
Va? Jag är ju en typisk fika-person! Det har jag alltid varit och kommer alltid vara. Så tänkte jag spontant häromdagen när jag läste era olika läsarkommentarer till inlägget där jag berättade om min sportväska. Framför allt handlade inlägget om att jag är lite mallig över att det i mitt DNA finns spår av träningsvanor som jag ärvt och nu kan plocka fram när jag jobbar på att förbättra hälsan. Så här reagerade läsaren Karro:
Åh vad jag är glad för din skull! På riktigt glad. 💪🏻💪🏻💪🏻 Och samtidigt sur och lite avundsjuk. Jag har nämligen alltid tyckt att det varit så skönt att läsa din blogg och känna ”det finns en till som jag!” En till som inte hakat på träningstrenden och en till som väljer kakor och bok framför skidspåret.
Avundsjuk på mig? Kakmonstret Clara? Va?!
Så tänkte jag en stund till på det Karro skrivit och började kolla katalogen över mina recept. År för år backade jag bakåt i tiden och tametusan Karro – det verkar som att du är något på spåren!
Det var mer kakor förr. Överhuvudtaget mer sötsaker. Maffiga bakverk och smaskiga desserter duggade tätt 2010-2015, när jag runt 25-30 år. De sötsaker jag fixade som ny småbarnsmamma var också mer spektakulära än det jag bakar i dag.
2013 kan ha varit mitt söta rekordår! Då var mina bakverk och desserter iögonfallande. Den vårvintern bloggar jag till exempel om semlor, men framför allt bakade jag med kakao och socker. Det är varm choklad, söta chokladbollar till kaffet, kladdkaka med vit choklad, chokladmousse med apelsinsmak och dessutom en hel del annat vinterfika. Allt inom bara ett par månader. Måste haft en djup chokladperiod just innan jag fyllde 27!

Kolla bara in den här skapelsen från samma period! Värmande dryck på vit choklad med mjölk, marshmallows, maränger och grädde.
I den här epoken snöar jag också in på våfflor. Innan 30 hade jag en rad olika recept för att reda ut hur man gör riktigt frasiga våfflor!

Det verkar som att vårvintrarna fått min söta tand att växa. Särskilt under Bertil och Folkes småbarnsår. Åh, kolla mina kladdkakemuffins från ett barnkalas 2012:

Dessutom bakade jag semlor som såg ut som muffins:

Muffins? När bakade jag ens såna senast… jo i höstas och då såg de ut så här:

Mina muffins på äpple och yoghurt har minst sagt en vuxen aura. Ser att jag själv beskriver dem som “Lite lika hästfoder till utseendet”.
Vad har hänt sen 2015?
Bakade jag mig slut på muffinsfluff, mousse och kladdkaka då?
Föråt jag mig på coctailbär?
Satte jag slickepotten i halsen de första småbarnsåren?
Svarar JA på allt. Och jag kommer igen. Kakmonstret i mig kan inte dö. Mitt receptarkiv skvallrar om att mina söta perioder går i skov. Lite upp och ner. Ett av mina första recept från 2008 var till exempel nyttiga chokladbollar på torkad frukt. Ser ut som något hästen lämnat i hagen. Men oj så nyttiga!

Jag lovar – sockerbagaren Clara kommer igen! För även om jag äter nyttigare nu än någonsin älskar jag maffiga och vackra bakverk som jag gjorde 2010-2015. Håller just på att fota nya recept till en ny bok jag gör med Annakarin… dreglar mellan tagningarna.
Tack Karro för din inspirerande kommentar! Kanske är det också så att olika sorters fika funkar för olika tider i livet? Jag tänker intet leva på hästfoder ttills jag dör. Som tant kommer jag ogenerat fylla min assiett med småkakor. Sju sorter till galet starkt kaffe. Kakorna ska vara som små hantverk. Som snurrorna i den här filmen:
15 svar
Ja Clara kom med mera härliga bak igen ! Jag ser även fram emot härliga stunder i din trädgård med odling, matlagning m.m 🙂
Älskar sportiga och frilufsiga Clara. Älskar också kakClara med inställningen att det inte måste vara antingen eller. Mer skidturer i kombination med kladdkaka åt folket ♥️
Åh din vita kladdkaka har jag nog bakat typ 100 gånger <3
Jag gillar blandningen här på bloggen, variationen.
Sedan tänker jag att man behöver inte välja mellan att vara sportig/träna eller kakmonster. Det går att vara bådadera. 🎿🍪 Som Clara visar, befriande. Om något är det väl hälsosamt att också vara lite sportig om man är ett kakmonster? Viktigast att ta hand om sig, oavsett. 💕 Att inte överdriva åt något håll, hitta balansen och må bra. 💕
Filmsnutten får mig att längta efter fika med vänner… ☕️🍪 Det saknar jag mest detta år i pandemin.
Så kul med kakrevival! Det känns betryggande att det kommer en tid för kakor, även om det inte är just nu. Då kommer det en tid för gemensamhet och att dansa till solen går upp också.
Kanske inte så konstigt om du bakat färre och enklare bakverk när du varit utmattad tänker jag? Och sedan kom pandemin, och även om kakor är lika gott oavsett, så anstränger man sig väl gärna mer om man ska ha kalas och gäster än till vardagsfikat?
För övrigt håller jag med om att det inte behöver vara antingen eller, det kan väl förhoppningsvis vara både fika och skidåkning!
Jag känner mig djupt hedrad att min kommentar inspirerade till ett helt blogginlägg. Och tack för fikainspo!!! En dag önskar jag att jag OCKSÅ känner mig fullvuxen och vill påbörja mitt projekt mot ett hållbart och vettigt liv. Jag verkligen vill vilja detta med skidor och yougurtmuffins…. Fram tills dess har jag ju hela ditt underbara bloggarkiv!
Jag tror faktiskt att det kan finnas någon åkdersgradient i det där som du är inne på. Jag fyllde precis 38, brukade äta godis i stort sett varje dag, också omåttligt förtjust i kakor. Sen upptäckte jag att jag med samma vanor som i 25-årsåldern, väger typ 10 kg mer nu, efter fyra barn. Och nej det handlar inte bara om vikt, men det är inte kul att vara en oformlig klump med svag bål och dålig kondis. Så jag har skippat sötsaker detta år so far, går 10 000 steg per dagen och kör hemma styrketräning 2-3 pass i veckan. Jag kan snegla lite på barnens chips ( men äter majskakor på helgen istället) och kan ibland sukta lite efter en påse sura Ferrari, men annars är det otroligt hur pass lätt det ändå var att sluta med sött. Det måste ju ändå tyda på någon slags mognad! 😁 och en härlig känsla att se biceps bukta när man spänner den 😂
Hehe det är så roligt när jag följt dig och minns dessa bakverk du visade bilder på 😋😋 åren går!! Jag älskar alla dina inlägg om när du tränar och rör på dig!! Jag blir peppad av det 👍
Älskar variationen och perioderna här som i livet självt, upp och ner. Jag kan också se tillbaka på mig själv bakandes och fejandes till 1:ans 1 och 2-årskalas. Sen trillade syskonen in och något hände med den pastelliga ambitionen, och jag bara hoppas att vi kan fira hennes 10-årsdag med Pinchos eller sushi och slippa hemmakladdet😁
Jag är på SportClaras sida av livet men det betyder ju inte att jag inte gillar att titta på kakorna ändå! Även om jag inte sätter igång ett storbak i köket efter att ha läst bloggen.
Men det här hästfodret ska jag titta lite närmare på, se om det kan passa in i min diet!
Hej Clara,
FIKA doesn’t just mean “drink coffee”. It’s about a lot more, right? It’s about coming together and togetherness. It’s about humans, not machines. Humans of flesh and blood. Humans who have a heart, which someone understand and which someone like to listen to. And who have a soul that knows where it is at home. FIKA is simply something typical Swedish. … I think the main difference between humans and machines is that humans can grow. Jesus, I know I’m not a machine. But I am totally inexperienced in my craft and apparently too stupid to use a modern phone. Spring is just around the corner outside [in german we would say: spring stands in front of the door] and I can’t get that damn door open. She seems totally inhibited. All that I have written here and in other houses I have not written with bad faith. But it probably didn’t bring me any luck either. I will probably never understand what a beautiful gift it is when I am not told what was good for me or what I should and should not do. But thank you for everything, Clara. It is an honor to have been your guest. It was an experience. And I know any decent person would return the favor for it. That’s probably one of many things I still have to learn. Please say kindly greetings to your dear family … alla! And if you meet her eventually again, also Jonna. If she’s from your village, then she’s practically part of the family. Please, tell her I was very happy about her medals in Oberstdorf.
Much love to you all! ❤
Hej
Var kommer de snygga utemöblerna ifrån? Letar efter liknande!
Tacksam för svar
Jag vet att många gör sig lite lustiga över den rådande hälsotrenden men den gör ju gott! Till och med jag, jordens latmask som sett träning som slöseri med tid, tränar nu de flesta dagarna i veckan med devisen ”kort men ofta”. Det har fått mig att inse att även om träningen i sig inte är världens roligaste så är det en ovärderlig investering i mig själv som gör att jag kan lyfta ner mina barn från klätterställningar utan att ryggen kroknar, eller rulla runt med dem på golvet utan att kroppen känns som ett kylskåp. Och vilken jäkla seger det är att känna musklerna, styrkan och snabheten växa!
Vilken tur att jag hoppade på hälsotrenden 🙂
Heja Clara som börjat träna och sätta hälsan först!
Känns inspirerande för en nybliven tvåbarnsmamma vars kropp känns sliten och tiden till träning känns knapp.
Din blogg är fantastisk. Jag skulle inte sakna recept med en massa socker. Och det finns ju ganska mycket gott att baka utan rent socker. På paleo-bloggar finns många recept som isället innehåller frukt som sötning när man vill sätta guldkant på livet, men som ändå är väldigt goda. Det kunde kanske vara något?
I början smakar det lite annorlunda och inte så sött, men efter ett tag utan vanligt socker ställer kroppen om sig och man tycker att frukt som sötning är alldeles tillräckligt sött.
Mvh Malin