästa på utflykten. Med kokkaffe och kaffeost samt mjukkaka vid björkvedsbrasan så är livet fullkomligt!
Renskav i kantarellsås med mos, och svartvinbärsgelé, alltså mmmm, såå gott!!
Det brukar alltid serveras när svärfamiljen från Småland är på besök.
Vår favorit är baconlindade skivor av renentrecote eller reninnanlår, lättstekta eller grillade med bönsallad.
Hur tänker du kring alkohol i mat? Jag dricker inte alkohol och brukar inte heller använda det i matlagning. Jag vet dock att jag ibland äter mat hos vänner eller på restaurang (innan pandemin såklart) som har alkohol i och som är gott. Men det faller sig inte riktigt naturligt för mig att laga med det själv. Hur gör du som inte heller dricker alkohol? Har du det i mat?
Jag dricker inte heller alkohol längre sen flera år, och jag brukar använda alkoholfria alternativ. Det funkar ju bäst med vin och öl såklart. Jag har faktiskt inte använt annat de senaste åren, men skulle inte ha problem att laga mat med det eftersom alkoholen försvinner när maten hettas upp. Men det kanske inte var det du menade, utan mer att det skulle kännas konstigt att köpa hem en flaska cognac/whisky/sherry eller vad det nu kan vara?
Jag är inte Clara men jag tänkte ändå att jag kunde passa på att dela med mig av hur jag gör och tänker kring detta. Jag dricker inte alkohol men använder ibland vitt vin i t ex pasta puttanesca eller i en spansk risotto, eller rött vin i köttfärssås. Alkoholen försvinner ju när maten kokar har jag hört. Jag tycker det kan ge en god smak med lite vin i, helt enkelt.
https://vanligafragor.systembolaget.se/org/systembolaget/d/kokar-all-alkohol-bort/
Det är typ ingen alkohol kvar om man kokat den!
Den renskav som jag är uppväxt med är renkött som karvades i yttepyttebitar medans köttet var fruset och sen stektes med typ salt o smör. Och avnjöts under andakt tillsammans med potatismos enbart och ett glas mjölk direkt från kylrummet borta i ladugården. Galet mäktigt och galet gott. Det var hos mormor i Norrbotten. Jag hade inte ens sett renskav tillagat med grädde och svamt och annat (för mig) konstigt förns jag var över 20 år, blev mäkta besviken när jag blev serverad det första gången och tycker fortfarande att det är lite udda.
Jag håller med dig! Så lagar jag. Kött och salt – no more. Bästa!! Vi kallar maträtten ”spänta” och godast är den med makaroner! 🤪
Jag är inte helt säker men gissar ändå att du med lite rökt renskav menar Suovas. Även jag köper kartongvis av den läckerheten från Renslakteriet i Arvidsjaur. Varför jag skriver är att jag tycker det är synd ifall någon inte får tag på ”rätt” renskav ifall det är Suovas man vill ha. För övrigt så uppskattar jag din blogg mycket och missar inte att läsa dina inlägg. Hälsningar från en brylling i Moräng.
Åhh så gott det låter! jag är ledsen över att det är så svårt att få tag på bra renkött här i Uppsala, jag hoppas att jag snart kan åka norrut och bunkra 😁
Men suovas då?!
Jag håller helt med! Det allra allra bästa är dock kokt rentunga! 😋
En t-shirt med ölreklam kom upp, oläsligt företagsnamn men million..något.com Det största irritationsmomentet blev dock varför det syns för MIG? Haha, verkligen ingen aning! Bra med förklaring till förändringen och full förståelse för det.
Torrkött <3 Minns att min morfar sa lite besviket när han fick höra att jag hade blivit vegetarian i tonåren: "men hon som gillar torrkött så mycket". Han brukade också torka själv och hänga ut på balkongen. Nu äter jag kött ibland och kan inte leva utan renkött!
Stek en stor lök (hackad) med ett pkt bacon (strimlat) låt det götta ihop sig. Häll på 3 dl grädde och låt koka upp. Skär 0.5 cm tjocka skivor av souvas. Lägg I gräddröran och låt dom ljumma. Servera med pressad mandelpotatis. Mums
Alltså torkar renkött. Det lockar verkligen fram en ät störning i mig. Galet gott!
Hej, en undran från någon väldigt mycket mer söderut. Saltning, torkning och frysning är alla sätt att bevara mat. Varför görs alla tre med köttet från din pappa?
Matilda: jag antar att saltning, torkning och frysning används för att det ger olika slutresultat. Det blir olika smak och konsistens på köttet. Själv äter jag inte kött. Dock så åt jag kött som barn och kommer ihåg att jag tyckte att renskavsgryta med grädde, soja och svamp var riktigt gott.