Renoveringen

Satt och sorterade bilder på datorn och hittade dessa från vår köksrenovering.

FY vad jobbigt det var. Precis när vi dragit igång renoveringen förstod jag att jag var gravid.

Fruktansvärt trött, illamående och hängig som jag var, var vi ändå tvungna att slutföra. Något jag är väldigt glad över nu i efterhand men som var skitjobbigt då, eftersom vi gjorde allting själva.

Det var maj och alldeles ljuvligt ute. Jag fotade det här tidigt på morgonen och då var det 25 grader vill jag minnas. Kylskåpet fick flytta ut på tomten och vi satt där och åt frukost. Lite mysigt var det ju -trots ideliga kväljningar.

Så småningom kom köket på plats del för del. Å vad ljuvligt det var. Innan dess levde vi på snabbmakaroner och falukorv (!!!!!) i flera veckor och fortfarande vill jag spy när jag tänker på det.

Länge undvek jag det färdiga köket för att målarfärgslukten framkallade kräkreflexer. Men det gick över så småningom och idag är jag så glad att köket är i ordning.  Jag vet att man brukar raljera över att svenskarna renoverar kök för miljoner men står allt mindre i köket. För oss blev det dock inte så -vi har verkligen haft nytta av investeringen. Med massor av förvaringsutrymme, arbetsytor och praktiska lösningar så drar vi oss inte för att laga mat utan spenderar vi mer tid än någonsin i köket.

Att renovera kök är förmodligen en av de jobbigaste renoveringarna man kan göra och hade jag några romantiska föreställningar om husrenovering så försvann de där och då. Fast nu låter jag helt negativ – så är det ju inte – jag tycker att det är otroligt roligt att planera, renovera och framförallt inreda. Bara man gör det i lagom doser. Vårt gamla hus har ju stora renoveringsbehov så det är bara att knalla på i lämplig takt. I sommar ska vi ge oss i kast med att bygga ett badrum (vi har inget nu utan duschar i källaren) men i år tar vi mer hjälp av hantverkare och gör lite lagom mycket själva. Kanske blir det ändå lite jobbigt emellanåt men jag vet att när jag ligger där i badkaret i höstmörkret med stearinljus tända så kommer det ha varit värt det – alla gånger.

Några saker som jag lärt mig med husrenovering:

– Räkna ut hur långt tid alla moment kommer ta och dubblera sedan den tiden så har du kommit upp i ungefär 70 procent av den tid det verkligen kommer att ta. Och kosta!

– Räkna med att det kommer jäklas. Lägg till en jäklingsmån kring varje moment så slipper du bli besviken. Ungefär som en sömnsmån fast för renovering.

– Räkna med att eventuella hantverkare som behövs kan ha mycket att göra. Var gärna ute månader i förväg (om man inte har så tur som oss och har rörmokare och elektriker i byn som kommer med kort varsel)

– Varva tråkiga moment med roliga. Jag tycker att det är sisådär roligt att slipa golv och måla takspringor. Ta paus ibland och gå på loppis och leta fina kaffekoppar till det färdiga köket.

– Renoverar man ett helt hus tycker jag att det är vettigt att varva små och stora projekt. Det är astrist att byta värmesystem så därefter kan man klämma in en renovering som märks och ger ny energi att fortsätta. Barnrummet och gästtoan är två sådana projekt i vårt hus. Jag får ny energi av att styla, pyssla och fixa med det rent estetiska.

– Var inte stressad. Själv är jag jätteotålig och det gör bara renoveringen jobbig. Nu har jag upptäckt att man oftast får de bästa idéerna när man funderat ett tag. Tur att vi inte hade pengar att göra allt på en gång – många av våra ursprungliga idéer var ju kassa!

– Be om hjälp av familj och vänner. De flesta har inget emot att komma förbi i alla fall några timmar och hjälpa.

– Glöm inte att göra andra roliga saker. I somras struntade vi i att renovera vissa veckor och resta bort till släktingar för att äta, vila och bada. Det är ju dumt om renoveringen tar så stor plats att äktenskapet blir lidande.

Klicka gärna på länkarna för fler gudier och tips:

Renoveringens före och efter

Så fixade vi till köket!

Badrumsrenoveringen

Vardagsrum i retroperspektiv

Hur man överlever en renovering med småbarn

Så väljer du färg till huset

Tips om vettig färg

Målat och klart – bilder från min punschveranda

Kolla in alla mina tapeter

Mina bästa tips och tricks för dig som ska tapetsera

Renoveringsplanerna 2019

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

22 kommentarer på “Renoveringen”

 1. Bra tips! och fint blir det! 🙂

  Vi renoverar och har barn, smartare att göra så långt man hinner innan man får barnen, verkligen! men det blir lite annorlunda med barn – att måla miljoner plankor känns som bra omväxling i stället, man får stå där i lugn och ro och ha det lite lugnt och stilla en stund i stället. Själv brukar jag lyssna på en ljudbok när jag gör alla tråkiga grejor. Då går allt mycket fortare (fast man får konstiga associationer till diverse byggprojekt!)

  Ska bli skoj att se hur fint resten av ert hus blir!

 2. Ja man måste ta med lite jäklingsmån oxå. Ojojoj vilka problem det kom upp med vår badrumsrenovering. En dag låg jag i soffan, nedanför badrummet, och fick vatten i panna. Ja, det var bara till å riva upp taket i vardagsrummet…. Som dessutom var det enda rummet som just då var klart i hela huset. Det fick oss ut balans. Men nu har vi hämtat krafterna igen. 🙂 Tack för ett bra inlägg!

 3. Eftersom jag själv bygger/renoverar hus skrattar jag gott åt dom reflektioner du har efter renoveringen hitills. Jag håller verkligen med på alla punkter. Vilket hästjobb med köket ni måste haft.

  Glada tankar!

 4. Ja det måste ha varit tufft att renovera i det stadiet. Vi renoverade när jag hade två-tre månader kvar och nästan ända fram – jag vankade mest runt och såg till att alla hade jobb och var frustrerad över att jag inte fick måla med oljefärgen 🙂
  Nu måste jag kika om man kan se färdiga resultatet av köket i arkivet.
  /Kristina

 5. En annan sak som är bra att tänka på är att allt som är nytt och modernt inte alltid funkar rent tekniskt i ett äldre hus. När vi renoverade badrummet satte vi in en snålspolande toalett för att vara ekonomiska och miljömedvetna, men det funkar inte så bra i ett hus med äldre rör. Det är som du säger – det är stressigt med renovering och mycket att tänka på och hade vi haft möjlighet att ta det lugnare hade vi tänkt på det där med rören. Men förhoppningsvis varnar det här andra med äldre hus – kolla hur mycket vatten som toaletten spolar så slipper ni återkommande stopp i avloppet. 🙂

 6. Värmer ni upp källaren eller duschar ni nere i nollgradigt rum? Vi skulle behöva en dusch i källaren, men vi har inga element nere och tvekar om vi ska sätta in det. Det är inte så ekonomiskt, fast nu krävs vantar för att hänga tvätten…
  Ja, gamla hus kräver sin omvårdnad.
  Fint blev ert kök i alla fall.

  1. Vi värmer inte upp källaren (men ska göra det när vi fått en bättre vedpanna) fast vi duschar inte nollgradigt, snarare 15gradigt. Häääärligt värre 🙂

 7. Långsamhet är bra i renoveringsplanering! Att bo in sig först ska inte underskattas, då vet man mer hur man vill ha det. Bra råd du ger. Jag skriver under på det, eftersom jag varit med om samma process.

 8. Inte för att jag har något hus att renovera ännu men när jag får det så hoppas jag att jag kommer ihåg dina braiga tips! Lägger in det i minnesbanken.

  1. De satt på skåpen som är ett original från femtiotalet. Kolla byggfabriken eller gysinge eller kanske tradera om du vill ha liknande!

 9. Jag håller med…kök är värst att renovera. Eller kanske badrum, om man bara har ett.

  Särskilt om man hör till den (utrotningshotade?) skara som dissar den enkla lösningen låna-pengar-och-ringa hantverkaren.

  Vi renoverade vårt kök med återvunnet material från det tidigare köket, blocket-fynd och reagrejjer. Det innebar bland annat att stommarna var från Ballingslöv, utdragslådorna i stommen från IKEA och luckor/lådfronter från Marbodal. Då varje leverantör har sin standard fick jag mäta ut och borra nya hål både i stommen och lådfronterna för att passa lådinsatsen. Dessutom fick vi kapa och sätta om speglarna på alla luckor då de (=blocketfynd) var för höga.
  Det var ett hästjobb helt enkelt…och hopplöst att laga mat under tiden. Under flera veckor var man tvungen att klättra över spisen för att använda kaffebryggaren.
  Resultatet bev i alla fall helt OK äen om det fortfarande fattas några smålister här o där. Har inte så mycket bilder i bloggen men det finns på Sytleroom om nån vill se:
  http://www.styleroom.se/album/15002

 10. Kära Clara. Jag känner mig väldigt rejäl av mig och är absolut inte rädd för att ta i. Jag tror att du är ungefär sån du också, rejäl. Min högsta dröm i livet är ett hus på landet, liknande ert. I framtidsplanerna ingår renovering eftersom det är just ett gammalt hus jag vill ha, MEN, jag måste få fråga dig detta eftersom ni gjorde’t på egen hand, hur vågar man? Jag skulle myckt väl klara av det fysiska arbete som krävs, men att tro på och lita till min förmåga att göra det rätt? Nästan otänkbart! Visste du någonting om köksrenovering i början eller lärde du dig på vägen? Jag får lite smått panik när jag tänker på tätningar och måttpassningar och den baletten. Urs!

  1. Vad kul! Heja dig! Man vågar när man har hjälp av duktig svärfar som kan allt. Annars hade jag nog inte vågat. Kanske så småningom när jag först testat några mindre projekt. Så kan man börja. Sedan lånar man böcker, frågar om hjälp av kunniga personer och så lär man sig under tiden. Man kan ju också läsa en kvällskurs i snickeri eller husrenovering. Så att man får lite på fötterna!

 11. Amen på det! Vi gjorde också köket i somras och det var jättetufft. Har ofta funderat över vem som äter de där färdiga plättarna som säljs på affären – nu vet jag! Uää! Men vad gör man när man bara har en vattenkokare och en grill under två månader?

 12. Vad använder du för färger när du målar? (med tanke på att du fick kväljningar) Jag har målat om i ett gammalt torp på landet och några möbler som vi fick med på köpet med torpet, och ville då inte smälla på moderna kemikaliefyllda färger på dessa 100+ åriga möblerna och väggarna.
  Så jag testade att måla som man gjorde förr, med linoljefärg och äggoljetempera.
  Blandade själv och allt!
  Helt fantastiskt resultat, miljövänligt och så slits det sådär snyggt. Nu använder jag det jämt när jag ska fixa till loppisfynd och annat!
  Tack för alla fina bilder och roliga idéer du ger i bloggen!

 13. Eftersom vi är totalt ohändiga hyrde vi in hantverkare för att renovera badrummet. Det skulle ta fyra veckor sa säljaren (vi bor i bostadsrätt och halva föreningen skulle renovera). Vi hade tur och kunde flytta ut under tiden men det var jättejobbigt ändå. Och det tog nästan tre månader innan det var klart.