NĂ€r jag hade trĂ€dgĂ„rdsfrĂ„gestund fick jag mĂ„nga frĂ„gor om hur man sĂ„r pĂ„ bĂ€sta sĂ€tt. DĂ€rför kommer nu en hel liten guide till hur vi försĂ„r grönaker i vĂ„rt jordbruk Marstorps Mat. (Förresten har jag nu svarat pĂ„ alla drygt hundra odlingsfrĂ„gor i frĂ„gestunden – och de jag inte svarat pĂ„ i kommentarsfĂ€ltet tĂ€nkte jag göra blogginlĂ€gg av eftersom flera undrat samma sak).

Åter till sĂ„dden.

I det hÀr huset sÄr, packar och hanterar vi skörden.

Jag bad Jakob gÄ igenom steg för steg hur vi sÄr sÄ att ni fÄr se hur det gÄr till.

Vi sÄr ju tusentals frön varje sÀsong. Och hur bra det Àn Àr att sÄ i gamla glasslÄdor och tidningspapperskrukor skulle man bli tokig om man behövde göra det i stor skala. I jordbruket försöker vi arbeta enligt leans principer och stÀndigt förbÀttra och göra arbetet smidigare och effektivare. DÀrmed Àr hela sÄprocessen standardiserad för att gÄ maximalt snabbt och enkelt. Och det Àr alltsÄ i pluggbrÀttena QP 96 som vi sÄr.

PluggbrĂ€ttet Ă€r av plast – för att plast Ă€r ett alldeles fantastisk material i ett ekologiskt jordbruk. Men det ska jag berĂ€tta mer om en annan gĂ„ng.

HÀr Àr bÀnken dÀr vi hÄller till. LÀngst till höger ett trÄg med höga kanter för jorden. I mitten vÄr hemmabyggda sÄmaskin och till vÀnster ytan dÀr pluggbrÀttet stÄr nÀr vi sÄr.

Först fyller vi pluggbrÀttet med sÄjord.

Packar försiktigt jorden i alla plugghÄl. Eftersom vi hÄller till i ett jordtrÄg gör det ingenting att man spiller och slabbar.

För att slippa göra hÄlen ett och ett anvÀnder vi en sÄdan hÀr uttryckare. Den Àr egentligen till för att lÀgga under odlingsbrÀttet och trycka ut de fÀrdiga plantorna med. Men man kan ocksÄ anvÀnda den för att ta hÄl nÀr man sÄr. Vi lÀgger den pÄ jorden, trycker till och lyfter bort.

Vips en massa fĂ€rdiga hĂ„l att sĂ„ i. Men tro nu inte att nĂ„gon stackare stĂ„r och gör detta manuellt….

Nej. För av en hemmasnickrad lĂ„da och en dammsugare har vi byggt en vaccumsĂ„maskin. SmĂ„ hĂ„l Ă€r Ă€r borrade i en plĂ„tskiva i botten pĂ„ lĂ„dan pĂ„ samma avstĂ„nd som fröna ska sĂ€ttas i pluggbrĂ€ttet. Vi slĂ„r pĂ„ dammsugaren som suger in luft genom de smĂ„ hĂ„len. Sedan hĂ€ller vi frön i lĂ„dan som sugs fast i varsitt hĂ„l. Överskottet av frö hĂ€ller vi tillbaka i pĂ„sen.

HÀr kontrollerar Jakob att det Àr frö i varje hÄl

Fortfarande med suget igÄng lÀgger vi lÄdan över sÄbrÀttet. Och nÀr den ligger ovanpÄ stÀnger vi av suget och fröna slÀpper rakt ner i hÄlen.

Perfekt resultat varenda gÄng! De vita prickarna ni ser inte frön. Fröna Àr sÄ smÄ sÄ de syn knappt hÀr.

Sedan stĂ€ller vi tillbaka sĂ„brĂ€ttet i jordtrĂ„get och tĂ€cker över med ett tunt lager jord. Tidigare Ă„r har vi tĂ€ckt med vermikulit istĂ€llet för jord men i Ă„r prövar vi utan. Återkommer med resultatet.

Sedan ut pÄ lastbryggan och vattna ordentligt med strilen pÄ slangen. Som ni ser Àr lÄdan mÀrkt med dymo med datum, sortnamn och annat viktigt pÄ.

Sedan bÀrs sÄbrÀttet in i grokammaren. DÀr Àr mörkt, varmt och fuktigt men med luftcirkulation.

HĂ€r stĂ„r sĂ„dden i travar och vĂ€ntar pĂ„ att titta fram. Det hĂ€r Ă€r den mest kritiska perioden – det gĂ€ller att passa sĂ„dden noga. StĂ„r den för lĂ€nge blir det gĂ€ngliga veka plantor.

NÀr detta Àr klart bockar vi av i vÄr app Tend att sÄdden av just den grödan just det datumet Àr fÀrdig.

Och sÄ hÀr ser det ut nÀr fröna kommer ut till odlingstunneln efter nÄgra dagar i grokammaren. DÄ skyddar vi trÄgen med fiberduk nattetid sÄ att de inte ska frysa bort.

Vilka frön försÄr vi dÄ och vilka planterar vi ut direkt pÄ Äkern? Vi försÄr framförallt kÄl som broccoli, vitkÄl, grönkÄl etc. KÄl tjÀnar pÄ att sÀttas ut som plantor. De klarar konkurrensen med ogrÀs och trÄkiga skadedjur mycket bÀttre och faktiskt mÄste vi försÄ mÄnga sorter för att det överhuvudtaget ska hinna bli nÄgot hÀr uppe i zon 6. Som brysselkÄlen som trots försÄdd har knappt om tid för att hinna utvecklas. Förutom kÄl försÄr vi ocksÄ betor och kÄlrot dÀr vi vill ha en tidigare skörd.

SÄr man pÄ friland direkt fÄr man passa sig för jÀrnnÀtterna som i VÀsterbotten kommer kring 13e juni. Vi skyddar alltid vÄra spÀda plantor med fiberduk vid risk för frost.

Japp. SÄ gör vi alltsÄ nÀr vi försÄr. Och om ni vill se lite mer om hur vi planerar sÄdden och sorterar fröna sÄ finns ett inlÀgg om det hÀr.

SmÄskaligt och underbart

Billig kost med mat vi odlat sjÀlva

Middagstips frÄn vÄrt vÀxthus

Invigning av gÄrdsbutiken

Vi skördar i ottan för gÄrdsbutikens kunder

Gröna godsaker frÄn vÄra jordar

Skördedag pÄ Marstorp