På landet är doften av majeldar ett säkert vårtecken. Röken hänger över byn när det eldas fjolårsgräs, trädgårdsavfall och gammal avverkad sly. Jag tycker så mycket om röklukten mot hög klar vårhimmel och jag njuter av att få städa gården och sedan mata en stor eld med bränsle. Se den gamla julgranen spraka ihop med påskris och grenarna som blåste ner i en vinterstorm…

Att elda på våren är både praktiskt och härligt. Men det finns en hel del saker att tänka på för att eldningen ska gå säkert till. Och om du är oaktsam vid eldning och det uppstår skador på skog eller hus som följd av det – ja då är det inte säkert att försäkringen täcker det!

Det här ska du tänka på när du eldar

  • Kolla in SMHIs dagliga rapporter om risken för gräsbränder på olika ställen i landet. Under stora delar av våren råder lokala eldningsförbud. MSB erbjuder också och appen som du kan ladda hem för att ha stenkoll!
  • Försäkra dig om att det verkligen ÄR tillåtet att elda gräs och grenar där du bor. I tätbebyggda område är det inte alls säkert att det går bra, nämligen. Då är det ÅVC som gäller för att bli av med ditt trädgårdsavfall.
  • Du får elda torra kvistar, löv och rent trä i din brasa. Men förstås inte impregnerat virke, stoppade möbler eller saker av plast. Ej heller rivningsvirke.
  • Välj en vindstilla dag för ditt eldande. Oftast är det gnistor som färdas med vinden som gör att elden sprider sig till andra byggnader eller skogsmark.
  • På eftermiddagen är det som varmast och torrast ute. Elda hellre från morgonen då dagg och fukt finns kvar i marken. Och tänk på att risken för gräsbränder är som störst innan det nya gräset börjat grönska.
  • Elda inte en brasa som legat över vintern utan att först flytta/lyfta på den för att försäkra dig om att ingen igelkottfamilj sover därinne. Placera brasan på säkert avstånd från hus och skog.
  • Ha alltid vatten redo vid brasan. Vattenslang och gärna också en fylld hink för en extra snabb insats.
  • Innan du tänder elden – vattna alltid en skyddszon på marken som är minst två meter bred.
  • Håll brasan under ständig uppsikt. Och släck noggrant när den är uppbrunnen. Aska kan ligga och efterpyra länge. Kratta ut och dränk aska och omgivande mark med vatten.

Även om du inte planerar att göra en stor trädgårdsbrasa här framöver kanske ändå grillning är något du ägnar dig åt? Det händer tyvärr en del olyckor även vid grillning. Inte sällan som följd av slarv. I min familj är det alltid jag som sköter grillen och då tänker jag lite extra på att ställa den på ett stadigt underlag på ordentligt avstånd från huset. Och såklart hålla koll på barnen och visa dem att grillen är varm!

Hos kan du läsa allt om hur du i sommar och undviker andra brandrelaterade olyckor. Länsförsäkringar Västerbotten är ett kundägt försäkringsbolag där inga vinster går till externa aktieägare utan regleras genom sänkta avgifter för oss kunder.

Jag har varit trogen kund hos dem under många år och sedan 2018 försöker vi tillsammans lära ut vad du själv kan göra för att hemmet ska bli säkrare och risken för skador ska minimeras!

Här finns fler guider jag skrivit på det temat

Skydda ditt hem mot extremväder

Viktigt att tänka på vid renovering och hemmafix

Bra försäkringar för dig som småföretagare

Så blir din vinterkörning säkrare

Barnförsäkringar & Gravidförsäkringar

Skydda hem och familj mot brand

Skydda ditt hem i semestertider

Är du rätt försäkrad?