Nu Àr det dags för nÀsta del i min Hemkunskapsskola som jag har tillsammans med Cylinda. Tidigare har jag bland annat skrivit om att sköta sina tvÀttmaskiner och torktumlare, att frysa in och frosta av pÄ rÀtt sÀtt och om smidiga system för att tvÀtta. Men idag tÀnkte jag fokusera pÄ matlÄdor. Att laga extra mat och frysa in till matlÄdor Àr bÄde bra för klimatet och plÄnboken. Enligt Konsumentverkets utrÀkningar kan man spara omkring 15 000 kronor per Är pÄ att ta med sig matlÄda istÀllet för att köpa mat ute!

NÀr man frÄgar folk varför de inte tar med sig matlÄda verkar brist pÄ inspirerande recept, brist pÄ tid och bristande planering vara de vanligaste anledningarna. Det Àr nÄgot jag sjÀlv kan kÀnna igen mig i och just dÀrför föredrar jag att göra matlÄdor av middagsmaten jag ÀndÄ mÄste laga. Om man bara köper lite extra av alla ingredienser till middagen och genast lÀgger undan i matlÄdor tar det ingen extra tid att ordna saken.

Cylinda gör allt för att göra vardagen bÄde enklare och roligare. Deras maskiner Àr prisvÀrda, energismarta och lÀtta att förstÄ sig pÄ. HÀr ser du matlÄdor pÄ infrysning, redo att Àtas efter en stressig arbetsdag.

13 tips för att lyckas med matlÄdan

 • Det som blir extra bra i en fryst matlĂ„da Ă€r alla sorters grytor, soppor, pajer, gratĂ€nger och lasagner. Ris, bulgur och couscous gĂ„r bra att frysa in till grytan – men potatis fĂ„r en mĂ€rklig konsistens och pasta tycker jag ofta blir svampig och trĂ„kig. Jag brukar frysa in grytan för sig och sedan kokar jag upp pastan/potatisen nĂ€r jag ska servera den. För att potatisen ska gĂ„ snabbt att koka pĂ„ lunchen brukar jag köpa tvĂ€ttad potatis och dela den i tĂ€rningar. DĂ„ blir den snabbt fĂ€rdig och sĂ„ slipper jag skala den!
 • Till mina matlĂ„dor handlar jag sĂ„nt som Ă€r i sĂ€song och extra billigt. Eller mat med kort datum som har nedsatt pris pĂ„. Sedan slĂ€nger jag det i frysen i vĂ€ntan pĂ„ en lĂ€mplig middag eller storkok till matlĂ„da. PĂ„ det sĂ€ttet kan jag ofta köpa lite dyrare, finare bitar kött – men till rena falukorvspriserna!
 • Frysta grönsaker pĂ„ pĂ„se Ă€r en riktig rĂ€ddare i matlĂ„dan. Bara tillsĂ€tt fryst och vĂ€rm tillsammans med resten av maten. NĂ€r jag Ă€ter lunch hemma brukar jag dĂ€remot lĂ€gga de frysta grönsakerna i ett durkslag och sedan lĂ„ngsamt hĂ€lla över en vattenkokare med hett vatten. DĂ„ vĂ€rms de men bevarar stunsen och krispet. Vill man ha fĂ€rska grönsaker i matlĂ„dan men inte orkar göra sallad tycker jag att en skalad morot pĂ„ sidan av funkar vĂ€ldigt bra!
 • Av nĂ„gon anledning blir alla matlĂ„dor som tillagas i kastrull eller vĂ€rms i ugn Ă€r sĂ„ mycket godare Ă€n nĂ€r man mikrar dem. Det kan sĂ„klart vara lite knepigare om man Ă€ter i ett personalrum – men finns det en kastrull sĂ„ hĂ€ller jag alltid över lĂ„dan till den och vĂ€rmer pĂ„! Med lite vĂ€tska i botten pĂ„ kastrullen sĂ„ blir maten inte torr.
 • Det Ă€r vĂ€l vĂ€rt att investera i riktiga fryspĂ„sar av tjockare kvalitĂ©. En tĂ€tare pĂ„se skyddar bĂ€ttre eftersom rĂ„varorna reagerar pĂ„ syre. Pressa ocksĂ„ luften ur förpackningen innan du tillsluter den!
 • Försök hĂ„lla en jĂ€mn temperatur i frysen och gĂ€rna sprida ut matlĂ„dorna nĂ€r du lĂ€gger in dem.
 • MĂ€rk noga matlĂ„dorna med innehĂ„ll och datum. Förr Ă€n du anar har du glömt bort nĂ€r den dĂ€r lasagnen egentligen lagades…
 • HĂ„llbarheten pĂ„ frysta rĂ„varor Ă€r olika beroende pĂ„ hur mycket fett de innehĂ„ller. Ju fetare desto kortare hĂ„llbarhet. Rent teoretiskt kan man förvara maten hur lĂ€nge som helst i frysen utan att den blir farlig att förtĂ€ra. Men dĂ€remot blir den mer eller mindre aptitlig. Grönsaker med mycket vatten – som tomat, gurka och sallad passar dĂ„ligt att frysa.
 • NĂ€r du har god framförhĂ„llning – lĂ€gg den frysta maten i kylen dĂ€r den fĂ„r tina lĂ„ngsamt och samtidigt hjĂ€lper till att sĂ€nka temperaturen i kylen.
 • För snabbtining föredrar jag vattenbad framför mikrovĂ„gsugn. Bara ner med den inplastade kycklingen, köttbullarna eller vattentĂ€ta matlĂ„dan sĂ„ tinar det snabbt men skonsamt.

 • Det gĂ„r bra att tina och tillaga mat och sedan frysa in den igen! Även mat som tinats men inte tillagats gĂ„r att frysa in igen, om den fĂ„tt tina i ett kylskĂ„p.
 • LĂ€gg aldrig varm mat i frysen. Det höjer temperaturen och kan minska hĂ„llbarheten pĂ„ de andra rĂ„varorna. Vintertid stĂ€ller jag ut kastrullen pĂ„ farstubron dĂ€r det Ă€r svalt. Eller i en snödriva. Sedan nĂ€r maten Ă€r helt kall förpackar jag i lĂ„dor och fryser in. Det finns ocksĂ„ speciella kylblock du kan stĂ€lla pĂ„ köksbĂ€nken och placera maten ovanpĂ„. DĂ„ sĂ€nks temperaturen snabbt och risken för bakterietillvĂ€xt minskar.
 • Ät igenom frysen ibland. Vi har precis haft en frysrensarvecka nĂ€r Jakob bara lagat mat pĂ„ det som fanns i frysen. Det Ă€r lĂ€tt hĂ€nt annars att allt bara hopar sig och inte blir uppĂ€tet innan det blivit frostigt och trĂ„kigt.

Jag har mÄnga matlÄdekompatibla recept pÄ min blogg och tipsar sÀrskilt om LammfÀrssoppa, Nikkalouktasoppa, Minestronesoppa, Köttbullar, KöttfÀrslimpa, Smarrig taco pÄ bogstek, Mustig böngryta med chili, GrönkÄlspaj med lagrad ost, LammfÀrsbiffar, Korvstroganoff samt Saffranskyckling med apelsin. Kanske har du fler bra matlÄdetips? Dela gÀrna med dig i kommentarerna!

HÀr kommer nu receptet pÄ en billig vegetarisk gryta som Àr mÀttande och mustig och passar perfekt som matlÄda.

Mustig linsgryta med rotsaker

Detaljer

Portioner

8

Tillgningstid

60 minuter

Ingredienser

 • 4 stora morötter

 • 1 palsternackar

 • 300 gram rotselleri

 • 400 gr champinjoner

 • 25 gr smör

 • 3 stora gullökar

 • 4 vitlöksklyftor

 • 4 msk tomatpuree

 • 2 dl torkade belugalinser

 • 3 dl rödvin

 • 1 liter vatten

 • 1/2 dl rödvinsvinĂ€ger

 • 1 msk honung

 • 2 msk torkad oregano

 • 1 msk torkad timjan

 • 3 msk grönsaksfond

 • Salt, peppar

Gör sÄ hÀr

 • SkĂ€r rotsakerna i tĂ€rningar och lĂ€gg pĂ„ en ugnsplĂ„t med lite olja. Rosta i ugnen pĂ„ 200 grader i ca 30 minuter. Rör om efter halva tiden.
 • TĂ€rna svamparna och frĂ€s i en gryta tills vĂ€tskan avdunstat. TillsĂ€tt smör, klyftor av gullök och frĂ€s nĂ„gon minut. TillsĂ€tt hackad vitlök och tomatpureĂ©. Skölj av linserna i vatten och hĂ€ll i grytan. Addera vin, vatten, rödvinsvinĂ€ger, honung, kryddor och grönsaksfond. LĂ„t sjuda pĂ„ svag vĂ€rme i 20 minuter
 • HĂ€ll ner rotsakerna i grytan och smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mer syra i form av rödvinsvinĂ€ger om det behövs. Föredrar du en lite tjockare konsistens kan du reda av grytan med maizena. Klipp över fĂ€rsk oregano om du har hemma och servera grytan med potatis, ris eller i ett pitabröd. Eller Ă€r precis som den Ă€r!