Satt och sorterade bilder på datorn och hittade dessa från vår köksrenovering.

FY vad jobbigt det var. Precis när vi dragit igång renoveringen förstod jag att jag var gravid.

Fruktansvärt trött, illamående och hängig som jag var, var vi ändå tvungna att slutföra. Något jag är väldigt glad över nu i efterhand men som var skitjobbigt då, eftersom vi gjorde allting själva.

Det var maj och alldeles ljuvligt ute. Jag fotade det här tidigt på morgonen och då var det 25 grader vill jag minnas. Kylskåpet fick flytta ut på tomten och vi satt där och åt frukost. Lite mysigt var det ju -trots ideliga kväljningar.

Så småningom kom köket på plats del för del. Å vad ljuvligt det var. Innan dess levde vi på snabbmakaroner och falukorv (!!!!!) i flera veckor och fortfarande vill jag spy när jag tänker på det.

Länge undvek jag det färdiga köket för att målarfärgslukten framkallade kräkreflexer. Men det gick över så småningom och idag är jag så glad att köket är i ordning.  Jag vet att man brukar raljera över att svenskarna renoverar kök för miljoner men står allt mindre i köket. För oss blev det dock inte så -vi har verkligen haft nytta av investeringen. Med massor av förvaringsutrymme, arbetsytor och praktiska lösningar så drar vi oss inte för att laga mat utan spenderar vi mer tid än någonsin i köket.

Att renovera kök är förmodligen en av de jobbigaste renoveringarna man kan göra och hade jag några romantiska föreställningar om husrenovering så försvann de där och då. Fast nu låter jag helt negativ – så är det ju inte – jag tycker att det är otroligt roligt att planera, renovera och framförallt inreda. Bara man gör det i lagom doser. Vårt gamla hus har ju stora renoveringsbehov så det är bara att knalla på i lämplig takt. I sommar ska vi ge oss i kast med att bygga ett badrum (vi har inget nu utan duschar i källaren) men i år tar vi mer hjälp av hantverkare och gör lite lagom mycket själva. Kanske blir det ändå lite jobbigt emellanåt men jag vet att när jag ligger där i badkaret i höstmörkret med stearinljus tända så kommer det ha varit värt det – alla gånger.

Några saker som jag lärt mig med husrenovering:

– Räkna ut hur långt tid alla moment kommer ta och dubblera sedan den tiden så har du kommit upp i ungefär 70 procent av den tid det verkligen kommer att ta. Och kosta!

– Räkna med att det kommer jäklas. Lägg till en jäklingsmån kring varje moment så slipper du bli besviken. Ungefär som en sömnsmån fast för renovering.

– Räkna med att eventuella hantverkare som behövs kan ha mycket att göra. Var gärna ute månader i förväg (om man inte har så tur som oss och har rörmokare och elektriker i byn som kommer med kort varsel)

– Varva tråkiga moment med roliga. Jag tycker att det är sisådär roligt att slipa golv och måla takspringor. Ta paus ibland och gå på loppis och leta fina kaffekoppar till det färdiga köket.

– Renoverar man ett helt hus tycker jag att det är vettigt att varva små och stora projekt. Det är astrist att byta värmesystem så därefter kan man klämma in en renovering som märks och ger ny energi att fortsätta. Barnrummet och gästtoan är två sådana projekt i vårt hus. Jag får ny energi av att styla, pyssla och fixa med det rent estetiska.

– Var inte stressad. Själv är jag jätteotålig och det gör bara renoveringen jobbig. Nu har jag upptäckt att man oftast får de bästa idéerna när man funderat ett tag. Tur att vi inte hade pengar att göra allt på en gång – många av våra ursprungliga idéer var ju kassa!

– Be om hjälp av familj och vänner. De flesta har inget emot att komma förbi i alla fall några timmar och hjälpa.

– Glöm inte att göra andra roliga saker. I somras struntade vi i att renovera vissa veckor och resta bort till släktingar för att äta, vila och bada. Det är ju dumt om renoveringen tar så stor plats att äktenskapet blir lidande.

Klicka gärna på länkarna för fler gudier och tips:

Renoveringens före och efter

Så fixade vi till köket!

Badrumsrenoveringen

Vardagsrum i retroperspektiv

Hur man överlever en renovering med småbarn

Så väljer du färg till huset

Tips om vettig färg

Målat och klart – bilder från min punschveranda

Kolla in alla mina tapeter

Mina bästa tips och tricks för dig som ska tapetsera

Renoveringsplanerna 2019