En av våra drömmar när vi först flyttade ut på landet var att så småningom bli självförsörjande på mat. I år kommer vi att närma oss den drömmen än mer.

Men det har tagit lite tid att komma hit. Första åren odlade vi väldigt småskaligt i pallkragar och ett enkelt trädgårdsland. Men förra året sålde vi vår ena bil och köpte mer mark för pengarna. I somras kunde vi då äntligen utöka odlingen betydligt! Här på bilden slår vi kornet med lie.

En nyckel har också varit våra grannkompisar som vi gör så mycket tillsammans med. De vill precis som oss bli självförsörjande så vi driver odlingen och bruket tillsammans. Delar på arbetet och delar på skörden. Barnen får vara med hela tiden!

I år kommer vi odla alltifrån kålrabbi, morötter, spenat, majrovor, tomater, gurkor, korn, squash, bönor och kryddor till potatis i mängder såklart! Dessutom kommer vi återigen ha grisar och även höns. Det mesta odlar vi till oss själva (eller som foder till djuren). Men överskottet kommer vi att sälja på gården under skördetid. Vi kommer alltså öppna en liten gårdsbutik! Så himla roligt! Och förhoppningsvis samtidigt få inkomster som täcker gödsel, utsäde, bränsle och redskap.

Det känns så spännande att komma närmre den dröm vi hade när vi flyttade hit. Om att kunna leva enklare, äta bättre, låta barnen vara nära naturen och djuren och uppleva alla årstider. Att kunna få mat som är fri från gifter och som gör oss mindre beroende av att tjäna en massa pengar. När vi i somras stod i den stora potatisåkern båda familjerna, med barnen springande kring benen och alla arbetade ihop. Då kändes det så himla rätt i precis hela kroppen.

Vad man missar när man köper morötter

Så lever vi självförsörjande

Som vi sår får vi skörda

Den stora härliga potatisfestivalen

Potatis i populärkulturen