Här kommer de fjorton inlägg som fick er att engagera och kommentera på bloggen lite extra året som gick. Det är tydligt att det bara är när jag på riktigt är engagerad som det tar tag och engagerar er också. Och trots att tongångarna då kan gå höga upplever jag att det bara gör klimatet trevligare här inne. Högt i tak och att man kan tycka olika – DET är definitionen av ett tryggt rum. Inte att alla ska tycka samma sak och ingen någonsin blir emotsagd.

Tack för att ni läst, skrivit och hängt med här under 2021. Hoppas ni vill bli kvar ett år till med mig!

14. Det kommer nya chanser att skapa minnen 110 kommentarer

En text jag skrev som en tröst lika mycket till mig själv som till andra. Jag upplevde en svår förlust ganska tidigt i livet och jag börjar som vuxen förstå hur det har påverkat mig och kommer påverka mig för alltid. Jag lever till exempel med många katastroftankar – så jag behöver öva mig på tillförsikt. Att tänka att det kommer bli bra, att det kommer fler chanser och att jag kan lita på livet.

13. Gör det eller håll klaffen 110 kommentarer

Brann av på att å ena sidan få höra att det man gör på sitt arbete är okvalificerat och simpelt – och å andra sidan höra folk beklaga sig över att man kan tjäna pengar på det. Sätt igång och skär guld med täljkniv själv då – eller håll klaffen!

12. Fritt filosoferande och en konkret fråga 129 kommentarer

Skrev i somras ett inlägg där jag bad er läsare komma med önskemål på vad ni vill se på bloggen under hösten. Har utgått mycket från era önskemål i det här inlägget när jag bloggat de senaste månaderna. Är så tacksam för att ni ger mig så mycket inpu att utgå ifrån när jag skriver.

11. Kan folk som inte vet någonting om utmattning snälla sluta prata om utmattning 130 kommentarer

Är trött på folk som viftar bort kvinnors höga ohälsotal och utmattningsfrekvens och skyller på instagram och jämförelsehetsen i sociala medier. Så typiskt att skuldbelägga den enskilda kvinnan och mena att hon är ett offer för dålig självkänsla i stället för att titta på systemet och strukturerna som helhet.

För de kvinnor som slitit ihjäl sig inom vården det här pandemiåret tror jag att delade turer, orimliga arbetsförhållanden, underbemanning och noll förmåga att påverka sin arbetssituation varit tungt vägande i ohälsan. Men hey – fortsätt gärna hävda att allt detta skulle bli ordna sig om de bara slutade använda nagellack eller duka fint till middagen.

10. Ett rum som inte liknar någonting du tidigare har sett 130 kommentarer

Jag gjorde en stor badrums-reveal och visade min otroliga toalett. Har sett att många kopierat den här stilen rakt av sedan dess och det gör mig ärligt talad rätt beklämd. Skaffa en egen identitet, snälla!

9. Alla vill vara en underdog 133 kommentarer

Ett inlägg som jackar i den här debatten om att kulturbarnens räckmacka är ett demokratiskt problem rätt bra. Och reaktionerna efteråt när kulturutövare efter kulturutövare skulle förklara varför de inte alls gynnats av sina föräldrars bakgrund utan minsann tagit sig fram på egen hand… snark. Men egentligen var det ett inlägg riktat till alla inbillade underdogs på sociala medier som vägrar gå med på att de har privilegier utan vid första bästa kritik bara “är en vanlig småbarnsmorsa” eller “minsann är född på landet” eller vad det nu kan vara som gör att de inte riktigt behöver ta sitt ansvar vid kritik.

Den här texten skrev jag lika mycket till mig själv eftersom det här är saker som jag också brottats med i takt med att mina plattformar har växt. Jag tycker ju att det är jättejobbigt att tillstå mina egna privilegier.

8. Sånt som hänt 137 kommentarer

Ett inlägg där jag bara skrev ner sånt som hänt mig senaste tiden. Fick till min förvåning ett otroligt starkt gensvar med så fina kommentarer!

7. Vårt nya kök 143 kommentar

Inlägget som gjorde att bloggen kraschade av all trafik.

6. Att må piss 176

Ett inlägg om att jag mådde piss. Och ni med.

5. Vad händer när influencers blir rika 178 kommentarer

I början av året skrev jag en text om vad som händer när skillnaden mellan influencers och dess följare växer. Vad händer när den relaterbara youtubern plötsligt konsumerar på en nivå som följaren inte alls kan matcha? Vad händer när influencers bara inspireras av och umgås med varandra och får läsaren att känna sig utanför?

Inlägget blev under hösten en artikel i DN kultur. Och sedan tycker jag att det hänt många saker den här hösten som visade på hur dessa frågeställningar är högst aktuella i sociala medier. Som närElsa Billgren köpte en toalettborste för 2000 kronor och det blev ett stort ståhej i Bloggbevaknings kommentarsfält. Eller när Johanna Bradford la ut en lista över vilka kläder hon burit i oktober och läsare snabbt räknade ut att prislappen hamnade på omkring 50 000. Eller när Bianca Ingrosso gjorde en dyr, haussad julkalender som sedan inte höll vad den lovat. Jag tror att det enorma raseriet mot tex Bianca förstärktes av att hon precis gått ut med hur mycket hon tjänat när hon sålde andelar i sitt skönhetsvarumärke Caia. Det svider nog extra mycket för den som precis lagt hela studiebidraget på en kalender som sedan inte lever upp till förväntningarna. Att som läsare så tydligt kunna koppla ihop rikedomen hos den man följer med det stöd man själv ger – det kan skapa irritation och frustration.

Jag har skrivit många inlägg genom åren om influencers rätt att ta betalt för sitt arbete. Och jag det står jag verkligen för. Men jag skulle inte skriva ett sånt inlägg idag eftersom det här inte längre är något stort problem. Idag kan en stor influencer tjäna massor av pengar. Och vad man än tycker om den saken (själv tycker jag att det är lika rimligt/orimligt som att någon tjänar mycket pengar på att vara musiker, fotbollsproffs eller skådis) så gör det definitivt något med relationen mellan influencern och dess följare. Man kanske inte längre kan förutsätta att ens läsare bara ska heja på, köpa ens produkter och tycka att allt man gör är toppen? Tvärtom kommer vi nog få se fler och fler influencers vars läsarskaror vänder sig mot dem när de upplever att influencern tappar kontakt med verkligheten.

Efter en lång period när vi hejat på entreprenörer och älskat ekonomiska framgångssagor tror jag vi kommer märka av ett allt ökande klasshat, till följd av den ökade ojämlikheten i samhället. Det här är något vi influencers måste navigera kring och våga ta i. En influencer är som bekant ingenting utan sina följare.

4. Men vad gör du unge? 183 kommentarer

En rakt upp och ned-lista över lite olika hyss Lill-Emil gjort under sommaren.

3. Jag vill bara vara snygg är det för mycket begärt? 189 kommentarer

Fick ett psykbryt över alla nya kläder som säljs och vars enda uppgift verkar vara att göra bäraren obekväm och ful.

2. Vad du än gör bli aldrig bonde 197 kommentarer

Ett inlägg om realiteterna för en bonde. Jag fick sånt otroligt gensvar från bönder efter det här inlägget. Det finns en kokande frustration bland de som jobbar med Sveriges matförsörjning. Många står i begrepp att lägga ner sin verksamhet och här har vi ett enormt samhällsproblem under uppsegling.

  1. Kan vi bromsa den hysteriska babybusinessen 275 kommentarer

Årets mest engagerande inlägg handlar om hur ribban förflyttats kring allt som har med barn och graviditeter att göra. Hur en babyshower, pushpresent och gender reveal-party blivit någon slags norm. Engagerade många som höll med. Och många som höll mot. Precis som det ska vara – jag sitter ju inte på facit utan hoppas med mina tankar väcka era tankar och engagemang. Och i slutändan kanske jag lär mig något helt nytt och får nya insikter.