Eftersom det idag är Husmanskostens Dag tänkte jag slå till och tipsa om några av mina receptfavoriter på just husmanskost. Husmanskost är ju en del av vårt kulturarv och baseras på ingredienser som vi har kunnat framställa här uppe i kalla, karga norden. Rena smaker, försiktig kryddning och bra råvaror. Mat gjord för människor som lever under enkla förhållande, arbetar hårt och uthärdar tufft klimat.
Jag kan tycka att det är synd att vår husmanskost blir så styvmoderligt behandlad av många svenskar. Jämför det med stoltheten en japan, fransman eller italienare känner för sin egen matkultur. Men det kan vi ju tillsammans hjälpa till att ändra på! Genom att fortsätta laga och bjuda på vårt kulturarv.

Världens enklaste och godaste köttfärslimpa

Mitt bästa recept på potatismos.


Rasande goda raggmunkar med fläsk

En film om hur jag gör min mormors palt.

Smarrig ugnspannkaka med hjortronsylt

Korvstroganoff som barnen älskar!


34 svar
Älskar att du skriver ”observera att inte göra potatismos av färskpotatis..”. De flesta utgår från att man kan sådant. Själv hör jag till kategorin som inte lärt mig och blir så glad när man skriver ut och är tydlig 😂😅
Färskpotatismos är JÄTTEGOTT! Det är en myt att det inte skulle gå.
Hur gör du det? Mitt blir alldeles segt som slime
En må ikke ha salt i kokevannet.
Kollade just in ditt recept på potatismos. Jag gör likadant, fast utan muskot (för att jag inte gillar det) och socker (för att jag aldrig ens tänkt tanken). Nästa gång jag gör potatismos ska jag testa med lite socker!
Jag är helt med på att det kan framhäva smaken.
Jag brukar ha i lite socker när jag gör köttfärssås för att bryta av syran i de krossade tomaterna och jag tycker att det ger en mildare, mustigare smak. Blir intressant att testa i potatismos. 😀
Säkert gott, men skulle vara fint med lite mer vegetariskt också. För det är ju också en del av vårt arv, att man inte hade möjlighet att äta kött varje dag. (Även om folk lätt tror annat).
Pannkakan är vegetarisk, så även raggmunkarna om man byter ut fläsket som tillbehör. Och rätterna med köttfärs går utmärkt att göra med vegofärs, korv finns också som vegetarisk alternativ att ha i stroganoffen.
Spännande! En googling på Husmanskost ger inte mycket vegetariska alternativ. Vilka rätter tänker du på?
Soppor förstås, kan jag gissa men sen tar det slut.
Jag hör till dem som tror att man åt kött nästan varje dag för att man tog till vara på hela djuret men lär mig gärna!
grönsakssoppa med klimp. Palt utan fläsk, platt eller med annat innehåll på modernt vis. Ärtsoppa. Pannkaksrätter. Gröt, som man sen gjorde pudding och vällingvarianter utav. Man gjorde också välling och pudding av ris och makaroner. Sen tror jag också att det var kött i de flesta rätter men bara lite, eftersom det var dyrt. Precis som annan bondkost i Italien, asien osv.
Ris o makaroner fanns inte förr, bara grötris till jul
Man åt nog väldigt mycket fisk och sill också i varje fall vid kuster o sjöar som faktiskt har haft flest invånare genom tiderna. Mycket mer fisk än vad folk äter nu med steksill ena dagen sillrester till frukostmackan o kokt torsk till lunch. Saltsill rökt o torkad fisk (lutfisk!). Lär ha bakats bröd på Gotland med sill inuti , finns motsvarigheter andra sidan Östersjön. Vissa inlandslän hade sämre tillgång på kustfisk med jod och därför var det vanligare med struma i inlandstrakter.
Soppa på beniga bitar ibland som värmdes nästa dag också. Saltat rimmat kött som i ärtsoppan. Eller med rotmos JA ÄRTSOPPAN! o bruna bönor som ju är lite sötsliskiga. Vet någon nåt traditionellt recept på bönor som inte är sötade? Förr skall man ha odlat bovete söderut men det är glömt. Korngrynsmat o pölsa lever väl norröver. Goda tunna bröd med kormjöl Det saltade o rökta fläsket hade man som ”krydda” i diverse kolhydratmat och får väl anses som livräddare förr. Tvärtom nu…Särskilt om man överdoserar o äter fläsk med bönor och inte bönor med fläsk. Råmjölkspannkaka måste ha varit vanligare förr. Ostkakan lever, hurra hurra
Ja så var det nog ofta. Min mamma, född 41 , i ett småbrukarhem i Uppland, berättade att de åt sill i olika former nästan varje dag, och potatis och grönsaker om de odlade. Mycket ärtor också.
Min farmor, född 1905, berättade att de när hon var liten åt mycket mjölkmat. och kålrötter.De var fattiga småbönder så köttet var insaltat och vattnades ur. Mycket lever o njure. Så jag fick uppfattningen att de åt kött. Men hela djuret.
Naturligtvis mycket rotgrönsaker men rent vegetariskt, utan mjölk o ägg tex åt de inte. Djuren stod för en stor del av maten.
Ha, kul.. gjorde kroppkakor för första gången på år å dar, just idag! Utan att ha minsta aning om detta ☺️
❤️
Oh så gott! Blir sugen på att testa flera recept! Ett perfekt potatismos är bara så gott.
Husmanskost är ofta underskattad. Jag tycker personligen att det finns väldigt många goda husmansrätter. Jag blir glad då jag hamnar på en restaurang som serverar husmanskost. Själv äter jag inte kött, men gärna fisk och vegetariskt. Tack för detta inspirerande matinlägg. Kul att du hyllar våra svenska mattraditioner.
Ojoj så gott, älskar verkligen husmanskost. jag hade slukat i mig alla de där om jag kunnat, mums. Jag delar ju också ut många goda recept, kanske något faller dig i smaken av dem.
Tack för du delade med dig av dessa
Mums! Några andra favoriter:
Bohuslänsk fiskpudding
Kåldolmar
Rotmos
Rotmos och fläsklägg är så gott.
Vad glad jag blir att du skriver om husmanskosten! Klart vi ska vara stolta över den. Inte bara för att den är ett kulturarv utan för att det också är himla gott 😊
Favoriten i vårt hem: stuvade makaroner och falukorv!
Älskar ditt recept på köttfärslimpa. Tyckte inte det var gott tidigare. Men nu älskar jag det. Har även provat med kantarellsoppa istället och det blev nästan ännu godare ☺️
Å hur känner jag inte till denna dag? Älskar husmanskost! Har som kommentaren ovan justerat alla till vegetariska varianter men funderar också på vad man traditionellt hade för vegetariska recept när (om?!) kött varit en lyx/bristvara i Sverige.
Andra favoriter är
Dillstuvad potatis med isterband
Brunkål
Porterstek
Kalops
Rökt lax
Havregrynsgröt
Jag älskar husmanskost och lagar det till min svensk/amerikanska familj flera ggr i veckan, dom tycker att det är så gott och är glada att ha en svenska traditioner.
Älskar husman! Älskar att det också finns så många variationer, ungefär som dialekter. Öländska kroppkakor är ju inte som småländska t.ex. Likaså kan tillbehören och hur man äter en rätt skilja sig åt. Några av mina favoriter utöver din lista är: Kålpudding. Ärtsoppa. Isterband med dillstuvad potatis. Pytt i panna!
Och så vill jag tipsa om öländsk lufsa, SÅ gott!
Ärtsoppa, kålsoppa och rotmos hör också till husmanskosten. Stuvade morötter åt jag ofta som barn o h gör fortfarande. Stekt sill inte att förglömma.
Ja, stuvade morötter till bruna bönor med fläsk, mums!
Jag vill säga tack för ditt tidigare inlägg om mat, att mat inte alltid kan vara en njutning utan är ett bränsle.
Det har jag börjat nämna för barnen när de gnäller över maten vareeeviga dag.
Som dansk torpar i södra Småland tycker jag faktiskt att ni är bra på att vara stolt över husmanskosten – något vi danskar skulle kunna lära oss något av!
Jag säger bara det, idag blir det bruna bönor med fläsk.
Bönorna spetsade med ättika och sirap.
Stekt sill med potatismos, rårörda lingon och lite hackad lök är kanske det godaste jag vet. Och kåldolmar (jag brukar välja kalkonfärs) med gräddsås eller skysås, lingon och kokt potatis är kanske tvåa.
Måste tillägga pepparroten som krydda. Borde kunna spridas som delikatess utomlands. Gädda är väl knappt ätbar nu men var en underbar delikatess med smält smör o riven pepparrot. Kokt vanlig sill med gräslökssås på sillspadet. (I Bohuslän hade de krusbär till istället för citron till stekfisk, makrill!) Stekta småtorskar, paneras lätt med rågmjöl, måste ha varit vanligare än stora fiskar.Stekta hela småtorskar är supergott (Ibland hade man aningen utspädd ättika till som syrlig krydda se kryddställ förr). (Massor av olika lokala småfiskar i sjöar stektes snabbt åts snabbt o glömdes snabbt tydligen. Ålen var underbart god…Har även ätit kokt insaltad (urvattnad) ål med senapssås. Insaltat var ju förådshushållningens vanligaste? metod före frysen
Din köttfärslimpa är faktiskt den enda jag gör nu för tiden…snabbt, enkelt och sjukt god. Tack för den