Med bara några dagar kvar på 2021 har det blivit dags för den traditionsenliga årssammanfattningen! Brukar ju göra den här inventeringslistan varje år. Här hittar du 20202019,  20182017,  20162015201420132012 och 2011 och 2010 ifall du av någon outgrundlig anledning skulle vara intresserad av att läsa.

Gjorde du något 2021 som du aldrig gjort förut? Ja jag började få styr på min arbetstid och reglera den som en normal, vettig människa. Så less på mig själv – varför har det tagit sådan tid?

Genomdrev du någon stor förändring? Ja många med min hälsa. Jag höll i med träning, med bättre mat, med att ta hand om mig själv. Och sedan genomdrev vi några stora, efterlängtade renoveringar hemma vilket avsevärt förbättrat vårt vardagsliv. Att bygga en tvättstuga, att göra en groventré med bra förvaringssystem och att renovera köket.

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år? Ja, min vän Emma.

Vilket datum från år 2021 kommer du alltid att minnas? Kan inte komma på ett enda specifikt datum. Men hela veckan i farmors hus med syrran, pappa, farbror och faster minns jag med värme. Så glad att jag tänkte rätt och skyndade mig dit så fort de alla var vaccinerade.

Dog någon som stod dig nära? Nej, tack och lov inte.

Vilka länder besökte du? Jag höll mig i Sverige, såklart.

Bästa köpet? Alla timmar vi köpt av hantverkare

Gjorde någonting dig riktigt glad? Längdskidåkningen, träningen, att leva mer i enlighet med mina värderingar. Erica sa att under de år hon känt mig har hon aldrig sett mig må så bra som nu. Och det stämmer verkligen. Inte så mycket på grund av yttre omständigheter kanske – som för att jag ordnat med mina inre omständigheter.

Saknade du något under år 2021 som du vill ha år 2022? En frisk höst.

Vad önskar du att du gjort mer? Haft mer ensamtid. Jag kan drömmande tänka tillbaka på den ensamtid (och det har inte varit mycket) som jag fått det här året.

Vad önskar du att du gjort mindre? Legat och scrollat i telefonen på kvällarna när jag egentligen borde ha läst en bok.

Favoritserier från året som gått? På kvällarna när jag hamnar framför datorn och får välja mellan serie och blogg så föredrar jag nästan alltid att blogga. Därför ser jag så lite serier nu för tiden. Men okej – är väldigt glad för att jag upptäckt Veep – sist på bollen visserligen. Rolig och lagom engagerande serie där det inte gör något om man tar tre veckors uppehåll mellan avsnitten. Tycker också mycket om White Lotus och såklart Sucessions tredje säsong. Är så spännande att se serier där man inte tycker om en enda karaktär och ändå lyckas bli så engagerad.

Bästa boken du läst i år?  Sekten: ett reportage om Knutby Filadelfia av Anna Lindman. Tips, tips! Noll snaskigt och sensationellt. Bara djupt gripande och berörande. Fick många nya insikter.

Största musikaliska upptäckten? Att jag mest bara lyssnar på musik när jag tränar nu för tiden. De låtar jag lyssnat allra mest på har varit What have I done av Anna Ternheim, En hand i himlen av Jonathan Johansson, Paper Planes av M.I.A och I see you baby av Groove Armada. Extremt bra springmusik. Längtar efter att börja åka längd till den också. Utöver det var Kacey Musgraves en fin ny bekantskap som ofta spelats när jag varit ute och kört bil.

Vad var din största framgång på jobbet 2021?  Känner mig så glad över att både min instagram och blogg lever och mår. Att våga plocka bort (nästan) allt annat har varit ett framgångskoncept. Är såklart också glad över att Nu bakar vi fick pris som årets måltidslitteratur för barn och får representera Sverige i Kokboks-VM.

Största framgång på det privata planet? Att jag lyckats minska stressnivåerna. I våras kämpade jag jättemycket min stress och läste boken Återhämtningsguiden (har bloggat om den här) och arbetade aktivt med nya strategier. Under hösten har jag inte behövt öppna den en enda gång. Jag har helt enkelt inte varit särskilt stressad.

Största misstaget? Vilket av alla misstag ska jag välja? Tycker jag ställer till det på något sätt nästan dagligen. Men okej – en stor sak är att jag är en sån fegis vad gäller ekonomi. Tycker det är otäckt, svårt och läskigt och är därför urdålig på allt som rör det. Stort misstag.

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år? Gladare så fort restriktionerna började släppa. Jag skyndade mig verkligen att ta tillvara på allt jag plötsligt kunde göra. Träffa äldre släktingar, gå på restaurang, åka till Astrid Lindgrens värld med barnen. Det är jag glad för nu när det stramats åt igen. Jag har fått hämta syre så att jag orkar med ännu en isolerad vinter.

Vad spenderade du mest pengar på? Att minska min arbetsbelastning. Kostade mig flera hundratusen kronor och det kommer synas i mitt bokslut. Men det syns också i mitt mående och då är det väl värt det tänker jag.

Något du önskade dig och fick? Jag fick in en träningsrutin, jag fick ett vaccin, jag fick ha en sommar med betydligt mer energi än sommaren innan. Jag fick också ordning på Ulfs störda sömn. Det var välbehövligt.

Något du önskade dig och inte fick? Att ledigt träna på 80 kilo i marklyft lagom till jul. Det gick åt pipsvängen efter alla sjukdomar. Står och stampar på samma vikter som tidigare eftersom jag aldrig får vara frisk nog att ta mig framåt.

Vad gjorde du på din födelsedag 2021? Jag minns knappt – kommer bara ihåg det som en dag när jag kände mig firad och glad. Men som tur är har jag bloggat om det och när jag läser inlägget ser jag att det stämmer.

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?  Om jag hade hållit i med träningen i somras. Till den här sommaren är mitt mål att inte ta något uppehåll utan fortsätta träna på egen hand. Det borde jag väl fixa? Vid det laget har jag ju tränat så länge att rutinen borde sitta. Den här sommaren kommer dessutom bli väldigt annorlunda än tidigare somrar. Jag kan berätta mer om det så småningom.

Vad fick dig att må bra? Att leva ett liv mer i enlighet med mina egna önskningar och värderingar.

Vem saknade du? Har känt en våldsam saknad efter min mormor. Hon var så dålig när hon dog att det nästan var en befrielse att hon fick somna in. Sedan kom pandemin och då kände jag mig tacksam över vetskapen om att hon slapp genomlida den i isolering. Men nu när allt det där är förbi så har saknaden kommit över mig väldigt starkt. Jag tänker på henne ofta. Skulle verkligen behöva hennes energi, humor och osentimentalitet i mitt liv.

De bästa nya människorna du träffade? Känns hemskt att säga men jag tror inte jag träffat någon ny det här året? Jag har ju mest varit hemma.

Mest stolt över? Vet att jag brukar svara barnen eller liknande självklarheter. Men om jag ska säga något helt annat så tänker jag framhålla trädgården. Den har verkligen vuxit upp och blommat ut till precis det jag drömt om. Har misströstat själv många gånger men när släkten och vännerna kom förbi i somras kände de knappt igen sig i förvandlingen den genomgått.

Högsta önskan just nu? Att vi ska slippa lindrigt ifrån alla sjukor under 2022. Att operation jag ska genomgå i vinter ska gå bra och att det här ska bli ett år när jag får fortsätta befästa bra vanor.

Vad tänker du göra annorlunda nästa år? Vara mycket mer i min sommarstuga och gå på fler dyra hudvårdsbehandlingar. Jag har ett nyårslöfte också. Men mer om det i ett annat inlägg.