Med bara nĂ„gra dagar kvar pĂ„ 2021 har det blivit dags för den traditionsenliga Ă„rssammanfattningen! Brukar ju göra den hĂ€r inventeringslistan varje Ă„r. HĂ€r hittar du 20202019,  20182017,  20162015201420132012 och 2011 och 2010 ifall du av nĂ„gon outgrundlig anledning skulle vara intresserad av att lĂ€sa.

Gjorde du nĂ„got 2021 som du aldrig gjort förut? Ja jag började fĂ„ styr pĂ„ min arbetstid och reglera den som en normal, vettig mĂ€nniska. SĂ„ less pĂ„ mig sjĂ€lv – varför har det tagit sĂ„dan tid?

Genomdrev du nÄgon stor förÀndring? Ja mÄnga med min hÀlsa. Jag höll i med trÀning, med bÀttre mat, med att ta hand om mig sjÀlv. Och sedan genomdrev vi nÄgra stora, efterlÀngtade renoveringar hemma vilket avsevÀrt förbÀttrat vÄrt vardagsliv. Att bygga en tvÀttstuga, att göra en groventré med bra förvaringssystem och att renovera köket.

Blev nĂ„gon/nĂ„gra av dina vĂ€nner förĂ€ldrar i Ă„r? Ja, min vĂ€n Emma.

Vilket datum frÄn Är 2021 kommer du alltid att minnas? Kan inte komma pÄ ett enda specifikt datum. Men hela veckan i farmors hus med syrran, pappa, farbror och faster minns jag med vÀrme. SÄ glad att jag tÀnkte rÀtt och skyndade mig dit sÄ fort de alla var vaccinerade.

Dog nĂ„gon som stod dig nĂ€ra? Nej, tack och lov inte.

Vilka lĂ€nder besökte du? Jag höll mig i Sverige, sĂ„klart.

BÀsta köpet? Alla timmar vi köpt av hantverkare

Gjorde nĂ„gonting dig riktigt glad? LĂ€ngdskidĂ„kningen, trĂ€ningen, att leva mer i enlighet med mina vĂ€rderingar. Erica sa att under de Ă„r hon kĂ€nt mig har hon aldrig sett mig mĂ„ sĂ„ bra som nu. Och det stĂ€mmer verkligen. Inte sĂ„ mycket pĂ„ grund av yttre omstĂ€ndigheter kanske – som för att jag ordnat med mina inre omstĂ€ndigheter.

Saknade du nÄgot under Är 2021 som du vill ha Är 2022? En frisk höst.

Vad önskar du att du gjort mer? Haft mer ensamtid. Jag kan drömmande tÀnka tillbaka pÄ den ensamtid (och det har inte varit mycket) som jag fÄtt det hÀr Äret.

Vad önskar du att du gjort mindre? Legat och scrollat i telefonen pĂ„ kvĂ€llarna nĂ€r jag egentligen borde ha lĂ€st en bok.

Favoritserier frĂ„n Ă„ret som gĂ„tt? PĂ„ kvĂ€llarna nĂ€r jag hamnar framför datorn och fĂ„r vĂ€lja mellan serie och blogg sĂ„ föredrar jag nĂ€stan alltid att blogga. DĂ€rför ser jag sĂ„ lite serier nu för tiden. Men okej – Ă€r vĂ€ldigt glad för att jag upptĂ€ckt Veep – sist pĂ„ bollen visserligen. Rolig och lagom engagerande serie dĂ€r det inte gör nĂ„got om man tar tre veckors uppehĂ„ll mellan avsnitten. Tycker ocksĂ„ mycket om White Lotus och sĂ„klart Sucessions tredje sĂ€song. Är sĂ„ spĂ€nnande att se serier dĂ€r man inte tycker om en enda karaktĂ€r och Ă€ndĂ„ lyckas bli sĂ„ engagerad.

BĂ€sta boken du lĂ€st i Ă„r?  Sekten: ett reportage om Knutby Filadelfia av Anna Lindman. Tips, tips! Noll snaskigt och sensationellt. Bara djupt gripande och berörande. Fick mĂ„nga nya insikter.

Största musikaliska upptÀckten? Att jag mest bara lyssnar pÄ musik nÀr jag trÀnar nu för tiden. De lÄtar jag lyssnat allra mest pÄ har varit What have I done av Anna Ternheim, En hand i himlen av Jonathan Johansson, Paper Planes av M.I.A och I see you baby av Groove Armada. Extremt bra springmusik. LÀngtar efter att börja Äka lÀngd till den ocksÄ. Utöver det var Kacey Musgraves en fin ny bekantskap som ofta spelats nÀr jag varit ute och kört bil.

Vad var din största framgĂ„ng pĂ„ jobbet 2021?  KĂ€nner mig sĂ„ glad över att bĂ„de min instagram och blogg lever och mĂ„r. Att vĂ„ga plocka bort (nĂ€stan) allt annat har varit ett framgĂ„ngskoncept. Är sĂ„klart ocksĂ„ glad över att Nu bakar vi fick pris som Ă„rets mĂ„ltidslitteratur för barn och fĂ„r representera Sverige i Kokboks-VM.

Största framgĂ„ng pĂ„ det privata planet? Att jag lyckats minska stressnivĂ„erna. I vĂ„ras kĂ€mpade jag jĂ€ttemycket min stress och lĂ€ste boken ÅterhĂ€mtningsguiden (har bloggat om den hĂ€r) och arbetade aktivt med nya strategier. Under hösten har jag inte behövt öppna den en enda gĂ„ng. Jag har helt enkelt inte varit sĂ€rskilt stressad.

Största misstaget? Vilket av alla misstag ska jag vĂ€lja? Tycker jag stĂ€ller till det pĂ„ nĂ„got sĂ€tt nĂ€stan dagligen. Men okej – en stor sak Ă€r att jag Ă€r en sĂ„n fegis vad gĂ€ller ekonomi. Tycker det Ă€r otĂ€ckt, svĂ„rt och lĂ€skigt och Ă€r dĂ€rför urdĂ„lig pĂ„ allt som rör det. Stort misstag.

Var du gladare eller ledsnare i Är jÀmfört med tidigare Är? Gladare sÄ fort restriktionerna började slÀppa. Jag skyndade mig verkligen att ta tillvara pÄ allt jag plötsligt kunde göra. TrÀffa Àldre slÀktingar, gÄ pÄ restaurang, Äka till Astrid Lindgrens vÀrld med barnen. Det Àr jag glad för nu nÀr det stramats Ät igen. Jag har fÄtt hÀmta syre sÄ att jag orkar med Ànnu en isolerad vinter.

Vad spenderade du mest pengar pĂ„? Att minska min arbetsbelastning. Kostade mig flera hundratusen kronor och det kommer synas i mitt bokslut. Men det syns ocksĂ„ i mitt mĂ„ende och dĂ„ Ă€r det vĂ€l vĂ€rt det tĂ€nker jag.

NÄgot du önskade dig och fick? Jag fick in en trÀningsrutin, jag fick ett vaccin, jag fick ha en sommar med betydligt mer energi Àn sommaren innan. Jag fick ocksÄ ordning pÄ Ulfs störda sömn. Det var vÀlbehövligt.

NÄgot du önskade dig och inte fick? Att ledigt trÀna pÄ 80 kilo i marklyft lagom till jul. Det gick Ät pipsvÀngen efter alla sjukdomar. StÄr och stampar pÄ samma vikter som tidigare eftersom jag aldrig fÄr vara frisk nog att ta mig framÄt.

Vad gjorde du pĂ„ din födelsedag 2021? Jag minns knappt – kommer bara ihĂ„g det som en dag nĂ€r jag kĂ€nde mig firad och glad. Men som tur Ă€r har jag bloggat om det och nĂ€r jag lĂ€ser inlĂ€gget ser jag att det stĂ€mmer.

Finns det nÄgonting som skulle gjort ditt Är Ànnu bÀttre?  Om jag hade hÄllit i med trÀningen i somras. Till den hÀr sommaren Àr mitt mÄl att inte ta nÄgot uppehÄll utan fortsÀtta trÀna pÄ egen hand. Det borde jag vÀl fixa? Vid det laget har jag ju trÀnat sÄ lÀnge att rutinen borde sitta. Den hÀr sommaren kommer dessutom bli vÀldigt annorlunda Àn tidigare somrar. Jag kan berÀtta mer om det sÄ smÄningom.

Vad fick dig att mĂ„ bra? Att leva ett liv mer i enlighet med mina egna önskningar och vĂ€rderingar.

Vem saknade du? Har kÀnt en vÄldsam saknad efter min mormor. Hon var sÄ dÄlig nÀr hon dog att det nÀstan var en befrielse att hon fick somna in. Sedan kom pandemin och dÄ kÀnde jag mig tacksam över vetskapen om att hon slapp genomlida den i isolering. Men nu nÀr allt det dÀr Àr förbi sÄ har saknaden kommit över mig vÀldigt starkt. Jag tÀnker pÄ henne ofta. Skulle verkligen behöva hennes energi, humor och osentimentalitet i mitt liv.

De bÀsta nya mÀnniskorna du trÀffade? KÀnns hemskt att sÀga men jag tror inte jag trÀffat nÄgon ny det hÀr Äret? Jag har ju mest varit hemma.

Mest stolt över? Vet att jag brukar svara barnen eller liknande sjÀlvklarheter. Men om jag ska sÀga nÄgot helt annat sÄ tÀnker jag framhÄlla trÀdgÄrden. Den har verkligen vuxit upp och blommat ut till precis det jag drömt om. Har misströstat sjÀlv mÄnga gÄnger men nÀr slÀkten och vÀnnerna kom förbi i somras kÀnde de knappt igen sig i förvandlingen den genomgÄtt.

Högsta önskan just nu? Att vi ska slippa lindrigt ifrÄn alla sjukor under 2022. Att operation jag ska genomgÄ i vinter ska gÄ bra och att det hÀr ska bli ett Är nÀr jag fÄr fortsÀtta befÀsta bra vanor.

Vad tÀnker du göra annorlunda nÀsta Är? Vara mycket mer i min sommarstuga och gÄ pÄ fler dyra hudvÄrdsbehandlingar. Jag har ett nyÄrslöfte ocksÄ. Men mer om det i ett annat inlÀgg.