Ställ din fråga om odling & trädgård

Jag får så många odlingsfrågor om min trädgård och våra odlingar och försöker svara allt eftersom. Men en del försvinner i flödet. Nu kör jag ett litet uppsamlingsheat så fråga vad du vill om odling. Min trädgård i synnerhet eller grönsaksodling i allmänhet. Bästa sättet att skapa en mormorsrabatt eller att skydda kålen mot fjärilar.

Lovar att svara inom kort. Jag är ju ingen expert men ska försöka hjälpa till efter bästa förmåga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

178 kommentarer på “Ställ din fråga om odling & trädgård”

 1. Okej, kål. Fänkål, palmkål, spetskål. Om man förodlar inomhus så att de gror och kommer upp lite – kan man sedan sätta ut dem i växthus ett tag innan de kommer i jorden? Hittar ingen info om detta men visst bör man förodla kål häruppe (zon 5)?

  1. Enligt vad jag lärt mig när jag gick en utbildning med just fokus på odling i kallare klimat så bör all sorts kål förstås inomhus ca 4-5 veckor innan det är tillräckligt varmt för att plantera ut dem på friland. På så sätt hinner det bli små plantor som klarar skadeangrepp bättre och har större chans att hinna utvecklas färdigt under den annars relativt korta norrländska odlingssäsongen. Under denna tid är växthus ett bra ställe för sådderna att utvecklas. Minns att vi sådde kålen 2:a maj på utbildningen förra året, om du vill ha ett riktmärke 😊

  2. Helt utan att egentligen veta har jag försått i brätten i växthuset direkt redan nu i april, har googlat och det ska gå bra att kallså kål. Blev små härdiga plantor förra året i alla fall som jag planterade ut när de var lagom stora. Funkade bra med grönkål och palmkål, övriga mer sköra varianter vågar jag inte uttalat mig om. Tycker mest det är praktiskt att slippa ha alltför många plantor inne!

   1. Vi försår alltid kål här uppe. Sedan växer de i odlingstunnlar som vi sedan planterar ut. Då är de robusta när de kommer ut i marken =) Bara att köra mao!

 2. Hej!
  Vilka grönsaker tycker du är mest värda att odla själv vad gäller smak, ekologiskt tänk och pris? Vad tycker du att man kan hoppa över som butikerna förser lika bra?

  1. Förodlar ni allt på marstorps mat eller direktsår ni något? Vad för jord sår ni i? Köper ni såjord eller gör ni egen? Odlar ni för att ta egna fröer? Hur jordförbättrar ni? Har tusen frågor känns det som. Vore kul med ett inlägg eller kanske tom video?! bara om marstorps mat och odling/trädgård i allmänhet. Önskar att du och din man fått göra en liknande tv-produktion som den Kalle och Brita gjort. Hade bänkat mig!

  2. om du tänker på ekonomin är ingenting värt att odla själv. Mycket billigare att köpa =) Därför ska du odla sånt som du tycker är roligt att odla. Som gör dig glad och som känns lagom krångligt. Jag tycker att egen tomat och gurka är svårslaget. Färska kryddor och sallad likaså. Fina rotsaker kan du lika gärna köpa av någon lokal bonde. De klarar leverans och lagring bra också =)

 3. Hur tycker du att det fungerar att odla mycket så pass långt norrut? Känner ni er begränsade av zontillhörigheten?

  1. Nja, det är lite segstartat på vårarna. Men annars är det den bästa odlingszonen att odla grönt i. Långa ljusa nätter och inte så hög värme gör underverk för växterna =)

 4. Skulle vilja ha tips på sådant som är bra att odla på balkong( zon 2) i västligt läge

  1. Oj vilken svår fråga! Det beror på vad du gillar. Är det vackra blommor du vill ha eller grönsaker?

    1. Väldigt mycket fungerar jättebra att odla på balkong, det som begränsar en del är först och främst storleken på balkongen, tillgång till sol och möjligt jorddjup i odlingsbehållaren. men jag skulle satsa på gurka, sallad, alla örter, tomater med reservation för antal soltimmar (ju mer sol desto godare blir de), några hinkar med färskpotatis. Och glöm inte bären, några krukor med jordgubbar/smultron och bärbuskar i rejäla krukor. De flesta bär finns i sorter som är framtagna speciellt för krukodling. Men odla gärna några blommor också för ögonfägnad och för insekternas skull.

 5. Koriander. Är det värt att hålla på? Varje år tycker jag bara att det blir långa rangliga spröt med nån liten kvist på bara. Och när jag försöker förodla (vadsomhelst) så blir det bara strån som sedan torkar ut/ramlar ihop så det känns ju ännu mer utmanande att förodla koriander. Köpa färdigt? Har ändå köpt en fröpåse, i år igen.

  1. Jag kan tipsa om att odla koriander i hydroponisk odling, utan jord med bara vatten och näring under växtlampa. Det blir jättefin koriander, och kryddor överlag! Dessutom går det att odla så under lampa året runt med utmärkt resultat!

  2. Ett tips är att klippa ner den: skörda allt rakt av en bit över de nedersta bladparen. Vänta några veckor så kan du skörda den en gång till. Jag sår koriander tätt.

   1. Vilka fina tips Marie och Sofie! Håller med om att Koriander är lurigt. Jag gör som Marie. Annars brukar jag ta litegrann och snåla på koriandern och det slutar bara med att den går i blom och jag blir utan

 6. Jag tänkte börja så själv för första gången på min balkong i Stockholm. Har du några generella tips? Tänker typ såjord i små kartong tills det börjar växa upp en rejäl knopp, sen plantera ut i en kruka med planteringsjord?
  Ska odla typ rädisor, sallat, ärtor och örter 🙂
  Blivit så inspirerad av dig att våga börja odla lite!

  1. Ärtor är panglätt att så på balkong. Vi sår bara i vanlig blomjord men av bra märke o kvalité. Direkt i blomlådan petar vi ner fröna i senare delen av juni. Sen bara vattna o låt dom inte stå i gassande sol. Då bränns dom. Och satte blompinnar med lite hönsnät längs ena kanten. Eftersom ärtor vill klättra. Dom blir sååå goda.

   1. Så fint tips Camilla! Jag kommer återkomma med en liten guide om hur vi sår i jordbruket. Sedan kan du applicera det på din balkong i mindre skala. Men jag tycker att man ska hålla det enkelt och billigt när man är nybörjare. Så i gamla plastbyttor och mjölkkartonger – men lägg lite krut på bra såjord ändå!

 7. Kan tillägga att jag menar att förså inomhus för att sedan plantera om och ställa ute när det börjat växa en bit.

  1. Rädisor och sallt kan du så ute direkt typ nu och ärter sår du också direkt ute men kanske om ett tag. Örterna varierar, kolla på påsen!

 8. Jag ska för första gången ha en pallkrage nedanför min balkong. Är ingen van odlare, men skulle gärna vilja ha lite sallad och kryddor till sommarens grillkvällar. Tips på relativt lättskötta sorter/tips för odling i pallkrage generellt mottages tacksamt!

  1. Wasabiruccola, dill o gräslök. Allt är bara att peta ner i jorden och sen skörda. Superenkla 🙂

    1. Dill kan verkligen vara knepigt! Det är som att det bara krånglar med dillen för mig vissa somrar.

     I pallkrage går det mesta fint bara det for ordentligt med sol och näring.

     Är du totalt novis tycker jag dock att du kan testa och köpa lite färdiga salladsplantor om du vill också. Och så planterar du dem och mellan raderna med frön. Då får du garanterat lite skörd i alla fall =)

     Rädisor är ett måste om du vill göra goda sallader =) otroligt lättodlat också

    2. Vi lyckas varje år. Vi sår i vanlig blomjord i en plastlåda. Så vattnar vi då den känna torr och låter den stå i halvsol.

  2. Köp sallad i kruka i mataffären. När du ätit upp nästan hela sätter du ner den i pallkragen så tar den sig! Gräslök är också enkelt. Köp en planta och sätt ner pallkragen – då kommer den flera år i rad. Du kan göra så med fler saker, t ex persilja. Ett annat supertips är att plantera om basilika från affären i en lite större kruka och ställa denna kruka i en djup skål. Där i häller du sedan ca 5dl vatten per dag. Ställ ljust inomhus (ej ute!) och så får du snart ett basilikaträd.

   Morötter och ärter har jag också sått i pallkrage (från frön), funkar fint. Likaså rädisor.

 9. Vad rekommenderar du att odla för grönsaker om man är nybörjare som tänker prova att odla i en pallkrage och vill ha lättodlat och sånt som räcker långt in på hösten/sydliga vintern?

   1. Vill du alltså odla ätbart? Håller med om att smultron är trevligt. Men vill du testa grönsaker så säger jag morötter, lite härlig sallad och så några kryddor. De kan du köpa som plantor och bara köra ner i kragen. De blir fort stora och härliga. Basilika, timjan, rosmarin och oregano är det som går mest hemma hos oss

 10. Ja tack! Jag har beslutsångest över perennrabatt i västligt läge, zon 3. Gul tegelvilla anno -75. Trädgården var en djungel när vi flyttade in pga dödsbo. Vi har en rabatt längs ena gaveln där allt är hullerombuller och gräsmattan har tagit över bitvis. Samtidigt finns där lite aklejor, flox, borstnejlika, blåklint och kärleksört men det är liksom ingen styrsel på nåt. Nu på våren är den som blått hav av scilla och porslinshyacint, som vandrar ut i gräsmattan. Hjälp mig att bestämma: 1. vilka perenner kan vara värt att satsa på? 2. Hur ska jag komponera dem ihop? 3. Spara något eller gräva upp och börja om från början? 4. Vända ner lökarna i jorden igen eller nöja mig med att de finns i resten av trädgården/gräsmattan?
  Kommer liksom inte till skott!

  1. När vi köpte vårt hus, för 15 år sen var min dröm att det skulle växa massor med scilla och pärlhyacint om våren. NU börjar det likna min dröm! Men det har tagit tid. Med en uppvuxen trädgård skulle jag ALDRIG gräva upp allt och börja om från början. Möjligen gräva upp och SPARA/flytta plantor, för att få bort gräs/ogräs och för att få ett “renare” intryck. Allt beror på vad man tycker om förstås. Jag älskar det lite “vilda”, naturliga, som en “blommande gräsmatta fylld med scilla och pärlhyacint”.

   1. Jag är benägen att hålla med Inger. Har man en gammal trädgård med gamla växter som trivs – spara så mycket det går! Om du ändå vill anlägga om från början för mer struktur kan du gräva upp perennerna och ställa den på gräsmattan övertäckta med jord. Sedan gräva ur rabatten, bort med ogräs. Ordna ett kantskydd mot gräsmattan så att den inte tar sig in i rabatten. Gärna svart markduk som håller rotogräs stången. Fyll på med ny ogräsfri jord och försök plantera tillbaka det du grävt bort men ta bort så mycket ogräs som möjligt. Viktigt att hålla efter ogräset första tiden så det inte får en chans att etablera sig.

    Du kan också marktäcka mellan perennerna för att kväva gräs och sånt. Använd exvis gräsklipp för ändamålet! Flytta gärna perennerna tidig vår eller sen höst. Inte när de blommar som mest!

 11. Ja….
  *Hur man anlägger en mormorsrabatt/ planerar en rabatt i allmänhet

  *Hur du skulle göra om du vill rama in en av dina uteplatser med en rabatt, lite C/L formad. Jag är sugen på höga spiror baktill som violkungsljus och Mariaklockor, men även en Rosenvival med stöd. Myskmalva, stäppsalvia, röd solhatt osvRabatten kommer synas från båda håll, skulle du satsa på en “rund/avlång” rabatt med dessa i mitten, eller en där dessa skulle utgöra rabatten baksida?

  Vad gör du i trädgården nu och veckorna framåt? Exakt hur klipper du ner buskar/beskär perenner dom ska buska sig.?

  Du vet väl att du är bäst och en sån enorm inspiration för mig😍

  1. Här kan du läsa lite om hur du anlägger en mormorsrabatt =)

   https://underbaraclaras.se/2017/08/24/att-anlagga-en-mormorsrabatt/

   Jag tycker att det låter som att du har underbara ideer för din rabatt. Nu är jag ju inte säker på att jag förstått exakt hur du menar men jag skulle nog välja att ha dem i bakkant på rabatten. Och sortvalet låter utmärkt för en riktig mormorsrabatt! Välj hellre färre sorter och fler av varje sort så blir effekten bedövande

   Tack för dina fina ord <3

  2. Om rabatten ska ses från två håll skulle jag sätta de höga utropstecknen till växter i mitten, annars skymmer dessa alla andra växter när du ser rabatten från “baksidan”.

 12. Jag har en liten radhusträdgård och vill göra en liten mer vildvuxen och barnvänlig hörna där barnen kan plocka blommor och känslan är mer sommaräng än rabatt. Har du några tips för att få till den där mysiga känslan?

  1. Det finns färdiga fröpåsar som heter typ sommaräng. Strö ut sånna frön så får du en äng. Perenner(fleråriga) är vissa.

   1. Jag skulle satsa på ett litet träd eller någon halvhög buske. Med litet träd menar jag alltså typ en liten hängsälg. Det är så mysigt för barnen med bärbuskar och lite skyddande träd att leka bakom/gömma sig i. Det skapar rumslighet. En påse ängsfrö håller jag med om C är en bra idé för marken runtomkring. Och varför inte lite smultronplantor?

  1. Bokashi!!! Hett tips. Smidig kompostvariant med goda bakterier. Bokashijorden kan sen användas som jordförbättrare och är en mycket bra sådan! Man blandar “fuljorden” (använd jord) med bokashijord och vips har man bara finfin jord 🙂

   1. Jag har precis börjat med bokashi och tänkte verkligen göra precis som Kristina föreslagit. Annars använder jag jorden till att grunda nya odlingsbäddar och rabatter. Till sommarblommorna som jag har i stora krukor byter jag bara ut hälften av jorden och låter resten ligga kvar i botten. Tricket för att inte få sjukdomar är att inte odla samma gröda i samma jord år från år. Så byter man växtl och jordförbättrar behöver man inte göra så mycket mer =)

 13. Bor också norröver och tycker det är skitsvårt med tidpunkter för försådd, allt i tidningar och på nätet är så Stockholmsbaserat. Så nu sitter jag här med enorma tomatplantor redan och fortfarande minusgrader ute på nätterna. Alltså, hjälp med nån slags odlingskalender för Norrland!

  1. Haha, ja jag vet! Man är ju så otålig. Tycker dock att man ska ha is i magen. Vi har precis börjat förså NU i odlingszon 6. Här är ju järnnätterna kring 13-18 juni så innan dess vågar jag ändå inte plantera ut allt för mycket. Har du inte tillgång till veranda eller växthus eller soliga fönster är det bättre att vänta lite. Våra ljusa sommarnätter ger oss ändå en chans att komma ikapp rätt bra =)

  1. Jag ser den som en tillgång. Äter den (supernyttig) som sallad och i smoothie. Har den också som resurs till gröngödsling (blanda i vatten typ som nässelvatten), vilket blir bra näring att vattna med. Eller klippa ner och lägga som täckmaterial ovanpå jorden, vilket också ger näring och behåller fukten i jorden bättre. 🙂

    1. Vill du verkligen bli av med den så är det kvävning som gäller. De flesta rekommendationer är att man täcker med mörk plast över hela området man har kirskål i ca 3år. Själv gjorde jag en upphöjd rabatt utanpå kirskålshelvetet (tjockt lager kartong på kirskålen, sen pinnar, löv, halvkomposterad grässvål, gammalt gräsklipp, kompost och allt annat trädgårdsmög jag hittade. Toppade med nån dm jord) och det har funkat utmärkt. Har haft nån som kommit upp längst ut på sidan men de är ju enkla att knipsa av så man tröttar ut plantan.

    2. Vi har en ganska vild naturträdgård som jag börjat skapa odlingsbäddar i. Kirskålen växer i en slänt där jag ännu inte odlar. Återstår att se om det fungerar att ha bäddar intill framöver. Hoppas det. Annars kommer jag att satsa på livskraftiga ätbara perenner som kanske har kraft att samsas med kirskålen. 🙂

  2. +1 på kvävning av kirskål. Vi rensade bort så mkt det gick samt lite av jorden, sedan odlingsväv, ny jord (viktigt) utan dessa miljoner rotdelar och sedan så gräs eller lägga grus över. Ett annat ställe där det inte gick att lägga väv, runt ett träd, körde vi mer jord+gräsfrön+gräsklippning istället. Gissar att utmattning funkar också för det är färre och färre blad som kommer upp i gräset!

  3. Jag kämpade i flera år mot detta elände som spred sig allt mer in i en 15 m lång perennrabatt. Absolut omöjligt att rensa bort bland gamla, hårda rotklumpar. Bröt man av ett blad kom fem nya. Till slut räddade jag mina käraste perenner, satte dem i krukor över sommaren för att se så ingen kirskål följde med. Sen satte jag dem i en ny rabatt på hösten. Den gamla sådde jag igen med gräsfrö.

 14. Vilka perenner skulle du i din zon sätta ihop för en stor gul rabatt där de turas om att blomma under sommaren?

  1. Oj vad härligt! Älskar gult! Jag skulle nog välja en stor mängd praktlysing som jag tycker är så fin och tålig. Gul vallmo som får fröså sig själv år från år. Kanske några gula doftande pioner, jätteprästkrage och för tidig gul blomning – gullviva. Funderar på vilket bladverk du vill ha till? Mörkgrönt är en vacker botten till andra blommor. Jättedaggkåpa får en härlig limefärg när den blommar, det är också dekorativt.

   Vitt är fint ihop med gult ifall du vill komplettera med vita blommor. Kanske en vit buskros i bakgrunden? Var inte rädd för att blanda in sommarblommor också. Särskilt innan perennerna tagit sig. Tagetes har varit utskälld länge men den finns ju i så vackra nyanser.

   Själv gillar jag tanken på att blanda komplementsfärger i en rabatt. I en helt blålila rabatt kan det vara underbart med ett orangegult utropstecken. Det omvända kan vara kul i en gul rabatt. Något lilablått som en detalj?

 15. Tänkte gräva upp ett litet odlingsland och odla på friland. Bor nere i halland.
  1. Frön eller kruka?
  2. Behöver jag täcka med sån där ful plast så det blir lite växthuskänsla eller kan de stå bara i sol, regn och blåst?
  Kram ❤️

  1. Så härligt med odlingsland och i en sådan gynnsam zon också! Gräv ett odlingsland. Har du inte haft ett sedan tidigare är det viktigt att noga hålla borta ogräset. Eller så gör du upphöjda bäddar. Eller pallkragar =)

   Jag skulle inte förså om jag var du utan köra direkt på friland. Men med NOGA uppmärkta rader så att du inte rör till det. Vill du ha hjälp på traven kan du också köpa några små plantor. Tyg salladsplantor osv och plantera ut. Du kan täcka odlingarna med fiberduk om du vill. Inte plast. Särskilt i början som skydd mot frost och hungriga fåglar i jakt på frö

  1. Om vi pratar perenner så är det pioner, rosor, stockros, vallmo, flox och malva =)

 16. Hur anlade ni grusgången? Med markduk, stenmjöl, vilket grus? Och hur sköter ni den för att hålla ogräset borta?

 17. Inte en direkt odlingsfråga men vet du eller någon läsare hur man får en St Paulia att överleva längre än 3 dagar från inköp?
  Mvh “jag ger snart upp”

  1. Låt den stå soligt och varmt. Låt torka mellan vattningarna och vattna bara en skvätt i taget. Jag gav aldrig mina näring, men de kanske ska ha det om de även ska blomma.

  2. Förlåt om jag lägger mig i och Clara får förstås också komma med sina tips. Det jag har lärt mig både genom att själv göra fel, läsa krukväxtböcker och självklart frågat min mamma som alltid har frodiga S:t Paulior är att de ska vattnas underifrån, t ex att du har dem i ytterkrukor med hål i botten stående på ett fat med lite högre kant (så att om du skulle fylla fatet så hamnar vattennivån högre än innerkrukans botten). Då vattnar du dem alltså genom att hälla vatten på fatet så får rötterna suga i sig det de behöver i sin egen takt och låter torka upp några dagar emellan. Som med så många andra blommor så är det annars lätt hänt att man dränker dem om man vattnar ovanifrån och då ruttnar dem i stället.

   1. Tack för bra svar!
    /Ulrika : )

    Ps) hörde någonstans att man “ska” lägga isbitar i krukan. St Paulia är tydligen en fjällblomma och tycker om iskallt vatten i långsam takt. Har testat men utan framgång.

 18. Jag har fått en plätt (2*3 meter kanske) i ett trädgårdsland i brf. Hur börjar man? Och när? Zon 5 (har jag googlat mig till). Vill odla sånt som barnen gillar (morötter, ärtskidor, rödbetor) och lite sallad.

  1. Vad härligt! Här i zon 6 sår vi sällan på friland innan juni. I sådana fall alltid övertäckt noga med fiberduk. Järnnätterna du vet. När det börjar närma sig sådd – börja med att gödsla upp marken lite. Vänd ner något lass brunnen hästskit eller kogödsel så att du ser att marken inte är utarmad. Blanda runt och kratta slätt. Bestäm vad du vill så och mät upp tydliga rader enl anvisningarna på fröpaketet

   Bra nybörjargrönsaker är morot (du kan testa såband om du vill) mangold, sättlök, sallad och rädisor =)

 19. Oh, vad lyxigt! Jag ska för första gången odla kål (brysselkål, palmkål, spetskål mm) och undrar därför just det du skriver i inlägget – hur skyddar man den bäst mot fjärilar?

  Tack på förhand och tack för all inspiration och mysig läsning!

 20. Har sått paprika i kruka inne. Några har vuxit fint och har till och med fått början till första paprikan. Men en planta drabbades av ngt. Såg att plantan liksom blev ljusgrön och inte såg ut att må bra. Upptäckte då att det låg ngt brunt jox på jorden. Som uppsvällda geggiga linser i form och storlek ungefär. Tog bort all jord, sköljde rötterna och planerade om. Men efter ett tag hade det kommit tillbaka!! Och även smittat den planta som stod bredvid. Slängde då båda! Men har sökt och kan inte hitta vad detta är? Vet du? Eller kanske någon annan?

  1. Oj. Jag vet faktiskt inte. Har aldrig hört talas om. Men bra att du rengjort. Se till att slänga all jord (ej komposten) och diska krukorna noga. Håller tummarna för att det inte kommer tillbaka

 21. Oi, så mange fine spørsmål! Om du,Clara, orker svare på disse, blir jeg kjempeglad, for typ ALT det her undrer jeg også på!
  Altså: din blogg er et friskt pust og et hvilested i disse tider, takk takk!

 22. Åh vad spännande! Jag skulle vilja veta hur ser er trädgård ut, hur den är uppbyggd och olika typer av bäddar/odlingsplatser? Hur ser växtföljden ut? Vilken typ av gödsel använder ni? Det vore roligt med ett inlägg om era misstag, lärdomar och erfarenheter. Tack för en intressant blogg!

 23. Hör åkern ni odlar på för företaget till er fastighet, eller arrenderar ni? Hur stor är den?

 24. Hej!

  Vill du berätta lite om hur ni startade upp ert jordbruk? Vad som behövs och hur det har funkat att jobba ihop med vänner (för visst var det så det var?)

  Sugen på att göra ngt liknande,
  Önskar er allt gott!!
  Mvh
  Anna-Maria på Åland

  1. Vad gäller kirskålen har jag läst att det enda som riktigt funkar är att täcka marken med tjock täckväv i flera år, kanske 4-5. Då dör till och med rötterna.

   Min egen katt bajsar också i rabatterna. Jag tänker att det för all del är gödsel, men också störigt när han skvätter runt jord och håller på. Jag hoppas snart att växtligheten blir så tät att han inte kommer åt jorden. För att han inte ska förstöra mina sådder har jag köpt kompostgaller som jag lägger över pallkragarna. Jag kan också tänka mig att fiberduk funkar.

   1. Ja, vi funderar på att lägga över något slags nät där vi vill odla mat. Tyvärr bajsade de även på gräsmattan i somras, sjukt äckligt när vi eller vår lille son råkade trampa i det barfota. Jag testade att hälla ättikssprit lite överallt på gräsmattan, men då blev den randig (eftersom spriten typ brände bort gräset). Jag gillar katter, men de får inte bajsa hos mig! (Vi bor på trång ö, med väldigt lite natur och väldigt många hus.)

    1. Är du säker på att det var katter som bajsade på gräsmattan? De brukar nämligen vilja gräva ner sitt bajs. Igelkottar däremot har bajs som är ganska likt katters bara smalare korvar (förlåt för äcklig beskrivning) och de brukar bajsa där de går dvs på gräsmattan. Jag hade också det problemet förra året.

 25. Kanske inte om just en hel trädgård men jag skulle bli supertacksam för ett pedagogiskt inlägg om simpel blomsterodling på en balkong (dvs. i liten skala). Har nu en fantastisk balkong som jag vill dränka i grönska utan att det ska vara alltför svårskött… 😀

  1. Ah! Här finns mina bästa tips på hur man sköter sommarblommor och får dem att trivas

   https://underbaraclaras.se/2020/04/29/antligen-dags-for-sommarblommor/

   Har du en torr och solig balkong skulle jag satsa på torktåliga blommor som inte behöver daglig påfyllnad av vatten. Hellre färre och större krukor (lättare att lyckas) än många små på en torr balkong. Tänk blommor på höjden och bredden =) Typ amplar, lådor som hänger på räcker eller någonting fäst i väggen. Så håller du själva ytan på golvet relativt fri att röra sig på =)

 26. Fanns det mark avsedd för att odla på när ni flyttade till huset eller har ni fått ordna det själva? Mvh sugen på att köpa hus och odla

  1. Det fann inte – vi köpte till lite extra mark efter några år och har fått bearbeta den själva =)

 27. Handlar inte direkt om trädgården men lite i anslutning. Hade inte ni höns förut? Gjorde ni er av med dem och i så fall varför? Undrar pga att jag själv är hönssugen men vill gärna veta för- och nackdelar.

 28. Åh JAA! Snälla kan du berätta lite om odlingszonen och förutsättningarna i Västerbotten/Umeå. Är nyinflyttad och van vid en helt annorlunda vår. Undrar simpla saker som, när kan en räkna med första frostfria natten (ungefär!), när brukar det börja blomma osv. Säkert fler saker som är viktiga att tänka på just här. När jag får råd från min kära familj och vänner i söder känns det som att vi lever i olika världar. Kram

  1. Härligt =) Ja, det är lite upp och nedvända världen faktiskt. Järnnätterna är någonstans kring den 13e juni. Det känns segt men tänk på att vi har ljusa nätter hela sommaren så mycket växtlighet hinner ikapp ändå. Halva maj är alltid ganska brun här. Andra halvan kan man ha tur och det börjar blomma. Gräset grönskar i regel i maj så fort snön bara smält undan.

   Håll hoppet levande! Det går snabbare än man tror så är det vår här också

 29. För en som är HELT nybörjare och gillar trevnad mer än hårt arbete men ändå skulle vilja testa det här med gröna fingrar: vad är dina 5 tips för att komma igång?

 30. Vi ska precis flytta till hus och jag vill veta allt om hur man håller rådjuren borta?

  Vill inte stängsla med hönsnät, så fult ju!
  Har du några bra tips?
  Vet att det finns ekologiska medel man kan använda men har också hört att rådjuren äter ändå. Har du några erfarenheter av rådjurstjyvar så vill jag höra allt.

  1. Detta undrar jag också! Det blir lätt dyrt att odla om man ska stängsla in allt och köpa skydd också..

   1. Tyvärr vet jag inte. Vi har rådjur men de har aldrig vågat sig fram till gården. Men tipsa gärna ifall ni andra har några ideer! Har nog många läsare som tampas med samma problem

  2. Hej, sent svar men du kanske läser ändå! Jag bor ”i skogen” och har rådjur varje år som vill in och smaka av ALLT, även sånt som de vanligtvis ska låta bli. Det jag märkt fungerar bäst (och som jag också alltid tipsar kunder om i den blomaffär jag arbetar i) är TricoGarden. Det är en koncentrerad spray du blandar m vatten och sprayar på allt du vill skydda. Den är dyr men dryg! Har stor trädgård och en flaska räcker 2 säsonger gör mig. Bara naturliga ämnen (typ fårtalg) och tror den är godkänd för ekologisk odling med!
   Sen jag började med detta medel har jag fått njuta av mina krokusar och tulpaner för första gången och sluppit förstörda perenner och avbitna rosknoppar. Man måste upprepa sprayen efter ca 1-2 månader bara, annars är det minimal arbetsinsats.
   MEN! ”Mina” rådjur var luriga! Första året sprayade jag bara sånt de brukade äta, och lät bli det dom aldrig rörde, men då började dom käka på det o-sprayade istället!! Så nu sprayar jag ALLT. 🙂 lycka till!

   Ps: min mamma lägger krossad vitlök i rabatterna och det funkar för henne!

  3. Vi odlar i zon II med rådjur! I koloniträdgård på 600 kvm, våra grannodlare stängslar in men får besök av rådjuren ändå. Vi har klarat oss hyggligt. Samodlar det vi vill skydda med starkt doftande växter och sådant rådjuren inte gillar. Odlar vissa saker under skydd. Och sprayar kravgodkända Trico Garden på några utvalda plantor – som tulpanerna! Lycka till!

 31. Buskar! Hjälp! Jag ska anlägga… ja, en hel tomt, då vi byggt nytt. Nu söker jag buskar (ej barr) som är snygga till halvsnygga året om, som kan bli lite mulligt runda och kring 2 m höga, gärna blommar, inte bärbuskar. Som inramning av tomt. Eller prydnadsträd. Har kollat schersmin, forsythia… kan nån tipsa? Har noll koll 😬

  1. Har sett att Clara har något som kallas snöbollsbuske (?) Som ser jättefin ut, googla
   Är sugen själv på en😊

   1. Om du menar snöbärsbuske så är den superinvasiv och skickar en massa rotskott. Vi har grävt bort säkert 100 kvm snöbärsbuske på vår tomt som de förra ägarna lät växa fritt. Rötterna går jättedjupt och även en liten kvarglömd rotbit på djupet skickar direkt upp en ny buske. Den blommar inte vackert (minimala vita blommor), den får inga vackra höstfärger och har inga frökapslar eller annat som kan se vackert ut på vintern heller. Som ni märker – jag är inget fan av denna buske… Jag förstår att den används på vissa offentliga planteringar med karga växtförhållanden, men i en privat trädgård….

    Däremot är spirea en väldigt vacker buske, funkar även som häck om man har lite mer plats (tänk dock på att klasespirean också är benägen till rotskott, medan t ex norsk spirea inte är det). Bambu kan vara otroligt fina som isolerade buskar, kolla dock även där på att det inte blir en sort som sprider sig för mycket (obs! Bambu får inte förväxlas med parkslide som INGEN någonsin ska ta in i sin trädgård).
    Forsythia är en underbar buske, de gula blommorna på bar kvist är helt gudomliga!
    Jag gillar också berberis (som jag förstått många får stora 70-talsvibbar av… ). Men höstfärgerna är underbara! Man får tänka på att den har taggar så man inte placerar den precis vid t ex cykelstället.
    Aronia är en annan buske/häck som jag älskar, fantastiska höstfärger och bären går att äta.
    Och glöm inte buxbom eller idegran, lite formklippt kan vara jättefint som kontrast i en annars yvig trädgård.
    Skulle kunna prata hela kvällen om detta, märker jag… 🙂

    1. Snöbollsbuske (viburnum roseum) och snöbär (symphoricarpus albus) är inte samma buske som tur är! Snöbollsbusken stannar där den är.
     Håller med Anna om att aronia är en toppenbuske med både fina blommor, bär och höstfärger!

     1. Åh, tack för info, jag bara rös vid tanken på att någon frivilligt skulle ta in snöbärsbuske i sin trädgård. 😆

    2. Vill ändå dra en lans till snöbärets försvar. Det är en foderväxt för pollinerande insekter som ger nektar till flera olika arter. Jag tycker hela växten känns “jugend” i sitt uttryck och bären är dekorativa: http://4.bp.blogspot.com/-JWHyQ5gPdqw/TnrJCkmz2CI/AAAAAAAAEiw/s-j4SWer4mg/s1600/snobarkrans.jpg
     (Men har också kämpat med klippsax i snöbärsbuskage som släppts iväg så håller med om det är viktigt att vara medveten om det.)

     1. Tycker mycket om snöbär (på avgränsad yta) annars är Snöbollsbusken fantastiskt fin. Vill också slå ett slag för bärhäggmispeln. Man KAN äta bären men behöver inte. Blommar otroligt vackert, blir fyra meter hög (om man vill) annars lätt att klippa och hålla på två meter. Växer snabbt och bar ett brett och fritt växtsätt =) älskar den

  2. Hej mitt bästa tips är schersmin buske Som du redan kollat! De växer som skam och blir stora och frodiga! Och doftar ljuvligt, finns både dubbla och enkla blommor.
   Men även paradisbuske är underbar! Självklart syren! 😉 Perukbuske är kul för den har vackra blad och vissa blommar också.
   Häggmispel är guld. Titta även på vackra blodfläder, ”black lace” står på min önskelista, blir ett smycke i trädgården, både vackra blad och fina blommor! Och för guds skull om du nu har plats: MAGNOLIA!!
   Men tänk nu på att många blommande buskar blommar på fjolårsskotten, så om du tänker att du ska klippa buskarna och ändå att de ska blomma fint så läs på innan!
   Lycka till! ❤️

 32. Hur skyddar man sin trädgård mot rådjur? Vi har så många vackra växter som aldrig växer upp eftersom de hela tiden blir avgnagda…

  Vi har testat det mesta – spray, taggiga pinnar, täcka med granris och säckväv, men det förra har inte fungerat så bra och det senare ser ju så tråkigt ut i en fin trädgård. 🙁 Kom gärna med tips! <3 Tack på förhand!

 33. Åh, vad jag ser fram emot att läsa alla dina tips och idéer om odling och trädgård!

  Vilka grönsaker/rotfrukter kan/bör man förså inne, när ska man i så fall göra det och när kan man plantera ut dem när man bor i Umetrakten? Tänker mig tex sockerärtor, morötter, palsternacka, rödbetor och zucchini som jag planerar ha i högre pallkragar. Har tidigare sått direkt från frön i pallkragen med blandat resultat 😜

  1. Jag skulle förså all kål. Den har så lång utvecklingstid. Rotsaker direktsår vi. Medan zuccini är bra att förså. Eller köpa som liten planta. Billigt och man slipper sköta från frö och får ändå stor skörd =)

   När man kan sätta ut det beror så mycket på men tänk på järnnätterna kring 13 juni

 34. Hur förvarar och tar ni till vara på det ätbara ni odlar? Sår ni i omgångar hela sommaren så att det alltid finns något att skörda? Hur mycket tid per vecka lägger ni ned på trädgården och odlingarna? Många frågor!

  1. Vi sår i omgångar och förvarar i vårt kylrum där all skörd till kunderna finns. Drömmer om en riktig jordkällare på sikt.

   Jakob arbetar 100 procent med odlingarna om somrarna (ofta mer) men då är det ju inte bara till vår familj utan till 300 familjer han odlar =)

 35. Hej!
  Tusen tack för en underbar blogg!
  Jag och min man har inte haft något större trädgårdsintresse men nu har vi blivit lite intresserade av att odla. Vi har köpt jord och pallkragar. Hur ska vi nu gå vidare? Vad är enklast att odla för oss nybörjare?
  Med vänlig hälsning,
  Maria

  1. Tack vad kul att höra! Låter härligt att ni är i startgroparna! Längre upp i tråden finns liknande fråga jag svarat på : ) där kan du läsa mer. Lycka till!

 36. Åh vad roligt! Jag bor i lägenhet, men ska eventuellt få hyra en liten odlingslott här i området i sommar. Jag är sååå nervös! Jag vill odla grönsaker, men är så oerfaren. Mycket i mitt liv känns tungt just nu, så jag lägger mycket hopp till att den här lilla lotten ska bli en liten fristad i sommar. Men är rädd att det kommer att bli ett fett misslyckande haha! Jag förstår att övning ger färdighet, men jag undrar om det finns några grönsaker som är hyfsat enkla att lyckas med som en nybörjare? Tack för din fina, härliga, peppiga blogg!

  1. Jag hade odlingslott tidigare och älskade det! Jag kunde ingenting men jag köpte en bok av Lena Israelsson, handbok för köksträdgården, och fick många tips där.
   Hoppas att du får hyra lotten och att du får lika stor glädje av din lott som jag hade av min.

   1. Vad härligt Fanny! Grattis. Håller med om att Lenas bok är suverän. Längre upp i tråden har jag svarat på likande frågor som din. Läs där för mer inspiration!

  2. Fanny s, tipsar om dessa:
   • morötter
   • brytbönor (låg sort)
   • zucchini
   • sockerärtor
   • dill, sallad, persilja
   • gul lök
   • potatis (gillar mannen att sätta)

   Kom ihåg att alla är vi barn i början. Man lär av sina misstag.
   Stort lycka till❣

 37. Hej Clara!
  Hur får du tid att odla med tre barn? Jag har just nu en skog av småplantor som ska vattnas och planteras om och om ett par månader kommer trädgården va full av ogräs… Mellan jobb och barn och hus är det svårt att hitta tiden att skapa min drömträdgård full med grönsaker….

  1. Jag får inte tid. Jag stjäl till mig tid och gör det som är roligast i trädgården. Resten struntar jag i. Grönsaksodlingen sköter Jakob på arbetstid och därför hinner vi med den =)

 38. Jag misslyckas alltid med vitlök. De gror och kommer upp på våren men sedan händer inget mer.
  Salladslök har jag också svårt att få till.
  Jag har använt köpejord till både vitlök och lök och odlat dem soligt och väldränerat.
  Jag skulle gärna vilja ha tips om vad jag kan göra för att lyckas med vitlök och salladslök.

  1. Vitlöksodling är jag också intresserad av! Och kompostering, särskilt trädgårdskompost. Vill så himla gärna lära mig göra egen jord.

  2. Hej, jag hade vitlök på min balkon i en kruka, som inte var alltför stor. Hade köpejord också. Kanske ska man lite “glömma bort” dem, hos mig fick inte vitlöken vatten varje dag och den hade eftermiddagssol, dvs. de hade skugga också, på förmiddagen. Kanske vill de ha det så där blandad? Hos mig hade vitlök sällskap av vinterportlak, många plantor tycker om sällskap. Och de hamnade i jord i februari hos mig. Så där funkar det utmärkt hos mig.

   1. Jag ska ärligt säga att vi haft jättesvårt med vitlök vi också. Eländig och liten blir den. Tar själv tacksamt emot tips!

 39. Hur sköter ni odlingarna? Försår ni grödorna, kål och rotsaker bland annat? Vad gödslar ni med och hur ofta under en säsong?
  Odlar själv i liten skala men har de senaste åren totalt misslyckats med att få bra skördar. Bor också i Umeåtrakten.

 40. Hur lyckas jag bäst med mina tomatplantor?

  Mycket sol och mycket vatten så klart. Men jag har inget växthus och ibland spricker tomaterna. Är det pga kylan?

  Tack /Moa

  1. Om tomaterna sprickar, då fick de för mycket vatten. Om du spruter vatten direkt på tomaterna, eller om det regnar direkt på tomaterna, då spricker de, det vill de inte ha. Vi hade alltid tomater på ett lite skyddad ställe, ex. vid en mur.

   1. Jag tror som Bendte – lite för mycket vatten direkt på tomatfrukterna. Tänk också på värmen. Står de varmt och skyddat nog? Du har inget växthus men kanske kan några fönster lutade mot en vägg erbjuda skydd åt tomaterna?

    Testa också lite olika sorter. Ibland är det enklare att lyckas med mindre tomatsorter tycker jag. Lycka till!

 41. Hej! Jag köpte en fläderplanta förra året. Det blev några få blomklasar men i år ser den livlös ut. Några tips om jag gör ett nytt försök?

  1. Önskar jag kunde hjälpa dig men tyvärr har jag ingen erfarenhet alls av Fläder.

  2. Fläder är lite knepigt, jag fick en fläderplanta i födelsedagspresent under 2018 och det var snustorrt de två senaste åren har det endast kommit lite blad men ingen antydan till blomknoppar, jag tror att det tar 10 år innan jag kan skörda några blommor av den. Min fläderbuske står skyddat mot en mur, se till att den får en stor grop med plantjord så den hinner få rötter och kan rota sig ordentligt innan hösten, håll rent från ogräs runt plantan är mina tips 🙂

   Märk ut grenar som är torra (och inte fått blad) under sommaren och beskär dem under dec-feb.

  1. Om du ska förså inomhus är såjord alltid det bästa alternativet så som jag lärt mig, förutom med gurka, squash, pumpa och störbönor som klarar lite kraftigare jord att starta i. Såjorden är noga anpassad för att ge ett groende frö lagom mycket näring i ett tidigt stadium. De kan annars drabbas av groddbland, vilket kan innebära att hela fröet eller plantan förgås. Det går bra att blanda egen sojor om man vill. En bra blandning är 2 delar plantjord, 2 delar ogödslad naturtorv och 1 del sand (viktigt att den inte kommer direkt från stranden, eftersom att den då är för salt). När plantorna blivit så stora att det är dags för omplantering (oftast när kulturblad börjat utvecklas) mår plantorna bättre av lite mer välgödslad jord.

   1. Tycker också att såjord är värt att så i. Man behöver ju heller inte fylla hela krukan. Bottna med vanlig jord och sedan ett tunnare lager såjord ovanpå så att det känsliga fröet får en lättare start

 42. Inte riktigt vad som efterfrågas, men jag önskar ett inlägg om odling inomhus eller på en liten balkong! Behöver massor av tips 🙂

 43. Hej! Bor i samma Odlingszon som Clara. Flyttade in förra året till ett hus med en tomt med i princip obefintlig trädgård. Några enstaka Ölandstokar, längtar så efter att få Klippa ned dem ordentligt, de jag provade på förra året blev så fina! Men sen vill vi börja odla lite ätbart. Men hur börjar man från början med ett land? Är det bara att börja gräva xD Och vart är bästa läget att odla? Känner mig som en sådan nybörjar haha

  1. Grattis till din trädgård. Ja, det är bara att börja gräva =) Fast jag skulle nog hellre satsa på upphöjda bäddar än att gräva. Det är en smaksak men i slutändan tycker jag att det är mindre jobb och ger större skördar.

   Mitt tips är att gå på biblioteket och låna hem några riktigt bra trädgårdsböcker. Så roligt med en helt ny tomt att anlägga och plantera på. Tänk efter före så sparar du mycket arbete =)

 44. Jag skulle vilja veta hur odling/trädgårdsarbete påverkat dig under din utbrändhet. Jag har inte varit utbränd själv men tycker att trädgårdsarbete och odling har hjälpt mig genom kriser.

  1. Håller med dig! Sådan tröst och vila att vara i trädgården. Plus motionen. Men man måste hålla det på en lagom nivå – annars blir det fort övermäktigt. Som utmattad blir man ju också fysiskt trött och då ska man inte utsätta sig för alldeles för stora ansträngningar tänker jag =)

 45. Kanske är för sent ute, men testar ändå. Kålfjärilar ja! Misslyckats med kålen varje år. Vill även veta mer om gödsel, vilken sort och När man ska gödsla (ffa grönsaker och ätbart).

 46. Hej Clara!
  Vet inte hur insatt du är i ämnet, jag själv har bara snuddat lätt vid det, men om du vill och kan får du gärna argumentera lite för mig varför jag bör bygga ett insekthotell när jag ”ändå bor” på landet på gård och pollinerare då borde ha naturliga platser att bo/övervintra på? Är sugen på att bygga ett och har mkt blommor pollinerade älskar, men är det lönt? Har tusen andra grejer att pilla med ändå…! 😅 är det mer viktigt att satsa på insekthotell i stan/villaområdet eller lika viktigt på landet?
  Eller finns det nån annan entusiast bland läsarna?? 😜
  Tack för din underbara blogg!