Puh! Det hĂ€ngde pĂ„ gĂ€rdsgĂ„rden att jag hann med detta inlĂ€gg under rĂ€tt mĂ„nad – men hĂ€r kommer vad jag lĂ€ste i oktober!

Omtyckta mĂ€nniskor: forskningen, knepen och övningarna som gör dig likeable – Björn Hedensjö.

Lyssnar du pÄ podden Dumma mÀnniskor Àr du vÀlbekant med psykologen Björns trygga röst och kloka rÄd. Jag skulle tro att jag hört vartenda avsnitt och köpte boken för att ha nÄgot att lÀsa pÄ resan till Etiopien. Som trogen poddlyssnare kÀnner man igen en hel del, men det gör inte sÄ mycket för jag gissar att boken inte vÀnder sig till poddlyssnare frÀmst utan till en bredare publik.

Jag lÀser och hummar med och kÀnner att det mesta Àr bÄde rimligt och sant. NÄgra nya spÀnnande insikter fÄr jag ocksÄ, bland annat av vikten att stÀlla frÄgor. Samtidigt tÀnker jag med viss sorg pÄ att de som mest skulle ha anvÀndning av knepen i den hÀr boken förmodligen inte kommer kunna tillgodogöra sig dem. Eller ens förstÄ vad de behöver öva pÄ.

LÀs Omtyckta mÀnniskor om du vill fÄ knep och insikter i hur man blir likeable. Det kanske lÄter insmickrande och en smula manipulativt? Som att man ska lÀra sig att vara falsk för att bli populÀr? Men det Àr inte alls vad det handlar om. Snarare Àr det en hjÀlpbok för att kommunicera och interagera pÄ ett bÀttre sÀtt! Plus att det Àr roligt att plötsligt förstÄ varför vissa trevliga typer i ens omgivning Àr sÄ otrooooligt underbara och omtyckta.

JĂ€vla Karlar av Andrew Walden

Hyllad pÄ varenda kritikersida och omskriven överallt denna höst. Jag kastade mig över romanen om Andrew och hans sju pappor. SÄ hÀr stÄr det pÄ baksidan

“Julen 1983 skakas en tvĂ„plansvilla i skogarna utanför Norrköping av ett vĂ„ldsamt brĂ„k och en hemlighet trillar ut ur en mamma. En sjuĂ„rig pojke som heter Andrev fĂ„r veta att hans pappa inte Ă€r hans pappa. Den riktiga bor i ett land lĂ„ngt bort och har hĂ„r ner till axlarna. Som en indian , sĂ€ger mamman och tecknar mot armbĂ„gen för att pojken ska förstĂ„. Det brusar i pojken för det Ă€r det bĂ€sta han har hört. Det kĂ€nns som att han Ă€r pojken i en bok om en pojke som fĂ„r veta att hans pappa Ă€r kung i ett magiskt land och att en ande ska komma för att ta med honom dit. Men det kommer inga andar, bara nya pappor som inte Ă€r hans”

JĂ€vla karlar Ă€r lĂ€ttlĂ€st. Och med lĂ€ttlĂ€st menar jag inte att sprĂ„ket Ă€r enkelt eller intrigen platt. Utan att det bara Ă€r SÅ JÄDRA BRA att man lĂ€ser utan att mĂ€rka det. Uppslukas, vĂ€nder blad och glömmer tid och rum. Det Ă€r ofta roligt, kĂ€nslosamt och berörande. Och jag drar paralleller bĂ„de till Ulf Starks uppvĂ€xtskildringar och John Irvings roman Hotel New Hampshire. FastĂ€n sprĂ„ket Ă€r ett annat. Ett eget. Ser fram emot fler böcker av Walden.

Vad jag lÀste i januari

Vad jag lÀste i februari

Vad jag lÀste i mars

Vad jag lÀste i april

Vad jag lÀste i maj

Vad jag lÀste i juni

Vad jag lÀste i juli

Vad jag lÀste i augusti

Vad jag lÀste i september