Va? Jag Àr ju en typisk fika-person! Det har jag alltid varit och kommer alltid vara. SÄ tÀnkte jag spontant hÀromdagen nÀr jag lÀste era olika lÀsarkommentarer till inlÀgget dÀr jag berÀttade om min sportvÀska. Framför allt handlade inlÀgget om att jag Àr lite mallig över att det i mitt DNA finns spÄr av trÀningsvanor som jag Àrvt och nu kan plocka fram nÀr jag jobbar pÄ att förbÀttra hÀlsan. SÄ hÀr reagerade lÀsaren Karro:

Åh vad jag Ă€r glad för din skull! PĂ„ riktigt glad. đŸ’ȘđŸ»đŸ’ȘđŸ»đŸ’ȘđŸ» Och samtidigt sur och lite avundsjuk. Jag har nĂ€mligen alltid tyckt att det varit sĂ„ skönt att lĂ€sa din blogg och kĂ€nna ”det finns en till som jag!” En till som inte hakat pĂ„ trĂ€ningstrenden och en till som vĂ€ljer kakor och bok framför skidspĂ„ret.

Avundsjuk pÄ mig? Kakmonstret Clara? Va?!

SĂ„ tĂ€nkte jag en stund till pĂ„ det Karro skrivit och började kolla katalogen över mina recept. År för Ă„r backade jag bakĂ„t i tiden och tametusan Karro – det verkar som att du Ă€r nĂ„got pĂ„ spĂ„ren!

Det var mer kakor förr. Överhuvudtaget mer sötsaker. Maffiga bakverk och smaskiga desserter duggade tĂ€tt 2010-2015, nĂ€r jag runt 25-30 Ă„r. De sötsaker jag fixade som ny smĂ„barnsmamma var ocksĂ„ mer spektakulĂ€ra Ă€n det jag bakar i dag.

2013 kan ha varit mitt söta rekordÄr! DÄ var mina bakverk och desserter iögonfallande. Den vÄrvintern bloggar jag till exempel om semlor, men framför allt bakade jag med kakao och socker. Det Àr varm choklad, söta chokladbollar till kaffet, kladdkaka med vit choklad, chokladmousse med apelsinsmak och dessutom en hel del annat vinterfika. Allt inom bara ett par mÄnader. MÄste haft en djup chokladperiod just innan jag fyllde 27!

Kolla bara in den hĂ€r skapelsen frĂ„n samma period!  VĂ€rmande dryck pĂ„ vit choklad med mjölk, marshmallows, marĂ€nger och grĂ€dde.

I den hÀr epoken snöar jag ocksÄ in pÄ vÄfflor. Innan 30 hade jag en rad olika recept för att reda ut hur man gör riktigt frasiga vÄfflor!

Trave med vÄfflor pÄ guldkantad tallrik.

Det verkar som att vĂ„rvintrarna fĂ„tt min söta tand att vĂ€xa. SĂ€rskilt under Bertil och Folkes smĂ„barnsĂ„r. Åh, kolla mina kladdkakemuffins frĂ„n ett barnkalas 2012:

Muffins av kladdkaks-smet stÄr fÀrdigbakade pÄ tÄrtfat. De Àr dekorerade med grÀdde och frukt.

Dessutom bakade jag semlor som sÄg ut som muffins:

Muffins? NĂ€r bakade jag ens sĂ„na senast… jo i höstas och dĂ„ sĂ„g de ut sĂ„ hĂ€r:

Mina muffins pĂ„ Ă€pple och yoghurt har minst sagt en vuxen aura. Ser att jag sjĂ€lv beskriver dem som “Lite lika hĂ€stfoder till utseendet”.

Vad har hÀnt sen 2015?
Bakade jag mig slut pÄ muffinsfluff, mousse och kladdkaka dÄ?
FörÄt jag mig pÄ coctailbÀr?
Satte jag slickepotten i halsen de första smÄbarnsÄren?

Svarar JA pÄ allt. Och jag kommer igen. Kakmonstret i mig kan inte dö. Mitt receptarkiv skvallrar om att mina söta perioder gÄr i skov. Lite upp och ner. Ett av mina första recept frÄn 2008 var till exempel nyttiga chokladbollar pÄ torkad frukt. Ser ut som nÄgot hÀsten lÀmnat i hagen. Men oj sÄ nyttiga!

Nyttiga chokladbollar blir inte lika runda som den traditionella chokladbollen, men lika god. vfmode-4031.jpg

Jag lovar – sockerbagaren Clara kommer igen! För Ă€ven om jag Ă€ter nyttigare nu Ă€n nĂ„gonsin Ă€lskar jag maffiga och vackra bakverk som jag gjorde 2010-2015. HĂ„ller just pĂ„ att fota nya recept till en ny bok jag gör med Annakarin… dreglar mellan tagningarna.

Tack Karro för din inspirerande kommentar! Kanske Àr det ocksÄ sÄ att olika sorters fika funkar för olika tider i livet? Jag tÀnker intet leva pÄ hÀstfoder ttills jag dör. Som tant kommer jag ogenerat fylla min assiett med smÄkakor. Sju sorter till galet starkt kaffe. Kakorna ska vara som smÄ hantverk. Som snurrorna i den hÀr filmen: