Torkat renkött i tunna, fina bitar

Nyfiken på renen. Att jag älskar renkött kanske framgått av bloggtemat den senaste veckan. Och självklart kan jag inte avstå att lista mina fem bästa sätt att avnjuta det på. Hittar du inte renkött i affären kan du alltid be dem ta hem – de stora grossisterna som affärerna beställer ifrån brukar ha renkött inne.

Nu börjar vi med plats nummer fem på listan.

5. Buljong kokt på ben från ren. Låt koka i en stor kastrull i en handfull timmar. Tillsätt gärna lagerblad och enbär. Kanske lite vit, svart eller kryddpeppar i hela korn. Skumma av buljongen för att få den klar och använd sedan som bas till en köttsoppa, grönsakssoppa eller något slags gryta. En fantastisk smaksensation! Du kan också låta lök, selleri eller andra rotsaker koka med under tiden. Men gör du en köttsoppa på buljongen behövs det ju inte för då får du ju med de smakerna ändå!

4. En hederlig renstek serverad med kokta mandelpären (potatis alltså) brunsås och rönnbärsgelé. Så vansinnigt gott att man knappt kan beskriva.

3. Rökt renkorv skivad i tjocka bitar. Att äta precis som den är – inget tjorv eller knussel.

2. Renskav/souvas Det börjar vattnas i munnen bara jag tänker på det… det bästa renskavet är lite rökt – alltså souvas. Jag köper alltid stora lådorna direkt från Renslakteriet i Arvidsjaur när vi åker förbi där på väg till mormor. Det köttet liknar på inget sätt de där små pappkartongerna med rensskav som man kan köpa i butik (även om det för all del också kan vara gott). Det är rökigt men milt i smaken och en helt FANTASTISK snabbmat. Bertils favoritmat tillika. Jag bara tar upp lådan ur frysen, bryter några flarn med handen i mindre bitar och slänger det i en het stekpanna med smör. Fräser runt en stund och sedan på med grädde, en skvätt soja och lite krossade enbär jag plockat själv. Ihop med potatismos och hemmagjord lingonsylt är det en DRÖM!

1. Och på första plats placerar jag givetvis torkat renkött. Ärligt talat är det godare än nästan allt annat jag kan komma på. Minns hur morfar karvade bitar åt mig och syrran som vi åt under andakt. Och nu för tiden är det min farsa som torkar renköttet. Han brukar ge mig och Anna stor kasse var i present varje vår. Han saltar och torkar den själv hemma på gården. När jag blir sugen på att snacksa på något salt, umamirikt och tuggigt – då plockar jag upp en bit torkat renkött ur frysen och äter upp!

Här hittar du alla övriga delar i mitt tema Nyfiken på renen:

Nyfiken på renen

“Renen är en del av min familj”

Krämig renskavsgryta med krispig grönsakstopp

Ren fakta och lättare på gasen

Ljusslingetjuven