Jag tĂ€nker pĂ„ allt gott jag Ă€tit under Ă„ret – men framförallt vad mĂ„ltider betytt. Alla samtal kring en gryta, grill eller glasstallrik med chokladsĂ„s. Alla sammanhang maten skapat och alla dagar de varit pricken över i:et . HĂ€r Ă€r nĂ„gra av dem.

En skridskoutflykt med matlaget inledde januari. SkavsÄr, frusna tÄr, hungriga barn och bullens pilsnerkorv pÄ vÀrmning direkt i elden.

Stina hade bakat pizzabullar och bjöd pĂ„. “Ser Ă€ckligt ut!” sa Ulf glatt och mumsade i sig tvĂ„ pĂ„ raken.

Jungfrutur med skotern i februari och Gammor fick Äka i pulkan bak. Vi grÀvde ner oss i en slÀnt och fikade. Korv till barnen och pastasallad till oss. Brrrr, det var kallt men gott.

I mars var det verandapremiÀr. För trots att den Àr oisolerad och ouppvÀrmd kan solen vÀrma den till sköna 25 grader en solig marsdag. Jag och Bertil stÀdade ur verandan ihop, skurade ordentligt och möblerade om. Sedan firade vi med en hastigt hopsvÀngd tuppkaka.

I april hade vi matlag och Albin bjöd pĂ„ meze. Det var stilla veckan – fast en ovanligt bullrig sĂ„dan. SĂ„ hĂ€r skrev jag.

Ibland nÀr vi ses Àr stÀmningen hög och ibland Àr den lÄg. NÄgon grÄter, nÄgon berÀttar nÄgot svÄrt, nÄgon Àr irriterad pÄ sin partner, nÄgon Àr arg för nÄgot som har hÀnt pÄ jobbet. SÄ fint att fÄ finnas dÀr i vÄtt och torrt och dela vardagens glÀdjeÀmnen och utmaningar.

I maj kom min vĂ€n Frida över pĂ„ en fika. Det var sĂ„ varmt pĂ„ verandan att vi fick vĂ€dra korsdrag. Och samtidigt dricka ohemula mĂ€ngder Ă€ppelmust – eftersom vi pratade oss törstiga.

PÄ midsommarafton var det tjugosju grader och vi hade en gemensam kompispicknick pÄ SjungaregÄrden. Bertil kylde skallen med frysklamp och vi var nöjda över att ha paxat en plats pÄ skuggsidan.

Vi Ät middag i det gröna hemma hos Albin och Ulrika i juli. SmÄbarnen med eget bord och Folke som blivit sÄ stor och ansvarstagande att han sjÀlvmant gick och skar upp köttet till barnen.

Sommarens sista saftkalas i trÀdgÄrden. Gammor kom och hÀlsade pÄ strax innan skolstarten och vi visade henne vÄr bÀsta badsjö, byggde lego och grillade.

Vi stÀngde sommarstugan i september. Jag Äkte upp med barnen och min moster och vi hade nÄgra riktigt fina dagar tillsammans. Dimma, duggregn och flÀskgrillning i öppen spisen.

I oktober blev det billiga restmiddagar pÄ kylskÄpsrens. Bland annat en alldeles ockult god lök- och potatissoppa.

Det blev allhelgonamiddag med slĂ€kten – som en final pĂ„ ett hĂ€rligt höstlov. Jag gjorde en kreolsk gryta och en enorm saffranspannkaka till efterrĂ€tt. Stadig mat sĂ„ man stĂ„r emot kylan och dimman bĂ€ttre.

Och sÄ julfrukosten. Den traditionsenliga. Med kakor, bullar och starkt kaffe. Barn spÀnda som fiolstrÀngar och förÀldrar med trött rufs och pÄsar under ögonen efter en alldeles för sen uppesittarkvÀll med julförberedelser.