Hur man känner en högtid

Högtider är spännande och intressant. Själv är jag dålig på att fira och “känna” högtiden. Skulle du inte vilka skriva något om vad som gör en högtid för dig? Hur skapar ni era egna traditioner och vad ÄR en högtid? För du verkar vara riktigt bra på att fira högtider! 

Den här frågan fick jag på instagram av följaren Susanna, när jag skrev om min längtan efter påsken. Och jag tänkte att den passar som ett eget blogginlägg.

Sedan jag fick barn har mitt intresse för högtider fullkomligt exploderat. Jag vill fira allt som går att fira och hitta på roliga traditioner för barnen! Vare sig det är på nationaldagen, valborg eller påsk. Något litet skojigt och årligen återkommande kan man alltid smyga in. Det behöver varken vara svårt eller tidskrävande. Jag tror att det handlar om mitt sätt att visa kärlek och omtanke. För mig är det genom att bjuda på mat, dekorera fint, ordna små överraskningar och tillfällen för vilsamt umgänge som jag uttrycker kärlek. Och alla de där aktiviteterna ryms i en högtid. Därför njuter jag av dem.

För mig har högtiderna också fått en mycket större innebörd sedan vi flyttade ut på landet och skaffade djur. Nu följer vi årstidens växlingar på närmare håll. Kring påsken värper hönsen som mest ägg. Man går i spänd förväntan inför lammningen och planterandet inför odlingssäsongen smyger igång. Allt sånt ger också anledning att fira. Dessutom är min tro viktig. Både påsken och julfirandet har en djupare mening eftersom det hänger samman med att jag är kristen.

Men om man nu vill känna högtiderna tydligare – hur gör man då? Jag skriver utifrån påsken – men det gäller egentligen alla högtider. Och det handlar egentligen om fem saker.

 • Dekorationerna
 • Maten
 • Umgänget
 • Vilan
 • Traditionerna

Dekorationerna är viktiga och hjälper till att sätta stämningen. Påsklijor och handmålade ägg. Små porslinskycklingar som trängs i fönsterkarmar och på hyllor. Gamla påskbonader av papper jag nålar upp i köket. Björkdoftande ris och stora fat med ägg. Jag gillar inte trendigt pynt som byts ut varje år. För mig är charmen att det är ungefär samma saker. Det mesta pyntet har jag funnit på loppis. Några få grejer är nya och resten är charmiga påsksaker som barnen tillverkat. De har hedersplatsen.

Sillröra med krydda och en klick gräddfil på en vit tunnbördsbit.

Maten är också viktig. Jag älskar sill, lax och ägg med goda röror. Fräscha sallader, ett rustikt bröd och en härlig paj. Något läskande att dricka. Påskmust såklart och en torr äppelcider. Välfyllda påskägg och en härlig tårta till efterrätt. Men påsken ger utrymme att experimentera med mat . Jag testar gärna olika varianter varje år. Det viktigaste är att det är gott och att måltiderna är långa och njutningsfulla.

Umgånget. Att vara nära människor jag tycker om. Sitta på rad längs en husvägg och blunda mot solen. Spela sällskapsspel, grilla ute i snön, pyssla ihop eller ligga skavfötters i en soffa och läsa ICA Kuriren. Ta långa våriga promenader iklädd aningens för kalla kläder. Känna asfaltsfläckarna under skorna, mellan snön och isen som ligger kvar. Jag firar lika gärna med Jakobs familj som min egen. Däremot brukar jag alltid ordna lite eget påskande hemma ifall vi reser bort. Jag gillar nämligen tanken på att det finns traditioner även i vår “lilla” familj.

Vilan. Att ta några dagar när omvärlden kopplas bort. Mailen glöms och telefonen ligger kvar i fickan i hallen. Och man istället fyller på energi genom att sova, äta massa gott, röra på sig i vårsolen och låta hjärnan vila från utmaningar. Tyvärr har vi ofta så mycket stress i kroppen att vi slarvar bort vilan och istället spenderar ledigheten med att tänka på vardagens bestyr.

Traditionerna. Jag tror på traditionens magi. Att det finns någonting magiskt i att seder, dekorationer och mat får vara återkommande. Att det lockar fram känslor och minnen och hjälper oss att komma i stämning. Men vilka traditioner man vill bevara är upp till var och en. Lika viktigt som att lägga till är att våga plocka bort sånt man inte gillar.

Vissa uttrycker sorg kring högtider – över sånt som inte blivit som man önskat. Över jobbiga barndomsminnen som väcks till liv. Sorg över att man inte lever det liv man vill leva. Men även det kan vara bra, tror jag. Högtiderna ger oss tillfälle att reflektera. Och så kan man välja om och välja nytt. Helt tvärtemot hur alla andra gör på påsken. Det är den vuxnes privilegium!

Det sköna med påsken i förhållande till julen är att den ser så olika ut från år till år. Är det en tidig påsk blir det skidturer på skaren i gassande solsken. Är det en sen påsk kanske man krattar gräsmattan eller plockar de första vårblommorna. Ibland infaller min födelsedag under påskhelgen – andra gånger ligger den långt bort. Påsken kan vara på en himla massa olika sätt och fortfarande vara bra, tycker jag. Man får välja vad man gör den till! Men de traditioner man hittar och uppskattar ska man vårda noga – för nästa år lockas högtidskänslan fram lättare med hjälp av dem..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

24 kommentarer på “Hur man känner en högtid”

 1. Vissa högtider är viktigare för mig än andra. Vissa högtider, så som nyår och midsommar, ger mig mest bara ångest. Men påsken! Åh vad mysig den är! Lite som julen fast mer bekymmerslös! 😉

  1. Jag känner samma sak för nyår och midsommar!
   Men julen och påsken, så mysigt att få pynta, äta maten som hör ihop med högtiden och få hitta på nya härliga traditioner med vår lilla familj!

 2. Håller så med! Här är inte det stora med högtider det viktigaste! Lugnt pusslande med familjen i mellandagarna varje år är typ min favorittid på året!

 3. En vän/kollega pratade varmt om en presentation/tal(-ish) som idehistorikern Victoria Fareld höll i Göteborg för några år sedan, vid Allhelgona. Det handlar om döden, men mycket om hur våra högtider är ett sätt att skapa oss en egen plats, och en tradition där vi själva lever kvar. Jag ändrade åsikt om högtider, från att det varit onödigt krimskrams till att det spelar en större roll och ger mig en möjlighet att skapa mening i/med mitt eget liv. Finns att titta på här: https://vimeo.com/32259372

 4. Vad fint du beskriver högtidernas värde Clara! Stor igenkänning hos mig. Jag har alltid uppskattat årets högtider, kopplat till årstidsväxlingarna och känslan har inte minskat genom åren. Tvärt om. Själv är jag inte religös men magin i traditionerna är väl så nära jag kommer 🙂 Det är det återkommande cykliska som tilltalar mig. Det känns mer hoppfullt än tanken på åren som en rät tidslinje. Tiden är som en spiral, en cirkulär framåtrörselse där alla de tidigare varven finns kvar och fördjupar känslan av de kommande. Detta år firar jag både årets påsk i sällskap av alla tidigare påskar, om ni förstår känslan. Jag är både snart 50 med tonårsbarn och 5 år samtidigt. Magin finns kvar och förstärks för varje varv.

 5. Kloka råd som känns lätta att ta till sig! Kanske beror det iofs på att de påminner om mina egna tankar och känslor bara det att jag aldrig satt ord på det tidigare! Hur ser du på fastetiden? Brukar du fasta från något från nu fram till påsk?

 6. Kan man få hyra in sig på ett litet påskfirande hos dig? 😉
  Dina bilder beskrivningar av högtiderna är så inspirerande och ger mig helt galet mycket längt efter påskris, godisägg och gula påskliljor.

 7. Jag gillar speciellt mycket just påsken och valborg som högtider, för att de är så kravlösa och enkla. Det mesta kretsar kring god mat och umgänge och det är två saker jag gillar. I år råkar ju dessa två högtider infalla relativt nära varandra och dessutom är jag mammaledig samtidigt, så jag får försöka passa på att njuta och vänta på bebis samtidigt.

 8. Hej Clara!
  Vilket himla fint och tänkvärt inlägg ! Precis sånt som jag med ty ner att vi borde ta in och värdesätta mer 🤗❤!
  Kram

 9. Jag bor numer i Norge och här är påsk nästan lika stort som jul. Väldigt många lever stugliv under påsken vilket ofta blir vilsamt. Skidor, isfiske och massa snö samtidigt som solen steker. Det har blivit den nya påsken för mig, och jag gillar det! Plus att det är enda tiden på året när lösgodiset är billigt här.

 10. Sedan jag flyttade utomlands så har nog dem svenska traditionerna och högtiderna blivit ännu viktigare. Vi nordbor som bor här på Sri Lanka blev inbjudna till norska ambassadören för julfirande. Det blev en så fin kväll där vi alla kände en djupare gemenskap fast vi aldrig hade träffats.

 11. Sanna mina ord, om jag inte blev riktigt högtidspepp av att läsa dina tankar kring det här! 😀

 12. Det här inlägget gillade jag skarpt. Är också väldigt förtjust i traditioner. Jul och påsk har en djupare mening även för mig eftersom jag också är kristen. Men jag älskar att fira midsommar och nyår också. Det är något visst med det där återkommande, förutsebara men också avbrotten från vardagen som traditionerna är. I dag har jag dessutom firat en lite rolig högtid, nämligen “fössta tossdan i mass”. Jag har skrivit ett kort inlägg om den här: http://refus-audiobooks.tumblr.com/post/183295208541/fössta-tossdan-i-mass

 13. De oerhört vackra äggen i påskriset och skålen på den första bilden: Finns de att köpa någonstans eller har du gjort dem själv? Om det är du som skapat dem, skulle du då möjligtvis vilja berätta hur du gjorde?

  1. Vi gjorde dem när jag var liten. Med hobbyfärg och sedan genomskligt lack. Inte alls svårt. Kul att du tycker om dem <3

 14. Tack för alla era fina kommentarer. Vad kul att ni uppskattar inlägget så mycket

 15. Påske er hos oss familiebesøk, god mat, krim, skiturer (hvis det er snø), gudstjenester, brettspill og sene kvelder. Påskens budskap betyr mye for oss, fortellingene om de store spørsmål i livet, om vennskap og svik, mørke og lys. Vi leser tekstene som hører til hver dag i påskeuka og har små symboler for hver dag. Skjærtorsdag setter jeg en liten bolle med vann på bordet som symboliserer fotvaskingen. Da har vi lammestek til middag.Langfredag tar jeg fram den lille, svarte hanen på bordet til minne om Peters svik og Jesu død på korset. Langfredag spiser vi fisk. Påskeaften maler hele familien påskeegg og spiser masse godter. Påskedag er det stort pyntet frokostbord med påskeliljer, engler, kyllinger, masse godt pålegg og stoore sjokoladepåskegg. Etterpå går vi til gudstjeneste i middelalderkirken, synger glade påskesalmer og får høre om den store sorgen som ble til den store gleden.