• annonssamarbete Länsförsäkringar Västerbotten •

Vårelda med vett

På landet är doften av majeldar ett säkert vårtecken. Röken hänger över byn när det eldas fjolårsgräs, trädgårdsavfall och gammal avverkad sly. Jag tycker så mycket om röklukten mot hög klar vårhimmel och jag njuter av att få städa gården och sedan mata en stor eld med bränsle. Se den gamla julgranen spraka ihop med påskris och grenarna som blåste ner i en vinterstorm…

Att elda på våren är både praktiskt och härligt. Men det finns en hel del saker att tänka på för att eldningen ska gå säkert till. Och om du är oaktsam vid eldning och det uppstår skador på skog eller hus som följd av det – ja då är det inte säkert att försäkringen täcker det!

Det här ska du tänka på när du eldar

 • Kolla in SMHIs dagliga rapporter om risken för gräsbränder på olika ställen i landet. Under stora delar av våren råder lokala eldningsförbud. MSB erbjuder också information om brandrisk och appen Brandrisk Ute som du kan ladda hem för att ha stenkoll!
 • Försäkra dig om att det verkligen ÄR tillåtet att elda gräs och grenar där du bor. I tätbebyggda område är det inte alls säkert att det går bra, nämligen. Då är det ÅVC som gäller för att bli av med ditt trädgårdsavfall.
 • Du får elda torra kvistar, löv och rent trä i din brasa. Men förstås inte impregnerat virke, stoppade möbler eller saker av plast. Ej heller rivningsvirke.
 • Välj en vindstilla dag för ditt eldande. Oftast är det gnistor som färdas med vinden som gör att elden sprider sig till andra byggnader eller skogsmark.
 • På eftermiddagen är det som varmast och torrast ute. Elda hellre från morgonen då dagg och fukt finns kvar i marken. Och tänk på att risken för gräsbränder är som störst innan det nya gräset börjat grönska.
 • Elda inte en brasa som legat över vintern utan att först flytta/lyfta på den för att försäkra dig om att ingen igelkottfamilj sover därinne. Placera brasan på säkert avstånd från hus och skog.
 • Ha alltid vatten redo vid brasan. Vattenslang och gärna också en fylld hink för en extra snabb insats.
 • Innan du tänder elden – vattna alltid en skyddszon på marken som är minst två meter bred.
 • Håll brasan under ständig uppsikt. Och släck noggrant när den är uppbrunnen. Aska kan ligga och efterpyra länge. Kratta ut och dränk aska och omgivande mark med vatten.

Även om du inte planerar att göra en stor trädgårdsbrasa här framöver kanske ändå grillning är något du ägnar dig åt? Det händer tyvärr en del olyckor även vid grillning. Inte sällan som följd av slarv. I min familj är det alltid jag som sköter grillen och då tänker jag lite extra på att ställa den på ett stadigt underlag på ordentligt avstånd från huset. Och såklart hålla koll på barnen och visa dem att grillen är varm!

Hos Länsförsäkringar Västerbotten kan du läsa allt om hur du grillar säkrare i sommar och undviker andra brandrelaterade olyckor. Länsförsäkringar Västerbotten är ett kundägt försäkringsbolag där inga vinster går till externa aktieägare utan regleras genom sänkta avgifter för oss kunder.

Jag har varit trogen kund hos dem under många år och sedan 2018 försöker vi tillsammans lära ut vad du själv kan göra för att hemmet ska bli säkrare och risken för skador ska minimeras!

Här finns fler guider jag skrivit på det temat

Skydda ditt hem mot extremväder

Viktigt att tänka på vid renovering och hemmafix

Bra försäkringar för dig som småföretagare

Så blir din vinterkörning säkrare

Barnförsäkringar & Gravidförsäkringar

Skydda hem och familj mot brand

Skydda ditt hem i semestertider

Är du rätt försäkrad?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

11 kommentarer på “Vårelda med vett”

  1. Ja flotte är mysigt. Men det går ju bara när man har en majbrasa för dekoration, inte när man behöver vårelda skräp/trädgårdsavfall på egen mark vilket är det som Clara fokuserar på här…

 1. Bra råd och tips!
  LF är mitt bolag också, både som försäkringsbolag och bank, och jag är mycket nöjd. Inga stora vinster till externa aktieägare. Toppen!

 2. Helt off topic men du är himla snygg i lugg (oavsett om sista bilden är från tidigare) 😊

 3. Recept på superbra grillsås – modifierat ICA-kuriren. Lika delar ketchup, soja och Sweet chili.
  Kläm ned så många vitlöksklyftor du vill ha. Där efter örtkryddor eller blandkryddor. som Pizzakrydda med vitlök från Tiger. Igår tog jag en halv påse Tacokrydda. Blev jättegott.
  lika bra på grillen som på kycklingen i ugnen.
  Tack för allt trevligt du bjudit på!
  Vänlig hälsning,
  Maj Castenskiold

 4. Mycket bra råd och såklart lika sant även om du för ett par veckor sedan deklarerade att du eldade allt möjligt, såsom man gör på landet. Så får bara hålla tummarna för att du själv läser dina kloka förhållningsregler och börjar följa dem 🙂

  1. Nej det gjorde jag inte. Jag skrev att vi eldade skrot (vilket sly och kvistar räknas som i min familj) och sedan kom en kommentar som i mina öron lät som att hon förutsatte att skrot är att typ elda bilmotorer och plastbåtar och då gitte jag inte förklara. Så jag svarade bara ”på landet eldar man allt”. Jag driver ett ekologiskt jordbruk men absolut att jag skulle elda miljöfarligt skrot på gården och sedan instagrama om det 🙈 Jag orkar inte alltid lägga tid på att försvara mig inför alla olika tolkningar. Fast nu gjorde jag ju det visst ändå 😅

   1. Haha, då läste jag igen och förstod undertonen (inte lätt med internet). Klokt med klok eldning!