En fiskevecka

´

Nu är jag hemma efter årets bästa vecka! Fiskeveckan hos mormor. Har inte kunnat ladda upp några bilder medan vi var där eftersom internet i princip är obefintligt. Skönt! Första dagarna hade vi ruggigt höstväder. Jag körde motorbåten

Och rodde så att Anna kunde plocka upp näten. Nu har pappa visat oss så många gånger att vi kan göra allt själv  – från ro ut nät till vittja, rensa och röka. Det är fantastiskt. Vi fick enormt bra fångst.

Och i sjön nedanför huset simmade elva svanar nöjt omkring. De syns som små vita prickar.

Melker är också intresserad av fiske.

När alla nät var vittjade så rökte vi aborren och gjorde fileer av siken.

Och så kapade vi ved och tog ner en massa träd som kommit i vägen för sjöutsikten. Jag körde röjsåg en stund men det skulle jag inte ha gjort för mina fogar straffade mig i flera dagar efteråt. Mest fick jag titta på när de andra jobbade. Orkar ingenting längre.

Men alla gulliga kusiner orkade desto mer och fick hjälpa till med alltifrån att kärra ved till att rensa fisk.

Det är en slitigt uppgift att titta på när folk jobbar. Men nån ska ju göra det också.

Bertil blir säkrare och säkrare med kniven och täljde nu svärd till småkusinerna.

Och medan jag satt på vakt vid fiskeröken plockade de andra lingon och blåbär för fulla muggar.

Mot slutet av veckan klarnade det upp och blev sådär smärtsamt septembervackert. Med gnistrande klara dagar och stjärnklara nätter med norrsken över himlen.

Bertil fick fortsätta öva på att ro och det går bättre och bättre. Minns hur mamma skrek “RO” och “MYNDA” när jag skulle lära mig ro, och tvingade mig att lära mig skillnaden mellan dem. Nu gör jag samma sak. Inget “RO FRAMLÄNGES” här inte.

Vi åkte till vår favoritplats i sjön. Där barnen hittade ett dinosaurieskelett för många år sedan (säkert från någon gammal ren) och det är alltid lika spännande att peta på benen och fundera på vilken dinosaurie de kan ha tillhört.

Barnen gick på upptäcksfärd och eftersom vattnet var så lågt i bäcken kunde de hoppa runt på stenarna. Vi åt mjukkaka och drack varm choklad och njöt av tystnaden och septembersolen.

Det här är det vackraste jag vet. Mil av vildmark och inte en käft så långt ögat kan nå.

Och åt andra hållet den lilla sjön som leder hem till mormors hus.

September alltså. Magisk månad.

Vi hittade fina svampar och lite lingon som barnen samlade i en påse. Sedan rodde vi hem igen.

Det här är utsikten från mormors köksfönster klockan sju på kvällen i september. Det gör nästan ont att titta på.

Jag har haft tio underbara dagar med min systers familj, min pappa och mormor och min systers svärföräldrar. Vi har ätit köttsoppa gjort på älgkött, spelat Rummy, följt valrörelsen, eldat i vedspisen och suttit ute i solen och grillat fläsk. Vi har stannat uppe och pratat sent, barnen har fått vara ute och härja själva och vi har röjt och gjort fint kring gården. Jag hade inte det minsta lust att åka hem igår kväll. Det är ju min bästa plats på jorden. Men jag kommer tillbaka snart igen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

30 kommentarer på “En fiskevecka”

 1. Så vackert och så underbart! Din tröja eller kofta som är orange. Var kommer den ifrån? Vill så gärna ha någonting i den nyansen!

  1. Tack snälla =) Den kommer från Weekday men har sett att både Indiska och Lindex har tröjor i den färgen =)

 2. Åh. Det gör ju nästan ont bara att läsa. Så vackert & dyrbara minnen att spara! Tack för att du delar med dig.

 3. Ljuvligt. Ja visst är september fint. Särskilt i norr. Hög och klar luft. Blåa sjöar å hav. Stilla och tyst. Och sprakande färger i naturen.

  1. Åh, vi delar upp fisken mellan oss och så äter vi den =) håller ca åtta månader i frysen

 4. Åhh Clara! Detta var som att läsa en poesi, vad nu det än kan vara men det var så mycket liv i det löpandet text, så jag blev rörd. 🍂

 5. Wow vad härligt det ser ut! Och den första bilden på när du kör båten är riktigt mäktig och ett väldigt vackert porträtt av dig.

 6. D R Ö M V E C K A alltså!!! Tänk vad lugn i själen man blir av sådant där. Fascineras alltid över känslan jag har efter dagar hemma i Hälsingland. Att allt annat inte spelar någon roll än att jag ska må bra.

 7. Så fantastiskt sagolikt höst/norrlands-reportage. Du sprider så mycket vackert och äkta omkring dig, sådan är du.

 8. Tack för härliga bilder!
  Reagerade på påsen med lingon – de ser ofantligt stora ut. Är det möjligen tranbär? Var hittades de?

  1. @My: Jag vet inte hur Clara gör men vi beviljas 2 dagar/läsår. Resten får man ta på eget ansvar. Jag skulle inte tveka att åka om mina barn kunde få en vecka till med min far eller annan släkting som nu är borta. Självklart skulle jag se till att de jobbade ikapp i böckerna men även andra lärdomar är viktiga och så saknade när de äldre gått bort.

 9. Åh, kan du inte lägga upp receptet på älgköttssoppan snälla? Vi har fått älgkött för första gången jag inte riktigt vet vad jag ska göra med. Så vackra bilder uppe i norr. Förstår att ni trivs!

 10. Snacka om livskvalitet! Själv sitter man fast vid skrivbordet och drömmer sig bort till skogen.

 11. Fy bubblan va härligt det ser ut! Som en saga. Jag har någon kärlek till Norrland och vill så gärna bara få va där ett tag och få känna. En vacker dag kanske.. Sen vill jag ge dig en stor tumme upp för hur du skriver Clara! Varesig det är en semestervecka långt upp i norr, eller djupare ämnen. Det är alltid enkelt, lättläst och fångar intresset va det än kan va. Lycka till med trean när det blir dags!

 12. Vilka underbara bilder! Man blir varm i hjärtat. Vilken fin tradition, att vara med släkten, göra så mycket tillsammans och det allra bästa: naturen! Tack för att du delar med dig.

 13. Tusen tack för alla fina kommentarer. Vad roligt att dokumentationen av vår fiskevecka blev så uppskattad här på bloggen