Nu är det dags för nästa del i min Hemkunskapsskola som jag har tillsammans med Cylinda. Tidigare har jag bland annat skrivit om att sköta sina tvättmaskiner och torktumlare, att frysa in och frosta av på rätt sätt och om smidiga system för att tvätta. Men idag tänkte jag fokusera på matlådor. Att laga extra mat och frysa in till matlådor är både bra för klimatet och plånboken. Enligt Konsumentverkets uträkningar kan man spara omkring 15 000 kronor per år på att ta med sig matlåda istället för att köpa mat ute!
När man frågar folk varför de inte tar med sig matlåda verkar brist på inspirerande recept, brist på tid och bristande planering vara de vanligaste anledningarna. Det är något jag själv kan känna igen mig i och just därför föredrar jag att göra matlådor av middagsmaten jag ändå måste laga. Om man bara köper lite extra av alla ingredienser till middagen och genast lägger undan i matlådor tar det ingen extra tid att ordna saken.
Cylinda gör allt för att göra vardagen både enklare och roligare. Deras maskiner är prisvärda, energismarta och lätta att förstå sig på. Här ser du matlådor på infrysning, redo att ätas efter en stressig arbetsdag.
13 tips för att lyckas med matlådan
- Det som blir extra bra i en fryst matlåda är alla sorters grytor, soppor, pajer, gratänger och lasagner. Ris, bulgur och couscous går bra att frysa in till grytan – men potatis får en märklig konsistens och pasta tycker jag ofta blir svampig och tråkig. Jag brukar frysa in grytan för sig och sedan kokar jag upp pastan/potatisen när jag ska servera den. För att potatisen ska gå snabbt att koka på lunchen brukar jag köpa tvättad potatis och dela den i tärningar. Då blir den snabbt färdig och så slipper jag skala den!
- Till mina matlådor handlar jag sånt som är i säsong och extra billigt. Eller mat med kort datum som har nedsatt pris på. Sedan slänger jag det i frysen i väntan på en lämplig middag eller storkok till matlåda. På det sättet kan jag ofta köpa lite dyrare, finare bitar kött – men till rena falukorvspriserna!
- Frysta grönsaker på påse är en riktig räddare i matlådan. Bara tillsätt fryst och värm tillsammans med resten av maten. När jag äter lunch hemma brukar jag däremot lägga de frysta grönsakerna i ett durkslag och sedan långsamt hälla över en vattenkokare med hett vatten. Då värms de men bevarar stunsen och krispet. Vill man ha färska grönsaker i matlådan men inte orkar göra sallad tycker jag att en skalad morot på sidan av funkar väldigt bra!
- Av någon anledning blir alla matlådor som tillagas i kastrull eller värms i ugn är så mycket godare än när man mikrar dem. Det kan såklart vara lite knepigare om man äter i ett personalrum – men finns det en kastrull så häller jag alltid över lådan till den och värmer på! Med lite vätska i botten på kastrullen så blir maten inte torr.
- Det är väl värt att investera i riktiga fryspåsar av tjockare kvalité. En tätare påse skyddar bättre eftersom råvarorna reagerar på syre. Pressa också luften ur förpackningen innan du tillsluter den!
- Försök hålla en jämn temperatur i frysen och gärna sprida ut matlådorna när du lägger in dem.
- Märk noga matlådorna med innehåll och datum. Förr än du anar har du glömt bort när den där lasagnen egentligen lagades…
- Hållbarheten på frysta råvaror är olika beroende på hur mycket fett de innehåller. Ju fetare desto kortare hållbarhet. Rent teoretiskt kan man förvara maten hur länge som helst i frysen utan att den blir farlig att förtära. Men däremot blir den mer eller mindre aptitlig. Grönsaker med mycket vatten – som tomat, gurka och sallad passar dåligt att frysa.
- När du har god framförhållning – lägg den frysta maten i kylen där den får tina långsamt och samtidigt hjälper till att sänka temperaturen i kylen.
- För snabbtining föredrar jag vattenbad framför mikrovågsugn. Bara ner med den inplastade kycklingen, köttbullarna eller vattentäta matlådan så tinar det snabbt men skonsamt.
- Det går bra att tina och tillaga mat och sedan frysa in den igen! Även mat som tinats men inte tillagats går att frysa in igen, om den fått tina i ett kylskåp.
- Lägg aldrig varm mat i frysen. Det höjer temperaturen och kan minska hållbarheten på de andra råvarorna. Vintertid ställer jag ut kastrullen på farstubron där det är svalt. Eller i en snödriva. Sedan när maten är helt kall förpackar jag i lådor och fryser in. Det finns också speciella kylblock du kan ställa på köksbänken och placera maten ovanpå. Då sänks temperaturen snabbt och risken för bakterietillväxt minskar.
- Sköt om din frys! Frosta av, rensa och organisera. Fler av mina frystips finns i det här inlägget.
- Ät igenom frysen ibland. Vi har precis haft en frysrensarvecka när Jakob bara lagat mat på det som fanns i frysen. Det är lätt hänt annars att allt bara hopar sig och inte blir uppätet innan det blivit frostigt och tråkigt.
Jag har många matlådekompatibla recept på min blogg och tipsar särskilt om Lammfärssoppa, Nikkalouktasoppa, Minestronesoppa, Köttbullar, Köttfärslimpa, Smarrig taco på bogstek, Mustig böngryta med chili, Grönkålspaj med lagrad ost, Lammfärsbiffar, Korvstroganoff samt Saffranskyckling med apelsin. Kanske har du fler bra matlådetips? Dela gärna med dig i kommentarerna!
Här kommer nu receptet på en billig vegetarisk gryta som är mättande och mustig och passar perfekt som matlåda.
Mustig linsgryta med rotsaker
Detaljer
8
60 minuter
Ingredienser
4 stora morötter
1 palsternackar
300 gram rotselleri
400 gr champinjoner
25 gr smör
3 stora gullökar
4 vitlöksklyftor
4 msk tomatpuree
2 dl torkade belugalinser
3 dl rödvin
1 liter vatten
1/2 dl rödvinsvinäger
1 msk honung
2 msk torkad oregano
1 msk torkad timjan
3 msk grönsaksfond
Salt, peppar
Gör så här
- Skär rotsakerna i tärningar och lägg på en ugnsplåt med lite olja. Rosta i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter. Rör om efter halva tiden.
- Tärna svamparna och fräs i en gryta tills vätskan avdunstat. Tillsätt smör, klyftor av gullök och fräs någon minut. Tillsätt hackad vitlök och tomatpureé. Skölj av linserna i vatten och häll i grytan. Addera vin, vatten, rödvinsvinäger, honung, kryddor och grönsaksfond. Låt sjuda på svag värme i 20 minuter
- Häll ner rotsakerna i grytan och smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mer syra i form av rödvinsvinäger om det behövs. Föredrar du en lite tjockare konsistens kan du reda av grytan med maizena. Klipp över färsk oregano om du har hemma och servera grytan med potatis, ris eller i ett pitabröd. Eller är precis som den är!
18 svar
Tack för inspirerande tips! Generellt för mig är det nog allmän slöhet, tyvärr, att jag öh taget lagar mat och dessutom gör matlådor i tillägg.
Vad använder du för lådor till dina matlådor? Är de i glas? Var köper du dem?
Jag har köpt flera hos Clas Ohlsson. Tror att IKEA har också.
Jag gillar IKEAs matlådor i glas. Locket är tättslutande och man kan lita på att det inte läcker även om den skulle halka på sidan i väskan. Sen gillar jag att jag då kan värma maten direkt i lådan, gillar INTE att värma mat i plastlåda.
Rättelse! Inte lagar mat ska det vara!
Du är så himla duktig på samarbeten, Clara! Du ger generösa tips som skapar mervärde och inte bara ”köp grej”-inlägg som man (tyvärr) ser hos en del andra. Vi behöver ny kyl och frys, ska absolut överväga Cylinda denna gång.
Arbetsskada men jag namnar Matlådor med 3-bokstavskoder. Så vet jag vad som finns i frysen. Men ont med inspiration så har 5 recept som snurrar. Men det funkar för mig.
Kan du förklara dina koder, jag förstod inte riktigt hur du menade.
Hur funkar dina koder?
Vilka fem recept?
Jättebra tips, och vilket bra samarbete!
Jag avsätter en timme varje söndag till att fixa veckans lunchlådor. Men oftast går det betydligt snabbare eftersom det alltid blir halvfabrikat + pasta eller halvfabrikat + pulvermos… (ja, jag hatar att laga mat) 😀
Vad bra tips!
Perioder när jag orkar, brukar jag laga lunchsallad till jobbet på söndagen, för fyra dagar framåt. Fredagen köper jag oftast färdig lunch, svårt att laga sallad som håller mer än 3,5 dygn. Försöker skippa tomat, gurka, avokado m.m. som snabbt blir äckligt. Men många grönsaker håller bra i låda några dagar (strimlad kål/bladkål, riven morot, inlagd lök, paprika, ugnsrotsaker, granatäppel, tärnat päron (inte för moget), linser, mathavre, qinoa, pasta, majs, hela körsbärstomater m.m. ). sätter dressingen i skild burk.
Angående glaslådor vill jag tipsa om att kolla speciellt att glaset kan sättas i både ugn, mikro och frys. Har ett gäng billiga som inte håller värme och inte håller tätt, kanske världens sämsta köp…
Ifall jag inte har mikro på jobbet tar jag en soppa från frysen, värmer i kastrull och häller i mattermos, fungerar utmärkt det med!
Jag skulle önska tips på hur man gör med storkok på sommaren. Jobbigt att kyla ner 7 liter bolognese när det är 28 grader inne och ute… försöker ibland med vattenbad, men är krångligt i praktiken att få det att fungera med stora satser. Vill inte heller sätta det hett i kylen, då där oftast finns mjölk- och köttprodukter som inte gillar het sås som granne…
Ett tips är att göra grytan ”för tjock” och sen när den är klar hälla i isbitar istället för att spä med vatten under kokning. Eller hälla upp i matlådor och ställa på kylklampar.
Vill tipsa om att hitta en potatispress på loppis och pressa kokt potatis till matlådor, då funkar den kanon att frysa och tina utan att bli det minsta svampig! Väldigt gott till tex olika grytor eller mat med sås.
Toppentips!
Jag tycker också att du är proffs på samarbeten, Clara! Alltid genomtänkta och välskrivna. Hög klass!
Kokt pasta blir som ny om man häller på kokande vatten, rör om och häller i durkslag.
Tack Clara för att du inspirerar och ger bra tips! Bra att du berättade att matlådorna i kylen håller i en vecka. Tror inte att vi alla hade koll på det.
Jag lagar oftast mat från ”portionen under tian” som är en blogg med nyttiga och billiga recept (finns även utgivna i bokform). Tjejen som skriver bloggen är dietist så hon har koll på att recepten är näringsriktiga.
Trevlig höst!
Kram❤️
Om det finns okej med utrymme i gemensam kyl på jobb/skola kan man ta med sig hela veckans mat och ställa dit. Brukar göra så med såna där färdiga salladspåsar, tar med en stor och har liggandes i kylen. Så är det bara att ta några nävar och lägga på tallriken när maten är mikrad istället för att hålla på och lägga i portionsburkar hemma. Ofta finns det även frysar som typ ingen använder – varför inte slänga i några matlådor eller påsar med frysta grönsaker där?