Jag kan tycka att all choklad, marsipan och alla nötter på julens gottebord behöver balanseras upp med lite syra. Då är den här julmarmeladen helt perfekt. Här är den gjort på svartvinbärssaft – men det går lika bra med någon helt annan sort också!
Marmeladkonfekt med smak av svarta vinbär
Bitar
30 bitar
Tillagningstid
20 minuter + 5 timmar
Ingredienser
5 dl koncentrerad saft (tex svartvinbär, äpple, apelsin)
2 msk gelantinpulver
2 tsk glykos
Strösocker att rulla bitarna i
Gör så här
- Sjud saften i en kastrull tillsammans med gelantinpulvret och glykosen tills det är helt upplöst
- Klä en bakform ca 23×17 cm med bakplåtspapper. Häll saften i formen och låt stela i kylskåpet i ca fem timmar
- Skär upp marmeladen i bitar och rulla i lite strösocker precis innan serveringen. Marmeladen håller sig fräsch i kylen i ca 5 dagar.
Fler tips till godisbordet!
Julkola under täcke av choklad
Fruktkonfekt med nougat
Uppiggande kola med ingefära
Tryfflar med vit choklad
Klassisk knäck
Magiskt god saffranskola
14 svar
Åh, tantgodis, jag älskart! Undrar hur det skulle bli med flädersaft + pressad lime? Om du orkar fixa så stavas det “gelatin” och “glukos”.
Gelatin håller jag med om, däremot kan glykos vara helt rätt stavning i mat- och baksammanhang.
Det lät jättegott men tror du att det går att frysa marmeladkonfekten så den håller till julafton om jag gör den nu?
Det här måste jag testa. Verkar helt perfekt till att det söta som också är uppdukat. Men var köper man glykos?
Det köper man i en matbutik vid bakgrejer, Dan Sukker har en i en mindre variant av sirapsflaska. Hoppas du hittar 🙂
Apoteket.
Hur kommer det sig att hållbarheten bara är fem dagar? Saft och gelé har ju närmast oändlig hållbarhet iom sockerhalten.
Hållbarheten är säkert längre men konsistensen brukar inte bli lika bra
Varför tillsätter man glykos? Är det ett måste? Har sett det i matbutikerna i Sverige men inte här i Finland (eller så har jag inte sökt tillräckligt noga..)
Det finns nog i Finland också. Bredvid det vanliga sockret eller där bakgrejerna finns.
Tack för infon ✨! Då ska jag spana bättre nästa gång!
Jag försökte dem igår med min son och jag kan bara säga en sak; FANTASTISK. Det är kul att göra ditt eget godis!
Mamma gjorde jättegod marmelad med agar-agar istället för gelatin. Agar-agar är gjort på rödalger medan gelatin är djurbaserat. Hursomhaver så var det underbart med dessa sockriga marmeladkuber. Måste testa!
Kan man använda gelatinblad istället för pulver? Hur många i så fall? Sugen på att pröva!