I juli lÀste jag tvÄ helt underbara böcker.

Mormorsmysteriet av Elsie Johansson

Julis höglĂ€sningsbok för barnen och min egen favorit sedan jag sjĂ€lv var liten. FASEN vad jag njuter av att lĂ€sa riktigt bra litteratur för ungarna. Av en författare som verkligen kan skriva! Elsie Johansson Ă€r ju mest kĂ€nd för sina vuxenböcker (kan sĂ€rskilt rekommendera böckerna om Nancy) men Ă€ven för barn och ungdomar skriver hon fantastiskt. Det Ă€r spĂ€nnande, medryckande och riktigt ruskigt nĂ€r Mirran skickats till mormor pĂ„ landet över sommaren. Den stillsamma sommaridyllen ruvar pĂ„ hemligheter och Mirran och hennes sommarvĂ€n Myran försöker att hitta skatten som pĂ„stĂ„s ligga gömd pĂ„ ÄngagĂ„rden. Men nĂ„gon verkar kĂ€nna till deras avsikter…

LĂ€s – och rys för resten av livet – av tanken pĂ„ ett par mörka solglasögon med vita bĂ„gar. Mina barn Ă€lskade den hĂ€r boken och lĂ„g paralyserade i sina sĂ€ngar nĂ€r jag lĂ€ste. Och dĂ„ har de Ă€ndĂ„ sett Stranger Things och borde vara hĂ€rdade. Men inget Ă€r lika ruskigt som bilderna man skapar i sitt eget huvud!

Ett rum med utsikt – E.M Forster

BerÀttelsen om hur den kÀnsliga och tÀnkande Lucy Honeychurch lÀr sig att tÀnka med hjÀrtat, och vÀljer bort det som Àr passande för den Àkta kÀrleken, blev E M Forsters genombrott som författare. SÄ stÄr det pÄ baksidan av Ett rum med utsikt.

Lucy och hennes kusin Charlotte Àr pÄ besök i Florens, men fÄr till sin besvikelse inte de rum med utsikt som de blivit lovade. De fÄr byta rum med den pÄstridigt vÀnlige Mr Emerson och hans son George. Ett byte och ett möte som fÄr stora konsekvenser i Lucys liv. VÀl hemma i England tvingas hon göra en rad svÄra val och ompröva den framtid hon förestÀllt sig.

Att Ett rum med utsikt Àr en klassiker Àr inte svÄrt att förstÄ. Forster skildring av den första spirande kÀrleken Àr underbar. Och jag Àr sÄ glad att ha fÄtt lÀsa en bok som beskriver en kÀrlekshistoria pÄ ett sÀtt som man kan bÀra med sig i hjÀrtat lÀnge efterÄt. Blev sÄ förtjust i hans sÀtt att skriva att jag efterÄt lÄnade hem en hel hög av hans andra böcker.

Ett litet obs dock: strunta i att lÀsa slutordet dÀr Forster (lÄngt efter att boken gjorde succé) fantiserar ihop en fortsÀttning pÄ historien. Jag gjorde sjÀlv misstaget att lÀsa, men jag vill ju inte ha en fortsÀttning pÄ historien! I alla fall inte direkt efter att jag lyckligt avslutat den. DÄ vill jag vila i den berÀttelsen ett tag. Slutordet kunde jag gott ha skjutit upp att lÀsa. I tio Är sisÄdÀr.

Vad jag lÀste i januari

Vad jag lÀste i februari

Vad jag lÀste i mars

Vad jag lÀste i april

Vad jag lÀste i maj

Vad jag lÀste i juni