I augusti lÀste jag tre böcker och de var klassiker allesammans.

Tom Jones – Henry Fielding

Fielding brukar kallas för den moderna romanens fader och rĂ€knas tillsammans med Shakespear och Swift till de riktigt stora. Tom Jones Ă€r hans mĂ€sterverk – en klassiker och tegelsten pĂ„ nĂ€rmare tusen sidor som utkom i mitten av 1700-talet. Jag började lĂ€sningen i juli men slutförde den inte förrĂ€n en bit in i augusti. DĂ„ hade jag redan hunnit ge upp pĂ„ boken tvĂ„ gĂ„nger, för att jag blev tokig pĂ„ hur omstĂ€ndigt den var skriven. Men det överkom jag tack och lov – för den hĂ€r lĂ€sningen hade jag inte velat vara utan!

Det godhjĂ€rtade hittebarnet Tom Jones tas under vingarna och uppfostras av en klok och vĂ€nlig herreman. Men Jones vĂ€xer upp till en farligt vacker ung man som gör kvinnorna galna. Motarbetad av sin avundsjuke styvbror hamnar han i onĂ„d hos sin beskyddare och kastas ut i vĂ€rlden för att klara sig sjĂ€lv. Boken skildrar mustigt och fĂ€rgstarkt ett tvĂ€rsnitt av det engelska samhĂ€llet – frĂ„n lumpnaste botten till högsta adel. Och Fielding varvar sjĂ€lva grundberĂ€ttelsen med mer filosofiska kapitel om romankonsten, moralen, kĂ€rleken och livet. De Ă€r mycket roligt och uppbyggligt. men ocksĂ„ en smula utdraget för en modern lĂ€sare som jag sjĂ€lv.

Jag fick blÀddra tillbaka i boken hela tiden för att minnas de olika karaktÀrerna i det enorma persongalleriet. Men jag frustskrattade ofta ocksÄ rakt ut ocksÄ och hade stor behÄllning av Fieldings enorma berÀttarglÀdje. Austens böcker, som utkom nÀstan Ättio Är senare, var ju vÀldigt kyska. Men Tom Jones Àr sannerligen ingen kyskt skriven roman. HÀr flödar (och skildras) mÀnniskornas lÀgsta drifter och nÀr lÀsningen tog slut kÀndes mitt liv fasligt fÀrglöst.

Huckelberry Finn – Mark Twain

Enligt Ernst Hemingway kom all amerikansk litteratur i sjÀlva verket frÄn Huckleberry Finn. Ingenting lika bra hade skrivits varken före eller efter. Och med en sÄdan rekommendation förstÄr man ju att man helt enkelt mÄste lÀsa boken. Den krÀvs för allmÀnbildningen!

Huckelberry Finn utspelar sig omkring 1830, nĂ€r slavhandeln fortfarande frodades i Amerika. Huck bestĂ€mmer sig för att rymma ifrĂ„n sin tjatiga fostermamma, som gör sitt bĂ€sta för att “sivelsera” honom till en god kristen pojke. Och frĂ„n sin fyllbult till pappa, som gör sitt bĂ€sta för att slĂ„ ihjĂ€l honom innan han hinner vĂ€xa upp. Med sig pĂ„ rymmen tar han slaven Jim och tillsammans Ă„ker de med flotte lĂ€ngs Mississippifloden och upplever de mest storslagna Ă€ventyr.

Twain skriver roligt och medryckande med en finurlig ironi. Och jag finner mig ta ideliga avbrott för att bildgoogla Mississippifloden och försöka förestÀlla mig hur fÀrden kan ha sett ut. Man blir ju vÀldigt sugen pÄ att sjÀlv vara pÄ rymmen, frÄn fostermödrar och slaveri. SlÄ sig i lag med bedragare för att förtjÀna en hacka, sova hela dagarna i vÀrmen och vara med om Àventyr pÄ nÀtterna. SÄ fort bara Folke blivit liiiite Àldre ska jag lÀsa den hÀr underbara boken högt för pojkarna!

Howards end – E.M Forster

Det spĂ€nnande med att bli mer belĂ€st Ă€r att kunna lĂ€gga sitt eget litteraturpussel. UpptĂ€cka vilka romaner som Ă€r beslĂ€ktade och hur. JĂ€mföra utmaningarna, intrigerna, karaktĂ€rsbyggen – men ocksĂ„ slutsatserna som författarna sjĂ€lva drar. En bok förstĂ€rker ju lĂ€sningen av en annan och skĂ€nker en större lĂ€supplevelse.

Tidigare i somras lĂ€ste jag Ett rum med utsikt av E.M Forster – och blev svĂ„rt förtjust i boken men ocksĂ„ i Forsters författarskap. DĂ€rför högg jag med förvĂ€ntan in pĂ„ Howards End. Och under lĂ€sningen upptĂ€ckte jag att den Ă€r sammanlĂ€nkad med Ett rum med utsikt rent temamĂ€ssigt, men ocksĂ„ med andra böcker jag lĂ€st som skrevs vid ungefĂ€r samma tid. Som Natt och Dag av Virginia Woolf, samt Oskuldens tid av Edith Wharton.

Temat Ă€r kĂ€rleken och spĂ€nningen som uppstĂ„r mellan mĂ€nniskor frĂ„n olika samhĂ€llsklasser som inte passar ihop. Eller som faktiskt gör det – trots deras stora skillnader. HĂ€r möter rationella och konservativa affĂ€rsmĂ€n intellektuella och vĂ€lborna kvinnor av den nya tiden. Och mĂ€n frĂ„n lĂ€gre samhĂ€llsklasser som lĂ€ngtar efter möjligheten till samma upplysning som kvinnorna de Ă€r förĂ€lskade i. Som lockas och skrĂ€ms av friheten som dessa moderna kvinnor besitter. Vid det idylliska lantstĂ€llet Howards End korsas mĂ€nniskornas vĂ€gar i en sorglig och rolig roman om kĂ€rlek, klass, förnuft och fördomar.

Vad jag lÀste i januari

Vad jag lÀste i februari

Vad jag lÀste i mars

Vad jag lÀste i april

Vad jag lÀste i maj

Vad jag lÀste i juni