Med bara nÄgra dagar kvar pÄ 2022 har det blivit dags för den traditionsenliga Ärssammanfattningen! Brukar ju göra den hÀr inventeringslistan varje Är. HÀr hittar du 2021, 2020, 2019,  2018, 2017,  2016, 2015, 2014, 2013, 2012 och 2011 och 2010 ifall du av nÄgon outgrundlig anledning skulle vara intresserad av att lÀsa.

Gjorde du nÄgot 2022 som du aldrig gjort förut? Jag fiskade krÀftor för första gÄngen, gick ensam pÄ bio (sÄg Triangle of sadness) testade att klÀttra, tog 85 kg i marklyft samt opererades under narkos.

Genomdrev du nÄgon stor förÀndring? Jag vet inte om jag kan sÀga att jag genomdrev det. Men jag började med ett nytt sÀtt att förhÄlla mig till stÀdning och ordning och reda och det har visat sig funka vÀldigt bra.

Blev nÄgon/nÄgra av dina vÀnner förÀldrar i Är? Ja, flera stycken. Men sist jag försökte rÀkna upp alla glömde jag hÀlften sÄ den fadÀsen gör jag inte om.

Vilken dag frÄn Är 2022 kommer du alltid att minnas?  MÄnga dagar med starka kÀnslor som kommer vara etsade i mitt minne för evigt. Första maj, begravningen, att vakna upp efter operationen.

Dog nÄgon som stod dig nÀra? Ja, jag tycker att hela det hÀr Äret har kantats av död pÄ olika sÀtt. Framförallt för att min kÀra farbror dog. Men utöver det har det varit sÄ mÄnga tragiska dödsfall och sjukdomar i min nÀrhet. Jag har ofta kÀnt mig mörk. Vet inte vad jag skulle göra om jag inte hade min tro att luta mig mot.

Vilka lÀnder besökte du? Var bara i Sverige. Har inte varit nÄgon annanstans sedan 2018. LÀngtar dock fruktansvÀrt mycket efter att resa.

BÀsta köpet? En massa svarta flossade galgar för att göra iordning min klÀdkammare och Äterigen ta den i bruk. Har besparat mig sÄ mycket bryderi genom att organisera om min garderob, laga, tvÀtta och sortera den. HÀr finns ett inlÀgg om saken.

Gjorde nÄgonting dig riktigt glad? Skrattade gott Ät den nya sÀsongen av Varan-tv. Men glad pÄ djupet blev jag av beskedet om att Bertils klass fÄr gÄ kvar pÄ byaskolan Àven i sexan och slipper börja högstadiet redan nÀsta Är.

Saknade du nÄgot under Är 2022 som du vill ha Är 2023? Jag vill ha mer kultur i mitt liv!

Vad önskar du att du gjort mer? Fler saker med hög verkshöjd. Det Ă€r sĂ„ lĂ€tt hĂ€nt nĂ€r man har ett jobb som gĂ„r ut pĂ„ att hela tiden producera saker – att sjĂ€lva tempot blir mĂ„ttstocken. Ju mer desto bĂ€ttre. Men jag vill egentligen göra fĂ€rre men vĂ€rre. Och mĂ€rker hur roligt och tillfredsstĂ€llande det Ă€r nĂ€r man verkligen lĂ€gger ner sjĂ€l och hjĂ€rta i nĂ„got. Som jag gjort med mitt vinterprat.

Vad önskar du att du gjort mindre? Fastnat pĂ„ instagram. Hatar deras nya algoritmer som gör att det jag verkligen vill se försvinner och att jag istĂ€llet fastnar i att lĂ€gga tid pĂ„ sĂ„nt som jag inte ens bryr mig om. Funderar pĂ„ att lĂ€sa SkĂ€rmhjĂ€rnan av Anders Hansen och se om jag kan reglera min skĂ€rmtid pĂ„ ett nytt sĂ€tt. Har undvikit den boken tidigare – ungefĂ€r som en rökare undviker att lĂ€sa om lungcancer.

Favoritserier frĂ„n Ă„ret som gĂ„tt? Elena Ferrantes Min fantastiska vĂ€nnina pĂ„ HBO. Har inte lĂ€st böckerna utan bara sett serien och jag kan sĂ€ga att detta Ă€r nĂ„got av det bĂ€sta som NÅGONSIN gjorts i teveserievĂ€g. Och dĂ„ Ă€r jag Ă€ndĂ„ vĂ€ldigt krĂ€sen. SĂ„ fruktansvĂ€rt, fruktansvĂ€rt bra.

BÀsta boken du lÀst i Är?  GlÀdjande nog har jag mÄnga att vÀlja pÄ efter detta lÀsÄr. Men Maken Àr en stark kandidat. Blev ocksÄ vÀldigt underhÄllen och berörd av En dag Àven om det kanske inte kan rÀknas som nÄgon stor litteratur. Men sÄ hÀrlig!

Största musikaliska upptĂ€ckten? Harry Styles. Ja, men alltsĂ„ jag har mig veterligen aldrig hört en lĂ„t frĂ„n honom och inte velat det heller. Men sĂ„ hörde jag Music for a sushi restaurant nĂ€r jag för ovanlighets skull lyssnade pĂ„ radio. Och blev fast. Nu lyssnar jag massor. MĂ„ste ocksĂ„ nĂ€mna Taylor Swifts Evermoore-album som gick pĂ„ repeat i november. SpĂ€nnande att mina musikaliska “upptĂ€ckter” Ă€r de mest lyssnade pĂ„ Spotify just nu och det absolut minst unika man kan hitta. Om du vill hĂ€vda att jag bor under en sten det sĂ„ kommer jag inte protestera.

Vad var din största framgÄng pÄ jobbet 2022? Att jag efter sexton Är med samma jobb fortfarande behÄllit gnistan och tycker att det Àr sÄ kul! Och att bloggen fortsÀtter vara Sveriges största privata blogg. Sedan mÄste jag vÀl nÀmna Àran att fÄ vinterprata ocksÄ.

Största framgĂ„ng pĂ„ det privata planet? Att jag inte behöver ha trĂ€ning som ett nyĂ„rslöfte i Ă„r – för det kommer naturligt för mig nu.

Största misstaget? Jag kan inte komma pÄ nÄgot stort. Finns mÄnga mindre misstag dÀremot. Tycker det blir fel var och varannan dag.

Var du gladare eller ledsnare i Ă„r jĂ€mfört med tidigare Ă„r?  Jag har sĂ€llan har mĂ„tt bĂ€ttre nĂ€r det gĂ€ller sĂ„nt jag sjĂ€lv kan pĂ„verka. Att Ă€ta, trĂ€na, inte stressa och ta mycket tid för mina nĂ€ra relationer – det hjĂ€lper vĂ€lmĂ„endet. Men dĂ€remot har det hĂ€nt sĂ„ mycket som jag inte kan kontrollera. MĂ€nniskor i min nĂ€rhet som gĂ„r igenom kriser, tragedier och förluster. SĂ„nt som i förlĂ€ngningen sĂ„klart Ă€ven pĂ„verkar mig. Och pĂ„ det planet har det Ă€rligt talat varit rĂ€tt sĂ„ tungt. Desto viktigare att jag sköter de saker jag kan göra för min hĂ€lsas skull.

Vad spenderade du mest pengar pÄ?  Min PT och det var vÀrt varenda krona.

NÄgot du önskade dig och fick? En lyckad operation och en smidig insÀttning av levaxin.

NÄgot du önskade dig och inte fick? Mirakulösa tillfrisknanden hos mÀnniskor i min nÀrhet.

Vad gjorde du pÄ din födelsedag 2022? Har absolut inget minne av min födelsedag det hÀr Äret. Och kan heller inte se att jag gjorde nÄgot blogginlÀgg om den. SÄ den passerade nog tÀmligen obemÀrkt.

Finns det nÄgonting som skulle gjort ditt Är Ànnu bÀttre?  Fler timmars nattsömn.

Vad fick dig att mÄ bra? Alla kulturupplevelser, att Àta gott pÄ restaurang, mina vÀninnor, att trÀna och att Äterigen vara en aktiv lÀsare.

Vem saknade du? Saknade mitt matlag som knappt trÀffats pÄ hela hösten. Bara sjukdomar och elÀnde.

De bÀsta nya mÀnniskorna du trÀffade? Tror inte jag trÀffade nÄgon ny direkt. Men Àr superglad över att jag nu fÄr jobba med Malin regelbundet och podda ihop! Plus att podden gÄr sÄ bra!

Mest stolt över? Min grit.

Högsta önskan just nu? Att familjen fÄr vara frisk som en nötkÀrna hela resten av vintern sÄ att jag kan trÀna ordentligt samt skriva klart min bok.

Vad tÀnker du göra annorlunda nÀsta Är? Flera saker. Har ett nytt nyÄrslöfte faktiskt. Eller tvÄ. Men mer om det i ett kommande inlÀgg